ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Το ΠΑΣΟΚ ζητά την κατάργηση του όρου «λαθρομετανάστης»

Το ΠΑΣΟΚ ζητά την κατάργηση του όρου «λαθρομετανάστης» Facebook Twitter
19

Να καταργηθούν οι όροι «λαθρομετανάστευση» και «λαθρομετανάστης» από τα επίσημα νομικά κείμενα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ζητεί το ΠΑΣΟΚ, με τροπολογία που κατέθεσε την Παρασκευή, στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο.

Στην τροπολογία γίνεται λόγος για όρο «απαξιωτικό, για την ανθρώπινη υπόσταση», που πρέπει να αντικατασταθεί από τον δόκιμο όρο «παράτυπος μετανάστης».


Όπως αναφέρεται, «η χρήση του όρου "λαθραίος" δεν μπορεί να αποτελεί πρώτο συνθετικό μιας σύνθετης λέξης που αναφέρεται σε ανθρώπους. Όροι όπως, "λαθρομετανάστευση" και "λαθρομετανάστης", αναφερόμενοι σε συνανθρώπους, υποβιβάζουν τον κοινωνικό και νομικό πολιτισμό της χώρας, απαξιώνουν και υποβιβάζουν ανθρώπους, και δημιουργούν ένα υπόστρωμα επί του οποίου βασίζονται ρατσιστικές ιδεολογίες και συμπεριφορές. Επομένως η απάλειψη πρωτίστως από την δικαιϊκή και νομική ορολογία τέτοιων προσβλητικών εννοιών είναι απόλυτη αναγκαιότητα.

»Σημαντική σε αυτήν την κατεύθυνση είναι η αντικατάσταση της χρήσης αυτών των όρων με τους δόκιμους όρους "παράτυπος μετανάστης» και "παράτυπη μετανάστευση" σε όλες τις κανονιστικές και διοικητικές πράξεις του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας», καταλήγει η έκθεση.

Την τροπολογία κατέθεσε ο Κώστας Τριαντάφυλλος, αρμόδιος Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ σε θέματα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

19

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα

Πολιτική / Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ: Συμφωνία για ανταλλαγή επισκέψεων διοικητών μηχανοκίνητων μονάδων

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και της τουρκικής ο Υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Μπουράκ Ακτσαπάρ
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελενοώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελεονώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

«Η προσέγγισή μου θα είναι ανθρωπιστική, αμιγώς κοινωνική και δεσμεύομαι ότι αν ο κόσμος με εμπιστευτεί θα ασκήσω και πολιτική και μάλιστα δυναμική» ανέφερε μεταξύ άλλων η Ελεονώρα Μελέτη
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Επιτροπή για την εθνική κυριαρχία και την Κύπρο, νέος φορέας στις κάλπες

Ευρωεκλογές 2024 / Ευρωεκλογές 2024: Επιτροπή για την εθνική κυριαρχία και την Κύπρο, νέος φορέας στις κάλπες

