BAΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

Έρευνα χαρτογραφεί τον ανδρικό και τον γυναικείο εγκέφαλο

Έρευνα χαρτογραφεί τον ανδρικό και τον γυναικείο εγκέφαλο Facebook Twitter
22

Μια μελέτη που προέκυψε από δείγματα 1000 περίπου εγκεφαλογραφημάτων, επιβεβαιώνει αυτό που η ανθρωπότητα υποψιαζόταν για αιώνες: ότι δηλαδή υπάρχουν διαφορές στην "καλωδίωση" μεταξύ ανδρικών και γυναικείων εγκεφάλων, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Guardian.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στην χαρτογράφηση της συνδεσμολογίας του νευρικού συστήματος, μεταξύ ανδρών και γυναικών και έδειξε ότι οι γυναικείοι εγκέφαλοι είχαν πυκνότερες νευρικές συνδέσεις και εντονότερη δραστηριότητα στο αριστερό και δεξιό ημισφαίριο, εν αντιθέσει με τους ανδρικούς όπου τα αντίστοιχα ευρήματα ήταν πιο έντονα στην εμπρόσθια και την οπίσθια περιοχή του μυαλού.

Ανδρικός Εγκέφαλος

Η Ragini Verma, μία απο τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, δήλωσε πως "το πιο εκπληκτικό είναι πως τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τα παλιά στερεότυπα όπου συνέδεαν τον ανδρικό εγκέφαλο με τις λειτουργίες του προσανατολισμού και των πράξεων που απαιτούν συντονισμό, ενώ, τον γυναικείο, με τις κοινωνικές δεξιότητες, τα συναισθήματα και τη μνήμη. Παράγοντες που διευκολύνουν το multitasking, τη διεκπεραίωση πολλών καθηκόντων ταυτόχρονα."

Γυναικείος Εγκέφαλος

Άλλο ένα εντυπωσιακό εύρημα, στο δείγμα των scans 428 ανδρικών και 521 γυναικείων εγκεφάλων, ηλικιών οκτώ έως 22 ετών, είναι ότι οι διαφορές μέχρι την ηλικία των 13 ήταν μικρότερες, ενώ αυξάνονται περισσότερο μεταξύ των ηλικιών 14 έως 17.

22

BAΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κέιτ Μίντλετον: Το παλάτι ανακοίνωσε πως δεν θα συμμετάσχει στην στρατιωτική παρέλαση «Trooping The Colour»

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Το παλάτι ανακοίνωσε πως δεν θα συμμετάσχει στην στρατιωτική παρέλαση «Trooping The Colour»

Με ανακοίνωση το παλάτι του Μπάκιγχαμ δήλωσε πως η πριγκίπισσα της Ουαλίας δεν θα λάβει μέρος στις πρόβες για την μεγαλειώδη παρέλαση στις 8 Ιουνίου
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ελαττωματικός αερόσακος: Η Nissan προειδοποιεί 85.000 ιδιοκτήτες παλαιών αυτοκινήτων να μην τα οδηγούν επειδή υπάρχει κίνδυνος έκρηξης

Διεθνή / Ελαττωματικός αερόσακος: Η Nissan προειδοποιεί 85.000 ιδιοκτήτες παλαιών αυτοκινήτων να μην τα οδηγούν επειδή υπάρχει κίνδυνος έκρηξης

Ένας νεκρός από έκρηξη ελαττωματικού αερόσακου Takata - 58 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί – Δείτε ποια μοντέλα της Nissan αφορά η προειδοποίηση
NEWSROOM

