Πως ένα 16χρονο πλουσιόπαιδο του Τέξας σκότωσε τέσσερις ανθρώπους και γλίτωσε τη φυλακή;

Πως ένα 16χρονο πλουσιόπαιδο του Τέξας σκότωσε τέσσερις ανθρώπους και γλίτωσε τη φυλακή; Facebook Twitter
42

Στις 15 Ιουνίου του 2013 ο δεκαεξάχρονος Τεξανός είχε βγει βόλτα με τους φίλους του, έκλεψαν δύο καφάσια μπίρες, τα ήπιαν και στην επιστροφή οδηγώντας σε κατάσταση μέθης, παρέσυρε και σκότωσε τέσσερις ανθρώπους, ανάμεσα τους και μια μητέρα με την κόρη της. Στο όχημα του μετέφερε επτά φίλους του, εκ των οποίων ο ένας παραμένει σε κωματώδη κατάσταση και ένας άλλος έμεινε παράλυτος. Η ποσότητα αλκοόλης στον οργανισμό του μετρήθηκε αμέσως μετά και ήταν τρεις φορές επάνω από τα όρια για ενήλικες.

Πρόσφατα ο νεαρός δικάστηκε και σήμερα η υπόθεση του είναι πρώτο θέμα σχεδόν σε όλα τα αμερικάνικα μέσα μιας και η ποινή αλλά κυρίως η αιτιολογία, έχουν εξοργίσει τις οικογένειες των θυμάτων και την κοινή γνώμη.

Ο Ethan Couch τιμωρήθηκε με 10ετή επιτήρηση της οποίας τα έξοδα θα πληρώσει η οικογένειά του ενώ κανονικά θα έπρεπε να βρεθεί αντιμέτωπος με 20ετή φυλάκιση και αυτό γιατί το επιχείρημα του συνηγόρου του έγινε δεκτό σαν ελαφρυντικό και ανέτρεψε όλη την υπόθεση.

Ο συνήγορος του εμφάνισε στο δικαστήριο τη γνωμάτευση γιατρών και ψυχολόγων που ισχυρίζεται ότι ο νεαρός πάσχει από το σύνδρομο affluenza. Tι σημαίνει αυτό; Αδυνατεί λόγω διαπαιδαγώγησης να κατανοήσει τη σοβαρότητα των πράξεων του και να ξεχωρίσει τι είναι νόμιμο και τι παράνομο. Στο μυαλό του όλα εξελίσσονται με δεδομένο πως με τα χρήματα των γονιών του μπορούν να τον γλιτώσουν και έτσι έχει άγνοια κινδύνου για τον ίδιο και τους γύρω του. Συνεπώς ο 16χρονος χρειάζεται θεραπεία και όχι τιμωρία!

Όσο παράδοξο και αν ακούγεται αυτό το επιχείρημα, έγινε δεκτό και ο νεαρός απλά θα ακολουθήσει μια σειρά θεραπειών και συμβουλευτικής σε κέντρο της Καλιφόρνια που θα κοστίζει $450,000, ετησίως στους γονείς του αφήνοντας απογοητευμένους και άναυδους τους  κατήγορους.

Τα αμερικανικά μέσα σημειώνουν πάντως, πως το σύνδρομο αυτό δεν είναι επίσημα αναγνωρισμένο και καταγεγραμμένο σε κανένα εγχειρίδιο σύγχρονης ψυχιατρικής και ψυχολογικών νοσημάτων ενώ αναδεικνύουν μερικές ακόμη υποθέσεις που κάτι ανάλογο χρησιμοποιήθηκε σε μερικά ακόμη κακομαθημένα πλουσιόπαιδα που είχαν στο παρελθόν διαπράξει αξιόποινες πράξεις.

