Το "τζαμπατζιλίκι" στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μεταφέρει το κόστος σε όλους τους υπολοίπους;

Το "τζαμπατζιλίκι" στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μεταφέρει το κόστος σε όλους τους υπολοίπους; Facebook Twitter
134

Στο πλαίσιο της ενότητας 'Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΥΡΩ ΜΑΣ' ζητάω ή δημοσιεύω κείμενα σχετικά με το πώς βιώνουμε αυτήν την παράξενη εποχή.

 

Σήμερα γράφει ο Querion Subsector για μια σελίδα που βρήκε στο Facebook. 

 

 

==

 

 

 

 

Σελίδα Ενημέρωσης Αποφυγής Ελεγκτών Εισιτηρίων

 

Απ' τον Querion Subsector

 

 

Πρόσφατα έπεσα σε αυτήν την σελίδα στο f/b: https://www.facebook.com/stop.elegktes?ref=stream

 

Πρόκειται για μια σελίδα η οποία διακηρύσσει την αποφυγή ακύρωσης των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς και την επίθεση σε ελεγκτές του κράτους. Μάλιστα έχουν απευθείας ενημέρωση για τις διαδρομές στις οποίες εμφανίζονται ελεγκτές (τους οποίους χαρακτηρίζουν "σκυλορουφιάνους" και άλλα τέτοια ωραία) και προτρέπουν τον κόσμο να μην δίνει τα στοιχεία του, ενώ αρκετοί φίλοι της σελίδας μιλάνε για σφαλιάρες, βιαιοπραγίες και άλλα τέτοια.

Προσωπικά θεωρώ υπέρ-απαράδεκτη αυτήν την σελίδα για πολλούς και διαφόρους λόγους. Για να εξηγούμαι: συμφωνώ ότι οι ελεγκτές πρέπει πάντα να είναι ευγενικοί και κόσμιοι, να κάνουν σωστά την δουλεία τους, να μην τσεπώνουν μίζα και φυσικά να μην χειροδικούν. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση οφείλει ο επιβάτης να τους αναφέρει στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΣΑ και να περνάνε από πειθαρχικό.

Όμως το η προτροπή του κόσμου να μην ακυρώνει το εισιτήριο με την δικαιολογία ότι οι συγκοινωνίες πρέπει να είναι διαθέσιμες σε όλους χωρίς κόμιστρο είναι λάθος. Αποτελεί και αυτή μέρος της καινούριας λογικής ότι πρέπει να μας διαθέτουν δωρεάν πράγματα διότι μια ανώτερη δύναμη μας τα χρωστάει, την ίδια στιγμή που οι περισσότεροι επιβάτες δεν έχουν πρόβλημα να πληρώσουν πενταπλάσια λεφτά για μια μπύρα ή ένα καφέ. Η λογική αυτή ουσιαστικά δεν βοηθάει σε τίποτα, ενώ περνάει το μήνυμα ότι μπορούμε να απολαμβάνουμε τα δικαιώματα μας ενώ δεν χρειάζεται να τηρούμε τις υποχρεώσεις μας.

Το αν πρέπει να υπάρχει κόμιστρο στην συγκοινωνία είναι μια μεγάλη κουβέντα, αλλά η κατακλείδα είναι ότι υπάρχει νόμιμο κόμιστρο το οποίο οφείλει ο επιβάτης να πληρώσει και μάλιστα είναι από τα φτηνότερα στην Ευρώπη (http://www.athenstransport.com/2012/12/europe-transport/). Με την ίδια λογική ας μην πληρώνουμε για τα ρούχα και τα παπούτσια, για το φαγητό, για τις διακοπές, για την μετακίνηση με αεροπλάνο. Η νοοτροπία πίσω από το εισιτήριο είναι ότι με ένα μικρό κόμιστρο συμβάλλουμε στα έσοδα του κράτους για να μπορεί να προσφέρει αυτήν την υπηρεσία ώστε να την απολαμβάνουν όλοι, ενώ το λεγόμενο "τζαμπατζιλίκι" ουσιαστικά μεταφέρει το κόστος σε όλους τους υπολοίπους.

Για να ολοκληρώσω, δεν θέλω να κινδυνολογήσω αλλά φοβάμαι ότι αργά ή γρήγορα θα έχουμε νέο επεισόδιο βιαιοπραγίας αυτή την φορά με θύμα ελεγκτή. Οπότε όσοι στηρίζουν τέτοιες πρωτοβουλίες είναι έμμεσα ηθικοί αυτουργοί, οπότε ας προσέχουμε τι λέμε.

 

 

 

