και καλὴν απολογίαν*

Facebook Twitter
4

 

Παράσχου Κύριε

 

 

 

Δεν είναι πάντοτε ανώδυνο, ανεπαίσχυντο, ειρηνικό. Δε βουίζουνε σειρήνες και αλέρτ. Δεν περιλαμβάνεται στη διδακτέα. Καμμιά μανούλα δε σε νανουρίζει με την προοπτική του. Και (κυρίως) όταν συμβεί δε σε σώζει κανείς –ούτε η Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου, ούτε τα κονέ σου με την κυβέρνηση.

 

Το λένε τέλος του κόσμου  κι είναι μια δυσάρεστη, δύσκολη και αυστηρά προσωπική υπόθεση- στην πραγματικότητα πρόκειται για το τέλος του κόσμου σου. Είναι η ιστορική εκείνη στιγμή που οι βεβαιότητες αποχωρούν, θρόνοι και τιάρες μπαίνουν στα χαρτόκουτα, τα ψέμματα την κάνουν για άλλη γειτονιά και δε σε σκεπάζει κανένα ρούχο. Είσαι θεόγυμνος επί του φοβερού βήματος και σε λένε  Μπείτε στη Σειρά σας και μην Σπρώχνεστε  ή ΄Ετσι Περνά η Δόξα του Κόσμου.

 

 

 


Εκεί δεν τους νοιάζει (ξέρεις) αν διορίστηκες με ασέπ ή επετηρίδα, αν εμφανίστηκες μεσίστιος στο Μέγαρο, αν διετέλεσες γενικός γραμματέας υπουργείου, υπουργός, βοηθός υπουργού, αρραβωνιαστικιά υπουργού, φίλη εξαδέλφης αρραβωνιαστικιάς υπουργού- κι ο θεός ο ίδιος αν διετέλεσες θ' ακούσεις τη χορωδία στο βάθος να σου τραγουδά το Δε Με Μέλλει.

 

Εκεί το μόνο που τους μέλλει είναι αν έχεις κανένα καλό πραγματάκι να τους πεις για να σε εκτιμήσουν. Αν έδωσες του Αγγέλου σου νερό, ας πούμε, ή αν έκλαψες όταν σε αδικήσανε. Εκεί τους νοιάζει αν είχες φόβο Θεού, αν τα κατάφερες ν' αγαπήσεις έναν άνθρωπο ή ένα ζώο ή ένα φυτό, έστω. Λίγα και δύσκολα θέλουν εκεί.

 

(Και ξέρεις κάτι;

Eίναι οριστικό, τελεσίδικο κι η πόρτα δεν ανοίγει από μέσα.

-Σαν τα χασάπικα.)

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

4 σχόλια
Τεράστιο ευχαριστώ. Ευγνωμοσύνη να διαβάζει κανείς τέτοια κείμενα και να ζει στον ιδιο - και καθόλου χρυσό - αιώνα με τους συντάκτες τους. Μπράβο στη δύναμη της σκέψης και στην ιδιότυπη Θεολογία του "θα εξηγηθούμε στο τελος της κούρσας, δε μπορεί! Θα εξηγηθούμε!"