Το δικό μας Μνημόνιο

Το δικό μας Μνημόνιο Facebook Twitter
13
  • Για να κάνει κανείς μία μεταρρύθμιση χρειάζεται: έναν στόχο, μία μελέτη, ένα σχέδιο εφαρμογής και μία μονάδα υλοποίησης και παρακολούθησης.
  • Στην Ελλάδα χρειάζεται απλώς ο στόχος (που συνοδεύεται από μεγαλόστομες εξαγγελίες). Μελέτη, που θα ερευνήσει τις συγκεκριμένες συνθήκες και θα οδηγήσει στο σχέδιο εφαρμογής, σπάνια γίνεται. Όσο για τα υπόλοιπα, επαφίενται στις μηδενικές ικανότητες της αθάνατης ελληνικής γραφειοκρατίας.
  • Έτσι, αν προσθέσουμε και την πατροπαράδοτη αντίσταση μας σε κάθε αλλαγή («όχι ξεβόλεμα!») και τα ειδικά συμφέροντα, καταλαβαίνουμε γιατί στη χώρα μας εννέα στις δέκα μεταρρυθμίσεις αποτυγχάνουν. Και όχι μόνο αυτό: απορρυθμίζουν και την υπάρχουσα κουτσο-κατάσταση που συνοψίζεται θαυμάσια στον καβαφικό στίχο: «Και τέλος πάντων, να, τραβούμε εμπρός».
  • Το Μνημόνιο, που τόσοι μισούν, είναι κατά βάση πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. (Οι περισσότεροι το συγχέουν με τη δανειακή σύμβαση – της οποίας βέβαια αποτελεί προϋπόθεση: κάνετε μεταρρυθμίσεις για να πάρετε χρήμα.)
  • Μπορεί να καταφέραμε να φτάσουμε σε ένα αιματηρό δημοσιονομικό πλεόνασμα, αλλά το πετύχαμε με λάθος τρόπο. Με οριζόντιες περικοπές και υπερβολική φορολογία (που έφεραν  ύφεση και ανεργία) και όχι με μεταρρυθμίσεις που θα έκαναν το κράτος λιγότερο σπάταλο και την οικονομία πιο παραγωγική. Εκεί αποτύχαμε παντελώς – και δεν μας φταίει η Τρόικα.
  • Όσοι, λοιπόν, τα βάζουν με το Μνημόνιο, «γαυγίζουν σε λάθος πόρτα», όπως λέει η αγγλική παροιμία. Το Μνημόνιο περιέχει αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να είχαμε κάνει μόνοι μας. Από το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων μέχρι την κατάργηση των υπέρ τρίτων φόρων και άλλων αναχρονιστικών θεσμών που μας κρατάνε πίσω. Ούτε φόρους επιβάλλει το Μνημόνιο, ούτε περικοπές.
  • Τώρα, αν οι πολιτικοί μας, επειδή φοβούνται το πολιτικό κόστος, τις συντεχνίες και τα κατεστημένα συμφέροντα, βρίσκουν πιο εύκολο να επιβάλλουν οριζόντιες περικοπές και φόρους – γι' αυτό δεν φταίει το Μνημόνιο. Αν ο διοικητικός μηχανισμός παραμένει αναξιοκρατικός, αναποτελεσματικός και σπάταλος – ούτε γι' αυτό φταίει το Μνημόνιο.
  • Η μπαρούφα των «αντιμνημονιακών» κομμάτων, ότι μόλις ανέβουν στην εξουσία «θα καταργήσουν το Μνημόνιο», μόνο γέλιο βγάζει. Δηλαδή, τι; Θα καταργήσουν τις μεταρρυθμίσεις; Διότι τα δάνεια δύσκολο να τα καταργήσουν μονομερώς.
  • Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι στα 180 χρόνια της ύπαρξής της δεν κατόρθωσε να γίνει ένα σύγχρονο, λειτουργικό, ορθολογικό και δίκαιο κράτος. Δεν μπορέσαμε, δηλαδή, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε ένα δικό μας Μνημόνιο...
13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

9 σχόλια
Νέα από την Κύπρο.Ο Κύπριος δέχεται αγόγγυστα και τα κουρέματα και τα χαράτσια και την απίστευτη ανεργία, ενώ για τη μεγάλη φτώχεια οργανώνει δίκτυα εθελοντικής προσφοράς.Ασφαλώς, ήλθανε κι εδώ οι απολύσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις. Εννοείται ότι Θα φωνάξουν τα συνδικάτα και οι εργατοπατέρες, αλλά στο τέλος θα γίνει το σωστό, δηλαδή αυτό που λέει η λογική.Εντωμεταξύ, πλησιάζουν και οι απολύσεις στους κρατικούς και ημικρατικούς οργανισμούς. Πάλι θα φωνάξουνε τα συνδικάτα και οι εργατοπατέρες, αλλά στο τέλος πάλι θα γίνει το σωστό, αυτό που λέει η λογική.Γιατί στην Κύπρο αρχίζει ο κόσμος και συνειδητοποιεί ότι όλοι οι εργαζόμενοι είναι ίσοι και πως δεν πρέπει κάποιοι από αυτούς να είναι πιο... ίσοι από τους άλλους...Τέλος, ο Κύπριος θυμάται το ΄74, τότε που το ένα τρίτο του πληθυσμού έχασε τα πάντα και ήτανε νηστικό και διψασμένο και πεταμένο στους δρόμους, με ό,τι πρόλαβε και πήρε φεύγοντας, δηλαδή δυο παλιόρουχα και τις παντόφλες του ο καθένας...Ενώ στις μέρες μας, για το μέσο Κύπριο, υπάρχει το πατρικό σπίτι, ένα πιάτο φαγητό, κάμποσες σπουδές και η αίσθηση ότι έχουν επιβιώσει σε πολύ πιο άσχημες εποχές. Γιατί να μην τα καταφέρουμε και τώρα; Με εκτίμηση,Κάπα
Δηλαδή , αν αντιλαμβάνομαι ορθά η λογική ΣΑΣ λέει ότι εφόσον έχουμε ένα πιάτο φαϊ από την οικογένεια να δεχτούμε αδιαμαρτύρητα να χάσουμε τη δουλειά μας ΟΠΟΥ κι αν δουλεύουμε και να μη θέλουμε και πολλά πολλά ... Οι άλλοι το '74 τα 'χάσαν όλα και δε μίλησαν.Η δική μου λογική λέει τα εξής :Οι Κύπριοι το '74 δε μπόρεσαν να μιλήσουν διότι προδόθηκαν. Και όταν τους δόθηκε η ευκαιρία να πουν τη γνώμη τους, με το δημοψήφισμα, είπαν ΟΧΙ, σε πείσμα των "λογικών πολιτικών προσώπων τύπου ΓΑΠ και άλλων ξένων".Κατά τ' άλλα, ο άνθρωπος είναι ένα ον που, εν γένει, έχει την τάση να κοιτάει προς το καλύτερο ... Άρα καλά κάνει και ζητάει (Ή και απαιτεί) μία καλύτερη δουλειά , ένα καλύτερο μισθό, καλύτερες συνθήκες, αξιοπρέπεια. Η πραγματική ανάπτυξη μάλιστα θα έρθει μέσω αυτών και συμβάλλει σε αυτά. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΔΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ. ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΗ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΑΒΛΕΠΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ;