σχόλια

10 σχόλια
Οτι η εκσυγχρονισμένη φαλλοκρατία έχει ανάγκη απο κάποιου είδους "τεκμηριωση" της κτηνωδίας σε κάθε επίπεδο που έχουν υποστεί- και εξακολουθούν να υφίστανται οι γυναίκες, το ξέραμε προ πολλού. Τώρα που οι γυναίκες διεκδικούν τις βίαια κλεμμένες θέσεις/επαγγέλματα/ιδιότητες κλπ. πολλοί άντρες τρέμουν μήπως χαθούν τα κεκτημένα τους και το ονομάζουν οι καημένοι "ευνουχισμό"...Αφού στο όνομα εξωφρενικά σεξιστικών απόψεων αποκεφάλιζαν τις επιθυμίες των γυναικών μέσα στους αιώνες, τώρα βρήκαν την "ερευνα" για να δικαιολογήσουν την απίστευτη παραλογία: ότι δήθεν οι γυναίκες εγγενώς δεν γουστάρουν το ένα και το άλλο γιατί έτσι θέλει ο καλός σερνικός θεούλης, η μήτρα τους, ο νόμος και η παράδοση που έφτιαξαν κομμένα και ραμμένα στις αρσενικές/εγωκεντρικές απαιτήσεις κυριαρχίας και επιβολής.Ο κάθε πεοφόρος νομιμοποιείται με τέτοιες βλακώδεις "ερευνες" να συμπεριφέρεται σαν μαλάκας επειδή ακριβώς είναι σερνικός, άρα δεν έχει συναισθήματα, ευαισθησίες και άλλες τέτοιες μπαρούφες για τζάμπα μάγκες. Ετσι αποκρύπτεται η ανωριμότητα του σερνικού και προωθείται να θεωρεί κατώτερο ό,τι δεν του μοιάζει- ή ό,τι κρυφά γνωρίζει ότι του μοιάζει πάρα πολύ...Για αιώνες αποκλείονταν οι γυναίκες απο την γνώση, τις δημόσιες βιβλιοθήκες, την συμμετοχή στα κοινά, την ελεύθερη χρήση του σώματός τους. Κάθε φορά ισχύριζονταν χίλιες δυό ηλιθιότητες για να δικαιολογούν το μάντρωμα της γυναίκας στο σπίτι. Εφ'οσον λοιπόν μιλάμε για επιστήμη,προτείνω την εξαιρετική μελέτη της νευροβιολόγου Cordelia Fines:http://en.wikipedia.org/wiki/Delusions_of_Gender
Απο την wikipedia μαθαινουμε οτι η Fine λεει "the developmental path is constructed, step by step, out of the continuous and dynamic interaction between brain, genes and environment" και δεν προκυπτει οτι φταιει η πατριαρχια για ολα. Εκτος πια και αν η ιδεα του γονιδιου ειναι μια πατριαρχικη συνωμοσια (θα τ'ακουσουμε κι αυτο).
Η επιστήμη συνεχίζει στον τομέα αυτό να χαρίζει απλόχερα το γέλιο με τα ευρήματά της. Χαρτογραφεί εγκεφάλους με διαδρομές ήδη χαραγμένες, σε άτομα που ήδη έχουν διαμορφωθεί ως "γυναίκες" και "άντρες" μέσα ακριβώς απο τα κοινωνικά στερεότυπα. Πού είναι η έκπληξη; Ας χαρτογραφήσουν εγκεφάλους νεογέννητων κοριτσιών και αγοριών, να δουμε τί διαφορές υπάρχουν. Γιατί δεν το κάνουν;Επίσης ένα ενδιαφέρον πείραμα θα ήταν να χαρτγραφήσουμε εγκεφάλους μόνο αντρών εσκιμώων και Αφρικανών της ζούγκλας. Ή μόνο upper class γυναικών απο το Μανχάταν και γυναικών ζουλού. Άν ισχύουν οι βιολογικές διαφορές, οι εγκέφαλοι θα πρέπει να είναι ίδιοι. Αλλά αμφιβάλλω. Σοβαρές και σοβαροί νευροβιολόγοι φυσικά γελάνε με αυτές τις έρευνες. Γνωρίζουν πολύ καλά οτι ο εγκέφαλος σαν δομή είναι αδιαφοροποίητος ώς προς το φύλο και φυσικά με το μεγάλωμα του παιδιού αρχίζει να διαμορφώνεται (ανάλογα με τη χρήση και τα ήθη) σε "γυναικείο" και "αντρικό". Αρχίζει δηλαδή να εμφανίζεται το κοινωνικό φύλο. Εξάλλου τί συναισθήματα να αναπτύξει ένα αγόρι που ακούει τους πάντες να του λένε "Οι άντρες δεν κλαίνε";
