Tα 8 καλύτερα burger της Αθήνας. Από την Ελένη Ψυχούλη

Tα 8 καλύτερα burger της Αθήνας. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
38

Το burger είναι τάση

 

Περισσότερο, ίσως κι από το σουβλάκι, το burger είναι η πιο umami γεύση, όπως κομψά θα έλεγε και ο φίλος μου ο Δημήτρης Αντωνόπουλος. Καμμιά άλλη αμαρτωλή ηδονή δεν συγκεντρώνει τόσες δυνατές συγκινήσεις σε μια μπουκιά: το κρέας, οι σος, το τυρί, τα λαχανικά, οι πατάτες, το ψωμάκι, όλα όσα αγάπησε η πείνα του ανθρώπου σε μια λέξη, υφές τραγανές, υφές που αντιστέκονται, που λιώνουν, που μαστιχώνουν. Κι ενώ παλιά το μονοπώλιο το είχαν στη σχάρα τους μερικές γνωστές αλυσίδες, τα δυό τελευταία χρόνια το burger γίνεται τάση, γίνεται έμπνευση, γίνεται γκουρμέ. Επιτέλους, το σάντουιτς της γρήγορης πείνας κερδίζει τη γκουρμέ δημοσιότητα που του αντιστοιχεί, κλέβοντας την παράσταση από τα κατορθώματα της μοριακής μαγειρικής.

 

Tα 8 καλύτερα burger της Αθήνας. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

Να σας πάω μια βόλτα από τα καλύτερά μου.

 

*Chicky’s Burger Chef, Μιχαλακοπούλου 105, 2107772463

Στην παράδοση της tex-mex αμερικάνικης γεύσης, το Chicky’s  το προτιμάς για το ζουμερό burger του από μοσχάρι ή κοτόπουλο ανάμεσα σε δυό τραγανές και πρωτότυπες χοντροκομμένες φέτες του τοστ, για τα πιο τραγανά δεν γίνεται onion straws, για τις τραγανές πατάτες με λιωμένο τσένταρ, το διπλό steak με λιωμένο τυρί μέσα σε τραγανή τορτίγια, τα μαριναρισμένα με bourbon σος παϊδάκια-σιδηρόδρομο ή το quesadilla burger με Jim Beam σος, μέσα σε τορτίγια.

 

ew York Sandwitches, Σινώπης 3, Αμπελόκηποι, 2107778475

Φωτογραφίες από τις νεοϋορκέζικες μέρες και νύχτες, έπιπλα της δεκαετίας του ’70 ένα μεγάλο μοναστηριακό τραπέζι και χαμηλός φωτισμός που καταργεί το ντεκόρ-κλισέ ενός ταχυφαγείου. Το 5th Avenue με το μαλακό ψωμάκι γεμίζει με ζουμερό μπιφτέκι που ζυμώνεται τη στιγμή της παραγγελίας, λιωμένο έμενταλ, πίκλες, παστράμι-όχι δεν είναι παστουρμάς αλλά μοσχαρίσιο αλλαντικό, με κορύφωμα του οργασμού τις πατάτες που κόβονται μπροστά σου για να τηγανιστούν ολοτράγανες.

 

*Juicy Grill, Κεραμεικού 2, Χολαργός, 2155203201

Ο Δημοσθένης με γνώση στο κρέας λόγω του οικογενειακού κρεοπωλείου, έμαθε στη Νέα Υόρκη τα μυστικά του σωστού ψησίματος και η ποιτική πρώτη ύλη, όπως το ελαιόλαδο από την Ορεινή Κορινθία και το καλοδιαλεγμένο κρέας που φτιάχνει ένα ζουμερό μπιφτέκι, με γκουρμέ αξιώσεις, που σερβίρεται πρωτότυπα μέσα σε bagel, το μοναδικό αυθεντικό της Ελλάδας, αυτό του Leo’s Bagels. Η ψητή πατάτα ψήνεται ολόκληρη στο αλουμινόχαρτο, η ονειρεμένη, τραγανή τηγανητή φρέσκια, αληθινή και φρεσκοκκομμένη,  οι σος σπιτικές, μια που ήρθες, δοκίμασε και τα τα σπιτικά onion rings.