134

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

18 σχόλια
Aπο τη στιγμη που οι ανεργοι δεν δικαιουνται δωρεαν μεταφορα,ας τους την πληρωνουμε οι υπολοιποι ,εκτος αν η αλληλεγγυη σας περιοριζεται στους δωρεαν καφεδες...
Την εισφορά αλληλεγγύης που μας κρατούν από το μισθό την έχετε ακουστά; Αν εσείς ανήκετε σε κατηγορία που δεν πληρώνει τέτοια εισφορά, αγοράστε τα εισιτήρια και μοιράστε τα, εμείς το χρέος μας το κάναμε.
''Αποτελεί και αυτή μέρος της καινούριας λογικής ότι πρέπει να μας διαθέτουν δωρεάν πράγματα διότι μια ανώτερη δύναμη μας τα χρωστάει, την ίδια στιγμή που οι περισσότεροι επιβάτες δεν έχουν πρόβλημα να πληρώσουν πενταπλάσια λεφτά για μια μπύρα ή ένα καφέ''που ακούστηκε το κράτος με τους πολλαπλάσιους και υπέρογκους άμεσους και έμμεσους φόρους, να παρέχει δωρεάν υπηρεσίες. Το ίδιο φαντάζομαιν θα έχεις την απαίτηση να γίνει (αν και γίνεται οπότε μπορείς να χαρείς) στην υγεία ή στην παιδεία. Και όσο για τον καφέ, τα ΜΜΜ δεν είναι πολυτέλεια, ειδικά σε μια πόλη όπως η Αθήνα άρα είναι μια καθημερινότητα. Όταν τα μεροκάματα έχουν φτάσει στα 25 ευρώ και ένας εργαζόμενος χρειάζεται να ξοδεύει το 1/5 του καθημερινά για εισιτήρια τότε το βρίσκεις ΄.οντως το φτηνότερο της Ευρώπης? Μιλάμε για μισθούς 400 ε, και θα πεις για το δίκιο του Αττικό μετρό? Και πέρα απ αυτό, αν θέλει ο ελεγκτής ας έχει μαζί του εισιτήρια και όχι να κόβει πρόστιμα λες και τα 50ευρα άρχισαν να φυτρώνουν ξαφνικά στα δέντρα.
Η υγεία και η παιδεία ήταν δωρεάν στην Ελλάδα μόνο στα χαρτιά αγαπητέ. Αν δεν έδινες φακελάκια ή δεν πλήρωνες φροντιστήρια δεν είχες στον ήλιο μοίρα.Ας μη κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας...
Δε χτυπάω πάντα εισητήριο. Όχι γιατί δεν θέλω αλλα γιατί δεν εχω.Ειμαι άνεργη από Σεπτέμβριο κ ειναι φορές που δε τη παλεύω πραγματικά.Οπότε μπορω χτυπάω.Το επόμενο σκηνικό εγινε την Παρασκευή στις 13:30 το μεσημερι μέσα στο 608, έξω από τη Βουλή.Μπαίνει από την αφετηρία μια κοπέλα, δε χτυπάει εισητήριο κ μετα από ένα τέταρτο ανοίγει η πόρτα και μπαίνουν 2 ελεγκτές.Την πιάνει ο ένας-ευγενικά δε μπορω να μπω- τηςζηταει στοιχεια, αυτή δε δίνει. Ζητάει να γίνει στάση "στις κλούβες άνοιξε οδηγε", ενώ φυσικά αυτή του λέει κλασσικά συγνώμη δε το ξανακάνω και αρνείται ν κατέβει.Γίνεται στάση έξω απο τις κλούβες στη Βουλή, άνοιγε η πόρτα κ η κοπέλα προσπαθεί ν το σκάσει...Πάει ν περάσει τα κάγκελα, δε τα καταφέρνει και περνάει απέναντι τον δρόμο που περνάνε τα αυτοκίνητα. Σκάει πάνω σε διερχόμενο ταξί που τρεχει, την κανει τούμπα αερα κ την πεταει στο δρόμο. Η κοπέλα σηκώνεται εμφανώς χτυπημένη, το παρμπρίζ του ταρίφα σπαραλια κ από κει κ πέρα δε ξερω ν σας πω....Απλά σκέφτομαι αν αξίζει να σκοτωθείς για 1.40 και αν κ οι ελεγκτές που οριοντουσαν μετα "πιαστη πιαστη" μήπως να άφηναν στην ακρη όλο αυτό της καταδίωξης του...εγκληματία...
Λάθος κίνηση από την κοπέλα (αν ισχύει το περιστατικό). Ο παραβάτης δεν είναι εγκληματίας για να τρέχει σαν τον κυνηγημένο, ούτε η αστυνομία σε συλλαμβάνει, τα στοιχεία παίρνει μόνο για να κόψει την κλίση. Δεν μπορώ να καταλάβω αυτήν την λογική. Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να πάρεις την κλίση και να πας στα γραφεία του ΟΑΣΑ ζητώντας να στην σβήσουν όπως πολύ σωστά έγινε εδώ: http://www.koutipandoras.gr/article/110377/anergoi-diegrapsan-ta-prostima-toys-apo-metakiniseis-me-leoforeia-vinteo παρά να βάζεις σε κίνδυνο την ζωή σου.
πανικοβληθηκε η κοπελα, και το 40πλασιο της αξιας του εισιτηριου ως προστιμο, μπορει να ειναι το φαγητο της για εναν μηνα. Αν δε, δεν μπορει να το πληρωσει το χρεος παει στην εφορια και τοκιζεται. Το βασικοτερο ομως ειναι οτι ο αχαρακτηριστος ο ελεγκτης προσπαθησε να τρομοκρατησει την κοπελα λεγοντας "στην κλουβα στην κλουβα".
"Δε χτυπάω πάντα εισητήριο. Όχι γιατί δεν θέλω αλλα γιατί δεν εχω. Ειμαι άνεργη από Σεπτέμβριο κ ειναι φορές που δε τη παλεύω πραγματικά. Οπότε μπορω χτυπάω.""Ναι βρε Double Helix Δεν ειχα τι να κανω και ξεστραβωθηκα 10 λεπτα στο lumia να γράψω ψευδή είδηση για να προκαλέσω αισθηση!!!"
Εξηγησε μας παλι τι δεν καταλαβαινεις.....Πρεπει να σου ανανλυσει καποιος οτι οταν φτανει στο σημειο να ζητησει λεφτα απο τη μανα του μπορει και κοβει εισητηριο, ενω οταν δεν ζηταει δεν κοβει???Φρουτοκρεμα το καναμε!!!
Ναι ρε Αταξινομητε...Και Lumia εχουμε, και οποτε κανουμε κανα μεροκαματο βγαζουμε κ το παιδι μας βπλτα στο ΑLLOU...Δεν υπηρξαμε μια ζωη ανεργοι ξερεις.....Καποτε ειχαμε δουλεια και ζωη και λεφτα να περναμε αξιοπρεπως...Οσο για το νετ να ναι καλα η συνδεση του αποπανω.ΟΥΠΣ!!! Τι λες τωρα??? Τζαμπατζιλικι και στο ιντερνετ?Οποτε να μου πεις ποτε βολευεσαι να ρθω να σε χεσ!
