Στο σημερινό ‘Α, μπα’: κακές συνήθειες

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: κακές συνήθειες Facebook Twitter
22


________________
1.


Αγαπητή Α,μπα. Διαβάζω τη στήλη σας και διαπιστώνω ότι δίνετε εύστοχες και υπεύθυνες απαντήσεις. Στο θέμα λοιπόν : Εδώ και πάρα πολλά χρόνια εργάζομαι σε μια δουλειά που μισώ, που μου είναι εντελώς αδιάφορη, ψυχοφθόρα, όλο δυσάρεστες εκπλήξεις, που μου στερεί πολύ προσωπικό χρόνο, χωρίς να μου προσφέρει τίποτα άλλο πέρα από τον βιοπορισμό. Όταν στο παρελθόν θα μπορούσα να ψαχτώ για κάτι άλλο δείλιασα, τώρα απλά δεν μπορώ να κάνω τίποτα, δεν υπάρχουν διέξοδοι, βλέπετε τί γίνεται γύρω μας...Δεν είμαι αχάριστη, ναι η ανεργία είναι κόλαση, όμως και το να αναλώνεσαι και να μαραζώνεις σε κάτι που δεν αντέχεις πια, κόλαση είναι και αυτό. Όταν οι οικονομικές υποχρεώσεις είναι πολλές και τα έσοδα περιορισμένα, σκύβεις το κεφάλι, το βουλώνεις και λές :ας πρόσεχες! Δεν έχω κανένα παράπονο από την οικογενειακή και προσωπική μου ζωή όμως λόγω της δουλείας έχω αποσυρθεί από οτιδήποτε μου έδινε χαρά στο παρελθόν και δεν αναγνωρίζω τον εαυτό μου για την κατάντια του. Τι να κάνω για να με βοηθήσω έστω και τώρα ;- Looking for a miracle...


Πρώτα πρώτα σταματάτε να λέτε «ας πρόσεχες».


Μην γίνεστε προφήτης εκ των υστέρων. Δεν πήρατε εκείνη την απόφαση τότε, και η ζωή οδήγησε εδώ. Δεν ξέρουμε τι θα γινόταν αν είχατε πάρει εκείνη την απόφαση, ούτε υπάρχει τρόπος τώρα να μάθουμε, αλλά δεν είναι καθόλου μα καθόλου βέβαιο ότι τα πράγματα τώρα θα ήταν καλύτερα. Όσο και αν τώρα φαίνεται απίθανο, πράγματι, χωρίς καμία αμφιβολία, θα μπορούσαν να ήταν και χειρότερα. Η κόλαση έχει αμέτρητα σκαλοπάτια προς τα κάτω, μην την σκαλίζετε για να σας το αποδείξει.


Αν το συνειδητοποιήσετε αυτό, ίσως καταλάβετε ότι πάντα υπάρχουν περιθώρια χειρισμού της αφόρητης ζωής. Αν ξεχάσετε το ενδεχόμενο του «τι θα γινόταν αν» και αν σταματήσετε να νοσταλγείτε μια εναλλακτική τροπή που δεν έχει δυνατότητα να ανατραπεί, θα καταλάβετε μόνη σας τι θα μπορούσε να είναι αυτό που πρέπει να κάνετε. Να λέτε περισσότερα όχι; Να μεταθέσετε υποχρεώσεις σε άλλους; Να επαναδιαπραγματευτείτε ωράριο; Όλα αυτά μαζί;

 

________________
2.


Όταν στεναχωριέμαι τρώω. δεν έχω σοβαρό θέμα παχυσαρκίας, αλλά όταν στεναχωριέμαι ξεδίνω εκεί και το παρακάνω. μπορεί να φάω τα πάντα. σαν τιμωρία και σαν μοναδική ευχαρίστηση. έχεις καμιά ιδέα τί θα μπορούσα να σκεφτώ για να μην το κάνω; εσύ τι θα έκανες;;; τι θα προσπαθούσες να σκεφτείς, (πρακτικά, πέρα από το ψυχολογικό κομμάτι που σίγουρα χρειάζεται ανάλυση από ειδικό.)


Για να αποσυνδέσεις το φαγητό από την ενοχή και την επιβράβευση, για να σταματήσεις να το χρησιμοποιείς ως φάρμακο και ως τιμωρία, για να γίνει το φαγητό και πάλι αυτό που ήταν, σκέτο φαγητό, χωρίς βαρίδια και ενοχές, πρέπει να το ξαναδείς από την αρχή το θέμα, να δεις ποιος είναι ο μηχανισμός που έχει συνδέσει το ένα με το άλλο, και να σπάσεις αυτόν τον κρίκο. Αυτό δε γίνεται με τεχνάσματα. Τα τεχνάσματα θα πετύχουν τις πρώτες φορές. Πολύ γρήγορα θα μάθεις πώς να ξεγελάς τα κόλπα σου: με άλλα κόλπα.


