Το γάλα θα ρίξει την κυβέρνηση;

Το γάλα θα ρίξει την κυβέρνηση; Facebook Twitter
9

Μετά το Μιχάλη Κασσή, ένας ακόμη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και εισηγητής ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ, ο Θάνος Μωραΐτης, δηλώνει με μια ανακοίνωση-βόμβα που κάνει λόγο για τρόικες εξωτερικού και εσωτερικού, ότι δεν θα ψηφίσει τη ρύθμιση.

Ο κ. Μωραίτης κάνει επίσης λόγο για εικονική διαπραγμάτευση και προαποφασισμένο αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα όμως φάινεται να αποστασιοποιείται και από τον αρχηγό του που δεν έχει εκφράσει μέχρι στιγμής καμία αντίρρηση για τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Υπενθυμίζεται ότι θέμα έχει δημιουργηθεί και με την ψήφο του Γιώργου Παπανδρέου, καθώς πληροφορίες ανέφεραν ότι ο πρώην Προεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει αντιρρήσεις για τις ρυθμίσεις σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτές οι πληροφορίες και τα δημοσιεύματα προκάλεσαν την παρέμβαση του διευθυντή του ΓΠΑ κ. Ελενόπουλου, ο οποίος στην ουσία δεν τα διέψευσε αλλά είπε ότι ο πρώην Πρωθυπουργος θα δεί τις λεπτομέρειες της ρύθμισης και θα αποφασίσει.

Η δήλωση του κ. Μωραίτη:

«Δυστυχώς φαίνεται, πως κάποιοι δεν κατάλαβαν ότι η οικονομία κατέρρευσε το 2009 γιατί είχε υπονομευτεί και γκρεμιστεί η παραγωγική βάση της.

Σήμερα, αμετανόητοι, επιχειρούν να εξυπηρετήσουν για μια ακόμη φορά νεοφιλελεύθερες εμμονές αλλά και γιγαντώδεις διευθετήσεις συμφερόντων στην αγορά.

Η διαπραγμάτευση που έγινε για την έκθεση του ΟΟΣΑ ήταν εικονική αφού ειδικά για το θέμα του γάλακτος το αποτέλεσμά της ήταν προαποφασισμένο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν κλήθηκε ποτέ σε σχετική σύσκεψη ή διαπραγμάτευση ο αρμόδιος υπουργούς αγροτικής ανάπτυξης κ. Τσαυτάρης, ο οποίος είχε εκφράσει ξεκάθαρες αντιρρήσεις στηριζόμενος σε ισχυρά επιστημονικά και όχι μόνο επιχειρήματα.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ εμπεριέχει και θετικές ρυθμίσεις, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αξιολογώντας με προσοχή τι είναι χρήσιμο και συμφέρον για την ελληνική οικονομία.

Η κυβέρνηση δεν είχε το σθένος να υπερασπιστεί ούτε τις θετικές αυτές ρυθμίσεις μιας και προφανώς την ενδιέφεραν επιλεκτικά μόνο συγκεκριμένες, που αφορούσαν διευθετήσεις συμφερόντων.

Το ΠΑΣΟΚ, από την αρχή, επέδειξε σθεναρή στάση απέναντι στις ρυθμίσεις που δεν υπηρετούν ούτε την μείωση των τιμών, ούτε την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Αφού λοιπόν στις πρώτες συζητήσεις έγινε αντιληπτή η στάση αυτή, επιστρατεύτηκε η γνωστή τακτική πιέσεων μέσω Τρόικας. Δεν είναι τυχαίο ότι το ίδιο σκηνικό στήθηκε για τους πλειστηριασμούς και για τις επαγγελματικές μισθώσεις.

Σε συνεννόηση με Τρόικες («εσωτερικού και εξωτερικού») εμφάνισαν την υλοποίηση μιας έκθεσης γνωμοδοτικού χαρακτήρα ως προαπαιτούμενη για την εκταμίευση της δόσης. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες.

Έχω πλήρη γνώση ότι κυβερνητικοί παράγοντες ήταν πρόθυμοι να υιοθετήσουν και τις προτάσεις του ΟΟΣΑ που θα «εκτελούσαν» τα brands της χώρας όπως το λάδι και το γιαούρτι αλλά και το βάφτισμα του πρατηρίων άρτου σε φούρνους. Αυτά δεν πέρασαν χάρη στη στάση του ΠΑΣΟΚ.

Πώς μπορεί η κυβέρνηση να ισχυριστεί ότι μέσα από την κρίση προωθείται ένα νέο παραγωγικό πρότυπο όταν με τις αποφάσεις αυτές γκρεμίζει έναν πυλώνα της αγροτικής οικονομίας.

Είναι απορίας άξιο πώς η κυβέρνηση μπορεί να καταθέτει μονομερώς προϋπολογισμό, νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς αλλά δεν μπορεί να προστατεύσει μια παραγωγική δομή της χώρας . Η απάντηση είναι απλή: Δεν ήθελε!