Φυσικά και η αναφερόμενη σελίδα είναι απαράδεκτη όπως και η προτροπή επίθεσης κατά των ελεγκτών.Το αν θα πρέπει να υπάρχει εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες είναι κατά τη γνώμη μου ένα θέμα το οποίο σηκώνει μεγάλη συζήτηση. Βρίσκω ότι το εισιτήριο είναι δυσανάλογο ως προς τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι συγκοινωνίες εκτός από το Μετρό (Έζησα από το 2006 μέχρι 2012 στην Αθήνα). Και μάλιστα σε εποχές ισχνών αγελάδων όταν εργαζόμενοι δεν πληρώνονται αλλά πρέπει να εμφανίζονται στο χώρο εργασίας τους ή ηλικιωμένοι με συντάξεις πείνας πρέπει να μετακινηθούν στην πόλη.Κατά την ταπεινή μου γνώμη οι συγκοινωνίες θα έπρεπε να προσφέρον εισιτήριο με συμβολικές τιμές γιατί είναι δημόσιο αγαθό. Μάλιστα εδώ στο Βερολίνο το κόμμα των Πειρατών είχε παρουσιάσει εναλλακτικές προτάσεις για τη χρηματοδότηση των - και εδώ - ελλειματικών φορέων.
Τι είναι το ποσοστό των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το μέτρο για να πάνε στη δουλειά τους και ποιο είναι το ποσοστό που το χρησιμοποιούν για να πάνε τις βόλτες τους και να πιουν τις 10 ευρώ το μπουκάλι μπύρες τους στις γεμάτο κόσμος Αθηναϊκές καφετέριες;;; Για ποιο ακριβώς κόσμο να χρηματοδοτεί ο φορολογούμενος τα σούρτα φέρτα όλων εκείνων που δεν ζούνε αποκλειστικά με ρύζι και μακαρόνια για ΑΝ ζούσαν λεφτά για βόλτες δεν θα είχαν;;;
Ειναι απο τα πιο φθηνά εισιτήρια στην Ευρώπη γιατι εχουμε τους πιο ΧΑΜΗΛΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ!! Επίσης, τα 0,70€ δεν ειναι παράλογη τιμή αλλα το 1,40€ ειναι πολυ παράλογο αφού οι στάσεις δεν έχουν ούτε μια οθόνη να ξέρεις πόση ωρα κάνει το λεωφορείο..... Αυτή η συμπεριφορά των ΜΜΜ δεν αξίζει να πληρώνουμε εμείς το εισιτήριο
Aρη συμφωνω στο οτι γενικά θα επρεπε να πληρωνουμε εισιτήρια ( υπο αλλες συνθηκες ) με τη λογική οτι πρέπει να πληρώνονται απο το κρατός τα έξοδα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και αυτό έκανα χρόνια τώρα. Αλλά βλέποντας οτι τα έξοδα για τα μέσα , που είναι και μια καθημερινή βασική ανάγκη ,είναι ιδιαίτερα αυξημένα για τα οικονομικά δεδομένα της εποχής , το ποσοστό των ανέργων κλπ. δεν θεωρώ οτι είναι χρέος μας να βγάζουμε εισιτήριο για την διατήρηση των μέσων οταν καθε μέρα σε βάρος όλων εμας τρώγονται απο το κράτος τόσα δικά μας χρήματα. Πληρώνουμε ήδη αρκετούς φόρους για να δίνουμε περισσότερα στα μεσα. Ενα κράτος που σε εξαθλιωνει και δεν σεβεται τιποτα , δεν θεωρω οτι εχω κανενα χρεος να το ενισχυσω ! Όσον αφορά τους ελεγκτές , είναι λογικό οτι δέχονται την οργή του κόσμου γιατι πολύ απλά είναι όργανα του κράτους . Δεν λεω φυσικά οτι η βία απέναντι τους ειναι σωστή αλλα πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη απο όλους μας οταν πιάνεται κάποιος με εισιτήριο με βασικό αποδέκτη αυτής τον ελεγκτή !
Συμφωνώ, επιεικώς απαράδεκτες οι προτροπές για ξύλο κλπ, κάναμε αμάν να συμμαζευτεί η ΧΑ και τώρα αυτό;;; Έλεος δηλαδή. Ωραία νοοτροπία έχουμε ως λαός, λύσε τα προβλήματά σου με ξύλο". Χειρότεροι από ζώα! Νομίζω ότι πρέπει όλοι να κάνουμε report το γκρουπ.Δεν έχω πρόβλημα να πληρώνω εισιτήριο, έτσι κι αλλιώς τίποτα δεν είναι τσάμπα, όμως το εισιτήριο θα πρέπει να είναι σε συνάρτηση με το μέσο όρο μισθών της χώρας. Θεωρώ ότι για την Ελλάδα είναι εξαιρετικά υψηλό. Επίσης οκ, εγώ να πληρώνω εισιτήριο αλλά κι εσείς να μου παρέχετε πραγματικά την υπηρεσία. Όχι να περιμένω μισή ώρα στη στάση ή να πέφτω σε οδηγούς που παριστάνουν τον Σουμάχερ.Όσο για τον ΟΑΣΑ δε νομίζω ότι κάνουν και τίποτα αν κάνεις καταγγελία, έχω κάνει στο παρελθόν γιατί οδηγός με παράτησε στη στάση (δε σταμάτησε να με πάρει) γιατί μιλούσε στο κινητό κι ενώ με είδαν οι επιβάτες και του το είπαν (είδα απ' έξω μία επιβάτη να με δείχνει και να του μιλάει) αυτός μας έγραψε όλους κανονικά. Εγώ κατήγγειλα το περιστατικό, κι ενώ ο κύριος απείλησε την ασφάλεια του κοσμάκη (μιλούσε στο κινητό και όχι σε hands-free), το μόνο που έγινε ήταν "σύσταση". Δηλαδή μένει ο άχρηστος στη θέση του τη στιγμή που άλλοι, πιο ικανοί οδηγοί, ενδεχομένως να πεινάνε. Κοινώς, μάλλον ψιλοχεστήκανε στον ΟΑΣΑ.
"όμως το εισιτήριο θα πρέπει να είναι σε συνάρτηση με το μέσο όρο μισθών της χώρας "Και είναι! Ή μάλλον είναι πολύ φθηνότερο από ότι δικαιολογεί ο μέσος όρος των μισθών της χώρας. Και μάλιστα μιλάμε για ένα από τα καθαρότερα και τα πιο σύγχρονα μετρό του κόσμου
Ναι αλλά συγκοινωνία δεν είναι μόνο το μετρό (που είναι όντως εξαιρετικό, μακάρι να ξαναβάλουν τα μεταμεσονύκτια Παρασκευοσάββατα). Συγκοινωνία είναι και τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ, το τραμ... Και ειδικά σε λεωφορεία/τραμ η κατάσταση είναι ψιλοτραγική :/.Και δε νομίζω ότι συμφωνώ μαζί σου στο θέμα του εισιτηρίου... Σύμφωνα με τη eurostat (http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=earn_mw_cur&lang=en) ο μέσος μηνιαίος μισθός στην Ελλάδα είναι 684 ευρώ, οπότε θεωρώ ότι το 1,40 είναι πάρα πολύ αν θες κάθε μέρα 2 εισιτήρια. Στη Νορβηγία το εισιτήριο κάνει περίπου 4 ευρώ αλλά εκεί οι μέσος μηνιαίος μισθός είναι περίπου 5πλάσιος του Ελληνικού (η eurostat δεν έχει στοιχεία, η wikipedia - που τον Ελληνικό μισθό τον έχει 704 ευρώ - αναφέρει 3.527 ευρώ για τη Νορβηγία), άρα αν το πάρεις αναλογικά μάλλον ακριβοί είμαστε...