Ωστόσο, θα σου πρότεινα να μην αγοράζεις φαγητά που ξέρεις ότι δεν πρέπει να φας και να μην τα βάζεις μέσα στο σπίτι. Να κρατάς ημερολόγιο με όσα τρως. Να αποκτήσεις μια ρουτίνα φαγητού και να μην την αλλάζεις. Να ζυγίζεις αυτά που τρως γιατί το μάτι ξεγελάει. Να μην εξαντλείς τον εαυτό σου με πείνα. Πολλά ακόμα φαντάζομαι υπάρχουν. Όμως χωρίς να σπάσεις τον γόρδιο δεσμό αυτά είναι παυσίπονα.


________________
3.


Α μπα γειά σου!
Παρακολουθώ τη στήλη σου από πολύ καιρό και μπορώ να πω οτι μου έχει γίνει μια ευχάριστη συνήθεια. Απολαμβάνω τον τρόπο που βάζεις τις σκέψεις σου στο χαρτί! Ουψς σε bytes εν πάσει περιπτώσει!
Η δικιά μου ερώτηση λοιπόν, για να μη μακρυγορώ άλλο: Πώς βάζει κανείς τα όριά του στις σχέσεις του με το άλλο φύλο;
Η υ ποφαινομένη θεωρεί οτι τα θέτει ευπρεπώς και χωρίς να το κάνει ιδιαίτερο θέμα, με βαθμό ενόχλησης ο οποίος κυμαίνεται: με τόνο ψιλοαδιάφορο σε κάποιο πείραγμα που την ενοχλεί, θεωρώντας οτι η γλώσσα του σώματος λέει τα υπόλοιπα, έως πιο σοβαρό όπου κάνει μια σοβαρή μεν, ενίοτε και αυστηρή, αλλά μικρής χρονικής διάρκειας παρατήρηση. Και μετά θεωρώ το θέμα λήξαν όλα μέλι γάλα, χαμογελώ και πάμε για άλλα. Και το εννοώ αυτό, γιατί το ξεχνώ ολοσχερώς το θέμα. Μέχρι που ανακύπτει ξανά ολόιδιο όπως την προηγούμενη φορά. Ξανά η ίδια αντίδραση εκ μέρους μου. Και πάλι το ξεχνώ: πολλές φορές μάλιστα ούτε που μπορώ να θυμηθώ οτι είχε ξανα ανακύψει στο παρελθόν. Αμ δε όμως! Προφανώς όμως το υποσυνείδητό μου το θυμάται μια χαρά. Γιατί μετά από τη χ φορά που συμβαίνει το ίδιο πράγμα, παθαίνω έκρηξη κυριολεκτικά, την οποία δεν ελέγχω καθόλου και όποιον πάρει ο χάρος. Συνήθως το έτερον ήμιση μένει ξερό, χαζεύει και περιμένει να κοπάσει το τσουνάμι που τον χτύπησε. Και εκεί, μετά το πέρας της καταιγίδας, αντιμετωπίζω τη σχετική απορία: "μα αφού τόσο είχες ενοχληθεί τόσο πολύ, γιατί δεν το έλεγες τόσον καιρό;" Εγώ πάλι προσπαθώ να θυμήθω συγκεκριμένα περιστατικά ενόχλησης και θυμάμαι αντε βία ένα ή δύο και φυσικά είμαι σαν να είμαι η τρελή του χωριού. Εννοείται οτι είναι πολύ περισσότερα, αλλά ούτε εγώ η ίδια δεν τα κατέγραψα στη μνήμη μου: πόσο μάλλον η άλλη πλευρά! Περιττό να πω οτι πολλές φορές το τσουνάμι ενσκύπτει εκ νέου μετά από αυτήν την παρατήρηση.
Παλαιότερα, σε άλλες μου σχέσεις, όταν έφτανα σε αυτό το σημείο που είχα μπουκώσει, διέλυα τη σχέση και έμενε το έτερο μέρος ξαφνιασμένο να αναρωτιέται τι έγινε και από πού του ήρθε. Εμένα πλέον δε με ενδιάφερε πια καθόλου, τόσο ώστε ούτε να μπω στον κόπο να δώσω ακόμη μια ευκαιρία. Είχε τελειώσει πλέον οριστικά. Και αποχωρούσα από τη σχέση και πράγματι ούτε που το ξανασκεφτόμουν. Το δικό μου μαράζι, προφανώς είχε προηγηθεί για πολύ καιρό εντός της σχέσης. Αυτό έχει ήδη συμβεί δύο φορές!

