Κερατωμένος αλλά ανώτερος

Κερατωμένος αλλά ανώτερος Facebook Twitter
17

Υπάρχει ένα τραγούδι του Πέτρου Ζουναράκη (Ζουναρά) που έχει πολύ πόνο. Το έγραψε το 1909, 104 χρόνια πριν [η ηχογράφηση είναι τόσο παλιά!], και σε δύο στίχους συνοψίζει όλη την γκάμα των συναισθημάτων ενός κερατωμένου -από την απόγνωση που αγγίζει το μίσος μέχρι την τρυφερότητα και την δήλωση ενός αγιάτρευτου έρωτα, έστω και καλυμμένα πίσω από μία κατάρα.

 

«Θέλω να γίνεις φθισικιά,

μα όχι να πεθάνεις
για να περνώ να σ’ αρωτώ πώς είσαι και τι κάνεις…».

 

 

Μεγάλο τραγούδι. Το ακορντεόν σπαράζει και νιώθεις και την πληγή που είναι ανοιχτή και την ανθρώπινη φύση του καλλιτέχνη που είναι καλός άνθρωπος κατά βάθος, αλλά δεν μπορεί να είναι υπεράνω. Δεν τους καταλαβαίνω τους υπεράνω.


 

 

 

Όταν άκουσα για πρώτη φορά τον Γούναρη να τραγουδάει στην πρώην του:

 

«Θέλω να ’σαι ευτυχισμένη με αυτόν που αγαπάς

Θέλω να ’σαι ευτυχισμένη όπου βρίσκεσαι και όπου πας

Τριαντάφυλλα να ανθούν στο πέρασμά σου

Μα ποτέ δεν θα ξεχάσω το όνομά σου»

 

 

σκέφτηκα τι βλάκας θεέ μου, τι ηλίθιες ανωτερότητες αλλά και τι θαυμάσιο μαζί να μπορείς να είσαι τόσο ανώτερος άνθρωπος και καλός μέχρι ηλιθιότητας. Σου έφυγε και είναι με άλλον κι εσύ της λες «θέλω να είσαι ευτυχισμένη με αυτόν που αγαπάς όπου βρίσκεσαι και όπου πας». Πρέπει να ήταν πολύ καλός άνθρωπος ο Γούναρης, μπορεί να τον είχαν επηρεάσει και τα αμερικάνικα της εποχής που τα έγραφαν άνθρωποι μέσα στην καλή χαρά, ακόμα κι όταν είχαν γίνει τάρανδοι από το κέρατο. Fifties, τι περιμένεις. Είναι ένα σοκαριστικό τραγούδι. Και υπέροχο. Από τα καλύτερα που έχει γράψει ο Γούναρης.


 

 

Κι εκεί που ζηλεύεις τους ανώτερους ανθρώπους και αρχίζεις να αισθάνεσαι φρίκη με τις σκέψεις για την/τον πρώην σου, έρχεται ο Παντελίδης και σου θυμίζει ότι είσαι ένας κανονικός άνθρωπος, γιατί δεν γίνεται ρε φίλε να είσαι ανώτερος όταν σε έχουν χωρίσει. Ή όταν εξαφανίζονται χωρίς κουβέντα. Να μία νορμάλ αντίδραση κερατωμένου ανθρώπου που μοιάζει με απάντηση στο τραγούδι του Γούναρη:

 

«Ξέρω περιμένεις ν’ ακούσεις
Καλά να είσαι και όπου να ’σαι
Αυτό μας τελείωσε λυπάμαι, τρελαίνομαι
Ξέρω περίμενες ν’ ακούσεις
Καλή καρδιά, να μας θυμάσαι
Τις νύχτες όμως δεν κοιμάμαι
Και σου εύχομαι
Χειρότερη να είναι η κάθε σου η ημέρα
Χειρότερα να ζεις κάθε στιγμή μαζί της
Χειρότερη ζωή από εδώ και πέρα
Και πώς περνούσαμε
Θέλω να συζητάς μαζί της».



 

Και μη χειρότερα.