Ελπίζω ότι η κυβέρνηση δεν θα προβεί στο μέγα πολίτικο και κοινοβουλευτικό  ολίσθημα να φέρει ξανά νομοσχέδιο σε ένα άρθρο, εκβιάζοντας του βουλευτές.

Τέλος, ειδικά για την διάρκεια ζωής του γάλακτος:

• Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης είναι ψευδή. Καμία μείωση τιμών δεν θα επέλθει. Το παράδειγμα με τα γάλατα μακράς διάρκειας (που είναι εισαγόμενα κατά κύριο λόγο) είναι ενδεικτικό: Δεν είναι πιο φθηνά! Είναι είτε στις ίδιες τιμές, είτε πιο ακριβά!

• Πρόκειται για πλήρη εξαπάτηση και παραπλάνηση του καταναλωτή.

Το γάλα πέραν των 5 ημερών δεν μπορεί να θεωρείται φρέσκο για τις  συνθήκες (κλιματολογικές, διανομής κτλ) της Ελλάδας. Όλη η ιστορία γίνεται για την θέση στο ράφι. Με λίγα λόγια για να βρεθεί ένα γάλα που έπρεπε να είναι στο ράφι με τα γάλατα μακράς διάρκειας στη προνομιακή θέση ραφιού με τα φρέσκα. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι οι 10 μέρες του αρχικού σχεδίου έγιναν 11 (σύμφωνα με τις διαρροές). Σε κάποιους δεν έβγαιναν τα δρομολόγια. Εξυπηρετήθηκαν και αυτοί…."

9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για έξοδο του Μεσολογγίου: Πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές

Πολιτική / Κατερίνα Σακελλαροπούλου για έξοδο του Μεσολογγίου: Πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές

«Η προαποφασισμένη θυσία τους αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές και πηγή έμπνευσης για όλους μας» ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας
NEWSROOM
«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