Τώρα είμαι εκ νέου σε μια σχέση και για να μην έχουμε την τρίτη και φαρμακερή: Υπάρχει κάποια συνταγή ώστε να μην είμαι τόσο υποτονική - "ευγενική" και καθώσπρεπική στην αρχή, έτσι ώστε να μην μας πάρει ο διάολος στη συνέχεια (καθόλου μα καθόλου καθωσπρεπικά;)
Από την άλλη φοβάμαι οτι αν αλλάξω τροπάρι και πλέον μουρμουράω για χρόνους μήνες δώδεκα τα ίδια και τα ίδια, μπας και εμπεδωθούν αρμοδίως, έχω την αίσθηση οτι θα παρά είμαι ξινή και θα μας βγει από τη μύτη η ξινίλα. Τουλάχιστον, αν είναι, ας το λήγουμε με ταρατατζουμ, βεγγαλικά και μπουρλότα, όχι με μίρλα! Να πω επίσης οτι δεν έχω το χάρισμα του να λέω ατάκες ή να κάνω πετυχημένες ειρωνικές παρατηρήσεις εκείνη την επίμαχη στιγμή, έτσι ώστε να κάνω ένα κομψό, μικρής διάρκειας και έντασης, αλλά αξέχαστο μπάσιμο.
Αν με ρωτήσεις τι κάνω εγώ στις περιπτώσεις που μου υποδεικνύουν ενοχλητικές συμπεριφορές μου, η αλήθεια είναι οτι πάντα το καταγράφω: συνήθως το λαμβάνω υπόψη μου και προσπαθώ να το αλλάξω, αν δε είναι δομικό του χαρακτήρα μου. Αν πάλι είναι, προσπαθώ να δούμε αν υπάρχει κάποιος τρόπος που να μπορούμε να το συμφιλιώσουμε το θέμα. Και σε κάθε περίπτωση αν αντιληφθώ οτι κάτι δεν πάει καλά, και την έχω κάνει ξανά την πατάτα, δεν έχω θέμα να ζητήσω και συγγνώμη.
Αυτό το "πώς κάνεις έτσι στα καλά καθούμενα"...είναι που με σκοτώνει...και παίρνω και άλλους στο λαιμό μου. Κάπου έχω μια αίσθηση οτι με πνίγει ένα δίκιο που δεν το βρίσκω. Και πώς να το διεκδικήσεις...- ασβός

Μια αρχή είναι να σταματήσεις να παραμυθιάζεσαι ότι «ξεχνάς» κάτι που σε έχει ενοχλήσει. Δεν τα ξεχνάς, τα καταχωνιάζεις.


Καταλαβαίνεις ότι έχει γίνει κάτι που σε έχει ενοχλήσει. Το λες. Νομίζω ότι σε νοιάζει τόσο πολύ το πώς θα το πεις ώστε να παραμείνεις κομψή και αεράτη, που το χειρίζεσαι πολύ επιδερμικά και μετά το βάζεις στην άκρη ανεπεξέργαστο. Συνέχισε το, παιδί μου! Αν κάτι γίνει σαφές μετά από συζήτηση, καλώς, χαμογέλασε και πήγαινε για άλλα, αλλά ξέρεις, μερικά όρια δε μπαίνουν με όλους τους ανθρώπους. Δεν βάζεις ένα όριο επειδή το είπες μια μέρα, υπάρχει και η πολύ βασική προϋπόθεση της κατανόησης και της θέλησης από τον άλλον να τα τηρήσει, αυτό θέλει συνεχή διαπραγμάτευση και προσπάθεια.


________________
4.


γεια σου Α μπά. Καλή Χρονιά.
Μπορείς να μου πείς σε παρακαλώ, ποιά είναι η διαφορά της σοκολάτας απο την κουβερτούρα;
Επειδή αραιά και που φτιάχνω σοκολατάκια στο σπίτι, και δεν μπορώ παρά να ενδώσω στόν πειρασμό, τρώω κανά κομματάκι κουβερτούρα, και μου φέρνει κορεσμό, μέχρι και αναγούλα θα έλεγα.
Γιατί δεν μου συμβαίνει οταν τρώω σοκολάτα;
Υποθέτω οτι κάτι εχει να κάνει με την περιεκτικότητα σε λιπαρά έτσι;
Είναι βλαβερότερη απο την σοκολάτα(εννοώ σε θερμίδες);
love ya!- chocolate lover

Η κουβερτούρα έχει περισσότερο βούτυρο κακάο από την σοκολάτα, σταθεροποιείται πιο γρήγορα μετά το λιώσιμο, είναι πιο τραγανή και γυαλιστερή. Για τις θερμίδες δεν ξέρω, εξαρτάται πολύ και από την κάθε σοκολάτα, γιατί έχουν και ζάχαρη και χίλια δυο άλλα, αλλά θα σου πω το εξής: αφού σε χαλάει, μην το τρως (και δε νομίζω ότι η αναγούλα είναι εξαιτίας των λιπαρών).


________________
5.


Ει Λένα, το θέμα μου είναι τα αυγά (!). Μου αρέσουν πολύ και καθώς υπάρχουν άπειρες συνταγές που συνιστούν πρωινά, κυρίως γεύματα κλπ, θα ήθελα τη δική σου πρόταση για την πιο νόστιμη κυριακάτικη συνταγή του κόσμου..Ευχαριστώ!- Λέλα


Δεν θα πρωτοτυπήσω (και ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις). Διαφωνώ με τις συνταγές που έχουν μπέικον, που βάζουν σπανάκια, σπαράγγια, πατάτες, δεν ξέρω τι άλλο. Ιδανικά γίνεται με μάφιν, όχι μπριός, (φέτες τοστ, καλές είναι), Canadian bacon (που δεν είναι το γνωστό μπέικον, το ζαμπόν του μοιάζει περισσότερο) και σάλτσα ολαντέζ, τίποτα άλλο.