42

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

6 σχόλια
"παρέσυρε και σκότωσε τέσσερις ανθρώπους, ανάμεσα τους και μια μητέρα με την κόρη της" -> ποτέ δεν θα καταλάβω γιατί άμα πρόκειται για παιδιά και γυναίκες γίνεται ειδική αναφορά. Είναι απομεινάρι του όρου "γυναικόπαιδα"; Το ξέρω ότι ακούγεται άκυρο αυτό που λέω, αλλά το βλέπω σε ΚΑΘΕ άρθρο. Ο θάνατος είναι εξίσου τραγικός για όλους. Και ως γυναίκα, δεν μ αρέσει να εντάσσομαι σε ειδική κατηγορία "αδυνάμων" που άμα πάθω κάτι θα είναι πιο τραγικό από ότι άμα το πάθει ένας άντρας.
Εχεις δικιο, ισως σε αυτη την περιπτωση ειναι απομειναρι της μεταφορας της ειδησης. Οταν τη διαβασα σε καποιο αμερικανικο σαϊτ, στηριζοταν κυριως σε δηλωσεις που εκανε ο συζυγος/πατερας των 2 αυτων θυματων σε μια εκπομπη, οποτε ισως εμεινε η εμφαση σε αυτους.
Δεν μιλάμε για γυναίκες άντρες, μιλάμε για ρόλους.Η κόρη είναι ένας νέος άνθρωπος για αυτό το μάταιο κόσμο, δεν είναι το ίδιο με έναν ηλικιωμένο (εξίσου τραγικό βέβαια αλλά όχι το ίδιο). Η μητέρα είναι αυτή που είναι επιφορτισμένη να φροντίσει την κόρη για να την αντικαταστήσει σε τούτο τον άδικο ντουνιά όταν αυτή με το καλό αποχωρήσει. Η μητέρα ΚΑΙ η κόρη είναι μισή έως μία οικογένεια.
Αυτή η λύση έχει εφαρμογή σε όλα τα αδικήματα είναι και πρακτική είναι και οικονομική, τι τις θέλουμε τις νομικές επιστήμες και τα δικαστήρια, ας λύνουμε τα προβλήματα με φωτιά και τσεκούρι όπως στο μεσαίωνα... Εντωμεταξύ το βλέπω και προτείνεται για πάσα νόσο και πάσα μαλακία κάτω από άρθρα για αδικίες όπως αυτή. Μην με παρεξηγήσετε, μακρυά από μένα οι προσωπικές επιθέσεις στο ίντερνετ, απλά το σχόλιό σας ήταν η αφορμή να γράψω αυτό που σκέφτομαι κάθε φορά σε τέτοιου είδους σχόλια. Οχι δεν θα πάρω. Γιατί μπορεί ένα δικαστήριο να κάνει μια μαλακία, ή ένας μαγκίτης δικηγόρος χωρίς αναστολές να βρει παραθυράκια για να αθωώσει ενόχους, αλλά η τσουγκράνα και ο πυρσός, με λίγο από τη - λυτρωτική σε κάποιες περιπτώσεις όπου, πού να το κουράζεις τώρα και να σκέφτεσαι, είναι η αλήθεια - ψυχολογία του όχλου, δεν είναι λύση για σκεπτόμενους ανθρώπους. Πρέπει οι σκεπτόμενοι άνθρωποι να βλέπουν τα λάθη της κοινωνίας και του συστήματός τους και να μπορούν να τα διορθώνουν. Αυτό το παραθυράκι που αθώωσε το κ@#$παιδο πρέπει να βρουν τρόπο να το κλείσουν. Αυτό πρέπει να κάνουν κι όχι να αρχίσουν να καίνε σπίτια. γιατί οι νόμοι θα μας προστατέψουν όταν σκάσουν μύτη καμια δεκαριά με τσουγκράνες και πυρσούς έξω από το σπίτι μας παρακινημένοι από τον γείτονα που θέλει το παρτέρι μας και είπε ότι κάνουμε μαγικά μέσα στο σπίτι.Εχω κι άλλα που σκέφτομαι για τα καλά της μόρφωσης και τον τρόπο να αντιμετωπίζεις το σύστημα με τα μέσα του αλλά βαριέμαι.
Ισως θα πρεπε όντως να χαλαρώσω, δεν τον αντελήφθην τον σαρκασμό οποίος όμως μου επέτρεψε να το βγάλω από μέσα μου αυτό το άγχος για την επιβράβευση και ενθάρρυνση της αυτοδικίας που βλέπω εκτενώς. Για το οποίο και σας ευχαριστώ βεβαίως βεβαίως. Δεν σας ευχαριστώ για το ένα από τα τρία (προς το παρόν) άκυρα που εισέπραξε το σχολιάκι μου, δηλαδή πραγματικά σας βρίσκει αντίθετο επί της ουσίας;