5 σχόλια
ω, μα ελάτε τώρα, αφείστε τον υγιή ευρωπαϊκό ανταγωνισμό να ξεσκίσει τους έλληνες κτηνοτρόφους! στο κάτω-κάτω με τόση ανεργία στον ιδιωτικό τομέα και τόσο ξεφτίλισμα στον δημόσιο, γιατί να παραμείνουν οι κτηνοτρόφοι ασφαλείς με το βρωμογάλα τους το φρέσκο; στο κάτω-κάτω εμάς που μας μεγαλώσανε με εβαπορέ τι πάθαμε; στο κάτω-κάτω αν θέλετε τόσο πολύ φρέσκο γάλα 4 ημερών να πάτε στη Βόρειο Κορέα...
Στην Ελλαδα υπαρχουν 85.000 γαλακτοπαραγωγες αγελαδες.Στην Ολλανδια 1.200.000,στην Γερμανια 2.000.000,και στην Πολωνια 2.500.000.Λογω κλιματος,γεωγραφιας,βλαστησης και οδικων δικτυων το κοστος παραγωγης εκει ειναι πολυ μικροτερο απ'οτι εδω.Το μονο προβλημα ειναι η αποσταση.Διοτι με το ισχυον οριο των 5 ημερων για το φρεσκο γαλα χαμηλης παστεριωσης το 'ευρωπαικο'που χρειαζεται 4 ημερες απο το χωραφι στο ελληνικο σουπερμαρκετ"δεν ειναι δυνατον να διατεθει στην Ελλαδα.Η λυση ειναι απλη.Επεκτεινουμε την διαρκεια 'ζωης'στις 10 η 11 ημερες,με πολυ υψηλοτερη παστεριωση,βεβαια(η οποια απομειωνει σημαντικα τις θρεπτικες ιδιοτητες του γαλακτος)ενω συγχρονως ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕ τον χαρακτηρισμο "φρεσκο γαλα" των 5 ημερων ζωης.Αποτελεσμα ;Το'ευρωπαικο'γαλα κατακλυζει τα ελληνικα σουπερμαρκετ με ΤΑΥΤΟΣΗΜΟ χαρακτηρισμο με το ελληνικο,αλλα με λιγο φθηνοτερη τιμη.Τελικο αποτελεσμα;Η ελληνικη κτηνοτροφια "αποβιωνει"σε χρονικο διαστημα μερικων μηνων.Οι κτηνοτροφοι κλεινουν τις μοναδες τους ,πωλουν τα ζωα,και μετατρεπονται σε "οικονομικους μεταναστες"στην "βορειο Ευρωπη". Οι ελληνικες γαλακτοβιομηχανιες-οσες επιβιωσουν-μετατρεπονται απο βιομηχανικες μοναδες παστεριωσης σε "εισαγωγικες εταιρειες" ευρωπαικου προιοντος.Αυτες απασχολουν το 10%,το πολυ,του προσωπικου των βιομηχανικων μοναδων, οι οποιες κλεινουν.Τελικο αποτελεσμα;Δεκαδες χιλιαδες θεσεις εργασιας χανονται,μαζι με τους σχετικους φορους για το δημοσιο.Δισεκατομμυρια "εσωτερικης ρευστοτητας"διοχετευονται στην βορεια ευρωπη,λογω των εισαγωγων.Ενα ακομη καρφι στο φερετρο της ελληνικης οικονομιας.Δοξαστε τους !!!
Οι ελληνικές μονάδες φτιάχνοντας καρτέλ μεταξύ τους δεν έχουν κανένα ανταγωνισμό και κρατούν το γάλα ακριβό. Με τη λογική σου θα πρέπει να κρατήσουμε όλα τα επαγγέλματα κλειστά και προστατευμένα με νόμους. Ταξιτζήδες, φορτηγατζήδες, φαρμακοποιοί, δικηγόροι, όλοι θα πουλάνε όσο γουστάρουν χωρίς να αντιμετωπίσουν κανένα ανταγωνισμό. Η οικονομία σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον δε φτιάχνεται με προστατευτισμούς. Και στη τελική το συμφέρον για χαμηλές τιμές στο γάλα αφορά πολύ περισσότερους έλληνες απ' όσους δουλεύουν στη γαλακτοβιομηχανία. Αν πραγματικά ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται να αγοράζει το ελληνικό γάλα αλλά το πιο φτηνό δεν βλέπω γιατί είναι σωστό να τον υποχρεώσεις.
Δηλαδή, με το νόμο συμφωνείς; Δεν είναι απολύτως λογικό όταν οι εταιρίες απευθύνονται σε πολύ λιγότερους καταναλωτές να χρεώνουν διαφορετικά; Τα σταθερά κόστη επιμερίζονται σε πολύ λιγότερες μονάδες, και βεβαίως αυτό που είπε ο Λαμπρος Κοντος.Νιώθω την ανάγκη να διευκρινίσω ότι δεν είμαι ουτε Συριζαιος ουτε κυβερνητικός. Μόνο αυτές τις δυο σημειώσεις. Στο θέμα του κόστους, πρέπει να δούμε αν δικαιολογείται η αυξημένη τιμή, που κατά την άποψη μου δικαιολογείται σε κάποιο βαθμό. Δεύτερον, πρέπει να συνυπολογιστεί και το κόστος μιας τέτοιας αλλαγής. Αντέχει η χώρα και άλλους ανέργους;
Αχ ! Την γνωριζω καλα αυτην την τακτικη !Οποιος επισημαινει την σχεδιαζομενη καταστροφη της ελληνικης κτηνοτροφιας δεν γινεται,συμφωνα με τους πασχοντες απο "ψιττακιαση", να ειναι ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ και σφοδρος πολεμιος της "καρτελοποιησης"της ταλαιπωρης ελληνικης οικονομιας !!!Δεν δικαιουται,δηλαδη,καποιος να υποστηριζει το σωστο για την χωρα του χωρις να παιρνει αλλη πλευρα παρα μονον αυτη των δικαιωματων των πολιτων της !! Πρεπει να ειναι η με τον "αστυφυλαξ" η με τον "χωροφυλαξ" !Με τους μελλοντικους ανεργους,τον μπαρμπα Μητσο τον κτηνοτροφο και τον κυρ-Θαναση που δουλευει σε εργοστασιο γαλακτοβιομηχανιας,δεν μπορω να ειμαι ,δηλαδη ;Οπως ,αλλωστε,και με την κυρα Μαρια που αφου χαρει διοτι,στις αρχες,θα αγοραζει το γαλα για τα εγγονια της 2 με 3 λεπτα το λιτρο φθηνοτερα,οταν ,σε λιγους μηνες,καταστραφει η ελληνικη κτηνοτροφια θα πρεπει να το αγοραζει 15 με 20 λεπτα ακριβοτερα"διοτι αυξηθηκαν τα κοστη μεταφορας απο την Βορεια Ευρωπη".Μπορω να ειμαι και με αυτην ;Η μηπως η σταση μου αυτη "δημιουργει υποψιες" οτι ειμαι κομματικος εγκαθετος του ΚΚΕ,του Συριζα,η των....Νεφελιμ ; !!Το ειχε γραψει,βεβαια, ο Schiller,αλλα ποιος το θυμαται......"Eναντια στην βλακεια ακομη και οι Θεοι αγωνιζονται ματαια".
"Φρέσκο Παστεριωμένο Γάλα"πως λέμε και "Γνήσιο Ιμιτασιόν"Πλούσια η Ελληνική γλώσσα (των διαφημιστών), φτωχή η κατανόησή της από καμένους καταναλωτές.
Πόσο θλιβεροί. Τα κατάπιαν όλα αμάσητα αλλά όταν έφτασε η στιγμή να συγκρουστούν με τα καρτέλ που κρατάνε ψηλά τις τιμές του γάλατος στην Ελλάδα έκαναν την επανάστασή τους...