Μου χρεώνετε συλλογισμούς... δικούς σας, διαπιστώσεις... άλλων και εν τέλει διαφωνείτε με ανύπαρκτο πρόσωπο. Αλλά δεν πειράζει. Όλα είναι μέσα στη ζωή. Πόσω μάλλον το άκαπρο κουβεντολόι μας.Την υγεία μας νά ΄χουμε κι ας λέμε ό,τι μας κατεβαίνει!Με εκτίμηση,Κάπα
"Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι στα 180 χρόνια της ύπαρξής της δεν κατόρθωσε να γίνει ένα σύγχρονο, λειτουργικό, ορθολογικό και δίκαιο κράτος. Δεν μπορέσαμε, δηλαδή, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε ένα δικό μας Μνημόνιο..."Συγχρονο;;; Α-πα-πα! Λειτουργικο;;; Μακρια απο εμας! Ορθολογικο;;; Ο θεος να φυλαει! Δικαιο;;; Συμφορα που μας βρηκε! Για αλλη μια φορα...Συμφωνα με στοιχεια του 2011... Εισοδημα μισθωτων και συνταξιουχων 81,8 δισ Εισοδημα επιχειρησεων και ελευθερων επαγγελματιων 34,6 δισ Αν αυτοι οι φοβεροι αριθμοι ΔΕΝ λενε τιποτα απολυτως στον περισσοτερο κοσμο, αν ΔΕΝ τον κανουν να ανατριχιαζει απο φρικη και φοβο, τοτε... "δικαιολογημενα" πολλοι πιστευουν και επιμενουν, οτι για ολα φταιει το μνημονιο και η τροϊκα!
"Μπορεί να καταφέραμε να φτάσουμε σε ένα αιματηρό δημοσιονομικό πλεόνασμα, αλλά το πετύχαμε με λάθος τρόπο. Με οριζόντιες περικοπές και υπερβολική φορολογία (που έφεραν ύφεση και ανεργία) και όχι με μεταρρυθμίσεις που θα έκαναν το κράτος λιγότερο σπάταλο και την οικονομία πιο παραγωγική. Εκεί αποτύχαμε παντελώς – και δεν μας φταίει η Τρόικα".Αθώα η Τρόϊκα άλλωστε τι φταίει η κακομοίρα, η δουλειά της είναι να απαιτεί και να στηρίζει μέτρα επίτευξης στόχου, δίχως να κρίνει αν τα μέτρα αυτά είναι προς τη λάθος κατεύθυνση, όσο γεμίζουν τα ταμεία. Εντάξει η ύφεση και η ανεργία είναι δύο προβλήματα, αλλά για ποιόν? Για τους τροϊκανούς υπαλλήλους? Όχι, αυτοί συνεχίζουν να λαμβάνουν υψηλούς μισθούς για να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα, να καταστρέφουν οικονομίες. Για τους πλουσίους δεν είναι πρόβλημα αφού έγιναν πλουσιότεροι όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία.Ούτε και για τους κυβερνώντες είναι πρόβλημα αυτοί βρίσκουν φυσιολογική την αποκτήνωση και φοβούνται μην τους πάρει τη δόξα ο Τόμσεν!Η ύφεση και η ανεργία είναι δύο ακόμη εργαλεία στα χέρια της Τρόϊκας και της Κυβέρνησης, δύο εργαλεία που οδηγούν στη δημιουργία ακόμη μεγαλύτερης υπεραξίας για το κεφάλαιο, αφού θα μπορεί να πατάει πόδι σε επιχειρήσεις και επιχειρηματικούς τομείς με το λιγότερο δυνατό κόστος και παραλλήλως θα χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους για λιγότερο από ένα πιάτο φαϊ τον καθένα.Η πολιτική των μνημονίων λοιπόν φαίνεται αποτυχημένη στα μάτια των εργαζομένων, αλλά έχει επιτύχει τους στόχους της σε ό,τι αφορά τους κυβερνώντες και τους πλουσίους, όλους αυτούς που έτσι κι αλλιώς τρώνε τη γκουρμεδιά του κυρίου Τζαμτζή, όλους αυτούς που δεν αφοδεύουν για να μην πεινάσουν, και παραλλήλως βουτάνε και το πιάτο του εργαζομένου!