Όσο το πολιτικό σύστημα της χώρας επιμένει να την διατηρεί σε τροχιά υποτέλειας και εξάρτησης, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, αναφέρεται στη διακήρυξη
THE LIFO TEAM
Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Εκ πρωτης οψεως το θεμα ειναι,επιεικως,αστειο.Και παραπεμπει συνειρμικα στην κυβερνηση ΓΑΠ οταν το πρωτο μελημα του ηταν να αντικαταστησει τις συνηθως μονολεκτικες ονομασιες υπουργειων με εκεινους τους απιστευτα πομπωδεις τιτλους-σιδηροδρομους.Για τους γνωριζοντες η ενδειξη αυτη ,και μονον,ηταν χαρκτηριστικη,διοτι η επικεντρωση σε τιτλους αποτελει συνηθη πρακτικη εκεινων οι οποιοι δεν προτιθενται να παρξουν το παραμικρο εργο. Ειναι,ομως,ετσι ;Επι πολλα χρονια πηγαινοερχομουν στις ΗΠΑ για επαγγελματικους λογους.Εζησα,λοιπον,την εισαγωγη των "politically correct" ορων στην καθημερινη χρηση.Ειναι πολλες οι περιπτωσεις αλλα χαρακτηριστικοτερη ειναι αυτη της υποχρεωτικης αντικαταστασης του ορου black (ο ορος negro ειχε ,προ πολλου,εξοβελισθει)με τον ορο African-american και του ορου white με τον ορο Caucasian(αν και αυτο ηταν μαλλον σε προαιρετικη βαση).Η την υποχρεωτικη καταργηση των προσφωνησεων mrs και miss και την αντικατασταση τους με το ms (προφερεται μιζ).Οποιος νομιζει οτι η εισαγωγη των ορων αυτων αμβλυνε τις αντιθεσεις,σφαλλει.Τις οξυνε.Διοτι ενω δεν επιφερει καμμια ουσωδη μεταβολη,δημιουργει αισθηματα αποστροφης και απεχθειας σε αυτους που αναγκαζονται να κανουν την χρηση των νεολογισμων αυτων υποχρεωτικα,και το "φυλετικο" λανθανον ρατσιστικο συναισθημα ενισχυεται.Περαν δε ολων των αλλων ενεχει και το σπερμα του γελοιου.Ετυχε να παρακολουθησω ελληνικη τηλεοπτικη εκπομπη στην οποια η παρουσιαστρια ειχε προβλημα με μετεχοντες που χαρακτηριζαν εναν αθλητη "μαυρο διαμαντι" η "μαυρο καλλιτεχνη"και τετοια συναφη,επιμενοντας να επιπληττει οσους ελεγαν την λεξη "μαυρος"και υποδεικνυοντας τους να τον αποκαλουν σωστα "african-american"η "αφρο-αμερικανο".Οι ανθρωποι προσπαθουσαν απεγνωσμενα να της εξηγησουν οτι αυτο δεν γινεται διοτι ο αθλητης ηταν Νιγηριανος (!) και δεν ειχε καν πατησει το ποδι του στις ΗΠΑ ,αλλα αυτη εκει ! Βραχος ! Δεν δεχοταν κουβεντα !
Με τη λέξη λαθρέμπορος τι κάνουμε; Προτείνω το "παράτυπος εισαγωγέας προϊόντων"! Επίσης προτείνω να καταργηθεί και η λέξη άνεργος και να αντικατασταθεί με το "άνθρωπος χωρίς δουλειά", σαν αυτόν που σκέφτηκε το παραπάνω. Νέος τρόπος αντιμετώπισης προβλημάτων.Πολιτική ορθότητα: Ο ορθολογισμός του ηλίθιου. Sorry του ατόμου με σοβαρή διανοητική καθυστέρηση ήθελα να πω.
Κι εγώ σκέφτηκα ότι η λέξη λαθραίος χρησιμοποιείται και αλλού,απλά στην συγκεκριμένη περίπτωση το έκανε ξεκάθαρο ότι το θεωρεί λανθασμένο γιατί μιλάμε για ανθρώπους και όχι προϊόντα.Όπως και να έχει δεν είπαν ότι θα το βγάλουν και από τα λεξικά σαν λέξη ή ότι όποιος την χρησιμοποιεί θα τον πυροβολούν,απλά στα επίσημα έγγραφα του κράτους δεν θα φαίνεται η συγκεκριμένη ορολογία.
"Λαθρο-" στα ελληνικά σημαίνει "κρυφός", όχι κάτι κακό ή απεχθές που δείχνει απαξία π.χ. "υπάνθρωπος", όπως νομίζουν κάποιοι.. Είναι μιά ωραία ελληνική λέξη, που θέλουν να την σβήσουν.. Όσο γιά την αναφορά του όρου σε ανθρώπους, που το θεωρεί κακό, σε ανθρώπους αναφέρεται και το "λαθροκυνηγός", και το "λαθρέμπορος" και το "λαθραναγνώστης"..
Και οι λαθρέμποροι άνθρωποι δεν είναι;λαθρομετανάστης ο [laθrometanástis] Ο10 θηλ. λαθρομετανάστρια [laθrometanástria] Ο27 : αυτός που μεταναστεύει λαθραία σε μια άλλη χώρα, που δεν ακολουθεί τις νόμιμες διαδικασίες μετανάστευσης. Πηγή: http://goo.gl/bA8DHEΕίτε πεις την λέξη είτε το ...περιγράψεις πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΑΓΜΑ.Αν τους πούμε παράτυπους ή παράνομους δε θα αρχίσει να τους αγαπά η χρυσή αυγή την επόμενη μέρα.Επίσης η λέξη από μόνη της δεν έχει καμία συναισθηματική φόρτιση, αυτό εξαρτάται από τα συμφραζόμενα, και από τον αναγνώστη. Με βάση όλες τις μπαρούφες που διαβάζω από τα στόματα "προοδευτικών" ανθρώπων (Με αποκορύφωμα το παραπάνω), τότε αν κάποιος με αποκαλέσει προοδευτικό μπορεί και να παρεξηγηθώ πλέων. Αλλά η λέξη δεν φταίει σε τίποτα.Γενικά το όλο debate είναι από τα πιο αστεία πράγματα που συμβαίνουν σήμερα. Σαν να είμαστε στο δημοτικό και ακούμε για πρώτη φορά το πως λειτουργεί η γλώσσα και πως σχηματίζονται οι λέξεις με συνδυασμούς διαφορετικών συνθετικών.
με την ίδια ελληναράδικη λογική θα έπρεπε να λέμε τους μαύρους αράπηδες και τους gay πουστάρες .Αν διάβασες το κείμενο δεν μιλάει για λαθρέμπορους, αλλά μάλλον για σένα άνθρωπος και προιόν είναι το ίδιο
Ναι, οι λαθρέμποροι είναι προϊόντα και οι λαθροκυνηγοί είναι θηράματα. Βαθιά γνώση της γλώσσας και λογική για νόμπελ φιλοσοφίας.Για πολλοστή φορά, το λαθρομετανάστης δεν είναι βρισιά, είναι ο μετανάστης που μπήκε παράνομα σε μια χώρα χωρίς χαρτιά.Σε όποιον δεν αρέσει, μπορεί να εκδώσει δικό του λεξικό.
VHS Glitch Συμφωνώ απόλυτα. Το πρόβλημα των μεταναστών και των προσφύγων δε λύνεται με το να τους κολλήσουμε μία καινούργια politically correct ταμπέλα. Πρώτον το "λαθρομετανάστης" είναι μία λέξη που δεν είναι λάθος. Μη ξεχάσουμε εντελώς και τα Ελληνικά μας. Και δεύτερον ο υφέρπων ρατσισμός του p.c. δεν οδηγεί πουθενά. Οι λέξεις είναι έμφορτες νοήματος όπως και να τις ντύσουμε. Σε λίγο καιρό θα λέμε "άντε μωρέ με τονν αφρικανοαμερικανό" και θα εννοούμε ότι καταλαβαίνουμε σήμερα με το "άντε μωρέ με τον μαύρο" που αντικατέστησε το ιδίου νοήματος "άντε μωρέ με τον αράπη" Το θέμα δεν είναι να μασκαρεύουμε τις λέξεις. Το θέμα είναι να βελτιωθούμε σαν κοινωνίες για να μη χρειάζεται να χρησιμοποιούμε τις έννοιες που αντιπροσωπεύουν οι φορτισμένες αρνητικά λέξεις.