Το "τζαμπατζιλίκι" στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μεταφέρει το κόστος σε όλους τους υπολοίπους;

Το "τζαμπατζιλίκι" στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μεταφέρει το κόστος σε όλους τους υπολοίπους; Facebook Twitter
134

Στο πλαίσιο της ενότητας 'Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΥΡΩ ΜΑΣ' ζητάω ή δημοσιεύω κείμενα σχετικά με το πώς βιώνουμε αυτήν την παράξενη εποχή.

 

Σήμερα γράφει ο Querion Subsector για μια σελίδα που βρήκε στο Facebook. 

 

 

==

 

 

 

 

Σελίδα Ενημέρωσης Αποφυγής Ελεγκτών Εισιτηρίων

 

Απ' τον Querion Subsector

 

 

Πρόσφατα έπεσα σε αυτήν την σελίδα στο f/b: https://www.facebook.com/stop.elegktes?ref=stream

 

Πρόκειται για μια σελίδα η οποία διακηρύσσει την αποφυγή ακύρωσης των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς και την επίθεση σε ελεγκτές του κράτους. Μάλιστα έχουν απευθείας ενημέρωση για τις διαδρομές στις οποίες εμφανίζονται ελεγκτές (τους οποίους χαρακτηρίζουν "σκυλορουφιάνους" και άλλα τέτοια ωραία) και προτρέπουν τον κόσμο να μην δίνει τα στοιχεία του, ενώ αρκετοί φίλοι της σελίδας μιλάνε για σφαλιάρες, βιαιοπραγίες και άλλα τέτοια.

Προσωπικά θεωρώ υπέρ-απαράδεκτη αυτήν την σελίδα για πολλούς και διαφόρους λόγους. Για να εξηγούμαι: συμφωνώ ότι οι ελεγκτές πρέπει πάντα να είναι ευγενικοί και κόσμιοι, να κάνουν σωστά την δουλεία τους, να μην τσεπώνουν μίζα και φυσικά να μην χειροδικούν. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση οφείλει ο επιβάτης να τους αναφέρει στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΣΑ και να περνάνε από πειθαρχικό.

Όμως το η προτροπή του κόσμου να μην ακυρώνει το εισιτήριο με την δικαιολογία ότι οι συγκοινωνίες πρέπει να είναι διαθέσιμες σε όλους χωρίς κόμιστρο είναι λάθος. Αποτελεί και αυτή μέρος της καινούριας λογικής ότι πρέπει να μας διαθέτουν δωρεάν πράγματα διότι μια ανώτερη δύναμη μας τα χρωστάει, την ίδια στιγμή που οι περισσότεροι επιβάτες δεν έχουν πρόβλημα να πληρώσουν πενταπλάσια λεφτά για μια μπύρα ή ένα καφέ. Η λογική αυτή ουσιαστικά δεν βοηθάει σε τίποτα, ενώ περνάει το μήνυμα ότι μπορούμε να απολαμβάνουμε τα δικαιώματα μας ενώ δεν χρειάζεται να τηρούμε τις υποχρεώσεις μας.

Το αν πρέπει να υπάρχει κόμιστρο στην συγκοινωνία είναι μια μεγάλη κουβέντα, αλλά η κατακλείδα είναι ότι υπάρχει νόμιμο κόμιστρο το οποίο οφείλει ο επιβάτης να πληρώσει και μάλιστα είναι από τα φτηνότερα στην Ευρώπη (http://www.athenstransport.com/2012/12/europe-transport/). Με την ίδια λογική ας μην πληρώνουμε για τα ρούχα και τα παπούτσια, για το φαγητό, για τις διακοπές, για την μετακίνηση με αεροπλάνο. Η νοοτροπία πίσω από το εισιτήριο είναι ότι με ένα μικρό κόμιστρο συμβάλλουμε στα έσοδα του κράτους για να μπορεί να προσφέρει αυτήν την υπηρεσία ώστε να την απολαμβάνουν όλοι, ενώ το λεγόμενο "τζαμπατζιλίκι" ουσιαστικά μεταφέρει το κόστος σε όλους τους υπολοίπους.

Για να ολοκληρώσω, δεν θέλω να κινδυνολογήσω αλλά φοβάμαι ότι αργά ή γρήγορα θα έχουμε νέο επεισόδιο βιαιοπραγίας αυτή την φορά με θύμα ελεγκτή. Οπότε όσοι στηρίζουν τέτοιες πρωτοβουλίες είναι έμμεσα ηθικοί αυτουργοί, οπότε ας προσέχουμε τι λέμε.

 

 

 

134

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