bisbiki φαντάζομαι πως αντιλαμβάνεσαι τι σημαίνει ο όρος "minimum wage". Για ρίξε μια ματιά στους μέσους ετήσιους μισθούς http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_average_wage#Average_annual_wages_.28PPP.29Τα 50 ευρώ τον μήνα ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ (που έχει κοστίσει πολλά δις σε όλους τους Έλληνες και όχι μόνο στους αθηναίους) σας φαίνονται πολλά. Συγγνώμη αλλά εγώ πληρώνω 400 ευρώ τον μήνα για να πάω με το βρώμικο τρένο στη δουλειά μου και ΟΧΙ ο μισθός μου δεν είναι 8πλάσιος του Ελληνικούς (δεν παίρνω 120 χιλιάρικα τον χρόνο!). Όσο στοιχίζει περίπου το εισιτήριο για 1-2 διαδρομές στο κέντρο του Λονδίνου από τα προάστια τόσο στοιχίζει για εσάς το εισιτήριο για 1 ΜΗΝΑ! Και πάλι είναι δήθεν πάρα πολλά και δεν έχετε να τα πληρώσετε! Τους καφέδες των 5 ευρώ, και τις μπύρες των 10 ευρώ στις τίγκα στον κόσμο καφετέριες (που πουθενά αλλού στον κόσμο δεν υπάρχουν!) πως ακριβώς τις πληρώνετε;;;
Να δούμε τι θα κάνουν όλοι οι τζαμπατζήδες όταν βάλουν τις θύρες. Στο Λονδίνο δε μπορούμε να μπούμε αλλά ούτε και να βγούμε αν δεν "χτυπήσουμε" την καρτούλα μας. Για αυτό πάμε από το κακό στο χειρώτερο ως κράτος, και δε βοηθάμε και στη κρίση. Εμετικό. Όλοι μαζί τα φάγαμε (ο καθένας όπως μπορεί) και συνεχίζουμε να κάνουμε το ίδιο. Κρίμα. Είμαι μόνο λίγες μέρες στην Ελλάδα για διακοπές και με έχει πιάσει κατάθλιψη από τη νοοτροπία μας. Κρίμα.
εσεις που ζητε στο λονδινο να μιλατε και για το λονδινο και να χτυπατε και τις καρτουλες σας...εμεις εδω που δεν εχουμε δουλεια δεν ειμαστε τζαμπατηδες ουτε γυφτοι,δεν εχουμε να το πληρωσουμε...ΔΕΝ ΒΟΗΘΑΜΕ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ!!?????ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΙ ΠΕΡΝΑΝΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ!!!!!το ζητημα ειναι περα απο ενα εισητηριο, ειναι ο εξευετελισμος του ελληνα πολιτη...με εχει πιασει καταθλιψη απο την μηδενικη αλληλεγυη που τλκ δεν εχουμε σαν λαος!
Και ποιος κρινει ποιος δεν εχει 1,40 ευρω και ποιος δε θελει απλα να πληρωνει?Ε?Γιατι νομιζεις οτι δεν βαζουνε ΤΩΡΑ καμια 50ρια ελεγκτες να τριγυριζουν καθε μερα?Οταν θα πουνε "Η Αττικο Μετρο" εχει ζημιες και θα την ξε-πουλησουνε.Οταν ο ο νεος ιδιοκτητης θα βαλει πορτες, μπαρες, ελεγκτες, αστυνομικους κλπ Οταν θα αυξησει την τιμη στα 2,50 ευρω ...ΤΙ ΘΑ ΛΕΣ ΤΟΤΕ?ΘΑ ΒΑΛΕΙΣ ΜΥΑΛΟ?Θα κοιταχτεις στον καθρεφτη ποτε να πεις .....ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ?Που μιλας και για αλληλεγγυη.Πως απαιτεις να πληρωνεσαι οταν δουλευεις εσυ και ΔΕΝ πληρωνεις οταν αλλοι δουλευουν για σενα?
Το σχόλιο που έκανα προέρχεται από την εξής φιλοσοφία μου. Γίνε η αλλαγή που θες να δεις γυρω σου. Προφανώς δεν ισχύει για όλους. Προσωπικά με προσβάλει η ανάγκη για ελεγκτές κ.λ.π.. Είμαι ενήλικος πολίτης και οφείλω να γνωρίζω τη νομοθεσία. Έχοντας αυτό ως βάση εμείς επιλέγουμε συνειδητά πλέον αν θα παρανομήσουμε ή όχι.Και κλείνω πάλι λέγοντας να γίνουμε εμείς η αλλαγή που θέλουμε να δούμε γύρω μας. Δε θα μάθουμε ποτέ σα λαός. Κρίμα και πάλι κρίμα.
Θανος Καποιοπουλος η προσωπικη επιθεση προς το προσωπο μου δεν χρειαζεται..ηρεμησε...μαλλον κατα την γνωμη σου πρεπει να πω κι ευχαριστω που μου πιανουν το κ@λο τωρα με 1,40 γτ μετα θα εινα 2,50....αν το να βαλεις μυαλο κατα την γνωμη σου ειναι το βουλωνω και να λεω και ευχαριστω...καλυτερα να μην βαλω ποτε!το ζητημα δεν ειναι ενα εισητηριο ειναι ολος ο εξευτελισμος και η κοροιδια που περναει ο ελληνικος λαος
Αγαπητη Αγαπη, αν η κοροιδια που περναει ο Ελληνικος λαος ειναι επιεδη πληρωνει εισητηριο στα ΜΜΜ (ακουσον αουσον, μα που ξανακουστηκε να πληρωνεις εισητηριο?) τοτε μικρο το κακο. Τα ιδια περνουν κι αλλα 7 τοσα δισ σε ολο τον πλανητη που δεν μπορουν ακομη να εχουν δωρεαν συγκοινωνιες. Αλλα που θα παει, δε θα βγει ο Συριζα? Θα το λυσει παραυτα το προβλημα!
Οχι πια και προσωπικη επιθεση!Δεν ειπα δα και τιποταΑποφευγεις ομως να απαντησεις.Γι αυτα που ειπες εσυΣου φαινεται ακριβο το 1,40 ευρω για να σε ταξιδευουν με καθαριοτητα ασφαλεια και ανεση με τις κυλιομενες τις σκαλες σου κλπ κλπ ......Να διασχιζεις ολοκληρη την πολη ΕΠΙ ΜΙΑΜΙΣΗ ΩΡΑ για να πας στη δουλεια σου ή για να πας να πληρωσεις 3,00 ευρω για να πιεις καφε?Εχεις αυτοκινητο? Εχεις ιδεα, τι ταλαιπωρια, τι κοστος σε βενζινη, κλησεις, παρκαρισμα, φθορα κλπ κλπ κλπ εχει το να κανεις με δικο σου οχημα την αντιστοιχη διαδρομη που κανεις με τα μεσα με μολις 1,40 ευρω?Τα ΜΜΜ και κυριως το μετρο ειναι ΕΥΤΥΧΗΜΑ για την πολη. Το πληρωσαμε ακριβα και μας εξυπηρετει με τον καλυτερο τροπο και (αναλογικα με ίδια μεσα) με σχεδον συμβολικο κοστος. ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ με τον μοναδικο τροπο που μπορουμε. ΠΛηρωνοντας το εισητηριο Τον εξευτελισμο που τραβαμε ολοι, αλλος περισσοτερο κι αλλος λιγοτερο, και την κοροιδια ΜΗΠΩΣ ΛΕΩ ΜΗΠΩΣ θα τα κανεις χειροτερα αν βοηθας και συ να πτωχευσει και να ΞΕΠΟΥΛΗΘΕΙ ενα μεσο που ειναι κοσμημα γι αυτη την πολη και ειναι και δημοσιο?
