Tα 8 καλύτερα burger της Αθήνας. Από την Ελένη Ψυχούλη

Tα 8 καλύτερα burger της Αθήνας. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
38

Το burger είναι τάση

 

Περισσότερο, ίσως κι από το σουβλάκι, το burger είναι η πιο umami γεύση, όπως κομψά θα έλεγε και ο φίλος μου ο Δημήτρης Αντωνόπουλος. Καμμιά άλλη αμαρτωλή ηδονή δεν συγκεντρώνει τόσες δυνατές συγκινήσεις σε μια μπουκιά: το κρέας, οι σος, το τυρί, τα λαχανικά, οι πατάτες, το ψωμάκι, όλα όσα αγάπησε η πείνα του ανθρώπου σε μια λέξη, υφές τραγανές, υφές που αντιστέκονται, που λιώνουν, που μαστιχώνουν. Κι ενώ παλιά το μονοπώλιο το είχαν στη σχάρα τους μερικές γνωστές αλυσίδες, τα δυό τελευταία χρόνια το burger γίνεται τάση, γίνεται έμπνευση, γίνεται γκουρμέ. Επιτέλους, το σάντουιτς της γρήγορης πείνας κερδίζει τη γκουρμέ δημοσιότητα που του αντιστοιχεί, κλέβοντας την παράσταση από τα κατορθώματα της μοριακής μαγειρικής.

 

Tα 8 καλύτερα burger της Αθήνας. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

Να σας πάω μια βόλτα από τα καλύτερά μου.

 

*Chicky’s Burger Chef, Μιχαλακοπούλου 105, 2107772463

Στην παράδοση της tex-mex αμερικάνικης γεύσης, το Chicky’s  το προτιμάς για το ζουμερό burger του από μοσχάρι ή κοτόπουλο ανάμεσα σε δυό τραγανές και πρωτότυπες χοντροκομμένες φέτες του τοστ, για τα πιο τραγανά δεν γίνεται onion straws, για τις τραγανές πατάτες με λιωμένο τσένταρ, το διπλό steak με λιωμένο τυρί μέσα σε τραγανή τορτίγια, τα μαριναρισμένα με bourbon σος παϊδάκια-σιδηρόδρομο ή το quesadilla burger με Jim Beam σος, μέσα σε τορτίγια.

 

ew York Sandwitches, Σινώπης 3, Αμπελόκηποι, 2107778475

Φωτογραφίες από τις νεοϋορκέζικες μέρες και νύχτες, έπιπλα της δεκαετίας του ’70 ένα μεγάλο μοναστηριακό τραπέζι και χαμηλός φωτισμός που καταργεί το ντεκόρ-κλισέ ενός ταχυφαγείου. Το 5th Avenue με το μαλακό ψωμάκι γεμίζει με ζουμερό μπιφτέκι που ζυμώνεται τη στιγμή της παραγγελίας, λιωμένο έμενταλ, πίκλες, παστράμι-όχι δεν είναι παστουρμάς αλλά μοσχαρίσιο αλλαντικό, με κορύφωμα του οργασμού τις πατάτες που κόβονται μπροστά σου για να τηγανιστούν ολοτράγανες.

 

*Juicy Grill, Κεραμεικού 2, Χολαργός, 2155203201

Ο Δημοσθένης με γνώση στο κρέας λόγω του οικογενειακού κρεοπωλείου, έμαθε στη Νέα Υόρκη τα μυστικά του σωστού ψησίματος και η ποιτική πρώτη ύλη, όπως το ελαιόλαδο από την Ορεινή Κορινθία και το καλοδιαλεγμένο κρέας που φτιάχνει ένα ζουμερό μπιφτέκι, με γκουρμέ αξιώσεις, που σερβίρεται πρωτότυπα μέσα σε bagel, το μοναδικό αυθεντικό της Ελλάδας, αυτό του Leo’s Bagels. Η ψητή πατάτα ψήνεται ολόκληρη στο αλουμινόχαρτο, η ονειρεμένη, τραγανή τηγανητή φρέσκια, αληθινή και φρεσκοκκομμένη,  οι σος σπιτικές, μια που ήρθες, δοκίμασε και τα τα σπιτικά onion rings.