 

________________
6.


Α,μπα,
ανακαλύπτω ότι ο επί 5 χρόνια φίλος μου «παίζει» με άλλες κοπέλες στο Facebook. Στην αρχή το αρνήθηκε! Στη συνέχεια, συζητώντας μαζί του, παραδέχτηκε ότι φλέρταρε, λέγοντας όμως ότι περνούσε μόνο το χρόνο του, κοινώς «χαζολογούσε». Ισχυρίζεται ότι με αγαπά και δεν θέλει με τίποτα να με χάσει και ότι είναι υπερβολή να διαγράψουμε 5 χρόνια για μια βλακεία! Συμφωνώ, αλλά όλα είναι θέμα εμπιστοσύνης και ψυχολογίας. Είναι ο άνθρωπός μου, όταν όμως συμβαίνουν τέτοια πράγματα κλονίζεσαι, έστω κι αν είναι μια βλακεία. Θέλω να προσπεράσω ό,τι έκανε, αλλά δεν μπορώ πια να είμαι σίγουρη γι' αυτόν. Αναρωτιέμαι συνέχεια μέχρι πού έχει φτάσει και τι είναι ικανός να κάνει στο μέλλον.
Όταν πραγματικά αγαπάς κάποιον, μπορείς άραγε να ξεπεράσεις κάτι που τσακίζει το βασικό κατ' εμέ συστατικό μιας σχέσης, την εμπιστοσύνη; Γίνεται η αγάπη να απομακρύνει το μικρόβιο;
Σ'ε υχαριστώ προκαταβολικά για την όποια απάντησή σου.

Παιδιά, με συγκινείτε, αλλά δεν είμαι δικαστής, δεν είμαι σύμβουλος σχέσεων, και κυρίως, δεν είμαι η συνείδησή σου.


Όποιον ρωτήσεις, κάτι άλλο θα σου πει, αλλά αυτό που θα σου πει, θα είναι το συμπέρασμα που έχει βγάλει από τη σύντομη ζωή του και από τον τραγικά περιορισμένο του ορίζοντα, που ορίζεται από το τι έκανε στην περίπτωση που του έτυχε κάτι παρόμοιο (ή και όχι και τόσο παρόμοιο – μερικοί απλώς θέλουν να μιλάνε για τον εαυτό τους). Ό,τι έκανε, και ό,τι αποτέλεσμα βγήκε, το θεωρεί θέσφατο και παγιωμένο. Ούτε που του περνάει από το μυαλό ότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να χειριστείς μια κατάσταση, όχι μόνο χειρότεροι ή καλύτεροι, αλλά διαφορετικοί.


Αυτό με άλλα λόγια λέγεται «αρχή lenfou» (μην το ξεχνάμε) και οι εκδοχές της εμφανίζονται συνέχεια, καθημερινά.


Μπορώ να απαντήσω σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, μπορώ να πω τη γνώμη μου αν κάποιος ρωτάει τι είναι αυτό που κάνει λάθος, μπορώ να υποθέσω μερικές φορές γιατί κάποιος λέει ότι δεν έχει φίλους – μπορώ να κάνω σχόλια σε κάτι που ήδη έχει γίνει, ή να πω τη γνώμη μου για μια απόφαση που κάποιος ήδη έχει πάρει. Δε μπορώ με τίποτα όμως να απαντήσω στην ερώτηση «τι να κάνω;» όταν δεν τίθεται ξεκάθαρο ηθικό θέμα.
Δεν ξέρω γιατί νιώθει ο φίλος σου την ανάγκη να φλερτάρει με άλλες από μακριά, δεν ξέρω αν μένει στο μακριά, δεν έχω ιδέα αν πρέπει να τον εμπιστευτείς, δεν ξέρω αν διορθώνεται η προδοσία που νιώθεις. Τίποτα δεν είναι σίγουρο, εκτός του ότι δε θα είναι η τελευταία φορά που θα χρειαστεί να πάρεις μια απόφαση που εμπεριέχει ρίσκο, είτε πεις ναι, είτε πεις όχι.

 

________________
7.


Πως γίνεται να συνεχίσεις την ζωή σου όταν απομακρύνεται από κοντά σου ένα άτομο που είχε γίνει καθημερινή συνήθεια (κάτι σαν το τσιγάρο με τον καφέ); -Μαρία


Μια συνήθεια δεν είναι καλή, μόνο επειδή είναι καθημερινή. Ποτέ δεν είναι αργά για να κόψεις το τσιγάρο. Μπορείς να το αντικαταστήσεις με τσάι και εφημερίδα.


