No Man Is An Island: Το Ολοκαύτωμα στη Ζάκυνθο

No Man Is An Island: Το Ολοκαύτωμα στη Ζάκυνθο Facebook Twitter
5

 

No Man Is An Island: Το Ολοκαύτωμα στη Ζάκυνθο Facebook Twitter
Στην εκδήλωση: Στίβεν Πριόβολος, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Γκρεγκ Πάπας

Συγκινητική, αληθινή ιστορία, που κακώς δεν έχει γίνει γνωστή: Κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι Γερμανοί ζήτησαν από τον μητροπολίτη και τον δήμαρχο Ζακύνθου να καταδώσουν όλους τους Εβραίους που ζούσαν στο νησί. Την επομένη τους έδωσαν τη λίστα, που περιλάμβανε μόνο δύο ονόματα. Τα δικά τους! Οι κάτοικοι είχαν κατορθώσει να κρύψουν αποτελεσματικά τους Εβραίους και έτσι η Ζάκυνθος έμεινε στην ιστορία ως ο μοναδικός τόπος, ίσως παγκοσμίως, σίγουρα πάντως στην Ελλάδα, που καμιά εβραϊκή ψυχή δεν χάθηκε.

Το περιστατικό μας διηγήθηκε ο Γκρεγκ Πάπας και ο Στίβεν Πριόβολος, με τη στήριξη του Χρύσανθου Πανά,  πριν από μερικές ημέρες στο Salon de Bricolage, σε μια βραδιά που είχε στόχο να συγκεντρώσει χρήματα επιπλέον εκείνων που έχουν ήδη μαζευτεί (και είναι αρκετά) και σκοπό να εμπλέξει τους συμμετέχοντες, με ένα συμβολικό ποσό, στην μικρού μήκους ταινία που θα γυριστεί πολύ σύντομα, και θα έχει τίτλο No Man Is An Island.

 

 

Ο δραστήριος και λάλος Πάπας, ιδρυτής του Greek America Foundation, και ο Πριόβολος, που είναι διευθυντής φωτογραφίας, θα αναλάβουν την παραγωγή, ο βενεζολάνος Τζόελ Νοβόα τη σκηνοθεσία, η Μία Χρήστου το σενάριο, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας των Όσκαρ, ο ελληνοεβραϊκής καταγωγής Σιντ Γκάνις, έχει ήδη δώσει την αιγίδα του στο project, που όπως καταλάβαμε από το βιντεοσκοπημένο μήνυμα που έστειλε από τη Σάντα Μόνικα, έχει αγκαλιάσει ουσιαστικά. Εξαιτίας του καταστροφικού σεισμού στα Επτάνησα το 1953, τα γυρίσματα θα γίνουν στα Χανιά. 

 


 

 

Διάφορα
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

4 σχόλια
> η Ζάκυνθος έμεινε στην ιστορία ως ο μοναδικός τόπος, ίσως παγκοσμίως, σίγουρα πάντως στην Ελλάδα, που καμιά εβραϊκή ψυχή δεν χάθηκε.Και οι Δανοί έσωσαν τις επτά χιλιάδες Εβραίων που ζούσαν στη χώρα τους περνώντας τους με βάρκες στη Σουηδία. (Για την ακρίβεια κάποιοι πνίγηκαν).
Για όποιον ενδιαφέρεται το γεγονός αυτό (και όχι μόνο) περιγράφεται στο βιβλίο του Άγγλου ιστορικού Mark Mazower "Στην Ελλάδα του Χίτλερ, η εμπειρία της κατοχής", το οποίο κατά τη γνώμη μου κάθε σύγχρονος έλληνας θα πρέπει να διαβάσει γιατί δυστυχώς η μνήμη του λαού απ'ότι φαίνεται εξασθενεί τα τελευταία χρόνια...
Yπάρχει και η ταινία - ντοκιμαντέρ του Τώνη Λυκουρέση "Το τραγούδι της Ζωής (Σιρ Α Χαγίμ): Η εβραϊκή κοινότητα της Ζακύνθου", στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που φέτος είχε θέμα "Εικόνες του 21ου αιώνα"
Πρόσφατα διάβασα μια εξαιρετική συνέντευξη του Βεν Καπόν στο αντικλείδι. Παρέπεμπε σε μια ιστορία μιας Εβραίας που ανακάλυψε τυχαία στο ταξίδι της στη Ζάκυνθο αυτά που συνέβησαν. http://cohen.gr/newsite/index.php?option=com_content&view=article&id=854:2009-12-31-19-26-19&catid=35:jewdaism&Itemid=59