Ελλάδα: 7η χώρα στον κόσμο σε κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος

Ελλάδα: 7η χώρα στον κόσμο σε κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος Facebook Twitter
4

Η Ελλάδα είναι η 7η χώρα στον κόσμο με την μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ομότιμου καθηγητή Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Αντώνη Καφάτο, κάθε Έλληνας καταναλώνει περίπου 100 κιλά κατά μέσο όρο κόκκινο κρέας κάθε χρόνο.

Συγκριτικά οι Αμερικανοί, που θεωρούνται παραδοσιακά κρεατοφάγοι, καταναλώνουν 88 κιλά.

Τελείως διαφορετικά ήταν τα πράγματα πριν από 60 χρόνια, σύμφωνα με τον καθηγητή. Όπως γράφουν και Τα Νέα, η κατά κεφαλή κατανάλωση κρέατος στην Κρήτη το 1960, ήταν μόλις 35 γραμμάρια την ημέρα, ενώ από τις μελέτες του Ινστιτούτου Rockefeller το 1948 και αργότερα το 1960, από τον αμερικανό βιοχημικό, Ancel Keys, διαπιστώθηκε ότι η μέση κατανάλωση ελαιολάδου από τους Κρήτες ήταν 120 γραμμάρια και το 29% της ενέργειας που έπαιρναν καθημερινά προερχόταν από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Επίσης, πριν από 50 χρόνια η κύρια πηγή λιπαρών στον ελληνικό πληθυσμό ήταν το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί, ενώ τα λιπαρά από κρέας, γαλακτοκομικά, αβγά, ψάρια και θαλασσινά, ήταν περιορισμένα, λόγω των οικονομικών δυσχερειών και των νηστειών της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βορίζια: Σε κλίμα βαθιάς οδύνης η επιστροφή της σορού του 39χρονου στο σπίτι του

Ελλάδα / Βορίζια: Σε κλίμα βαθιάς οδύνης η επιστροφή της σορού του 39χρονου στο σπίτι του

Σύμφωνα με τοπικά έθιμα, επειδή τρία από τα παιδιά του ήταν ακόμη αβάπτιστα, τελέστηκε το απόγευμα του Σαββάτου μια σύντομη τελετή σε κοντινό χωριό, προκειμένου να μπορέσει να μεταφερθεί η σορός του στο σπίτι
LIFO NEWSROOM
Βορίζια: Ο εισαγγελέας στο ΠΑΓΝΗ – Διώξεις για ανθρωποκτονία από πρόθεση στους δύο φρουρούμενους τραυματίες

Ελλάδα / Βορίζια: Ο εισαγγελέας στο ΠΑΓΝΗ – Διώξεις για ανθρωποκτονία από πρόθεση στους δύο τραυματίες

Πρόκειται για έναν 25χρονο, αδελφό του 27χρονου ιδιοκτήτη του σπιτιού όπου σημειώθηκε η έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού, και έναν ακόμη 26χρονο κάτοικο των Βοριζίων.
LIFO NEWSROOM
ΡΟΤΒΑΙΛΕΡ ΕΠΙΘΕΣΗ

Ελλάδα / Επίθεση ροτβάιλερ στην Καλαμάτα: Κατατέθηκε μήνυση για κακοποίηση ζώου - «Το χτύπησε με την αλυσίδα»

Σύμφωνα με επικεφαλής ομάδας κατά της κακοποίησης ζώων, το σκυλί ήταν «ζώο εργαλείο» και «ο σκοπός του ήταν η γέννα και η πώληση κουταβιών, όχι η συντροφιά»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Πάντως ρε παιδιά διαβάζω συνέχεια για κρητική διατροφή κτλ. Τι στο καλό; Σε άλλη Κρήτη πηγαίνω εγώ διακοπές όπου έχουν φοβερό κρέας και λουκάνικα; Το 2005 όταν τελείωσα το σχολείο πήγα Κρήτη 71 κιλά και γύρισα στην Αθήνα μετά από 10 μέρες 78!!! Αφού δεν τολμάω να ξαναπάω Κρήτη αν δεν χάσω 10 κιλά πρώτα γιατί θα τα ξαναπάρω σίγουρα με τόσες νοστιμιές. ΥΓ. Ζήτω το κρέας.
Link για την ερευνα? Γιατι μυριζει λιγο greek baroufa net. Εδω: http://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2012/04/daily-chart-17 ειναι ενα αρθρο του 2012 που αναφερει οτι "By 2007—the latest year for which comparable data are available—" με στοιχεια απο UN Food and Agriculture Organisation.Συμφωνα μ'αυτο η αμερικη ειναι 2η στη λιστα με 125+kg και η Ελλαδα 40η με 75kgFull list: http://www.scribd.com/EconomistDailychart/d/91840616-Meat-Consumption-Per-Person
Πιο λογικά μου φαίνονται αυτά τα επίπεδα. 100 κιλά κόκκινο κρέας το χρόνο σημαίνει πως εφοσον 1 κιλό κρέας αντιστοιχεί περίπου σε 4 μερίδες, δια 365 μέρες, θα έπρεπε να τρώμε τουλάχιστον μια μερίδα κρέας καθημερινά. Καθημερινά για όλο το χρόνο.Και μιλάμε για μια χώρα που έχει επίσης μεγάλη κατανάλωση λαδερών/οσπρίων/ζυμαρικών.