22

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

11 σχόλια
''Δεν βάζεις ένα όριο επειδή το είπες μια μέρα, υπάρχει και η πολύ βασική προϋπόθεση της κατανόησης και της θέλησης από τον άλλον να τα τηρήσει, αυτό θέλει συνεχή διαπραγμάτευση και προσπάθεια.''Πολύ σοφά το έθεσες!
Μα το θέμα είναι οτι δεν το είπα μια και μόνη μέρα. Πριν γίνει η έκρηξη θα το έχω πει καμιά τριανταριά φορές. Μόνο που παραείναι "χαμηλόφωνα". Το μέσο μέγεθος μεταξύ του "χαμηλόφωνα" και της "έκρηξης" ψάχνω χωρίς να γίνομαι και μιρμίρω...
Τότε δύο εκδοχές υπάρχουν. 1) Δεν εισαι σίγουρη μέσα σου για το όριο που πας να θέσεις. Άσχετα αν υποστηρίζεις σε εμάς, στους άλλους και στον εαυτό σου το αντίθετο. Ο άλλος αυτό το λαμβάνει, και φυσικά τραβάει τα πράγματα στα άκρα. Αυτό λύνεται με το να ρωτήσεις ειλικρινά και στα ίσια τον εαυτό σου "τί είναι αυτό που όντως μου φταίει;" και να μην περιμένεις απαραίτητα λογική απάντηση. Τα συναισθήματα βλέπουν τον κόσμο με άλλα μάτια (όχι απαραίτητα λάθος, όμως διαφορετικά.) Για να δώσω μία ιδέα, (χωρίς απαραίτητα να είναι αυτό που συμβαίνει) μπορεί να σε ενοχλεί όχι το γεγονός ότι δεν σέβεται κάποιος αυτό που του λες, αλλά ότι δεν τον εμπιστεύεσαι εξ'αρχής (υποσυνείδητα προφανώς), και άρα δεν του δίνεις καν την ευκαιρία να σε σεβαστεί. Πάνω σε αυτό να είσαι έτοιμη να κάνεις πειράματα, και λάθη, γιατί όταν μιλάς με το υποσυνείδητο, τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται.2) Κερδίζεις κάτι μέσα από αυτή την ιστορία. Δηλαδή, επίσης χωρίς να το ξέρεις, δεν θέλεις να κάνεις το εαυτό σου σαφή στον άλλο. Είτε γιατί κουβαλάς κάποιο υπόλειμμα κοινωνικής ηλιθιότητας του στύλ "μα η γυναίκα πρέπει πάντα να είναι θύμα του άντρα" ή/και "μα είμαστε το αδύναμο φύλο" "μα οι γυναίκες δεν κάνει να θυμώνουν" (δυστυχώς αυτά τα αρχέτυπα είναι δύσκολο να ξερριζωθούν όπως τους αξίζει, και έχουμε φάει μαλακομπούκωμα από πολύ μικρές...), είτε μεταθέτεις το πρόβλημα στον τρόπο που το λες, ενώ είναι κάτι πολύ πιο σοβαρό από πίσω, και με το να γκρινιάζεις για αυτό νιώθεις καλύτερα, γιατί κάπως ξεδίνεις βρε αδερφέ. Παράδειγμα: Μία κακοποιημένη γυναίκα μπορεί να ενοχλείται που το σπίτι της δεν είναι ποτέ τόσο καθαρό όσο θέλει ο άντρας της. Έτσι νιώθει κάπως καλύτερα, και αποφεύγει να δει το πραγματικό, και επώδυνο πρόβλημα που είναι ότι ο άντρας της την δέρνει όταν δεν είναι καθαρό το σπίτι. Βάλε το παραπάνω προφανώς στις δίκές σου αναλογίες. Ελπίζω να κατάλαβες και να βοήθησα.
#3 Βάζεις τα όρια σε οποιαδήποτε σχέση με το να καταλάβεις ότι αυτό που σε ενοχλεί, βγαίνει από το υποσυνείδητο γιατί το έχεις ξανασυναντήσει παλιότερα. Γιαυτό άλλωστε και καταγράφηκε στον σκληρό τον δίσκο. Άρα όποιος δείξει σημάδια τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο ίδιο τραύμα οδηγούν εσένα σε αυτήν την συμπεριφορά. Αν συνειδητοποιήσεις ότι εσύ είσαι αλλεργική σε ορισμένα θέματα και το δείξεις/εξηγήσεις ευγενικά στο έτερον ήμισυ θα χρειαστεί να φύγεις μόνο αν δεν σέβεται αυτές σου τις ευαισθησίες. Στον εργασιακό χώρο μου συμβαίνει συχνά και τα καταπίνω μέχρι να βρω ή ακούσω μια καλή ατάκα. Ή το συζητάω με κάποιον που το χειρίζεται καλύτερα.
#3 Νομίζω θα ακουστεί σεξιστικο αλλά έτσι μπορώ να το εκφράσω: Οι άντρες -συνήθως- ακούνε στα ξεκάθαρα, ευθύ νοήματα και σε τόνο σταθερό, ήρεμο και σχετικά αυστηρό. Όχι σε γκρίνια ή φωνές (βίαιο/άγριο τόνο). Δοκίμασε το: "Αυτό που είπες/έκανες με ενόχλησε πολύ. Αν γίνεται σε παρακαλώ να μην επαναληφθεί". Και τελεία!Τα όρια σου προφανώς τα ξέρεις οπότε δε χάνεις τίποτα να το πεις από την πρώτη φορά που θα συμβεί. Μην αναλωνεσαι στο ψάξιμο για εύστοχες ατάκες και ειρωνικά σχόλια. Δε χρειάζεται.