το ξερεις οτι τα αγορακια και τα κοριτσακια γινονται αντρες και γυναικες; εμενα η κοινωνια με εκανε να πεταξω "μηλο του Αδαμ" και να βγαλω μουστακια; η οι ορμονες μου, ακολουθωντας τις οδηγιες του DNA μου;αν ενδιαφερεσαι, μπορεις να ψαξεις για "how do sex hormones affect brain development"
αα ειμαι πολυ χαρουμενη γι αυτο το αρθρο - το εδειξα και στον αντρα μου - η επιστημη τεκμηριωνει οτι δεν ειμαι ηλιθια που δεν μπορω να βρω που ειναι το "δεξια" χωρις να κανω το σταυρο μου (!) και το "αριστερα" χωρις να κοιταξω που φοραω το ρολοι (!!!)Υ.Γ. Τελικα το να κανω τον σταυρο μου δεν μου φανηκε εντελως αχρηστο στην ζωη!
Όλα καλά αρκεί η βιολογική διαφορά να μην αναγνωστεί ως κοινωνική ανισότητα από κάποιους καλοθελητές. Βέβαια που σταματά η φύση και που αρχίζει η κοινωνία είναι ένα ζήτημα.
Δε θα αμφισβητήτω την επιστημονική εγκυρότητα της ακουλουθούμενης μεθοδολογίας και την ισχύ των αποτελεσμάτων αλλά είναι μάλλον μία από αυτές τις έρευνες που προσφέρονται για δημοσιότητα σε λαϊκά μέσα ενημέρωσης και με ελάχιστη κατανόηση των αποτελεσμάτων -φοβάμαι οι συγγραφείς έχουν ευθύνη στην συγκεκριμένη περίπτωση. Η ανθρώπινη συμπεριφορά και ψυχικά χαρακτηριστικά κλπ είναι όλα ιδιότητες του νευρικού συστήματος και συγκεκριμένα του εγκεφάλου. Η έρευνα χαρτογραφεί τις δομικές και λειτουργικές διαφορές που συσχετίζονται με τη συμπεριφορά -φαινότυπος-. Παρόλο που εντόπισαν διαφορές ανάμεσα σε δύο ομάδες -γυναίκες, άντρες- δεν είναι ξακάθαρο αν αυτές οι διαφορές είναι αποτέλεσμα του βιολογικού φύλου ή του κοινωνικού φύλου. Με άλλα λόγια η μελέτη παρουσιάζει μία στατιστική συσχέτιση χωρίς να αποκαλύπτει τίποτα για σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Είναι οι διαφορές εξαιτίας βιοχημικών διαφορών στα δύο φύλα ή εξαιτίας των κοινωνικών συνθηκών που οδήγησαν στα κοινωνικές διαφορές των δύο φύλων. Προφανώς ο εγκέφαλος ομοφυλόφιλων αντρών και γυναικών να παρουσιάζει άλλες διαφοροποιήσεις και να μην εντάσσεται σε καμία απο τις δύο που μελέτησαν. Και προφανώς υπάρχουν άντρες με πιο "γυναικεία" χαρακτηριστικά και γυναίκες με πιο "αντρικά" χαρακτηριστικά οι οποίες θα συνοδεύονται με αντιστοιχες "εγκεφαλικές ιδιαιτερότητες". Θεωρώ ότι το συμπέρασμα οτι επαληθεύονται τα στερότυπα είναι ΓΕΛΟΙΟ!
Φυσικά και υπάρχουν βιολογικές διαφορές. Μιλώντας όμως για την εγκεφαλική λειτουργία και έχοντας τόσα παραδείγματα ερευνών που δείχνουν πως μπορούν να "κατευθυνθούν" οι εγκεφαλικές δεξιότητες αναπτύσσοντας ή όχι τις αντίστοιχες εγκεφαλικές συνδέσεις (π.χ. το κέντρο ομιλίας αναπτύσσεται μόνο εφόσον δεχτεί τα αντίστοιχα ερεθίσματα και μέχρι μικρή ηλικία). Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη τον κατά φύλλο προσανατολισμό ενδιαφερόντων αλλά και "αναμενόμενων" συμπεριφορών στην συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών νομίζω πως μια τέτοια έρευνα θα ήταν πιο έγκυρη αν το εξεταζόμενο δείγμα δεν μεγάλωνε σε κοινωνίες που οι δεξιότητες που αναμένονται ή καλλιεργούνται είναι διαφορετικές ανάλογα με το φύλλο. Ίσως να μην είναι και τόσο τυχαίο που η μεγάλη διαφοροποίηση ξεκινά στις ηλικίες που γίνεται σαφέστερος και ο κοινωνικός πλέον διαχωρισμός των φύλλων. Ίσως δεν είναι και τόσο περίεργο που επιβεβαιώνονται τα στερεότυπα..
Αχ αυτός ο βιολογικός ντετερμινισμός. Είναι τόσο ανακουφιστικός. Δεν χρειάζεται να προσπαθούμε για τίποτε. Όλα είναι γραμμένα.Όπως οι εν λόγω επιστήμονες θεωρούν πρόοδο το να επιβεβαιώνουν με τα σύγχρονα μέσα τους όλα τα παλιά στερεότυπα, έτσι και το φιλοθεάμον κοινό (το οποίο προτιμά να εθελοτυφλεί μπροστά στην εκπληκτική διαλεκτική ανάμεσα στο περιβάλλον και τον οργανισμό), θεωρεί πρόοδο να επιβεβαιώνεται το κισμέτι από τις "Χίλιες και μια νύχτες", ή το Κάρμα του Αντ1.
Σαφώς και δεν είναι πρόοδος η επιβεβαίωση των στερεοτύπων, αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι πρέπει να τα υιοθετούμε αλλά ούτε και να προσποιούμαστε οτι δεν υπάρχουν για χαρη της ίσης μεταχείρισης των δύο φύλων. Και νομίζω αυτο έχει ως θύματα τις ίδιες τις γυναίκες.
Η παρότρυνση της κοινωνίας προς το ένα ή το άλλο πρότυπο είναι υπαρκτή και έχει επιρροή.Τα στοιχεία ωστόσο για την βιολογική επιρροή είναι συντριπτικά. Αν αφήσεις κούκλες και φορτηγάκια σε ένα χώρο με μαιμούδες, οι αρσενικές μαιμούδες θα προτιμήσουν να παίξουν με τα φορτηγάκια και οι θηλυκές με τις κούκλες σε ποσοστά και με τρόπο ανάλογο των παιδιών.Επίσης και τα βρέφη έχουν διαφορετική συμπεριφορά, τα κοριτσάκια συνήθως επικεντρώνονται στο πρόσωπο εκείνων που τα κοιτάζουν ενώ τα αγοράκια δείχνουν κυρίως ενδιαφέρον για ότι κινείται.Συναίσθηση ή δράση και στα δύο παράδειγματα χωρίς να εμπλέκεται κανένα κοινωνικό bias.Υπάρχουν πραγματικά πάρα πολλά στοιχεία που επιβαιβαιώνουν τις βιολογικές διαφορές.Στοιχεία όπως οι ορμόνες που παράγονται στον εγκέφαλο και έχουν διαφορετικό χημικό τύπο ανάλογα με το φύλλο, η τεχνητή στέρηση των οποίων μεταβάλλει την συμπεριφορά. Υπάρχει μάλιστα μια διαρκής έρευνα που μέτρησε μια συγκεκριμένη ορμόνη που παράγεται στη μήτρα απο τη μητέρα στο παιδί η ποσότητα της καθόρισε την μετέπειτα "ζωηρότητα" του παιδιού.Εννοείται βέβαια ότι το iq είναι ίδιο κατα μέσο όρο και στα δύο φύλλα, αλλά ακόμα και εκεί παρουσιαζονται διαφοροποιήσεις όσον αφορά την διασπορά. Το δείγμα γυναικών σκοράρει συνήθως κοντά στο μέσο όρο αλλά το δείγμα των άντρών σκοράρει με μεγαλύτερη απόσταση πίσω και μπροστά για να βγάλει πάλι τον ίδιο μέσο όρο. Είναι και αυτό βιολογική διαφορά.
