Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης διεκδικούν τα λύτρα που έδωσαν στους Ναζί

Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης διεκδικούν τα λύτρα που έδωσαν στους Ναζί Facebook Twitter
3

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης προσέφυγε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  διεκδικώντας από τη Γερμανία τα λύτρα που κατέβαλε μέχρι το 1943 στις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής για απελευθέρωση μελών της από καταναγκαστικά έργα.

Όπως γράφουν Τα Νέα, στις 11 Ιουλίου 1942 τα γερμανικά στρατεύματα συγκέντρωσαν στην Πλατεία Ελευθερίας τους άντρες της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης ηλικίας 18-45 ετών. Από εκεί τους οδήγησαν σε καταναγκαστικά έργα σε όλη την Ελλάδα. Οι αιχμάλωτοι εργάζονταν σε βάρδιες των 10 και 12 ωρών και μέσα σε δύο μήνες το ποσοστό θνησιμότητας έφτασε το 12%. Η κοινότητα των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη ήρθε σε συμφωνία με τον ανώτερο στρατιωτικό διοικητή Μακεδονίας και Αιγαίου, Μαξ Μέρτεν, για να απελευθερώσει τα μέλη της. Τα λύτρα ορίστηκαν στα 2,5 δισεκατομμύρια δραχμές. Προκειμένου να συγκεντρώσει το ποσό η κοινότητα εκποίησε περιουσιακά της στοιχεία και αναζήτησε δωρεές. Η δικαστική διαδικασία για τη διεκδίκηση των λύτρων άρχισε το 1997 στα ελληνικά δικαστήρια και κράτησε 17 χρόνια.

Τον περασμένο Δεκέμβριο το αίτημα της Ισραηλιτικής Κοινότητας απορρίφθηκε από τον Αρειο Πάγο. «Η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας και η δικαίωση αποτελεί ένα κυρίαρχο ηθικό ζήτημα» δηλώνει τώρα ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, Δαυίδ Σαλτιέλ (φωτογραφία).

Ελλάδα
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι δείχνει νέα έρευνα για την Ελλάδα: οι άνδρες εμφανίζονται πολύ πιο αρνητικοί από τις γυναίκες απέναντι στην ομοφυλοφιλία

Ελλάδα / Τι δείχνει νέα έρευνα για την Ελλάδα: οι άνδρες εμφανίζονται πολύ πιο αρνητικοί από τις γυναίκες απέναντι στην ομοφυλοφιλία

Οι νόμοι μπορεί να αλλάζουν, αλλά οι κοινωνικές στάσεις όχι πάντα με τον ίδιο ρυθμό. Μια νέα έρευνα του Pew Research Center δείχνει ότι στην Ελλάδα το 40% των ανδρών θεωρεί την ομοφυλοφιλία ηθικά απαράδεκτη, έναντι 20% των γυναικών.
THE LIFO TEAM
ΕΟΔΥ ΝΕΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ελλάδα / ΕΟΔΥ: Ορίστηκε νέο Επιστημονικό Συμβούλιο - Πρόεδρος ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος

Ένα επεισόδιο ανάμεσα στον μέχρι πρόσφατα πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, και μια υπάλληλο του Οργανισμού, φαίνεται ότι βρίσκεται πίσω από την παραίτηση του Συμβουλίου
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια