Αντιδράσεις για τη "ρατσιστική" φωτογραφία της συντρόφου του Αμπράμοβιτς

Αντιδράσεις για τη "ρατσιστική" φωτογραφία της συντρόφου του Αμπράμοβιτς Facebook Twitter
52
Αντιδράσεις για τη "ρατσιστική" φωτογραφία της συντρόφου του Αμπράμοβιτς Facebook Twitter

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο διαδίκτυο η φωτογράφηση της Ντάσα Ζούκοβα, της συντρόφου του Ρώσου μεγιστάνα Ρομάν Αμπράμοβιτς. Η Ντάσα Ζούκοβα φωτογραφήθηκε για το λογαριασμό ρώσικου ηλεκτρονικού περιοδικού να κάθεται πάνω σε ένα ομοίωμα ημίγυμνης μαύρης γυναίκας.

Η φωτογράφηση κυκλοφόρησε μάλιστα χθες, ανήμερα της ημέρας μνήμης του Αφροαμερικανού ηγέτη των κοινωνικών δικαιωμάτων Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Η ίδια η Ζούκοβα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού Garage, αλλά η φωτογράφηση έγινε για το περιοδικό Buro 24/7.

Οι αντιδράσεις ήρθαν από παντού. Όπως γράφουν τα Νέα, η εκδότρια της ιστοσελίδας FashionBombDaily.com Κλερ Σούλμερς ήταν μεταξύ των πρώτων που εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τη φωτογραφία, υποστηρίζοντας πως το μήνυμα της φωτογραφίας ήταν ξεκάθαρο: «Η λευκή κυριαρχία και υπεροχή βασίζονται σε μια φαινομενικά γαλήνια αλλά εξευτελιστική μεταχείριση».

Μετά το σάλο που προκλήθηκε το περιοδικό έκοψε τη φωτογραφία, ώστε να μην φαίνεται ολόκληρο το ομοίωμα της μαύρης γυναίκας.

52

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

8 σχόλια
Δηλαδή μόνο εγώ δεν βλέπω την εικόνα ως ρατσιστική by default; Θα καταλάβαινα να υπήρχαν αντιδράσεις από τις γυναίκες γενικότερα, λόγω του ότι η είκονα μπορεί να ερμηνευτεί ως σχόλιο για χρήση της γυναίκας σαν αντικείμενο κτλ κτλ, αλλά να φανταστώ ότι αυτό 8α γίνοταν μόνο αν ήταν κάποιος άντρας στη θέση της Ζούκοβα...?Επίσης, όλοι αυτοί που είστε υπέρ της ελευθερίας λόγου κ τέχνης, είστε επίσης υπέρ του τόσο εύκολου χαρακτηρισμού μιας φωτογραφίας και υπέρ της λογοκρισίας της;; (από ότι κατάλαβα, πλέον η φωτο φαίνεται από τη μέση και πάνω...)
"όλοι αυτοί που είστε υπέρ της ελευθερίας λόγου κ τέχνης, είστε επίσης υπέρ του τόσο εύκολου χαρακτηρισμού μιας φωτογραφίας και υπέρ της λογοκρισίας της;;;" i like the way u think (y)
Μου εξηγείς γιατί σύμφωνα με τη λογική σου η απεικόνιση ενός άνδρα να χρησιμοποιεί μια γυναίκα ως αντικείμενο θα ήταν σεξιστική αλλά η απεικόνιση μιας λευκής να χρησιμοποιεί μια μαύρη με τον ίδιο τρόπο δεν έχει ρατσιστική χροιά; Αιώνες δουλείας και θεσμοθετημένων διακρίσεων από τους λευκούς προς τους μαύρους, από τις ΗΠΑ έως τη Νότια Αφρική, δεν σου προσφέρουν αρκετή λανθάνουσα προϊστορία;Όσο για τη λογοκρισία, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι θεσμική. Και προσωπικά με ενοχλεί λιγότερο πχ από του Πάτερ Παστίτσιου γιατί αφορά μια πλούσια ισχυρή γυναίκα που προφανώς αδιαφορεί για την προκλητικότητα της εικόνας της.
Δεν είπα ότι θα ήταν σεξιστική.. Είπα ότι θα το καταλάβαινα περισσότερο. Μιλάμε για "τέχνη" στα πλαίσια μιας pop κουλτούρας, στα πλαίσια της μόδας. Εντός αυτών των πλαισίων, δεν νομίζω ότι το χρώμα του μοντέλου έχει/είχε ρατσιστική χροιά. Σεξιστική όμως έχει/είχε. Επίσης, τονίζω αυτό που είπα στο προηγούμενο σχόλιο: ασχέτως προσωπικής άποψης, είσαι υπέρ αυτής της ευκολίας να χαρακτηρίζεται κάτι ως ρατσιστικό; Δηλαδή η εικόνα μιας μαύρης γυναίκας σε μειονεκτική θέση είναι πάντα ρατσιστική; Αν ήταν κινέζα; Αν ήθελε να επιδείξει μια σαδομαζοχιστική σεξουαλικότητα - που είναι κομμάτι των σεξουαλικών μας σχέσεων;; Φτου κακα-κακα; Για τη λογοκρισία που λες,το ότι δεν είναι θεσμική μικρή σημασία έχει στο ερώτημα που έθεσα. Και ακόμη λιγότερη σημασία έχει το αν είναι πλούσια ή ισχυρή ή αν αδιαφορεί για τη προκλητικότητα. Μια αμερικανίδα, μεγαλωμένη σε φάρμα, με 4 δόντια λιγότερο να κάθεται πάνω σε ένα ομοίωμα μαύρης, θα σε πείραζε περισσότερο, είμαι σίγουρος! Το θέμα είναι να είμαστε συνεπής με τις ιδέες μας.
" Μια αμερικανίδα, μεγαλωμένη σε φάρμα, με 4 δόντια λιγότερο να κάθεται πάνω σε ένα ομοίωμα μαύρης, θα σε πείραζε περισσότερο, είμαι σίγουρος! "χεχεχεχ
Πες τα ρε feel! H πρώτη μου εντύπωση αντικρίζοντας τη φωτογραφία ήταν: "ουαου, πολύ προχωρημένη" κι αυτό λόγω της σεξουαλικής στάσης του ομοιώματος.Κι αμέσως αναρωτήθηκα: Λες η εν λόγω κυρία να έχει κάποιο φετίχ με το δέσιμο/bdsm; Λες να γουστάρει και γυναίκες; Λες να έχει αδυναμία στις μαύρες; Η απλώς το παίζει προχωρημένη;
Μπορεί να έχει ακτιβιστικό χαρακτήρα. Να θέλει να καταγγείλει τη "φαινομενικά γαλήνια αλλά εξευτελιστική μεταχείριση". :P Μία από τις παρενέργειες της πολιτικής ορθότητας, είναι η δυσκοιλιότητα. Btw, γιατί μια μαύρη να δεχτεί να συμμετάσχει σε μια τέτοια "ρατσιστική" φωτογράφιση;
"Btw, γιατί μια μαύρη να δεχτεί να συμμετάσχει σε μια τέτοια "ρατσιστική" φωτογράφιση;"Πέρα από το ότι δεν είναι πραγματική αλλά έπιπλο όπως αναφέρει και ο φίλος απο πάνω, θα μπορούσε και να είναι. Το ερώτημα είναι δύσκολο. Το να συναινεί κάποιος σημαίνει πως η πρακτική δεν μπορεί να είναι προσβλητική για την ομάδα τη οποίας αποτελεί μέλος;Πχ στην πορνογραφία οι γυναίκες κατά κανόνα συμμετέχουν συναινετικά σε σεξουαλικές απεικονίσεις οι οποίες πολλοί βρίσκουν υποτιμητικές και σεξιστικές. Οι τελευταίοι έχουν άδικο επειδή οι πορνοστάρ συμμετέχουν οικειοθελώς; Αν ένας Αλβανός συμμετάσχει με τη θέληση του επί πληρωμή σε ένα σκετσάκι των χρυσάβγουλων που θα τον φτύνουν και θα του τραγουδάνε "Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ" σημαίνει πως δεν θα είναι ρατσιστικό;Η απάντηση μου είναι όχι γιατί ένα μεμονωμένο άτομα ή μια μικρή υποομάδα δεν μπορούν να εκπροσωπήσουν το σύνολο της ομάδας στην οποία ανήκουν. Διαφορετικά θα λέγαμε πως οι Έλληνες δεν είναι ρατσιστές επειδή μερικές εκατοντάδες έχουν παντρευτεί άτομα διαφορετικής φυλής.
Auslaender Όντως, δεν εκπροσωπεί ένα μεμονωμένο άτομο το σύνολο (αν ήταν όντως αληθινό μοντέλο). Θα το είχα απορία πάλι όμως αν ήταν αληθινή η γυναίκα. Γιατί στις τσόντες, δεν το βλέπουν όλες σεξιστικά το θέμα, (ούτε κι εγώ). Εδώ σου θέλει κάνε την καρέκλα... Είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα. Το ότι είναι ομοίωμα, ούτε που το πρόσεξα στο κείμενο :( Όπως και να έχει, πολύς ντόρος έγινε κατά την γνώμη μου.
Τραγικό. Οι πλούσιες κυρίες θα πρέπει να μαζευτούν λίγο και να συνειδητοποιήσουν τι συμβαίνει γύρω τους. Αρκετά με την επίδειξη πλούτου και δύναμης. Μπορεί η καρέκλα να είναι "έργο τέχνης" όπως δήλωσαν οι υπεύθυνες του περιοδικού, αλλά δεν παύει να φαίνεται σε όλους μας σαν σύμβολο ρατσισμού. Σωστά ή λανθασμένα, εν πάση περιπτώσει κάποια θέματα πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά και όχι τόσο προκλητικά.
Συμφωνώ. Ίσα-ίσα, πιο πολύ σα σχόλιο ενάντια στο ρατσισμό μου κάνει. Το μήνυμα είναι ο λευκός άνθρωπος που τσαλαπατάει τον μαύρο για να ανέλθει, πιο πολύ διαμαρτυρία ενάντια στο ρατσισμό παρά ρατσιστική θέση.