Το εύστοχο και το ειρωνικό σχόλιιο θεωρώ οτι θα είχε μεγαλύτερη επίδραση στη μνήμη και θα εντυπωνόταν για περισσότερο καιρό, οπότε θα γλίτωνα και από το πρόσωπο του τέρατος που παρουσιάζω κατά καιρούς. Δεν με ενδιέφερε να λέω ατάκες για να φανώ κομψή και αεράτη...
Και εννοείται οτι έχω ήδη θέσει καμιά πέντε δέκα φορές το θέμα μου με ήπιο και χαμηλό τόνο. Το ζήτημά μου είναι οτι μάλλον παρά είναι ήπιος για να έχει γίνει παρατηρήσιμος από την άλλη πλευρά... Και συνήθως δεν είναι και τόσο "σοβαρά" τα ζητήματα αυτά για να τα θέσω και σε στρογγυλή τράπεζα....(που τελικά ίσως και να είναι...)
#3: θα ήθελα να μας έδινες ως παράδειγμα μια (μέση) περίπτωση που σε ενοχλεί. π.χ. του έχεις πει 100 φορές, όταν τρώει ψωμί, να χρησιμοποιεί πιάτο και δεν το κάνει ή έχει κανονίσει 10 φορές να πάει διακοπές μόνο με την πρώην του :P
Εδώ ασβός!Χμμμ...θα αναφέρω την αφορμή να γράψω αυτό το ποστ στην Α μπα! Αρκετές φορές όταν κάθομαι στη θέση του συνοδηγού στο αυτοκίνητο του φίλου μου, υπάρχουν κάποια αντικείμενα (πχ εφημερίδες, περιοδικά, γυαλιά ηλίου, κλειδιά κλπ) τα οποία μπορεί να είναι και δικά μου, πάνω στο κάθισμα τα οποία με δυσκολεύουν στο να τα απομακρύνω συγχρόνως που κάθομαι και βιάζομαι να κάτσω για να φύγουμε, γιατί συνήθως το ραντεβού είναι σε πολυσύχναστο δρόμο με κορναρίσματα κλπ. Στην αρχή υπήρχαν από μέρους του μερικά τρυφερά πειράγματα. ΟΚ. Κανένα πρόβλημα. Από κάποια στιγμή εγώ θεώρησα οτι δεν ήταν πια και τόσο τρυφερά και άρχισα να το παρατηρώ: Μα γιατί δεν βοηθά εκείνη την βιαστική και αμήχανη στιγμή που βιάζομαι και εγώ και όλοι οι από πίσω μας εποχούμενοι που κορνάρουν; Προφανώς όλο και κάτι θα είπα ήπιο του τύπου "ε βοήθα με και εσύ". Σίγουρα δεν επέμενα και σίγουρα δεν είναι θέμα σοβαρό για να το συζητήσουμε σε στρογγυλό τραπέζι, να θέσουμε τις απόψεις μας, τα όρια μας κλπ. Μετά από ένα διάστημα τέτοιων πειραγμάτων, ψιλορουτίνας πλέον, στα καλά καθούμενα μια ωραία πρωία τον πήρε και τον σήκωσε. Κεραυνός εν αιθρία! Πολύ όμως και άγρια. Και φυσικά έμεινε ξερός ο άμοιρος. Προφανώς και κάποιον κάλο μου πάτησε, εν αγνοία του και εν αγνοία μου, δεν εξηγείται αλλιώς, εκτός και αν είμαι εντελώς για τα σίδερα. Η αντίδρασή μου δηλαδή στο επαναλαμβανόμενο πείραγμα ήταν εντελώς δυσανάλογη. Και δεν έχω θέμα να πάει διακοπές (και μία και δέκα φορές) με πρώην, αν όντως είναι πρώην και με διάθεση να παραμείνει εντελώς πρώην. Αν είναι πρώην και ολίγον νυν και να δούμε αν είναι και λιγουλάκι μέλλουσα είναι άλλο θέμα. Αλλά με τις απολύτως πρώην ποτέ δεν είχα κανένα θέμα. Δε ζηλεύω άνευ λόγου, δεν είναι εκεί το θέμα μου. Πότε καμία από τις σκηνές που έχουν γίνει κατά καιρούς δεν είχαν ως αιτία τη ζήλια, είτε από πραγματικά περιστατικά, είτε εξαιτίας του δικού μου φαντασιακού.
Ο,ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Η Α, ΜΠΑ! ΤΟ ΕΙΠΕΣ ΗΡΕΜΑ ΚΑΙ ΧΑΛΑΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΙΑΣΕ; ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΤΟ ΑΦΗΝΕΙΣ. ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ, ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΟ ΚΑΘΙΣΜΑ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΜΕΛΗΤΕΟ, ΑΛΛΑ ΟΠΟΥ ΜΑΖΕΥΕΤΑΙ ΠΟΛΛΗ ΣΚΟΝΗ, ΓΙΝΕΤΑΙ ΒΟΥΝΟ. ΕΠΙΣΗΣ, ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΕΚΡΗΞΕΙΣ.ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ, ΛΟΙΠΟΝ, ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΕΝΤΥΠΩΘΕΙ ΕΝΤΟΝΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΟΔΗΓΟ-ΦΙΛΟ ΣΟΥ Η ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΟ ΚΑΘΙΣΜΑ ΑΝ, 1) ΑΔΙΑΦΟΡΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ, ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙΣ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ Ο,ΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΚΑΘΙΣΜΑ Ή, 2) ΣΕΒΟΜΕΝΗ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ, ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙΣ ΑΠΡΟΣΕΧΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΘΙΣΜΑ, ΣΠΡΩΧΝΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΑΚΙ ΣΟΥ ΣΤΟ ΔΑΠΕΔΟ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ, ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ.ΟΜΩΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΥΠΟΨΙΝ ΣΟΥ ΟΤΙ ΑΦΟΥ ΤΟ ΔΙΣ ΕΞΑΜΑΡΤΕΙΝ, ΟΥΚ ΑΝΔΡΟΣ ΣΟΦΟΥ, ΤΟ ΤΡΙΣ ΕΞΑΜΑΡΤΕΙΝ, ΑΝΔΡΟΣ ΗΛΙΘΙΟΥ.
#7http://www.youtube.com/watch?v=tyvA6lFdiWcΤο κλειδι βρίσκεται εδώ:Poor little misunderstood baby No one likes a sad face But I can't remember life without him I think I did have good days I think I did have good daysΜην κρατάς επαφές μέχρι να θυμηθείς και να εφαρμόσεις. Προς τα μπροστά πάντα!
#3Το να κάνουν κατανοητά εξ αρχής τα όριά τους και οι δύο συμβαλλόμενοι σε μια σχέση, οποιασδήποτε φύσης, είναι για μένα από τα πιο σημαντικά πράγματα πια. Όποιος καεί με τον χυλό...Αν αυτό δεν γίνει από την αρχή, τότε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και από ένα σημείο και μετά (μετά από πολλά ξεσπάσματα και εσωτερικά σπασίματα) είναι και μη αναστρέψιμα. Η σχέση πρέπει να διαλυθεί και να ξαναχτιστεί και όπου πάει.Έχεις γράψει τόοοσα πολλά για το τι και πως θα πεις αυτό που σε οριοθετεί που τα όριά σου νιώθω πως χάνουν και την ουσία τους. Και τί πάει να πει: ‘Και μετά θεωρώ το θέμα λήξαν όλα μέλι γάλα, χαμογελώ και πάμε για άλλα. Και το εννοώ αυτό, γιατί το ξεχνώ ολοσχερώς το θέμα.’;Το να θέτω τα όρια μου σημαίνει πως γνωρίζω τον εαυτό μου. Ποιός είμαι, που πάω, τί θέλω από εμένα και όσους σχετίζομαι. Μιλάμε για ερωτήματα που θέλουν δουλειά να βρεθούν οι απαντήσεις. Όταν κάποιος πάει να ξεπεράσει τα όριά μας χτυπάει ένα καμπανάκι. Όταν ακούς το καμπανάκι, τότε όσο ευγενικά και αν το πεις ο άλλος θα τις ακούσει τις καμπάνες. Θα τις δει και θα τις νιώσει. Αυτό δεν ξεχνιέται από καμία πλευρά. Τώρα αν ο άλλος δεν νιώθει από καμπάνες και όρια.. Ε, όπως καταλαβαίνεις, δεν πάμε μπροστά έτσι!
Χρειάστηκε να κουνήσω πολλές φορές το κεφάλι μου από την θέση του μέχρι να σιγουρευτώ ό,τι δεν το έστειλα εγώ αυτό το κατεβατό. Μου συμβαίνει ακριβώς το ίδιο. Σε αυτό που έχω καταλήξει είναι πως πρώτον, όντως ο άλλος είναι ψιλοαδιάφορος μέχρι να δει το μάτι μου να γυαλίζει και ό,τι κι αν πω, επειδή το λέω ήρεμα, απλά το γράφει. Δεύτερον, φταίει ό,τι μυθοποιώ τόσο πολύ τον έρωτα και την κατάσταση που βιώνω μαζί του και επειδή δεν θέλω να διαρραγεί με οποιονδήποτε τρόπο, υποβαθμίζω τα γεγονότα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν καυγά. Υπάρχουν και κάποια άλλα που σε μένα έχουν να κάνουν με το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσα και δεν αντέχω ούτε ανέχομαι τους καυγάδες γενικά και έτσι ο άλλος την βγάζει ζάχαρη και εμένα μου μένει η χολή στο χέρι. Όπως και να έχει η κατάσταση δεν σώζεται αν δεν αλλάξεις τρόπο και το λέω αυτό να το διαβάζω κι εγώ μπας και μάθω κάποτε.