"Ίσως να μην είναι και τόσο τυχαίο που η μεγάλη διαφοροποίηση ξεκινά στις ηλικίες που γίνεται σαφέστερος και ο κοινωνικός πλέον διαχωρισμός των φύλλων."Ασκηση για το σπιτι: ο "σαφεστερος κοινωνικος διαχωρισμος" ειναι αυτο που κανει τα αγορια να βγαζουνε μουστακι και τα κοριτσια στηθος (και κανει και τις διαφορες στον εγκεφαλο μεγαλυτερες) η το αναποδο; α, και το φυλο και το φυλλο ειναι διαφορετικα πραγματα.
Υπάρχουν πολλές έρευνες που αποδεικνύουν τον καθοριστικό ρόλο της βιολογίας στη συμπεριφορά ανδρών και γυναικών.Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό απο όσους και όσες υποστηρίζουν ότι η βιολογία δεν έχει καθόλου, ή έχει ελάχιστη επιρροή στη συμπεριφορά.
Κάνεις λάθος. Η βιολογία έχει τεράστια (σχεδόν αποκλειστική θα έλεγα)επιρροή στη συμπεριφορά. Ακόμη και πράγματα που θέλουμε να θεωρούμε πως είναι αποτέλεσμα άλλων, "ανώτερων" λειτουργιών μας, στην πραγματικότητα δεν είναι παρά βιοχημικές συμπτώσεις στον οργανισμό μας, είτε μας αρέσει είτε όχι.Δεδομένου αυτού και της -όντως υπάρχουσας- διαφορετικότητας ανάμεσα στον άντρα και στη γυναίκα, η ανοησία των φεμινιστριών είναι που παλεύουν για ισότητα (που είναι πραγματικά αντίθετη) αντί για ισονομία, δηλαδή δίκαιη και ίση απόδοση αξίας στις ικανότητες και ιδιότητες γενικά του κάθε φύλλου.
οι αρνητικές ψήφοι υποπτεύομαι πως προέρχονται από όσους παρατήρησαν ότι κατά λάθος νόμισες ότι διαφωνούμε.Κατά τα άλλα το να υποστηρίζει κανείς πως δεν υπάρχουν κυρίαρχες βιολογικές διαφορές αναισθητοποιεί τον εαυτό του από τα δεδομένα και προσπαθεί με λάθος τρόπο να υποστηρίξει κάτι που είναι σωστό όπως η ισονομία ανάμεσα στα δύο φύλα. Εκ πείρας αναφέρω πως οποιαδήποτε αντίθετη άποψη εκλαμβάνεται σαν "απειλή" από άτομα αυτού του τύπου, οπότε είναι χάσιμο χρόνου η συνεννόησης μαζί τους. Αυτό άλλωστε ισχύει και με οποιαδήποτε άλλη γραφική ομάδα που η αντίθετη άποψη όσο πλήρως και αν υποστηρίζεται από δεδομένα, απλά απορρίπτεται και επανοτροφοδοτεί το victim complex τους.
Χεχε Prince Myshkin έχεις απόλυτο δίκιο. Αφενός δεν πρόσεξα καλά την πρώτη σου πρόταση (σαν δικαιολογία θα πω πως μόλις είχα ξυπνήσεις) και είχα καταλάβει πως υποστήριζες το αντίθετο.Αλλά έχει πολύ ενδιαφέρον όντως η αντίδραση της μάζας. Σχεδόν το ευχαριστήθηκα που προέκυψε έτσι, ένα μικρό γέλιο το πρωί είναι πάντα πολύτιμο :))