70 καρκινικοί όγκοι εξαφανίστηκαν από το σώμα ασθενούς

70 καρκινικοί όγκοι εξαφανίστηκαν από το σώμα ασθενούς Facebook Twitter
10

Εξέπληξε τους γιατρούς η πορεία ασθενούς με 70 θανατηφόρους καρκινικούς όγκους, που εξαφανίστηκαν από το σώμα του μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Ο 47χρονος Ίαν Μπρουκς είχε εκδηλώσει το 2001 μία σπάνια μορφή καρκίνου (μη  Hodgkin’s λέμφωμα) που προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα. Τότε η θεραπεία είχε αποδώσει, όμως ο καρκίνος εμφανίστηκε το 2008, πιο επιθετικός με 60-70 διάσπαρτους όγκους σε όλο το σώμα, με αποτέλεσμα οι γιατροί να δώσουν στον Μπρουκς λίγες εβδομάδες ζωής.

Οι γιατροί, του πρότειναν να δοκιμάσει ένα πειραματικό εκείνη την εποχή φάρμακο, το brentuximab vedotin, που είναι ένα είδος μονοκλωνικού αντισώματος, το οποίο εγκρίθηκε σε ΗΠΑ και Ευρώπη το 2011 και το 2012 αντιστοίχως.

Δύο εβδομάδες αργότερα, οι γιατροί του στο Νοσοκομείο Christie του Μάντσεστερ ανακάλυψαν με έκπληξη ότι το πειραματικό φάρμακο είχε καθαρίσει το σώμα του απ’ όλους τους καρκινικούς όγκους.

Σύμφωνα με την «Daily Mail», ήταν τέτοια η ανταπόκριση του κ. Μπρουκς στο φάρμακο, ώστε ο γιατρός του, δρ Άνταμ Γκίμπ, δήλωσε πως οι εξετάσεις του πριν και μετά τη λήψη του φαρμάκου «είναι πιθανώς το πιο εντυπωσιακό σετ εξετάσεων που έχω δει ποτέ».

Ο κ. Μπρουκς βρίσκεται σήμερα σε πλήρη ύφεση και οι γιατροί του αισιοδοξούν για την πορεία της υγείας του.

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μυστήριο στις Άλπεις: Μια κινεζική οικογένεια, ένα ελβετικό ξενοδοχείο και το πιο ακριβό όπλο του κόσμου

Διεθνή / Μυστήριο στις Άλπεις: Μια κινεζική οικογένεια, ένα ελβετικό ξενοδοχείο και το πιο ακριβό όπλο του κόσμου

Λίγο αφότου η Ελβετία συμφώνησε να αγοράσει F-35, οι ΗΠΑ εστίασαν στους Κινέζους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου ακριβώς δίπλα από απομακρυσμένο διάδρομο προσγείωσης όπου εγκαταστάθηκαν τα υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη
NEWSROOM
ΗΠΑ: Νέο βίντεο από το φορτηγό που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο και κρεμάστηκε από γέφυγρα

Διεθνή / ΗΠΑ: Νέο βίντεο από το φορτηγό που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο και κρεμάστηκε από γέφυγρα

Στο βίντεο που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο φαίνεται η 26χρονη Σίντνεϊ Τόμας  να προσπαθεί να «κρατήσει» το φορτηγό στον δρόμο και τελικά να ουρλιάζει όταν το όχημα κρεμάστηκε στο κενό
NEWSROOM
Πούτιν: «Η κατάληψη του Χάρκοβο δεν αποτελεί μέρος του σχεδίου της Ρωσίας»

Διεθνή / Αινιγματικός Πούτιν: «Η κατάληψη του Χαρκόβου δεν αποτελεί μέρος του σχεδίου της Ρωσίας»

Το Χάρκοβο δέχεται αλλεπάλληλες επιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες - Αναλυτές εκτιμούν ότι η Μόσχα επιδιώκει να διευρύνει τη γραμμή του μετώπου προκειμένου να εξαντλήσει περαιτέρω την ουκρανική άμυνα
NEWSROOM
Έκπληξη από τον βασιλιά Κάρολο: Πήγε στην Όπερα του Λονδίνου και υποκλήθηκε στη σκηνή μαζί με τους καλλιτέχνες

Διεθνή / Έκπληξη από τον βασιλιά Κάρολο: Πήγε στην Όπερα του Λονδίνου και υποκλίθηκε στη σκηνή μαζί με τους καλλιτέχνες

Ο Βρετανός μονάρχης παρακολούθησε παράσταση προς τιμήν του μαέστρου που διηύθυνε την ορχήστρα στη στέψη του - Η λακωνική απάντηση όταν ρωτήθηκε για την υγεία του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

