ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Σημίτης: “Η χώρα χρειάζεται ρεαλισμό”

Σημίτης: “Η χώρα χρειάζεται ρεαλισμό” Facebook Twitter
11

Παρέμβαση στην πολιτική επικαιρότητα επιχειρεί ο Κώστας Σημίτης, παράλληλα με την εμφάνιση του στην παρουσίαση της ιδρυτικής διακήρυξης της Ελιάς. Ο πρώην Πρωθυπουργός σε άρθρο του στο “Εθνος”, με τίτλο «Η χώρα χρειάζεται ρεαλισμό», αναφέρεται στο τέλος των μνημονίων, που όπως λέει δεν θα σημάνουν την γρήγορη επιστροφή στην ομαλότητα και αναφέρει ότι η χώρα πρέπει να συνειδητοποιήσει τα προβλήματά της και να ασχοληθεί ουσιαστικά με αυτά για να τα ξεπεράσει.

Ο κ. Σημίτης -που ως τώρα δεν έχει τοποθετηθεί για την κρίση σε σχέση με τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του-απαριθμεί, μεταξύ άλλων, τα κρίσιμα θέματα της χώρας τα οποία, όπως αναφέρει, δείχνουν το εύρος της επιβεβλημένης αλλαγής:

1. Η παραγωγική βάση της χώρας είναι περιορισμένη, η ποιότητα των προϊόντων χαμηλή, οι τεχνολογικές γνώσεις ανεπαρκείς, το κόστος παραγωγής υψηλό.

2. Συνέπεια είναι η μεγάλη ανταγωνιστικότητα. Η παραγωγή που δεν βρίσκει διεξόδους στις διεθνείς αγορές δεν μπορεί να στηρίξει σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης.

3. Η Ελλάδα ξοδεύει περισσότερο από ό,τι παράγει. Η οικονομική πολιτική προσαρμοζόταν κατά κανόνα στα αιτήματα διαφόρων κοινωνικών ομάδων. Αποτέλεσμα ήταν το κράτος παροχών, η πελατειακή πολιτική και η πλημμύρα συντεχνιακών ομάδων. Συνέπεια ήταν τα συνεχή ελλείμματα των προϋπολογισμών, των ισοζυγίων πληρωμών, το αυξανόμενο δημόσιο χρέος και η σημερινή κρίση. Το πολιτικό-οικονομικό-κοινωνικό σύστημα παραμένει όμως περίπου το ίδιο παρόλο που χρεοκόπησε αμετάκλητα.

4. Το κράτος είναι αναποτελεσματικό. Το χαρακτηρίζουν οι υστερήσεις στην οργάνωση της διοίκησης, το χαμηλό επίπεδο των γνώσεων και των ικανοτήτων των υπαλλήλων, οι δαιδαλώδεις διαδικασίες, η πολυνομία, η τυπολατρία.

5. Η ανεργία. Η μη παραγωγική απασχόληση. Η πληθώρα μεταπρατών, μεσαζόντων, διαμεσολαβητών, ο υπερβολικός αριθμός δημοσίων υπαλλήλων σε σχέση με τα καθήκοντα που επιτελούν, το μεγάλο ποσοστό αυτοαπασχολούμενων λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων ανεύρεσης ικανοποιητικής εργασίας.

6. Οι δυσκολίες στην πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων λόγω έντονης αντίδρασης του πλέγματος εξουσίας που διαμόρφωσε η συλλειτουργία κομμάτων, συντεχνιών οικονομικών συμφερόντων και πελατειακών δικτύων. Η χωρίς ενδοιασμούς αντιπαλότητα που χαρακτηρίζει την πολιτική ζωή.

11

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η ελληνική εργατική τάξη βρίσκεται σε μια διαρκή διαδικασία αναγέννησης»

LiFO politics / «Η ελληνική εργατική τάξη βρίσκεται σε μια διαρκή διαδικασία αναγέννησης»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον ιστορικό και υποψήφιο ευρωβουλευτή της Νέας Αριστεράς, Κωστή Καρπόζηλο, για τη γέννηση του ελληνικού εργατικού κινήματος και τους πρωτεργάτες του.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Φλωρίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ παραπλανά τον κόσμο- Ο Ποινικός Κώδικας που ψήφισε η ΝΔ αρζίσει από αύριο

Πολιτική / Φλωρίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ παραπλανά τον κόσμο- Ο Ποινικός Κώδικας που ψήφισε η ΝΔ αρχίζει από αύριο

Ο Γιώργος Φλωρίδης έκανε ειδική αναφορά στο τι ίσχυε με τον Κώδικα του 2019 επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τι θα ισχύσει από αύριο, οπότε θα εφαρμοστεί ο Κώδικας που ψηφίστηκε προ διμήνου από την κυβέρνηση της ΝΔ
NEWSROOM
Παύλος Μαρινάκης για Μάτι: Εφαρμόστηκε ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική / Παύλος Μαρινάκης για Μάτι: Εφαρμόστηκε ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στη συγκεκριμένη υπόθεση εφαρμόστηκε ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε το 2019 από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν φύγει από την εξουσία, δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
NEWSROOM

σχόλια

9 σχόλια
" Η χωρα χρειαζεται ρεαλισμο".Σημιτης εφα. Ο ανθρωπος που "εκσυγχρονισε την χωρα".Χρηματιστηριακα,τουλαχιστον....Και μας 'προσεφερε"τον "ηγετη" ΓΑΠ.Για να ολοκληρωσει το εργο του.Σημιτης.Μαζι με τον Βενιζελο.Δεν εχω λογια.........
Όπως πολύ σωστά μνημόνευσε πριν από μένα ο Notios Gr, η αείμνηστη και πολυαγαπημένη Μαλβίνα "μαϊμού" τον ανέβαζε "μαϊμού" τον κατέβαζε το Σημίτη. Καθόλου άδικα και διόλου τυχαία η επιλογή του συγκεκριμένου ζώου.
Ο "εδώ και τώρα" που κατέστρεψε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το '81 ...μίλησε, όπως μιλά κάθε κερατάς πολιτικός στοχεύοντας στο ότι δεν θυμόμαστε ποτέ το παρελθόν ...
'Διαπιστωσεις' από τον κύριο υπεύθυνο της σημερινής κρίσης.Να θυμισω τον απολογισμό του: 'Ευχαριστώ τους Αμερικανούς' (Ίμια), 'Αυτή είναι η Ελλάδα', η ένταξη στο ευρώ με τον τροπο που έγινε ( μαγειρεματα στατιστικών στοιχειων και σουαπς) , Χρηματιστηριο, υπερδανεισμος και κοστολογιο Ολυμπιακών Αγώνων, Τσουκατοι, Μαντεληδες, Καντες, Ακηδες, Γιαννοι .... Ουφ ΚουράστηκαΚαλή ξεκούραση στο Χρονοντούλαπο της Ιστορίας!
Ναι , δεν πολυαντιλέγω απλά προσθέτω ότι η παρέα αυτή των καμιά εικοσαριά τύπων, πρακτικά από το 1996 και μετά δεν έχει φύγει από την εξουσία. Συντηρήθηκε και συντηρείται από όλα τα κυβερνητικά σχήματα. Παντός καιρού ... Μάλλον άρχισαν να ψιλοανησυχούν εξ' ου και οι εφεδρείες που ξεπετάγονται(ΔΗΜΑΡ, ΕΛΙΕΣ, ΠΟΤΑΜΙΑ κλπ κλπ)