Μελλοθάνατος αφέθηκε ελεύθερος μετά από 30 χρόνια στις φυλακές

Μελλοθάνατος αφέθηκε ελεύθερος μετά από 30 χρόνια στις φυλακές Facebook Twitter
6

Ένας άνδρας από τη Λουιζιάνα, ο οποίος κρατήθηκε επί σχεδόν τρεις δεκαετίες στην πτέρυγα των θανατοποινιτών, στη φυλακή Αγκόλα της Λουιζιάνα, αφέθηκε τελικά ελεύθερος, αφού προέκυψαν νέα στοιχεία.

Οι εισαγγελείς με βάση τα νέα στοιχεία, ζήτησαν από τον αρμόδιο δικαστή να ακυρώσει την καταδίκη για φόνο πρώτου βαθμού και τη θανατική ποινή στην οποία είχε καταδικαστεί ο Γκλεν Φόρντ.

Ο Φόρντ, βγαίνοντας από τις φυλακές είπε ότι αισθάνεται καλά αλλά και μια δυσαρέσκεια επειδή έμεινε στη φυλακή 30 χρόνια για κάτι που δεν έκανε.»Δεν μπορώ να πάω πίσω και να κάνω πράγματα που θα μπορούσα στα 30, στα 35 ή στα 40 μου», είπε επίσης.

Ο άνδρας, καταδικάστηκε το 1983 για τη ληστεία και τη δολοφονία ενός 56χρονου ωρολογοποιού, του Ιsadore Rozeman, που  βρέθηκε νεκρός πίσω από μια βιτρίνα με κοσμήματα, φέροντας τραύματα από σφαίρες. Από το 1985 τον είχαν στην πτέρυγα των μελλοθανάτων.

Η υπόθεση αυτού του μαύρου άνδρα, αποκαλύπτει για μία ακόμη φορά, τις κραυγαλέες αντιφάσεις και ανεπάρκειες του συστήματος δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Παρότι κορυφαίοι δικαστές είχαν ενστάσεις για την καταδίκη αυτού του αθώου, όπως αποδείχτηκε, ανθρώπου, κρατήθηκε επί 30 χρόνια στην πτέρυγα των μελλοθανάτων με σκοπό να εκτελεστεί.

Ενδιαφέρον είναι και το ότι ο μαύρος Φόρντ δικάστηκε από μια επιτροπή δικαστών που είχε επιλεγεί προσεκτικά για να αποτελείται αποκλειστικά από λευκούς.

Είχε καταδικαστεί σε θάνατο, χωρίς να βρεθεί πάνω του όπλο, ούτε τα κοσμήματα που είχαν κλαπεί.  Για την θανατική καταδίκη μέτρησε η μαρτυρία ενός μόνο μάρτυρα, μιας γυναίκας, που δεν ήαν μια ανεξάρτητη μάρτυρας αλλά φίλη ενός άλλου υπόπτου για τη δολοφονία. Τώρα αυτή η μάρτυρας ομολόγησε ότι είπε ψέματα στη δίκη.

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Υπολογίζουμε ότι έχουμε προμήθειες για δύο εβδομάδες» - Η Γάζα ξεμένει από φαγητό

Διεθνή / «Υπολογίζουμε ότι έχουμε προμήθειες για δύο εβδομάδες» - Η Γάζα ξεμένει από φαγητό

Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι στη Γάζα εξαρτώνται από τις λίγες κοινοτικές κουζίνες που έχουν απομείνει για τη διατροφή τους. Ορισμένες από αυτές πρόκειται να κλείσουν σε λίγες ημέρες.
LIFO NEWSROOM
Οσάμα Μπιν Λάντεν: 14 χρόνια μετά τη δολοφονία του πιο καταζητούμενου ανθρώπου στον κόσμο

Διεθνή / Οσάμα Μπιν Λάντεν: Η «τρομοκρατική κληρονομιά» του πιο καταζητούμενου ανθρώπου στον κόσμο

14 χρόνια μετά τη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν - Πώς οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ξόδεψαν δισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς απτό αποτέλεσμα για σχεδόν μια δεκαετία, πριν τον εξολοθρεύσουν
LIFO NEWSROOM
Μάρκο Ρούμπιο, «υπουργός των πάντων»: Τέσσερα χαρτοφυλάκια για τον εκλεκτό του Τραμπ

Διεθνή / Μάρκο Ρούμπιο, «υπουργός των πάντων»: Τέσσερα χαρτοφυλάκια για τον εκλεκτό του Τραμπ

Ο υπερυπουργός Ρούμπιο είναι πλέον επικεφαλής τεσσάρων κυβερνητικών οργάνων, ξεπερνώντας τον Χένρι Κίσινγκερ, ακόμη και τον Σι Τζινπίνγκ, τον ηγέτη της Κίνας, ο οποίος έχει «μόνο» τρεις αντίστοιχους τίτλους
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Οι φωνές κατά του πολέμου στη Γάζα δυναμώνουν – «Δεν είναι πια για τη σωτηρία των ομήρων»

Διεθνή / Ισραήλ: Οι φωνές κατά του πολέμου στη Γάζα δυναμώνουν – «Δεν είναι πια για τη σωτηρία των ομήρων»

Εντός του Ισραήλ το μέτωπο που μέχρι πρόσφατα φαινόταν ενωμένο γύρω από την αναγκαιότητα της στρατιωτικής επέμβασης αρχίζει να παρουσιάζει σοβαρές ρωγμές
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που θα έλεγα πως τώρα είναι δικαιολογημένος, ό,τι κι αν πει, ό,τι κι αν κάνει αυτός ο άνθρωπος. Κυριολεκτικά, του χρωστάνε τα πάντα πλέον.
Αυτή τη ταινία σκέφτηκα κι εγώ. Απλά συγκλονιστική! Ελπίζω ο άνθρωπος τουλάχιστον ν' αποζημιωθεί οικονομικά, όπως έγινε και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις, γιατί δε θα είναι και το πιο εύκολο πράγμα να ξεκινήσει από την αρχή στην ηλικία αυτή.Όσο γι αυτή που ψευδομαρτύρησε και κατέστρεψε τη ζωή ενός αθώου ανθρώπου, πρέπει να σαπίσει στη φυλακή.
Μάγοι δε μπορούν να είναι και οι ένορκοι, εν προκειμένω όμως η απόφαση δείχνει ανευθυνότητα ή/και προκατάληψη. Τουλάχιστον δεν εκετλέστηκε (όπως πρόλαβε να συμβεί σε άλλους ανθρώπους που αποδείχθηκαν αθώοι εκ των υστέρων - αυτό είναι και το no1 πρόβλημα με την θανατική ποινή) αλλά πάλι, έχοντας περάσει μια ζωή εκεί μέσα, αναρωτιέμαι πόση διαφορά του κάνει. Να είχε βγει μετά από 3, 5, μα έστω 10 χρόνια, θα προλάβαινε να ξαναχτίσει τη ζωή του, τώρα κλάφ'τα...Μου θυμίζει πολύ την περίπτωση που περιγράφεται στην πολύ ωραία ταινία του Eastwood, True Crime.