5 σχόλια
Δεν έχει καμία σημασία ποιά είναι η άποψή σου για την Daily Mail, από τη στιγμή που μπορείς να διασταυρώσεις την είδηση και να διαβάσεις για τη συγκεκριμένη κλινική μελέτη από δεκάδες sites επιστημονικά και μη. Άρα το σχόλιο αυτό περιττεύει και η ουσία του άρθρου πέρα από την προφανή (το ευχάριστο γεγονός του Complete remission ασθενούς), είναι ότι το σύστημα υγείας και ο ασθενής στην Ελλάδα έχει να κερδίσει πολλά από το να ενημερώνεται και να συμμετέχει η χώρα του σε κλινικές μελέτες.
Κατ' αρχήν, μακάρι να είναι έτσι τα πράγματα για όλους τους ασθενείς. Ως προς αυτό συμφωνούμε όλοι.Από κει και πέρα κοιτάξτε, το άρθρο δεν αναφέρεται σε κλινική μελέτη, αλλά στην περίπτωση ενός ασθενούς. Η μοναδική πηγή που αναφέρεται είναι η Daily Mail.Τόσο πριν σχολιάσω για πρώτη φορά, όσο και ξανά σήμερα, έψαξα στο internet για την περίπτωση αυτού του ανθρώπου (κάτι θα μπορούσε να είχε γίνει από τη Lifo για μία τέτοια είδηση, ώστε να μην δημιουργούνται υπερβολικές ελπίδες στους ασθενείς και στους οικείους τους).Η είδηση για τον συγκεκριμένο άνθρωπο απουσιάζει παντελώς σε: Guardian/Observer, Times, Independent, BBC News, CNN. Η είδηση υπάρχει σε tabloids: Daily Mail, Mirror, Metro (free press της Daily Mail).Βέβαια, το φάρμακο αυτό (brentuximab vedotin, εμπορική ονομασία Adcetris) είναι υπαρκτό και εγκεκριμένο (από τον FDA τουλάχιστον):http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1002965http://www.fda.gov/Drugs/DrugSafety/PostmarketDrugSafetyInformationforPatientsandProviders/ucm287672.htmΕκλαϊκευμένο άρθρο για το φάρμακο αυτό, που να εξηγεί με απλά λόγια και αριθμούς για μας τους μη ειδικούς τα υπέρ και τα κατά, δεν κατάφερα να βρω.Σύμφωνα με το άρθρο της wikipedia, που επικαλείται πηγές με άγνωστη σε εμένα αξιοπιστία, το φάρμακο αυτό έχει πολύ σημαντικά θετικά αποτελέσματα αλλά και σημαντικό ποσοστό σοβαρών παρενεργειών. Το αν αυτές οι παρενέργειες είναι συχνότερες/σπανιότερες και βαρύτερες/ηπιότερες από τις λοιπές (χημειο)θεραπείες δεν μπορώ να το ξέρω.Συνοψίζοντας: πιστεύω ότι είναι λίαν ριψοκίνδυνη η αρθρογραφία για σοβαρότατα ζητήματα υγείας με μόνη πηγή την Daily Mail. Ενδεικτικά, ορίστε μερικοί τίτλοι άρθρων στην ιατρική "στήλη" της ηλεκτρονικής της έκδοσης αυτήν τη στιγμή:"Ο άνθρωπος με τον όγκο των δέκα κιλών στην πλάτη του.""Πονοκέφαλοι. Απώλεια μαλλιών. Μέχρι και εμφράγματα και καρκίνος: οι τρομερές επιπτώσεις στο κορμί σου από μια ραγισμένη καρδιά.""Ειδικός υποστηρίζει ότι 'το γάλα του θηλασμού δεν είναι καλύτερο για ένα μωρό από το εμφιαλωμένο' και ΑΥΞΑΝΕΙ τον κίνδυνο άσθματος".Και πρώτη είδηση αυτήν τη στιγμή στο site: "Μητέρα πρωταγωνίστριας του TOWIE [σ.σ. το ιδιότυπο ριάλιτυ "The only way is Essex"] καταπλακώνεται και σκοτώνεται σε ένα φριχτό δυστύχημα στον αχυρώνα τού αξίας 500.000 λιρών σπιτιού τους στο Έσσεξ". (Ναι, όλο αυτό είναι ο τίτλος, έπρεπε να συμπεριλαμβάνει την αξία του σπιτιού, για όσους το "φριχτό δυστύχημα" δεν αρκεί για να κάνουν κλικ.)Ένας άλλος παράγοντας επιφύλαξης για την είδηση θα έπρεπε να είναι και η εμπλοκή φαρμακευτικής εταιρείας, κάτι που φέρνει ερεθίσματα διαπλοκής με το (όποιο) κράτος και έμμεσης διαφήμισης.Ίσως όλα αυτά έπρεπε να τα πω με το πρώτο μου σχόλιο, δεδομένης και της σοβαρότητας του ζητήματος. Σε κάθε περίπτωση, ελπίζω να έγινα σαφής αυτήν τη φορά.
@patsis: Φυσικά και το άρθρο είναι έλλιπες και υπάρχει αλλού πιο αναλυτικά και μάλιστα σε σοβαρότερες πηγές από την Daily Mail. Επίσης, ο συγκεκριμένος κύριος συμμετείχε σε κλινική δοκιμή και μάλιστα η περίπτωσή του αποτελεί ένα ευχάριστο παράδειγμα. Το άρθρο δεν είναι τίποτε άλλο από αυτό που θέλει να πει. Από κει και πέρα εσείς σχολιάσετε την Daily Mail και αμφισβητείτε ότι έγινε κάτι τέτοιο και προσωπικά σας παρέπεμψα αλλού. Προφανώς δεν το βρήκατε οπότε να σας βοηθήσω:http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24472809http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3659993/ (εδώ αναφέρεται ο Gibb)http://www.christie.nhs.uk/research-division/about-us/performance.aspxΤο site του Christie με τις κλινικές μελέτες.Φυσικά τα φάρμακα έχουν παρενέργειες και πάντα ζυγίζεις όφελος/κόστος. Όμως, επαναλαμβάνω το άρθρο είναι εκλαϊκευμένο αλλά δεν λέει πουθενά ότι όλα είναι τέλεια, απλά αναφέρει μια είδηση. Τώρα που έχετε παραπομπές και από ιατρικά/επιστημονικά sites, ελπίζω να αντιλαμβάνεστε ότι το σχόλιο σας περιττεύει ή έστω δεν είχε νόημα ο σχολιασμός της ποιότητας της Daily Mail. Σε κάποια μάλιστα sites θα βρείτε ακόμη και τις CTs του ασθενούς πριν και μετά. Αυτά τα ολίγα καλή συνέχεια.