Νέα αντικαπνιστική νομοθεσία υιοθετήθηκε χθες από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.. Περιλαμβάνει πιο εμφανείς, μεγαλύτερες δηλαδή, προειδοποιήσεις στα πακέτα των τσιγάρων ενώ θεσπίζονται και οι πρώτοι κανονισμοί για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

 

Από το 2016, όταν οι αλλαγές στους κανονισμούς θα τεθούν σε ισχύ, τα τσιγάρα, ο καπνός για στριφτά τσιγάρα και άλλα προϊόντα καπνού θα πρέπει να φέρουν μακάβριες φωτογραφίες και κείμενα προειδοποίησης για την υγεία που να καλύπτουν το 65% των εμπρός και πίσω επιφανειών των πακέτων.

Οι κανονισμοί περιλαμβάνουν επίσης την απαγόρευση των προϊόντων καπνού για κάπνισμα που περιέχουν γεύσεις όπως φρούτου ή βανίλιας.

Τα τσιγάρα μεντόλ θα απαγορευθούν τέσσερα χρόνια αργότερα, αφού μερικές κυβερνήσεις ζήτησαν τη βραδύτερη σταδιακή απαγόρευσή τους.

Σε ότι, αφορά στο ηλεκτρονικό τσιγάρο υπήρχε μια διένεξη η οποία διευθετήθηκε τελικά, καθώς το συγκεκριμένο τσιγάρο προβλέπεται να επισκιάσει μέσα στα επόμενα 10 χρόνια αυτή του «κανονικού».


Βάσει της συμφωνίας, τα περισσότερα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα πωλούνται ως καταναλωτικά προϊόντα μάλλον παρά ως ιατρικές συσκευές, οι οποίες διέπονται από αυστηρότερες κανονιστικές ρυθμίσεις, όπως ήθελαν αρχικά οι κυβερνήσεις. Αν όμως τρία ή περισσότερα κράτη απαγορεύσουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο λόγω υγείας, τότε η Ε.Ε. θα μπορεί να επιβάλλει συνολική απαγόρευση τους.


 «Η συμφωνία στην οδηγία για τον καπνό είναι ένα μεγάλο βήμα προς μια υγιέστερη και πιο ευήμερη κοινωνία», λέει ο Βιτένις Ποβίλας Αντριουκάιτις, υπουργός Υγείας της Λιθουανίας, της χώρας που προεδρεύει της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο.

Η συμφωνία αναμένεται τώρα να εγκριθεί επισήμως από τους υπουργούς της ΕΕ και την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου πριν τεθεί σε ισχύ την ερχόμενη χρονιά.