 

17

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

16 σχόλια
Θελω να παψεις να γελας, θελω να κλαιςστιχοι-μουσικη : Σταυρος Τζουανακος Θέλω να πάψεις να γελάς, θέλω να κλαιςόπως εγώ και τ άλλα θύματά σου.Δε θέλω άλλον να φιλάς και να του λεςτα πονηρά μεγάλα ψέματά σου.Θέλω τα βράδια όταν πας να κοιμηθείςτα πράσινά σου μάτια να μην κλείνειςκαι όπου τύχει να σταθείς κι όπου βρεθείςκομμάτια απ την καρδιά σου να αφήνειςΘέλω να πάψεις να γελάς, θέλω να κλαιςκαι ντροπιασμένη στο εξής να ζήσειςκαι κάποια νύχτα ερωτική σου απ τις πολλέςαπό τον κόσμο θέλω πια να σβήσεις
Φυσικά υπάρχει και το εξαιρετικό χασάπικο 'Σπαγγαδώρος', όπου οι κατάρες πέφτουν μελωδικά, λυρικά και βαριές σαν πούπουλα. https://www.youtube.com/watch?v=aNcN_Hp6ygQ
Το "θελω να είναι καλά με τη νυν", άντε να το σκεφτείς για έναν πρώην όταν τον έχεις ξεπεράσει εντελώς. Ο Παντελίδης έγραψε στίχο αριστούργημα βγαλμένο απ' τη ζωή, τι να λέμε...
Ενα πολύ ωραίο κομμάτι με αυτό το θέμα είναι το "Καλή τύχη"<<Δεν σε κρίνω που δεν μ αγαπάς, η καρδιά είναι δικιά σουεγώ φεύγω απ τα ονειρά σου, και καλή τύχη όπου κι αν πας>>Πρώτη εκτέλεση Μ. αγγελόπουλος.
Οταν ημουν μικροτερος και ειχα χωρισει ακουγα μερα νυχτα το "Να την προσεχεις" των Onirama... Πλεον επειδη μας εφαγε η ανωτεροτητα οπως λεει και το αρθρο παραπανω "γιατί δεν γίνεται ρε φίλε να είσαι ανώτερος όταν σε έχουν χωρίσει"
Κρητικές μαντινάδες - κατάρες για προδομένους έρωτες. Αυθεντικές και γνήσιες, όχι απ' αυτές που κυκλοφορούν με το τσουβάλι τα τελευταία χρόνια: Έμαθα πως παντρεύεσαι, που να σε δω λουβιάρη, (=λεπρό) και να σε διακονεύουνε μ' εννιά οργιές κοντάρι(Επειδή κανείς δε θα μπορεί να πλησιάσει λόγω της δυσωδίας)Και η αγαπημένη μου, λιτή και περιεκτική: Έμαθα πως παντρεύεσαι, με γειά σου με χαρά σου, Άλλοι να τρών στο γάμο σου, κι εγώ τα κόλλυβά σου.Ανωτερότητα είπαμε;; Ας γελάσω κρητικά...
Ανωτερότητα ή Μη, ο "πιο" κερατωμένος δεν είναι σίγουρα αυτός που έχει φάει την προδοσία (ας την πούμε έτσι) .Όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με την αλήθεια που δεν έχεις ακόμη αποδεχθεί και τα κότσια να πας παρακάτω ή να αλλάξεις κάτι, το μόνο κακό, το κάνεις στον εαυτό σου !
Φοβαμαι φιλε μου οτι δεν καταλαβες τιποτα.Το να σου τυχει το ταιρι σου να σε απατησει(καταρχας ρωτας τον εαυτο σου μηπως φταις και συ καπου?) ναι ειναι ανωτερωτητα να του ευχηθεις να ειναι καλα και να παει παρακατω.Αυτο δεν σημαινει ουτε οτι θα πηγαινεις απο πισω , ουτε οτι δεν θα προχωρησεις παρακατω στη ζωη σου.Λεωφορεια και γυναικες περνανε συνεχεια.Ποιος ο λογος να κυνηγησεις αυτο που εχασες.Και καλα για τον Παντελιδη τι ναπω?Οπως τα συννεφα σκεπαζουν τον ηλιο ετσι και η βλακεια τα παθη.