Ασβός ξανά!έχεις δίκιο και σε μένα παίζει αυτό: δε μπορώ τις καθημερινές κρυφές εντάσεις για αυτό και "επιλέγω" (τα εισαγωγικά τα βάζω για αν φανεί οτι δεν πρόκειται για ενσυνείδητη επιλογή) να "ξεχνώ" (εδώ τα εισαγωγικά έχουν την έννοια οτι τελικά τίποτε δεν ξεχνιέται) την ενόχλησή μου και να μην υψώνω τον τόνο σε λογικά πλαίσια. Μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχω μπροστά μου να αντιμετωπίσω μια κατάσταση ψυχρότητας, μέχρι φυσικά την στιγμή που ο τέντζερης τινάζει εντελώς το καπάκι με συνέπεια να κυλάει καυτή λάβα και η άλλη πλευρά να κάνει τελικά αυτό που ζητούσα από την πρώτη στιγμή, όχι επειδή κατάλαβε οτι κάποια όρια θέτονται από κοινού και μετά από συμφωνία, αλλά επειδή "τρελή είναι αυτή σε αυτό τον τομέα, ας μην το ακουμπάω άλλο." Εννοώ οτι μετά την έκρηξή μου σχετικά με τα πράγματα που υπήρχαν στη θέση του συνοδηγού, τώρα πλέον είτε δεν υπάρχουν, είτε τα μαζεύει με το που ανοίγω την πόρτα για να κάτσω. Δηλαδή, στο συγκεκριμένο θέμα είδα προκοπή μόνο μετά την έκρηξη. Αυτό βέβαια είναι κακό μήνυμα και για μένα, γιατί τελικά εκείνο που επικρατεί τελικά είναι ότι τα όριά μου τελικά γίνονται δεκτά μόνο αν γίνει η έκρηξη του Βεζούβιου πρώτα. Ποτέ πριν. Η πλάκα είναι ότι στη δουλειά μπορώ και χειρίζομαι καταστάσεις και δεν μου συμβαίνει ποτέ αυτό...
Πολύ ωραίο αυτό με τα αυγά, δίνω τα συγχαρητήρια μου σε όσους ξυπνούν την Κυριακή και κάθονται και φτιάχνουν τέτοιο πρωινό!Εγώ θα γυρίσω πλευρό και θα κοιμηθώ μια ωρίτσα ακόμα! :)
#2 Όπως είπε και η α μπα, θα πρέπει να εστιάσεις στο ψυχολογικό αίτιο του φαινομένου και όχι στο κυρίως σύμπτωμα.Γιατί νιώθεις έτσι?Υπάρχει αφορμή για τη στεναχώρια ή το άγχος που νιώθεις, ή είναι μια υφιστάμενη κατάσταση με τα πάνω και τα κάτω της?Γιατί συνδέεις τα συναισθήματα με το στομάχι σου?Πώς μπορεί αυτό να σταματήσει? Υπάρχει μια διατροφική διαταραχή που ονομάζεται υπερφαγία.Διάβασε γι'αυτήν, τα συμπτώματα της και δες αν αναγνωρίζεις δικές σου συμπεριφορές.Αν γουγλάρεις, υπάρχουν σύλλογοι ανθρώπων που πάσχουν από αυτή τη διαταραχή και θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν σε πολλά επίπεδα.Μην το αφήσεις. Πέρα από τα παραπάνω, θα σε συμβούλευα τα εξής: Να συναναστρέφεσαι με ανθρώπους που αγαπάς και σε αγαπούν, να κάνεις πράγματα που σου δίνουν χαρά,να σταθεροποιήσεις τις ώρες των γευμάτων σου,και ,τέλος, όταν σου έρχεται η παρόρμηση "θέλω να τα φάω όλα", να πηγαίνεις μια βόλτα στο τετράγωνο.
#6 Αρχικά θα συμφωνήσω με την Ά μπα.. κανένας δε μπορεί να σου πει τι να κάνεις. Όταν κλονίζεται η εμπιστοσύνη, για άλλους είναι πιο εύκολο να φύγουν για άλλους να μείνουν και να το παλέψουν.Από προσωπική εμπειρία, θα σε παρότρυνα να εξετάσετε μαζί για ποιό λόγο οδηγήθηκε να φλερτάρει με άλλες μέσω ίντερνετ, γιατί δε νομίζω ότι σε ικανοποιεί η απάντηση απλά για να περάσει την ώρα του. Και με βάση την αιτία να δουλέψετε τη σχέση σας.
#4, να σου απαντήσω εγώ ως κόρη ζαχαροπλάστη! Η βασική διαφορά είναι το γάλα, που η κουβερτούρα δεν έχει. Επίσης η κουβερτούρα έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο και σε βούτυρο κακάο. Γενικά η κουβερτούρα θεωρείται πιο αγνή και έχει και κατιτίς λιγότερο σε θερμίδες.
επειδή ήμουν και ομορφούλα στα νιάτα μου, πολλές φορές! Η πιο αστεία ήταν όταν, μαθήτρια λυκείου, περπατώντας αφηρημένη, την άκουσα και γύρισα και απάντησα του τύπου με έκδηλη απορία: και συ που το ξέρεις; !!!
#4, να σου απαντήσω εγώ ως κόρη ζαχαροπλάστη! Η βασική διαφορά είναι το γάλα, που η κουβερτούρα δεν έχει. Επίσης η κουβερτούρα έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο και σε βούτυρο κακάο. Γενικά η κουβερτούρα θεωρείται πιο αγνή και έχει και κατιτίς λιγότερο σε θερμίδες.