 

*Kozi’s, Π. Τσαλδάρη 32-34, Μελίσσια, 2108101584

Η νοτιοαφρικάνικη παράδοση στο burger που μυρίζει πιο πολύ κάρβουνο, σχάρα και σπιτικό μπάρμπεκιου από όσα έχεις δοκιμάσει. Σπεσιαλιτέ το Mala-mala burger με μπιφτέκι κοτόπουλο χωρίς ίχνος λιπαρότητας, τραγανή, καλοψημμένη φέτα μπέικον, κρεμμύδι, ντομάτα, πρασινάδες και τις στρογγυλές, σπιτικές, τραγανές πατάτες-σουξέ του μαγαζιού, μαζί με τη δική τους κόκκινη, γλυκόξινη σάλτσα.

 

*Nice’n’Easy, Ομήρου 60, Κολωνάκι, 2103717201

Το πιο διάσημο burger του Κολωνακίου ακούει στο σταρ όνομα Marlon Brando και υπακούει απόλυτα στο πάθος για τα βιολογικά προϊόντα και την υγεινή διατροφή του εμπνευστή του, Δημήτρη Χριστοφορίδη: μπιφτέκι από βιολογικό μοσχάρι της A-Farm από την Αρκαδία μαζί με χτένι από wagyu μοσχαράκι, από πάνω λιωμένο τσένταρ, ψητά ολόγλυκα κρεμμύδια, πίκλες, σάλτσα κόλσλοου και σπιτικές, τραγανές, τηγανητές πατάτες.

 

*Colibri, Εμπεδοκλέους 9-13, Καλλιμάρμαρο, 2107011011

Από τους πρώτους που ανακαίνισαν το burger για να το κάνουν αληθινό, ζυμωμένο με μοσχαρίσιο φρέσκο κιμά που πλάθεται τη στιγμή της παραγγελίας, το Colibri το προτιμάς κυρίως για τη χαλαρή του φάση, που μεταμορφώνει την κατανάλωση ενός burger σε διάλειμμα καλοκαιρινών διακοπών. Από τα σπέσιαλ, προτιμώ το bacon egg με αβγό, το blue με μπλέ τυρί και ψητή ντομάτα αλλά και το smoked με την έντονη γεύση της καπνιστής πάπρικας, το γιαούρτι και τις ψητές ντομάτες. Παρέα, αληθινές, τραγανές φρεσκοτηγανισμένες πατάτες και σπιτική σος.

 

*S.Q., Πραξιτέλους 43 & Α. Μάρκου, 2103210460

Burger με chef-υπογραφή από την Κωνσταντίνα Φάκλαρη. Για αλλαγή εδώ μπορείς να προτιμήσεις το άκρως γκουρμέ με μαριναρισμένο σε miso σος σολομό, ασιατικός εξωτισμός μέσα σε μαλακό ψωμάκι, ένα burger που λιώνει ανάμεσα σε μπαστουνάκια από τραγανά κολοκυθάκια, με σπιτική λευκή σος, ωραία σερβιρισμένο μέσα στο χάρτινο κουτί του.

 

 

*The Burger Company, Xαρ. Τρικούπη 144, Ν Ερυθραία, 2108000670

Καθαρό κρέας χωρίς ορμόνες και αναβολικά, από αμερικάνικο black angus μοσχαράκι ελευθέρας βοσκής, που η νοστιμιά του δεν περιγράφεται με λέξεις! Εξαιρετικό το bacon μέσα σε ψωμάκι μπριός, με μαγιονέζα, τσένταρ, αληθινό εγγλέζικο, τραγανό μπέικον και μαρμελάδα από κόκκινο κρεμμύδι. Υπέροχο και το blue cheese με μαγιονέζα, λόλα, κρεμμύδι, μπλε τυρί και τσάτνεϋ σύκου. 

 

 

 

 

Γεύση
38

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM

σχόλια

6 σχόλια
...το γνωρίζουν δε όλοι οι Ροδίτες οι οποίοι πολλές φορές κάνουν ολόκληρα χιλιόμετρα από τα γειτονικά χωριά προκειμένου να το απολαύσουν. Λειτουργεί εδώ και μια 25ετία τουλάχιστον.