Η πορνογραφική κάμαρα της Μεγάλης Αικατερίνης

Η πορνογραφική κάμαρα της Μεγάλης Αικατερίνης Facebook Twitter
21

Ο διάσημος κοινωνιολόγος, ανθρωπολόγος και φιλόσοφος Igor Kon γράφει:

«Η εμφάνιση της σεξουαλικής, ερωτικής, τέχνης και λογοτεχνίας ανάμεσα στους κύκλους των Ρώσων αριστοκρατών παρατηρείται στα μέσα του 180ου αιώνα ως αποτέλεσμα της άμεσης επιρροής του Γαλλικού Πολιτισμού, στον οποίο η ερωτική παράδοση έχει μακρά ιστορία..»

 

Το Gatchina Palace, ένα παλάτι δώρο από την Αικατερίνη Β΄ της Ρωσίας (βασίλευσε μεταξύ 1762 και 1796)  στον εραστή της, Γκριγκόρι Ορλόφ, διακοσμήθηκε, κάτω από τις διαταγές της Αυτοκράτειρας, με εξαιρετικές τοιχογραφίες και μερικά κάπως ιδιαίτερα χειροποίητα έπιπλα.

 

Η πορνογραφική κάμαρα της Μεγάλης Αικατερίνης Facebook Twitter

 

Η πορνογραφική κάμαρα της Μεγάλης Αικατερίνης Facebook Twitter

 

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μια ομάδα σοβιετικών στρατιωτών βρέθηκε σε ένα από τα μυστικά δωμάτια του παλατιού που ήτανε γεμάτο με αυτά τα επιχρυσωμένα πορνοτεχνήματα. Λέγεται, μάλιστα, ότι ένας από τους τοίχους του δωματίου ήταν γεμάτος κρεμάστρες με ξύλινα φαλλικά ομοιώματα σε όλα τα σχήματα και μεγέθη.

 

Οι στρατιώτες υποτίθεται ότι δεν λεηλάτησαν ούτε έκλεψαν τίποτα από αυτόν τον αναπάντεχο ερωτικό θησαυρό, όμως τράβηξαν όσες περισσότερες φωτογραφίες μπορούσαν.

 

Η πορνογραφική κάμαρα της Μεγάλης Αικατερίνης Facebook Twitter

 

Η πορνογραφική κάμαρα της Μεγάλης Αικατερίνης Facebook Twitter

 

Οι περισσότερες απ' αυτές τις φωτογραφίες κάηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά το προσωπικό του επιφανούς μουσείου Hermitage επιβεβαιώνει την ύπαρξη του κρυφού ερωτικού δωματίου της Αυτοκράτειρας, σημειώνοντας μάλιστα πώς η Αικατερίνη κατασκεύασε μία ακόμη τέτοια κάμαρα για τον έτερο εραστή της, Platon Zubov, η οποία όμως μάλλον καταστράφηκε ολοσχερώς πριν τον 19ο αιώνα.

 

Η πορνογραφική κάμαρα της Μεγάλης Αικατερίνης Facebook Twitter
Αναπαράσταση από τον Dominique Roitel

 

Η πορνογραφική κάμαρα της Μεγάλης Αικατερίνης Facebook Twitter

 

Είναι επίσης γνωστό ότι η συλλογή ερωτικής τέχνης που ανήκε στον Βασιλικό Οίκο των Ρομανόφ είχε καταγραφεί αναλυτικά το 1930.

 

Από τα αποδεικτικά στοιχεία προκύπτει ότι τα αντικείμενα της συλλογής παρουσιάζονταν μόνο σε συγκεκριμένους επισκέπτες.

 

Αλλά ο κατάλογος αυτός έχει σήμερα χαθεί, όπως και ολόκληρη η συλλογή των Ρομανόφ που υποτίθεται ότι είχε καταστραφεί περί το 1950.

 

Η πορνογραφική κάμαρα της Μεγάλης Αικατερίνης Facebook Twitter
Αικατερίνη Β΄ της Ρωσίας

 

Το μόνο που έχει μείνει είναι οι παραπάνω κακοδιατηρημένες φωτογραφίες.

 

 

21

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

12 σχόλια
Καλά μιλάμε, η δουλειά του καλλιτέχνη είναι... χοροχρονική, το πάνω μέρος του τραπεζιού στηρίζεται, προσοχή, όχι στο πέος, αλλά στην αφρισμένη *έναρξη της εκσπερμάτωσης*! Ρε τι πάθαμε με τον καλλιτέχνη (ας μιλήσουμε και για αυτό το μαστοράκι-βοηθό που γυάλιζε τις ανοιχτομπούτες με τα μουνάκια φάτσα μόστρα και αυτά τα σηκωμένα ξύλινα τερα-πέη να υποθέσω ότι μία ώρα δούλευε μισή τον έπαιζε χαχαχαχαχα). Είναι κάπως περίεργο να τα σκέφτεσαι αυτά για μια εποχή αιώνες πριν. Υπάρχει μία - εντελώς παράλογη ασφαλώς αλλά φυσική δυσκολία να αντιληφθεί κανείς την σεξουαλική υπόσταση ανθρώπων που ζούσαν στο παρελθόν. Ένα πράμα σαν όλοι από τη δική μας γενιά και πίσω να το έκαναν μόνο ιεραποστολικά και να μη μιλούσαν ποτέ για αυτό, ξερωγώ δεν είχαν ίντερνετ αφού. Ε, να λοιπόν, δεν είχαν ίντερνετ, είχαν όμως καβλοκαρέκλες αχαχχαχαχαχ ρε τι άρθρο πρωινιάτικα
Ναι. Όχι όμως πριν τον χριστιανισμό. Δηλ πριν τον 5ο αιώνα μ Χ. Είχαν πολύ λιγότετα κόμπλεξ για το σώμα και το σεξ, ακόμα κι απ τη σημερινή δυτική κοινωνία.
Έχω δει κάτι παρόμοιο σε κτήριο που σήμερα λειτουργεί σαν μουσείο στο (καταπληκτικό) Wroclaw.Οι τοιχογραφίες στα δωμάτια που χρησιμοποιούνταν σαν υπνοδωμάτια είχαν σαν θέμα τη πορνογραφία σε μεγάλη ποικίλια όμως. Μέχρι και αγγελούδια του παραδείσου συμμετείχαν σε σαδομαζοχιστικά όργια. Εκείνη την εποχή το Wroclaw ήταν γερμανικό (ή πρωσικό or sth) έδαφος όπως και η Μεγάλη Αικατερίνη ήταν γερμανικής καταγωγής.Δεν θέλω βέβαια να πω με αυτό οτι οι Γερμανοί παλιά ήταν kinky. I 'm just sayin..