μακαρι να ειχαμε ολοι δουλειες που η τιμη του εισητηριου μας φαινοταν γελοια και ολα αυτα να μην χρειαζονταν καν να ειπωθουν...απο την στιγμη που η ανεργια εχει φτασει σε τραγικο ποσοστο, οι νεοι κατω των 25 περνουν μισθο 380 ευρο καθαρα....κανε τους υπολογισμους και θα καταλαβεις οτι το να δινεις 45 ευρο το μηνα στα μεσα μεταφορας....μμμ...ειναι καπως δυσκολο! δεν νομιζεις?θα στηριξω τα δημοσια ΜΜΜ οταν το κρατος θα στηριξει την υγεια, την παιδεια, να καταπολεμησουν την ανεργια, να κοψουν τα αντισυνταγματικα χαρατσια και τελος παντων οταν η ποιοτητα ζωης φτασει στα λογικα επιπεδα αυτου που θελουμε να αυτοαποκαλουμαστε ευρωπη! αυτη η χωρα δεν ειναι οι 300 και οι ευφοπλιστες, ειναι ο κοσμος που καθε μερα δεν ξερει αν θα εχει να δωσει στο παιδι του να φαει γτ τον κυνηγαει η εφορια και τα χρεηο φοβος ειναι η καλυτερη και η αποτελεσματικοτερη χειριστικη συμπεριφορα που χρησιμοποιει το κρατος αν το εισητηριο ηταν σε λογικες τιμες, πιστεψε με θα κοβαμε ολοι εισητηριο γτ κανεις δεν θελει να ειναι στην τσιτα αν θα μπει ελεγκτης ή οχι...θα το εκοβε και θα ειχε και το κεφαλακι του ησυχοας μην βλεπουμε το δεντρο και χανουμε το δασος...το ζητημα δεν ειναι τα εισητηρια ειναι ολα αυτα τα μετρα που καθημερινα βασανιζουν τους πολιτες
άσε μας κοπέλα μου που όλοι μαζί φάγαμε τα εισιτήρια του μετρό. αυτό δεν είναι όπως μπορώ, , εδώ ο βασικός μισθός έχει φτάσει τα 400 ευρώ μας δουλεύεις? Και στο Παρίσι που το εισιτήριο είναι πανάκριβο το ίδιο πράγμα κάνουμε. Λες και αν μπει κάποιος χωρίς εισιτήριο θα πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας. Ψευτοανήσυχίες. Ας ανέβουν οι μισθοί, ας μηδενιστεί η ανεργία ας σταματήσουν οι ληστοφόροι και τότε ναι , ας ανησυχήσει και κάποιος για τους λαθρεπιβάτες.
"35χρονοι με μισθό 3000 λίρες το μήνα ζουν σαν φοιτητές μαζί με άλλους 4 μαντράχαλους"Μήπως τα παραλές λίγο; Ένα ζευγάρι που διαθέτει τέτοιο μισθό (δηλαδή από 3 χιλιάρικα) πολύ εύκολα βρίσκει σπίτι στο Λονδίνο και μάλιστα σχετικά καλό. Ή με 3 χιλιάρικα αν δεν θες να μείνεις μόνος σου (με 1200-1400 λίρες βρίσκεις 1 bed flat σε Canary Wharf μάλιστα) συγκατοικείς με 1 μόλις άτομοΌχι πως το κόστος μεταφορών και τα ενοίκια δεν είναι στα ύψη. Αλλά τι να κάνουμε - Λονδίνο δεν υπάρχει άλλο και αυτά που σου προσφέρει δύσκολα τα βρίσκεις σε άλλη πόλη.
ας τσακωθούμε τώρα μεταξύ μας οι επιβάτες στριμωγμένοι στα υπόγεια, μέσα στους ιδρώτες και τα μικρόβια κι ας αφήσουμε να κυκλοφορούν οι άλλοι στους δρόμους με τις αυτοκινητάρες τους με τους κλιματισμούς αγνοώντας ακόμα και την τιμή των εισητηρίων
Στα κλέβει ρε άνθρωπε και το λες με τέτοιο μένος; Αλλά μάλλον θα είσαι από εκείνους του, να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα! Αφού εγώ δεν έχω, μη σώσει κι έχει κι αυτός!! Αντί να κοιτάξεις να πας μπροστά στη ζωή σου... εύγε νέε.
οταν τον νεο τον αναγκαζουν να ημιαπασχολειται να ημιασφαλιζεται, και εκεινοι να καρπωνονται ακομα μεγαλυτερα κερδη, αυτο λεγεται κλοπη στο χωριο μου αδερφε
@Nick Tzovlas ο νέος οφείλει να αγωνιστεί μαζί με όλους ώστε να πάψουν να υπάρχουν τέτοιες τακτικές! Αλλιώς, ας κάτσει να ανέχεται την ημιαπασχόληση, και την ημιασφάλιση και τους μισθούς πείνας. Οσο καθόμαστε, τέτοια και χειρότερα θα παθαίνουμε. Λογικό. @Capital ....ασχολίαστο.. και άκυρο..και τρολλιά..νταξ..
Δεν είμαι υπέρ της σελίδας στο facebook ΑΛΛΑ γιατί το κείμενο γράφεται με στοιχεία του ΟΑΣΑ και συγκρίσεις του 2012 (δεν θέλεις 5 ευρώ για μια μπύρα ή έναν καφέ), ενώ αναφέρεται σε μία σελίδα facebook του σήμερα ?
Καταρχήν να πώ ότι είμαι κατά του "τζαμπατζιλικίου" γενικώς, όμως ας μην συγκρίνουμε την τιμή του εισητηρίου στην Ελλάδα με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, διότι δεν είναι ούτε η διαδρομές ίδιες ούτε οι υπηρεσίες! Δεν κάνει 3 τέταρτα το λεωφωρείο να έρθει στην Σουηδία καθημερινή όπως εδώ π.χ., ούτε είναι μες την μπίχλα και ούτε οι οδηγοί τρέχουν σαν τρελοί. Ας μην μιλήσω για το αν γίνεται συντήρηση στα οχήματα ποτέ.. Να μην συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα! Επίσης ως άνεργη, πληρώνω ακριβώς το ίδιο κόμιστρο με έναν που εργάζεται και αυτό το θεωρώ απαράδεκτο! Και ναι, 1,40 δεν τα βρίσκω στο δρόμο!
Στη Σουηδία το λεωφορείο μπορεί να κάνει μία ώρα να περάσει, δεν είναι ενδεχομένως όλα κάθε 10'. Στη Νορβηγία έχει λεωφορεία που περνάνε μία ή δύο φορές την ώρα. Η διαφορά είναι ότι υπάρχουν το ωράριο και τα δρομολόγια εκτυπωμένα/στο ίντερνετ/σε application τα οποία σε ενημερώνουν για αυτό και τα οποία ακολουθούνται πιστά. Για να μη σας πω και το άλλο, υπάρχει app με το οποίο αγοράζεις το εισιτήριο αφού μπεις στο λεωφορείο, και από την ώρα που το αγοράζεις μετράει για μιάμιση ώρα. Και κοστίζει λιγότερο από το να αγοράσεις από τον οδηγό (ω ναι, μπορείς να το κάνεις και αυτό). Άντε και στα δικά μας!
Κ αν δούμε αυτή τη λίστα http://www.transparency.org/cpi2013/results απ' την οποία μπορούμε να συνάγουμε το γενικό επίπεδο υπηρεσιών σε κάθε χώρα, καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορούμε να συγκριθούμε με καμία από τις περιπτώσεις που αναφέρονται εδώ: http://www.athenstransport.com/2012/12/europe-transport/Κ θα σχολιάσω ένα παράδειγμα ακόμα: στην Κωνσταντινούπολη το εισιτήριο είναι 1 ευρώ ανά διαδρομή (κ όχι 0,83 ευρώ όπως γράφει αφού κοστίζει 3 τούρκικες λίρες), έχει όμως μετρό ή οποιοδήποτε άλλο μέσο ανά 2 με 3 λεπτά! Εδώ τις περισσότερες φορές που παίρνω μετρό περιμένω τουλάχιστον 10λεπτο! Για να μη μιλήσω για τα λεωφορεία που βάσει προγράμματος περνάνε κάθε τέταρτο κ καταλήγουμε να τα περιμένουμε 30-35 λεπτά! Κ για να επανέλθω στην Κωνσταντινούπολη, υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης κάρτας με την οποία το εισιτήριο κοστίζει από 0,33 ευρώ έως 0,65 ευρώ. Εδώ αν δε χρησιμοποιείς καθημερινά τα μέσα, η κάρτα δε συμφέρει.
