Το καλό εκμέκ!

Το καλό εκμέκ! Facebook Twitter
12

Εκμέκ στα τούρκικα σημαίνει ψωμί. Και εκμέκ κανταϊφι το γλυκό που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε γιατί συνδυάζει την Ανατολή με το σιρόπι της και μια σαντιγούλα με ευρωπαϊκή προέλευση. Βέβαια, στην κλασική του εκδοχή σερβίρεται με βουβαλίσιο, πλούσιο καϊμάκι, κάτι που δύσκολα βρίσκεις πια στην Αθήνα, μιας και τα βουβάλια της Κερκίνης δεν επαρκούν στη λαχτάρα για εκμέκ, και επιπλέον το εν λόγω καϊμάκι κοστίζει κάτι παραπάνω-σε χρήμα αλλά και σε θερμίδες.

 

Το καλό εκμέκ! Facebook Twitter

 

Το εκμέκ της Ρένας

Λ. Πεντέλης 98, Βριλήσια, 21111830489

Η Ρένα είναι μια κλασική μαμά από την Αγριά του Βόλου, θεά μαγείρισσα και με σπεσιαλιτέ το εκμέκ της, το οποίο το φτιάχνει με όλο το μεράκι που του αντιστοιχεί, τρείς μέρες δουλιά, παρακαλώ! Ο γιος της, παρ’όλο που ασχολείται με την προώθηση ταινιών, φόρο τιμή στη συνταγή της μαμάς, αποφάσισε να εκμεταλλευτεί το εκμέκ της αλλά και να το μοιραστεί μαζί μας, σε μια κουκλίστικη εκμεκ-ερί στα Βριλήσσια. Για μένα το καλύτερο της αγοράς, χειροποίητο, από αγνό αιγοπρόβειο γάλα, ανάλαφρο σαν ζαχαρένιο σύννεφο, με μια σαντιγύ-αφρό, όση γλύκα χρειάζεται για να το πεις “άγλυκο” και να φας και δεύτερο κομμάτι, με τραγανό, καλοψημμένο κανταϊφι, κρέμα διόλου αμυλώδη και πλούσιο καβουρδισμένο, πολύ ψιλοκομμένο αμυγδαλάκι που σου δίνεται σε ξεχωριστή συσκευασία, να το προσθέσεις την τελευταία στιγμή μη και σου παπαριάσει. Κι άμα είσαι και αμετανόητος εραστής της σοκολάτας, κυκλοφορεί και σε σοκολατένια εκδοχή. Μια ανανεωτική εκδοχή σε ένα κλασικό γλυκό.

 

Το καλό εκμέκ! Facebook Twitter

 

Γλυκοτεχνείο

Ιασωνίδου 35Α, Ελληνικό, 2109620013

Θα το αγοράσεις μέσα σε ένα βαθύ, πήλινο μπολ που δεν έχει καμμιά τύχη να μην αδειάσει μετά την πρώτη μπουκιά. Πιο παραδοσιακό από της Ρένας, σχεδόν ρευστή, ανάλαφρη κρέμα και κανταϊφι που μοσχοβολά φρέσκο βούτυρο και έχει όσο-τόσο σιρόπι ώστε να μην σε λιγώνει. Στη φωτογραφία η ατομική βερσιόν. 

 

Το καλό εκμέκ! Facebook Twitter

 

Χαρά

Πατησίων 339, Πατήσια, 2102287266

Όταν η γιαγιά Αριστέα ήρθε πρόσφυγας από τη Σμύρνη το ’22 έφερε μαζί της μια περιουσία χωρίς τότε να το ξέρει: στο παπούτσι της έκρυψε τη συνταγή για το εκμέκ και το παγωτό καϊμάκι. Κλασική αξία, ίδια κι απαράλλαχτη στο χρόνο, μαζί με το Σικάγο και το ice cream soda, το εκμέκ της Χαράς είναι όλη η χαρά της παράδοσης: πλούσιο σε σιρόπι-στα όρια της υπερβολής που ωστόσο καθόλου δεν σε χαλάει, αφού δένει τόσο ωραία σαν σος στο παγωτό καϊμάκι που λιώνει πάνω του, αρκετά έντονη λιπαρότητα κι ένα διακριτικό άρωμα μαστίχας που θυμίζει παλιό-καλό-καιρό.

 

Το καλό εκμέκ! Facebook Twitter

 

Κωνσταντινίδης

www.konstadinidis.com

Με παράδοση από τη Μικρά Ασία από το 1920 και βάση τη Λάρισα-που ξέρει από καλά γαλακτοκομικά-, το εκμέκ του Κωνσταντινίδη κυκλοφορεί σε ατομική και οικογενειακή εκδοχή. Προσωπικά προτιμώ την οικογενειακή, γιατί για κάποιον ακαθόριστο λόγο, ίσως το ότι βγαίνει πιο λεπτό στο διαφανές ταψάκι, μου κάνει νοστιμότερο. Αν είσαι φίλος της σαντιγύ, θα το αγαπήσεις, αφού σου την προσφέρει απλόχερη και μαστιχωτή. Το παγωτό καϊμάκι σε διακριτικότερη δόση, ζύμη τσουρεκιού με μπόλικο σιρόπι.

 

Το καλό εκμέκ! Facebook Twitter

 

Γκιουλιούογλου

Νίκης 10, Σύνταγμα, 2103213959

Βαριά, λιγωτική Ανατολή, παχιά βάση με πιο-πολύ-σιρόπι δεν υπάρχει, παγωτό καϊμάκι με γαλατένια γεύση. Αν θες, παίρνεις τη βάση εκμέκ και αν είσαι τυχερός και έχει έρθει από την Πόλη, τη συνοδεύεις με βουβαλίσιο καϊμάκι, πλούσιο, λιπαρό, αυθεντικό.

Γεύση
12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ

σχόλια

10 σχόλια
Κι ακριβώς δίπλα, άρθρο για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.Άντε να καταπολεμήσει ο άλλος την παχυσαρκία που διαβάζει τα μπλογκπόστ της Ελένης και του τρέχουν τα σάλια από την πρώτη παράγραφο.
Μετά από χρονοβόρες επιστημονικές έρευνες, έχω να σας πω πως ακομα καλύτερο απ' το απλό εκμέκ του Κωνσταντινίδη, είναι το παγωτό εκμέκ που φτιάχνει. Με παγωτό κρέμα, όμως, όχι με καϊμάκι. Δώστε σημασία σε αυτό το τελευταίο, το υποστηρίζει όλη η επιστημονική μας ομάδα φανατικά.