Δεν είμαι υπέρ της αυτοδικίας. Υποστηρίζω τον δικαιικό πολιτισμό. Απλά λάθος μου την έπεσες... Ένα αστείο έκανα. Είναι το ανικανοποίητο αίσθημα δικαίου που αφήνει η εξοργιστική αυτή υπόθεση, και έπαιξα πάνω σ' αυτό. Κάνει μπαμ η τσουγκράνα και ο πυρσός που παραπέμπουν στον μεσαιωνικό όχλο έτσι όπως τον ξέρουμε απ' τις ταινίες, ότι είναι ειρωνεία.
@ιαπετός, [ quote ]μακρυά από μένα οι προσωπικές επιθέσεις στο ίντερνετ, απλά το σχόλιό σας ήταν η αφορμή να γράψω αυτό που σκέφτομαι κάθε φορά σε τέτοιου είδους σχόλια[ / quote ]. Νταξ ναούμ μας έφυγε το προφανές με όσα βλέπουμέτε εδώ κι αλλού. Οπως ευστόχως υπονόησε ο κύριος τζόνι είμαι νούμπα.@τζόνι καλώς σας βρήκα καλώς σας βρήκα
Υπήρξε κι εδώ μια ανάλογη περίπτωση, όπου 17χρονος γόνος γνωστής πλούσιας οικογένειας των Αθηνών διαμέλισε με τη Φερράρι του δυο γυναίκες καθώς γυρνούσε μεθυσμένος με τους φίλους του από την παραλιακή τα ξημερώματα. Οι παλιότεροι ίσως και να το θυμούνται. Τα μέλη της μιας γυναίκας (μητέρας δύο παιδιών) βρέθηκαν αρκετά μέτρα μακριά πάνω σε μια τέντα από ξενυχτάδικο. Φανταστείτε πόσο έτρεχε. Εγινε η δίκη, ο μπαμπάς αποζημίωσε γερά τις οικογένειες (εδώ είχε όντως πρακτική εφαρμογή το σύνδρομο) και ο πιτσιρικάς ήταν ελεύθερος. Τι άλλαξε στη συμπεριφορά των γονιών του? Απλά του πήραν τα κλειδιά της Φερράρι απ' το χέρι και του δώσαν μια Mercedes CLK η οποία ήταν υποτίθεται κορυφή στην ενεργητική και παθητική ασφάλεια. Μετά από έναν χρόνο ακριβώς, ο μικρός ξαναπροκαλεί ατύχημα με τραυματία (ευτυχως όχι θανατηφόρο). Πάλι επεμβαίνει ο μπαμπάς με τα λεφτά του κι ο μικρός την ξαναβγάζει καθαρή. Μόνο που αυτή τη φορά αποφασίζουν και τον στέλνουν στο Χάρβαρντ (τι τιμωρία ε?) για να μην τριτώσει το κακό...
Θα μπορούσε το κακομαθημένο φλωράκι μιας άλλης δυναστείας, να έθετε σε κίνδυνο τα δικά τους ******σμένα. Τότε δε νομίζω να είχαν την ίδια εμπάθεια.Στην Ελλάδα βλέπεις τίποτα δεν μας απασχολεί αν αφορά τους άλλους.George Naks μου φαίνεται αρκετά τραγικό και prιτζίδικο που δεν αναφέρεις ξεκάθαρα ποιός είναι, ώστε να μην τους εκθέσεις έστω και λίγο.Πραγματικά, δεν ντρέπεσαι; Δεν θεωρείς ότι κάτι τέτοια πρέπει να ακούγονται;Θεωρείς ότι πρέπει να τα κουκουλώνουν οι δημοσιογράφοι και όσοι το ξέρουν να κάνουν μόκο;
cooluser ασε τις βλακείες και κάτσε σκέψου λίγο... Οταν έγινε αυτό το περιστατικό δεν είχαν δώσει στοιχεία του νεαρού οδηγού. ΠΟΤΕ δε δίνουν. Η είδηση είχε αναμεταδοθεί λίγο πολύ όπως την περιγράφω πάνω: "Γόνος γνωστής οικογένειας μπλα μπλα μπλα..." Εδώ δε δίνουν στοιχεία παιδεραστών, περιμένεις να δώσουν τα στοιχεία κάποιου που η οικογένεια του έχει επιστρατεύσει από πίσω ένα τάγμα δικηγόρων? Αλλά ακόμα και να είχαν δώσει, το περιστατικό αυτό έγινε στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '90, που θα ήθελες να θυμάμαι ονόματα? Για τον Πάνο Σόμπολο με πέρασες??? Χαλάρωσε λοιπόν και μη βιάζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα...
Στο χωριο μου στο τεξας οπως βλεπετε δειχνουμε μεγαλη επιεικια για τετοια θεματα.... Μας εχετε βγαλει κακο ονομα αδικα... Μόνο τους αλογοκλεφτες κρεμαμε...