 

*Kozi’s, Π. Τσαλδάρη 32-34, Μελίσσια, 2108101584

Η νοτιοαφρικάνικη παράδοση στο burger που μυρίζει πιο πολύ κάρβουνο, σχάρα και σπιτικό μπάρμπεκιου από όσα έχεις δοκιμάσει. Σπεσιαλιτέ το Mala-mala burger με μπιφτέκι κοτόπουλο χωρίς ίχνος λιπαρότητας, τραγανή, καλοψημμένη φέτα μπέικον, κρεμμύδι, ντομάτα, πρασινάδες και τις στρογγυλές, σπιτικές, τραγανές πατάτες-σουξέ του μαγαζιού, μαζί με τη δική τους κόκκινη, γλυκόξινη σάλτσα.

 

*Nice’n’Easy, Ομήρου 60, Κολωνάκι, 2103717201

Το πιο διάσημο burger του Κολωνακίου ακούει στο σταρ όνομα Marlon Brando και υπακούει απόλυτα στο πάθος για τα βιολογικά προϊόντα και την υγεινή διατροφή του εμπνευστή του, Δημήτρη Χριστοφορίδη: μπιφτέκι από βιολογικό μοσχάρι της A-Farm από την Αρκαδία μαζί με χτένι από wagyu μοσχαράκι, από πάνω λιωμένο τσένταρ, ψητά ολόγλυκα κρεμμύδια, πίκλες, σάλτσα κόλσλοου και σπιτικές, τραγανές, τηγανητές πατάτες.

 

*Colibri, Εμπεδοκλέους 9-13, Καλλιμάρμαρο, 2107011011

Από τους πρώτους που ανακαίνισαν το burger για να το κάνουν αληθινό, ζυμωμένο με μοσχαρίσιο φρέσκο κιμά που πλάθεται τη στιγμή της παραγγελίας, το Colibri το προτιμάς κυρίως για τη χαλαρή του φάση, που μεταμορφώνει την κατανάλωση ενός burger σε διάλειμμα καλοκαιρινών διακοπών. Από τα σπέσιαλ, προτιμώ το bacon egg με αβγό, το blue με μπλέ τυρί και ψητή ντομάτα αλλά και το smoked με την έντονη γεύση της καπνιστής πάπρικας, το γιαούρτι και τις ψητές ντομάτες. Παρέα, αληθινές, τραγανές φρεσκοτηγανισμένες πατάτες και σπιτική σος.

 

*S.Q., Πραξιτέλους 43 & Α. Μάρκου, 2103210460

Burger με chef-υπογραφή από την Κωνσταντίνα Φάκλαρη. Για αλλαγή εδώ μπορείς να προτιμήσεις το άκρως γκουρμέ με μαριναρισμένο σε miso σος σολομό, ασιατικός εξωτισμός μέσα σε μαλακό ψωμάκι, ένα burger που λιώνει ανάμεσα σε μπαστουνάκια από τραγανά κολοκυθάκια, με σπιτική λευκή σος, ωραία σερβιρισμένο μέσα στο χάρτινο κουτί του.

 

 

*The Burger Company, Xαρ. Τρικούπη 144, Ν Ερυθραία, 2108000670

Καθαρό κρέας χωρίς ορμόνες και αναβολικά, από αμερικάνικο black angus μοσχαράκι ελευθέρας βοσκής, που η νοστιμιά του δεν περιγράφεται με λέξεις! Εξαιρετικό το bacon μέσα σε ψωμάκι μπριός, με μαγιονέζα, τσένταρ, αληθινό εγγλέζικο, τραγανό μπέικον και μαρμελάδα από κόκκινο κρεμμύδι. Υπέροχο και το blue cheese με μαγιονέζα, λόλα, κρεμμύδι, μπλε τυρί και τσάτνεϋ σύκου. 

 

 

 

 

Γεύση
38

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Γεύση / Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Αυτήν τη στιγμή ξεφουρνίζονται στην πόλη cinnamon rolls σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ψωμιά με μάραθο και κουρκουμά και πολύσπορα με μέλι, vanilla buns, ηπειρώτικες χορτόπιτες και empanadas σαν σπανακόπιτα. Κάποιοι κάνουν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν τα ζυμάρια τους για να βάλουν στη βιτρίνα τους πράγματα που μας φτιάχνουν τη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

6 σχόλια
...το γνωρίζουν δε όλοι οι Ροδίτες οι οποίοι πολλές φορές κάνουν ολόκληρα χιλιόμετρα από τα γειτονικά χωριά προκειμένου να το απολαύσουν. Λειτουργεί εδώ και μια 25ετία τουλάχιστον.