Τα ωραία γαλακτομπούρεκα.

Τα ωραία γαλακτομπούρεκα. Facebook Twitter
15
Τα ωραία γαλακτομπούρεκα. Facebook Twitter

Το γαλακτομπούρεκο είναι ένα απλούστατο γλυκάκι: φύλλο, κρέμα, σιρόπι. Γι’αυτό είναι και τόσο δύσκολο, όπως όλα τα πολύ απλά πράγματα σ’αυτή τη γη. Τραγανό και ουδόλως παπαριασμένο φύλλο-που σημαίνει φρεσκάδα και μαστοριά στο σιρόπιασμα-άρωμα από αληθινό βούτυρο, κρέμα με τη σωστή υφή-ούτε αραιή, ούτε πηχτή, ούτε κοκκώδη αλλά βελούδινη. Για να το πετύχεις αυτό, απλά δοκίμασε να το επιχειρήσεις σπίτι σου κι αν τα καταφέρεις να μου στείλεις το τηλέφωνό σου. Η βελούδινη κρέμα θέλει τη σωστή συνταγή, θέλει χρόνια θητεία πάνω από το κατσαρόλι, καθώς είναι από κείνα τα πράγματα που μαθαίνονται με το μάτι, με την πείρα και τη διαίσθηση και αδύνατον να τα περιγράψεις με λόγια στις συνταγογραφίες. Και αφετέρου, γαλακτομπούρεκο με κοινό γάλα, δεν λέει. Εδώ θέλεις ένα παχύ, ρουστίκ, μικρής παραγωγής, ιδανικά από βουβαλίσιο γάλα.

 

Το Κοσμικόν

Η ναυαρχίδα του έτοιμου γαλακτομπούρεκου, όσο κι αν ο φίλος μου ο Βασιλάκης (Καλλίδης) παραπονιέται ότι κάτι έχει αλλάξει πάνω του τώρα τελευταία. Τραγανό, καραμελλωμένο φύλλο, βελούδινη γαλατένια κρέμα που δεν “σπάει” αλλά και δεν γκώνει, πλούσιο αλλά ελαφρύ και σωστά δεμένο σιρόπι που κολυμπά στο ταψάκι και κρατά τις αποστάσεις της από το λίγωμα και μια επίγευση όλο άρωμα αληθινού βούτυρου. Μερικοί το προτιμούν στην εκδοχή του με φύλλο καταϊφι, γιατί βγάζει καλύτερα κομμάτια. Τις περισσότερες φορές το πετυχαίνεις ζεστό, στην καλύτερη στιγμή του.

Λ. Ιωνίας 104, Α. Νικόλαος, 2108649124

 

Γαλυφιανάκης

Αν μένεις κοντά, όπως εγώ, “μυρίζεσαι” το φρέσκο από το άρωμα που ξεχύνεται στη γειτονιά, τρέχεις να το παραλάβεις άμα τη εμφανίσει. Πετυχημένο σιρόπιασμα, τραγανό φύλλο, κοκκώδης κρέμα με μια απειροελάχιστη υποψία λεμονιού και μια κάπως ενοχλητική αίσθηση γλυκόζης. Κυκλοφορεί και σε καταϊφι.

Ευφρονίου 60, Κάραβελ, 2107245706

 

Παύλου

Τραγανό και με ξεροψημμένο φύλλο, ιδανικά μελωμένο, με τη ζάχαρη να κρατά ιδανικά τις αποστάσεις της από το λίγωμα, με πλούσια γαλατένια κρέμα. Θα το ξανάτρωγες, αν και του λείπει λίγη τσαχπινιά τσαχπινιά, ένα αρωματάκι.

Παπαδιαμαντοπούλου 24Γ, Ιλίσια, 2107774012

 

Κωνσταντινίδης

 Μερικοί τα σιροπιαστά τα προτιμούν για το φύλλο τους, αδιαφορώντας για την κρέμα. Οι εραστές του “μπακλαβά γωνία” θα εκτιμήσουν το πλούσιο ξεροψημμένο φύλλο του που μπερδεύεται ολόσωστα με το σιρόπι, χωρίς να μουλιάζει. Η κρέμα σε δεύτερο ρόλο, ταιριάζει σε όσους δεν την θέλουν αρωματική.

Λ. Κηφισίας 116, Αμπελόκηποι, 2106916577

 

Στάνη

Όνομα και πράγμα. Βουνίσιο και ρουστίκ όπως θα στο σέρβιρε η τσελιγκοπούλα στη στάνη. Με λεπτό ξεροψημμένο φύλλο, ωραίο σιρόπιασμα και τη χαρακτηριστική “πρόβεια” ευωδιά στο βούτυρο και το γάλα.

Μ. Κοτοπούλη 10, Ομόνοια, 2105227451

 

Το Πρώτο

Κλασική αξία στο γαλακτομπούρεκο, το οποίο προκύπτει απλώς μαγικό: με τραγανό φύλλο, όσο πρέπει γλυκό και μυρωδάτη ανάλαφρη κρέμα που δεν προδίδει το σιμιγδάλι της. Σαν να το έφτιαξε η μαμά σου.

Γούναρη 4, Ελληνικό, 2109646626

 

Παυλίδης

Σωστά δεμένο αλλά καθόλου λιγωτικό, πλούσιο σιρόπι, επίσγευση καραμέλλας και άρωμα από καλό βούτυρο γάλακτος-που έρχεται από την Ελασσώνα-κρέμα με λίγο κοκκώδη υφή κι έναν απόηχο κανέλας. Το νοιώθεις σπιτικό, με προσεγμένα υλικά. Και με παράδοση από το 1932.

Κατεχάκη 59, Ν. Ψυχικό, 2106911912

 

Μαστρονικόλας

Τον εμπιστεύεσαι για ό,τι σχέση με το γάλα, όπως κάνουν όλοι οι παλιοί πειραιώτες. Κάνει εξαιρετικό παγωτό, καλό και το γαλακτομπούρεκο που ξεχωρίζει για την πλούσια, βελούδινη κρέμα του που μοσχοβολά πρόβειο βούτυρο.

Καραολή & Δημητρίου 68, Πειραιάς, 2104123783

 

 

Γεύση
15

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

10 σχόλια
Ο Μαστρονικόλας είναι κοντά στην γειτονιά μου.Αν κάνεις δημοψήφισμα για το καλύτερο γαλακτομπούρεκο στον Πειραιά θα βγω παμψηφεί.Φτιάχνω -με όλη την ταπεινότητα που με διακατέχει - το καλύτερο γαλακτομπούρεκο στο γαλαξιακό μας σύστημα.
Αχ αυτη η Στανη! Μας εχει τρελανει........ξεκιναω απο αριστερα προς τα δεξια.......απο εξω προς τα μεσα!Με το που μπαινουμε χτυπαω για το σπιτι 5 γιαουρτακια, πιο κατω 2 σοκολατινες και 4 μιλφειγ για το ΣΚ, αμα ειναι μεχρι και Δεκεμβρης τσιμπαω και 2 μουσταλευριες και ακριβως πανω στον παγκο του ταμειου βαζω στο κουτι 2 γαλακτομπουρεκα και 2 μπακλαβαδες !Μας εχετε καταστρεψει!