Μία καταπληκτική αφίσα για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας

Μία καταπληκτική αφίσα για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας Facebook Twitter
6

[ Από την Άλκηστη Γεωργίου ]

 

 Ο Γάλλος καλλιτέχνης David Lesage δημιούργησε μία δυνατή εικόνα με αφορμή το ολοένα και αυξανόμενο ποσοστό της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα του.

 

Η αφίσα κυκλοφορεί τον τελευταίο καιρό online ως "καμπάνια του γαλλικού Υπουργείου Υγείας", πράγμα που δεν ισχύει, μιας που πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό σχόλιο.

 

Δεν θα ήταν κακή ιδέα ωστόσο...

 

Μία καταπληκτική αφίσα για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας Facebook Twitter

 

[ via ]

 

Design
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα σπίτι που περνάει σαν σκυτάλη από γενιά σε γενιά

Design / Ένα σπίτι που έζησε πολλές ζωές

Το διαμέρισμα του Φοίβου και της Ιωάννας στο Φάληρο δεν ξεκίνησε σαν «λευκό χαρτί» αλλά συνεχίζει την οικογενειακή ιστορία, χωρίς να βαραίνει απ' την πατίνα του χρόνου· πλέον φιλοξενεί πάρτι και φέρνει ανθρώπους κοντά.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αν η παλιά Αθήνα είχε εσωτερικό, ίσως να έμοιαζε κάπως έτσι

Design / Ένα σπίτι χτισμένο από τις ζωές που το κατοικούν

Για το διαμέρισμά τους στο Θησείο η Ξένια Ραπτοπούλου και ο Χαράλαμπος Φωκάς δεν αγόρασαν σχεδόν τίποτα καινούργιο. Δεν ακολούθησαν μια συγκεκριμένη αισθητική, μόνο τον τρόπο που τους αρέσει να ζουν με τα παιδιά, τα ζώα, τους φίλους τους.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ένα σπίτι ταυτόχρονα μποέμικο, βαθιά αθηναϊκό και διεθνές

Design / Ένα σπίτι μποέμικο, βαθιά αθηναϊκό, βαθιά κοσμοπολίτικο

Το ρετιρέ της εικαστικού Εύας Μήταλα στην Πατησίων έχει θέα την Ακρόπολη, αλλά θα μπορούσε να βρίσκεται οπουδήποτε, στο Βερολίνο ή στο Τόκιο. Είναι γεμάτο τέχνη, μνήμες, μουσική και σινεμά, και πάντα ανοιχτό στους φίλους.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«ASTY», η Αθήνα του 2999: Μια πόλη στα όρια της ασφυξίας

Design / Αθήνα 2999: Μια πόλη στα όρια της ασφυξίας

Ο αρχιτέκτονας και δημιουργός κόμικς Δημήτρης Πασχάλης μετατρέπει την ανησυχία του για τη σύγχρονη Αθήνα σε μια δυστοπική αφήγηση που εκτυλίσσεται στο έτος 2999. Μέσα από το «ASTY» εξερευνά την υπεραστικοποίηση, την απώλεια του προσωπικού χώρου και τη σχέση ανάμεσα στην αρχιτεκτονική, την ψυχική υγεία και το μέλλον της πόλης.
M. HULOT
Ο άνθρωπος που σχεδίαζε για εκατομμύρια τώρα προσπαθεί να σχεδιάσει τη δική του ζωή

Πολιτισμός / Eugene Whang: Ο άνθρωπος πίσω από το iPhone και τα AirPods προσπαθεί τώρα να σχεδιάσει τη δική του ζωή

Ο Eugene Whang πέρασε πάνω από 20 χρόνια στην ομάδα design της Apple. Σε νέα του συνέντευξη, μιλά για τη ζωή μετά τα iPhone και τα AirPods, το σπίτι του και τον χρόνο ως την απόλυτη πολυτέλεια.
THE LIFO TEAM
Στη Δανία, ο James Turrell φτιάχνει έναν θόλο για να κοιτάμε τον ουρανό αλλιώς

Design / Στη Δανία, ο James Turrell φτιάχνει έναν θόλο για να κοιτάμε τον ουρανό αλλιώς

Στις 19 Ιουνίου ανοίγει στο ARoS Aarhus Art Museum το As Seen Below - The Dome, το πιο φιλόδοξο Skyspace του James Turrell μέχρι σήμερα: ένας υπόγειος θόλος 40 μέτρων, όπου το φως, ο ουρανός και η ίδια η πράξη της όρασης γίνονται το έργο.
THE LIFO TEAM
Ο Μπαζ Λούρμαν μετέτρεψε ένα βαγόνι του 1932 σε αρ ντεκό σκηνή πάνω σε ράγες

Πολιτισμός / Ο Μπαζ Λούρμαν μετέτρεψε ένα βαγόνι του 1932 σε αρ ντεκό σκηνή πάνω σε ράγες

Το νέο ιδιωτικό βαγόνι-εστιατόριο της Belmond στο British Pullman έγινε σκηνικό εποχής από τον Μπαζ Λούρμαν και την Κάθριν Μάρτιν, με αρ ντεκό φαντασία, θεατρική μυθολογία και κινηματογραφική λάμψη.
THE LIFO TEAM
Mantility: Μαντίλια που δεν έχεις ξαναδεί

Μόδα & Στυλ / Mantility: Μαντίλια που δεν έχεις ξαναδεί

Το brand που χτίζει η Βασιλική Ζαφειρία Υψηλάντη αφηγείται μια ιστορία μόδας, τέχνης και μνήμης μέσα από συνεργασίες με δεκάδες δημιουργούς και σημείο αναφοράς την παράδοση που έχει το Σουφλί στη μεταξουργία.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ

σχόλια

4 σχόλια
Η αφίσα βρίθει σημειολογικών αστοχιών (στην καλύτερη, και ηλιθιότητας στη χειρότερη). 1ον: Ενοχοποιεί την ευχαρίστηση από το φαγητό (το παγωτό εν προκειμένω) κάνοντας το συνειρμό πως όποιος τρώει παγωτά θα έχει πέντε προκοίλια άρα παγωτό=κακό, άρα ευχαρίστηση από το φαγητό=κακό. Αυτό, οδηγεί στο πλαίσιο της ευαίσθητης σε ερεθίσματα ψυχολογίας του παιδιού σε αυτοενοχοποίηση και άλλες συνέπειες όπως διατροφικές διαταραχές. 2ον, και στο ίδιο πλαίσιο με το παραπάνω, στοχοποιεί τα υπέρβαρα παιδιά, που ήδη νιώθουν χάλια, κάνοντάς τα να νιώθουν ακόμη πιο άσχημα για τον εαυτό τους. Ελλείψει σωστής ενημέρωσης και διατροφικής παιδείας αυτό μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες -> χαμηλή αυτοεκτίμηση κλπ. Με λίγα λόγια απλά σοκάρει, χωρίς να προτείνει, χρησιμοποιώντας μια κιτς μιντιακή λογική. Η λύση είναι το μέτρο και η φυσική δραστηριότητα και όχι να κόψει τα παγωτά ο μπόμπιρας. Λάθος τακτική, λάθος μηνύματα.