Και στις Βρυξέλλες το εισιτήριο του μετρό έχει 2 ευρώ και το μετρό περνάει κάθε 9 λεπτά του λεωφορείου επίσης 2 ευρώ και η ετήσια κάρτα για μετρό/λεωφορείο/τραμ 580 ευρώ. Και ο κόσμος τα πληρώνει. Το αντίτιμο των 1,40 ευρώ ή των 90 λεπτών για τα λεωφορεία της Θεσσαλονίκης δεν είναι τίποτα συγκριτικά με τιμές του εξωτερικού. Και άμα δεν θες να πληρώσεις (γενικά αναφέρομαι όχι σε σένα προσωπικά) πάρε ποδήλατο. Το καλύτερο μέσο μεταφοράς!
Στη Λεττονία όπου ζω τα τελευταία χρόνια, τα εισιτήρια για τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ κοστίζουν 1,2 ευρώ (μετρό δεν υπάρχει) και είναι για μια και μόνη διαδρομή (ακόμα και για 1 στάση). Οι μισθοί είναι χαμηλότεροι απ' ό,τι στην Ελλάδα (πστέψτε το) και η ανεργία τόσο υψηλή που ο πληθυσμός από 2,2 εκ. πριν την κρίση, έχει πέσει στα 1,9 τώρα λόγω μετανάστευσης. Στη χώρα αυτή, όπως και στην Ελλάδα, υπάρχουν πολύ σοβαρά παράπονα για το επίπεδο των κρατικών υπηρεσιών (αν και συγκεκριμένα τα ΜΜΜ είναι ακριβή στα δρομολόγιά τους), αλλά και το πολιτικό προσωπικό που τους κυβερνάει όλα αυτά τα χρόνια. Παρ' όλες τις αιματηρότατες θυσίες του λαού, εξ ίσου, άν όχι μεγαλύτερες, με τις δικές μας (πιστέψτε το - μιλάμε για μείωση του ΑΕΠ κατά 19% μόνο το 2009), τα περιστατικά τζαμπατζοσύνης που έχω δει είναι ελάχιστα σε σχέση με την Ελλάδα. Εκεί, όποιος δεν έχει λεφτά, περπατάει για να πάει στον προορισμό του, ακόμα και άν μιλάμε για αποστάσεις της μίας ώρας με θερμκρασία -15 C. Κανείς δεν επικαλείται την ένδειά του για να κάνει τον τζαμπατζή. Στην Ελλάδα ήξερα διάφορους/ες που πριν την κρίση χρησιμοποιούσαν ΙΧ για να πάνε την Κυριακή στο περίπτερο που ήταν ανοιχτό - επειδή ήταν σε απόσταση 10 λεπτών με τα πόδια. Πείτε ό,τι θέλετε, αλλά άποψή μου είναι ότι είχαμε γίνει κακομαθημένοι, και τώρα που πρέπει να ξεσυνηθίσουμε μας κακοφαίνεται.Η κρίση σίγουρα ευθύνεται για το φαινόμενο στη χώρα μας, αλλά το βαθύτερο αίτιο σχετίζεται με την ανοχή και συμπάθεια προς κάθε μορφή ανομίας και αντικοινωνικής συμπεριφοράς: Από τις ρακέτες που σπάνε τα νεύρα στους δυστυχείς λουόμενους, την αισχρή αφισοκόληση και την κουρελαρία στα πενεπιστήμια, μέχρι το πέταμα των αποτσίγαρων και των σκουπιδών όπου βρούμε. Για να το θέσουμε συνοπτικά: Είμαστε ασκέρι.Κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας άν υποστηρίζουμε ότι το κάνουμε λόγω κρίσης. Η φοροδιαφυγή και γενικώς η λούφα αποτελούν μαγκιά στην Ελλάδα. Δηλαδή, πριν τη κρίση δεν υπήρχαν τζαμπατζήδες; Ίσως όχι τόσο πολλοί όπως σήμερα, αλλά πάντως πολύ περισσότεροι απ' ό,τι σε άλλες χώρες. Περαιτέρω, η διαφορά σε σχέση με τη φοροδιαφυγή είναι ότι οι εισπραττόμενοι φόροι διατίθενται κατά τρόπο που κρίνουν οι κυβερνώντες καλύτερο - και συχνά η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών είναι παράλογη, άδικη, καταστροφική - χωρίς να υπολογίζουμε την κατάχρηση του δημοσίου χρήματος από πλευράς λειτουργών του κράτους. Παρ' όλα ταύτα, η φοροδιαφυγή είναι μια αισχρή πρακτική. Στην περίπτωση όμως της τζαμπατζολέ επιβίβασης σε ΜΜΕ δεν υπάρχει ούτε καν αυτό το "ηθικό" επιχείρημα, αφού στην ουσία πρόκειται για ανταποδοτικό τέλος (με την κυριολεκτική σημασία του όρου - όχι όπως στη περίπτωση της πάλαι ποτέ ΕΡΤ, όπου πλήρωνες το τέλος για κάθε ρολόι της ΔΕΗ στο όνομά σου, ασχέτως του άν είσαι τυφλός ή αποφεύγεις να βλέπεις τηλεόραση). Είναι ακριβώς το ίδιο με την πληρωμή αντιτίμου για την αγορά οποιασδήποτε υπηρεσίας. Δηλαδή, υπάρχει πιθανότητα να πάτε στο κουρείο και όταν ο κομμωτής σας πεί "με τις υγείες σας", εσείς να το βάλετε στα πόδια χωρίς να πληρώσετε; Και μάλιστα (άν το κάνετε αυτό) να υποστηρίξετε ότι δεν έχετε λεφτά και επομένως συγχαρητήρια κιόλας για το ότι είστε τσίπηδες;;;(*Επειδή έχω βαρεθεί τις προωπικές επιθέσεις και αξιολογικές κρίσεις για το άτομό, μου, παρακαλώ άν έχετε αντίθετη άποψη να το κάνετε πολιτισμένα και σε 3ο πρόσωπο - δεν πρόκειται να απαντήσω σε ad hominem τοποθετήσεις, γιατί έχω βαρεθεί να το κάνω κάποιους μήνες τώρα).
Τι να πω, τα θερμα μου συγχαρητηρια αγαπητε! Ετοιμαστειτε τωρα για τις αρνητικες ψηφους των επαναστατων που πεινανε γιατι δεν εχουν 1.40 Ε για να φανε!
Επιτέλους!! Κι εγώ επειδή ζω με ελάχιστα χρήματα το μήνα, επιλέγω να περπατήσω, πάντως χωρίς εισητήριο επουδενί δεν μπαίνω.. Επίσης από προσώπική εμπειρία σε Μόναχο και Άμστερνταμ, είναι επίσης πανάκριβα (τύπου στο Μόναχο για να μετακίνηθεις σε σχολή, κέντρο και πάλι σπίτι σου χρειάζεσαι 13-14 ευρώ την ημέρα) μην πείτε ότι "οκ, εκεί οι μισθοί όμως...".. Το λέω καθαρά για τα ΜΜΜ..
Να σου πω. Αν ζούσαμε σε μία χώρα με σεϊχηδες να κάνουν κουμάντο σε μας και στα πετρέλαιά τους (μας), ναι, πουθενά να μην πληρώνουμε και για τίποτα εφόσον μπαίνει χρήμα στο κράτος έτσι κι αλλιώς. Μάλιστα, όπως γίνεται σε κάποιες τέτοιες χώρες θα μπαίναμε συνέταιροι με το έτσι θέλω σε εταιρείες ξένων και θα παίρναμε και από εκεί χρήματα. Δεν είμαστε σε τέτοια χώρα όμως, τι να κάνουμε.
Μαζί σου 100%. Σε φάσεις που έχω ζοριστεί οικονομικά, έχει τύχει να κάνω μισή και μια ώρα περπάτημα για να αποφύγω να πληρώσω μετρό. Καταλαβαίνω λοιπόν ότι μπορεί για κάποιον το εισιτήριο να είναι ακριβό. Αλλά από τη στιγμή που χρησιμοποιείς την υπηρεσία, πρέπει να την πληρώνεις. Αλλιώς κάνε μποϊκοτάζ και δείξε έμπρακτα την αντίθεσή σου.Σε αντίθετη περίπτωση, την επόμενη φορά που θα δουλέψεις και δε θα σε πληρώνουν, πες "δεν πειράζει, κι εγώ αυτό κάνω στους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες".
Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ πληρώνονται πληρώσεις δεν πληρώσεις εσύ. Απο που; Απο το μεγάλο κρατικό ταμείο, δηλαδή από όλους εμάς.Άρα όποιος έξυπνος δεν πληρώνει επιβαρύνει όλους εμάς.
Ισχύει μεν, αλλά: Κάθε επιχείρηση, ιδιωτική ή δημόσια, αν δε βγάζει, απολύει κόσμο. Για το μετρό λιγότερα εισιτήρια σημαίνουν: δε βγαίνει οικονομικά, μειώνουμε τα δρομολόγια, κόβουμε και τις καθαρίστριες και σταματάμε να πληρώνουμε και τις υπερωρίες στους οδηγούς πχ. Τελικά έχει αντίκτυπο στους εργαζόμενους. Γιατί η εταιρία υπολογίζει την τιμή του εισιτηρίου σαν άθροισμα των εξόδων και του κέρδους που θέλει να έχει. Με μειωμένα έσοδα, για να παραμείνει το κέρδος σταθερό, που είναι η απόλυτη προτεραιότητα κάθε επιχείρησης (το λέω σαν δεδομένο, όχι σαν καλό), θα μειωθούν τα έξοδα, δηλαδή το προσωπικό.Πέρα από αυτό που λες, που είναι σωστό και με βρίσκει σύμφωνο.
@tb44 Από τα σχόλια που με εκφράζουν πραγματικά!Και να συμπληρώσω:Ζω στο Βέλγιο όπου το εισητήριο κοστίζει 2€ (αν το πάρεις από εκδοτήριο ή εκδοτικό μηχάνημα, αν το πάρεις από οδηγό λεωφορείου ή τραμ 2,5€) το μηνιαίο σχεδόν 50€ και το ετήσιο περίπου 600€Προσωπικά μέχρι και πριν λίγο καιρό, επειδή χρησιμοποιούσα καθημερινά το λεωφορείο έβγαζα μηνιαίο, αλλά πλέον βάζω δεκάρες διαδρομές στην κάρτα μου διότι προτιμώ να περπατήσω την μισάωρη διαδρομή κάθε πρωί και κάθε απόγευμα από το σπίτι στη δουλειά και αντίστροφα.Για τα άτομα άνω των 65 ετών τα ΜΜΜ είναι δωρεάν (μέσω κάποιας τυπικής γραφειοκρατικής διαδικάσίας βέβαια).ΟΙ ελεγκτές μπαίνουν ανά τέσσερις ή έξι και φυσικά έτσι και σε πιάσουν χωρίς εισητήριο το πρόστιμο είναι αρκετά τσουχτερό!Και όσο για την αναμονή; Ανά 5 λεπτά η κάθε γραμμή μετρό όλη την εβδομάδα, ανά 10-15 τα λεωφορεία και τα τραμ τις καθημερινές και ανά 20-25 τα σαββατοκύριακα και φυσικά να μην σχολιάσω τις καθυστερήσεις που σπάνε νεύρα!
αντί να κοιτάνε να πιάσουνε κανένα μεγαλοκαρχαρία που καταχράζεται εκατομμύρια κυνηγάνε το φοιτητή,τον άνεργο και τον συνταξιούχο για 1,5 ευρώ.όχι ρε φίλε με αυτό το 1,5 ευρώ εγώ θέλω να πάρω 2 φραντζόλες ψωμί δεν θα τα δώσω για να περιμένω μισή ώρα το λεωφορείο.όταν η τιμή του εισιτηρίου πέσει σε λογικά επίπεδα-ή έστω να αναβαθμιστούν οι συγκοινωνίες τόσο ώστε να αξίζουν το 1,40- τότε θα χτυπήσω εισιτήριο. μέχρι τότε θα μετακινούμαι δωρεάν! και πριν αρχίσετε να κολλάτε ταμπέλες τύπου τζαμπατζης να σας ενημερώσω οτι τζαμπατζής είναι αυτος που έχει και δεν δίνει. αυτος που δεν εχει και δεν μπορει να δώσει λέγεται φτωχος. ευχαριστω.
Με συγχωρειτε που επεμβαινω αλλα μηπως τα δραματοποιουμε καπως τα πραγματα? Χαμηλοι μισθοι η οχι, το εισητηριο των ΜΜΜ στη Ελλαδα ειναι απο τα φθηνοτερα της Ευρωπης. Τι φαι πια θα αγορασετε με 1.40 Ε (ενα σουβλακι στο Μοναστηρακι εχει 2 Ε, επι τη ευκαιρια). Τοση πια πεινα εχει πεσει στην Ελλαδα? Κι αυτο το *περιμενω 10 λεπτα το μετρο*? Το βλεπω σε καποια σχολια. Συγγνωμη, ποσο συχνα παιρνετε μετρο (για το λεωφορειο να πω ΟΚ, εχετε δικιο). Καθε 3 -5 λεπτα περναει τις καθημερινες και τα ΣΚ μονο ειναι καθε 10 λεπτα. Νησαφι δηλαδη, ειπαμε, υπαρχει κριση αλλα διαβαζοντας καποια σχολια εχω την αισθηση οτι γιναμε Αιθιοπια (και, σας διαβεβαιω, δεν εχουμε γινει).
το μετρό εδώ και ένα χρόνο μετα τις 7 το απόγευμα περνάει κάθε 10-15 λεπτα,στην μπλε γραμμη τουλάχιστον, ακόμη και τις καθημερινές! και δεν είναι οτι θα δώσεις 1,4. εγώ π.χ. χρειάζομαι 2,8 μόνο για να παω και να γυρίσω απο τη δουλεία μου. όταν βγάζεις 300 ευρώ το μήνα μετράς μέχρι και το τελευταίο λεπτο. "Τι φαι πια θα αγορασετε με 1.40 Ε (ενα σουβλακι στο Μοναστηρακι εχει 2 Ε, επι τη ευκαιρια). Τοση πια πεινα εχει πεσει στην Ελλαδα?" μόνο ως ειρωνία μπορώ να το εκλάβω εκτός και αν ζεις στο δικό σου κόσμο ή είσαι απο αυτους που δεν τους έχει αγγίξει για τα καλά η κρίση και μιλάς εκ του ασφαλούς.
@spyridonτι εννοεις τι φαι θα αγορασουμε με 1.5 ευρω? εσυ μονο ντελιβερι παιρνεις?το να φτιαξεις παντως μια μακαροναδα με ντοματα για 4 ατομα εχει 1.5 ευρω, το ιδιο και μια κατσαρολα φακες και ο καταλογος ειναι μακρυς. για να νομιζεις οτι το πιο φτηνο φαι ειναι το σουβλακι καταλαβαινω ποση επαφη με την πραγματικοτητα εχεις. εισιτηριο κοβω παντα αλλα το αφηνω στον επομενο και παιρνω με χαρα εισιτηριο που θα μου προσφερουν.
Αγαπητε play with me, δεν ειναι ετσι οπως τα λετε. Ουτε καν τις Κυριακες το μετο δεν περναει καθε 15 λεπτα, το οριο ειναι 10. Μονο για το αεροδρομιο τα δρομιολογια ειναι καθε 30 λεπτα και, ισως και για τους σταθμους μετα τη Δουκισης Πλακεντιας.Τωρα, το αν ο μισθος ειναι τοσο χαμηλος (προφανως γιατι εισθε εποχικος, κλπ), αυτο δεν εχει να κανει με τις συγκοινωνιες των οποιων το κοστος δεν μπορει να πεσει χαμηλοτερα. Αντιθετα, θα αυξηθει αν συνεχισουμε να μην πληρωνουμε...Οσο για την ειρωνια, με συγχωρειτε αλλα δεν ειρωνευομαι και εχω ζησει σε χωρες οπως η Αιθιοπια για να ξερω τι σημανει πραγματικη πεινα. Εσεις με το μισθο των 300 ευρω, μη μου πειτε οτι ζειτε μονος σας, πληρωνετε νοικι, κλπ. Να βαλω στοιχημα οτι ζειτε με τους δικους σας? Δεν ειναι κακο και ισως ειναι αναγκαιο στη εποχη μας, μην υπερβαλλουμε ομως. Και, επαναλαμβανω, οι χαμηλοι μισθοι (κακως) δε πρεπει να σημαινει πειρατεια στις συγκοινωνιες (αλλο αν το κρατος θε επρεπε να προβλεπει φθηνοτερο εισητηριο για ευπαθεις ομαδες...).
Δηλαδη, αγαπητε/αγαπητη anaranjada, θελεις να μου πεις οτι προτιμας να πληρωνεις για φακες και οχι για εισητηρια? Συγνωμη αλλα αν εισαι τοσο ζορισμενος/η να αγωνιστουμε ολοι για φθηνοτερο εισητηριο σε ευπαθεις ομαδες. Αλλα τοτε, μην παιρνεις τα ΜΜΜ. Τις φακες τις πληρωνεις, πιστευω, στο super market η κι εκει απαιτεις το τζαμπα? Ο,τι υπηρεσια ζητας, την πληρωνεις κι αυτο ισχυει και στα ΜΜΜ παντου στον κοσμο.Οσο για το σουβλακι των 2 Ε στου Θαναση, ε, δεν ηξερα οτι εγινε κι αυτο πολυτελεια για τους πλουσιους! Εχετε δικιο, ισως ειμαι εκτος πραγματικοτητας. Κι εσεις ομως μηπως υπερβαλλετε λιγουλακι η/και λαικιζετε?
οπως ειπα εισιτηριο αγοραζω αρα για να αγοραζω εισιτηριο εχω και τα δινω και με τα ποδια εχω παει πολλες φορες. (απο νεο κοσμο προς κεντρο μια ωρα) ναι θα επρεπε να υπαρχει φτηνοτερο εισιτηριο για τους ανεργους. ειναι τοσο περιεργο? και ναι θα επρεπε να υπαρχει φτηνοτερο εισιτηριο για διαδρομες μονο με λεωφορειο, τρομερες υπηρεσιες.ναι εχω κοψει τα ντελιβερι πολυ καιρο τωρα, τι σου φαινεται περιεργο? που αντι για ενα σουβλακι που θα με χορτασει για καποιες ωρες προτιμω να φτιαξω φαι που θα με χορτασει για δυο μερες? αλλα και σουβλακι να αγοραζα δεν θα το χρησιμοποιουσα ως παραδειγμα φτηνου φαγητου το 2ευρω(για εναν νορμαλ ανθρωπο 4 ευρω)... 700 δραχμες, τις θυμασαι μηπως? και για 2 1500, για σκεψου μηπως ειναι πολυτελεια? εγω δεν τα πεταω, εσυ πετα τα και χαρακτηρισε με οπως θες.300 ευρω δεν παιρνουν μονο οι εποχικοι (μηπως ηθελες να πεις μερικης απασχολησης? μαλλον) 300 ευρω παιρνουν και ενα σωρο απελπισμενοι που δουλευουν μαυρα.αλλα ξερουμε ξερουμε ας κοψουν το ιντερνετ, τον καφε κλπ. μα θελουν και να.. βγουν? ξερω λαικιζω που συμβαινουν αυτα? περασα προχθες απο το θησειο και ηταν γεματο, εχει χρημα ο κοσμος ;)επαναλαμβανω εισιτηριο κοβω, και εχω και τα δινω αλλα δεν μπορω να αδικησω κανεναν που πιεζεται και κανει την παρανομια του και ας παει και τον καφε του.δεν ειπα σε κανεναν μπραβο που εχει λεφτα και μεσα στον γενικο χαμο δεν κοβει εισιτηριο αλλα δεξου οτι η φτωχεια στην ελλαδα ειναι μια πραγματικοτητα και ας μην εχουμε φτασει σε επιπεδα αιθιοπιας..καθημερινα ομως βλεπεις ανθρωπους που δεν εχουν την..φακη να ψαχνουν στα σκουπιδια να την βρουν (μα καλα που γινεται αυτο? ) και τελος παντων γιατι δεν πανε να παρουν ενα σουβλακι!
Αγαπητε/τη aranjada, πως τα μπλεκετε ετσι τα πραγματα?Α) κανεις δεν ειπε να μην υπαρχει φθηνοτερο εισητηριο για ανεργους και αλλες ευπαθεις ομαδες. Δειξτε μου καπου στα σχολια μου αν εχω πει κατι τετοιο.Β) με την ελευση του συστηματος του εξυπνου εισητηριου, ολα αυτα που λετε (διαφορετικες διαδρομες με διαφορετικο κοστος) θα καλυπτονται. Εχετε ακουσει για αυτο το συστημα που, επιτελους, ερχεται παρα την αντιδραση πολλων (μεταξυ των οποιων και καποιων συνδικαλιστων)?Γ) δραχμες και ευρω: δεν ξερω ποσο χρονων ειστε αλλα η δικη μου ηλικια (47) μου επιτρεπει να θυμαμαι πολυ καλα τον υπερ/πληθωρισμο που ειχαμε με τη δραχμη. Εσεις το θυμαστε οτι η δραχμη καταργηθηκε το 1999/2000? Θελετε να συγκρινουμε το σημερα με αξιες 14 χρονων πριν?Δ) θα επιμεινω: το περιφημο σουβλακι των 2 ευρω του Θαναση στο Μοναστηρακι (που ειναι φισκα γεματος, προφανως απο εκατομμυριουχους κατ-εσας) μερα και νυχτα σας φαινεται πολυτελεια? Δικαιωμα σας να επιλεγετε τι τρωτε και που ξοδευετε, ανοησιες ομως δεν μπορω να διαβαζω (με συγχωρειτε κιολας για την εκφραση).Ε) το τι σημαννει ΦΤΩΧΕΙΑ (οχι φτωχεια στην Ελλαδα αλλα φτωχεια με κεφαλαιο οπως το εγραψα, ελατε στις χωρες που δουλεψα και δουλευω και μετα το συζηταμε.ΣΤ) εισητηριο καλα κανετε και χτυπατε. Το να υπερασπιζεστε ομως το δικαιωμα καποιων (πολλοι δεν ειναι καθολου φτωχοι αλλα το κανουν απο...αποψη) να μην πληρωνουν ειναι αδικο ακριβως για αυτους (μεταξυ των οποιων ειστε κι εσεις) που υποτιθεται οτι υποστηριζετε.
δεν χρειαζεται να ερθει στην δουλεια καποιος για να τον πω ρουφιανο..ειναι παντου ρουφιανος...ειναι απλο...καρελια σου εχομαι να χεις δουλεια,λεφτα και να εισαι νομοταγης πολιτης και να πληρωνεις το εισητηριο σου..μακαρι να ειχαμε ολοι δουλεια και με αυτη την δουλεια το ποσο του εισητηριου να φιανοταν γελοιο!
Συμφωνω απολυτα με το αρθρο, μονο στην Ελλαδα εχουμε αυτη τη λογικη, μολις πατησουμε το ποδι μας καπου στο εξωτερικο ειμαστε τυπικοι και Ευρωπαιοι!