Έτσι ακριβώς ... Προσυπογράφω και ρωτώ ... τα 500 εκατομμύρια που έψαχνε να βρει η κυβέρνηση για το 2014 πόσο απείχαν από το ΦΠΑ που "χαρίστηκε" στους ξένους του αεροδρομίου "ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ";
Μερικές επισημάνσεις:"Μπορεί να καταφέραμε να φτάσουμε σε ένα αιματηρό δημοσιονομικό πλεόνασμα, αλλά το πετύχαμε με λάθος τρόπο. Με οριζόντιες περικοπές και υπερβολική φορολογία (που έφεραν ύφεση και ανεργία) και όχι με μεταρρυθμίσεις που θα έκαναν το κράτος λιγότερο σπάταλο και την οικονομία πιο παραγωγική. Εκεί αποτύχαμε παντελώς – και δεν μας φταίει η Τρόικα." Επιτέλους και η παραδοχή ότι το μνημόνιο είναι ΛΑΘΟΣ. Οι μεγάλες μειώσεις των μισθών ΠΑΝΤΟΥ ήταν ή/και παρουσιάστηκε ως μνημονιακή υποχρέωση για τη "βελτίωση της ανταγωνιστικότητας". "Το Μνημόνιο, που τόσοι μισούν, είναι κατά βάση πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. (Οι περισσότεροι το συγχέουν με τη δανειακή σύμβαση – της οποίας βέβαια αποτελεί προϋπόθεση: κάνετε μεταρρυθμίσεις για να πάρετε χρήμα.) "Μα αυτό ακριβώς λένε και οι επικριτές του μνημονίου. Οτι άλλο μνημόνιο άλλο δανειακή σύμβαση - μάλιστα οι προτεινόμενες μεταρυθμίσεις των "μπαρουφολόγων αντιμνημονιακών" έχουν άξονες τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ελαχιστοποίηση της φοροδιαφυγής, και περιστολή δαπάνης πράγματα στα οποία όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις απέτυχαν παταγωδώς. "Έτσι, αν προσθέσουμε και την πατροπαράδοτη αντίσταση μας σε κάθε αλλαγή («όχι ξεβόλεμα!») και τα ειδικά συμφέροντα, καταλαβαίνουμε γιατί στη χώρα μας εννέα στις δέκα μεταρρυθμίσεις αποτυγχάνουν. "ΟΧΙ ΞΕΒΟΛΕΜΑ ΓΙΑ ΜΑΣ ... ΝΑΙ ΣΤΟ ΞΕΒΟΛΕΜΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ... όλα κι όλα!
Αντε επιτελουςΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ κ. Δημου εστω και μετα απο τοσα χρονια!Και παλι ομως την υστατη αυτη ωρα αποφευγετε να ιεραρχησετε το προβλημα ........ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ειναι το προβλημα μας και οχι ολα τα αλλα. Η ιδιωτικη οικονομια εστω με συντεχνειες κλπ κλπ ειναι ιδιωτικη και ΑΥΤΟΡΥΘΜΙΖΕΤΑΙ αρκει το κρατος να επιβαλει την εφαρμογη των νομων. Αρα παλι ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ. Στην ιδιωτικη οικονομια ΚΑΝΕΙΣ δεν προστατευει κανεναν ουτε επιχειρηματια ουτε εργαζομενο. Οποιος δεν μπορει να ανταγωνιστει προσαρμοζεται ή ΨΟΦΑΕΙ και κανεις δεν δινει την παραμικρη σημασιαΤο κρατος ειναι το προβλημα και οι βδελες και τα τσιμπουρια που του εχουν φορτωθει μεσω του πελατειακου πολιτικου συστηματος και πινουν ακομα και σημερα το λιγοστο αιμα της κοινωνιας.ΑΥΤΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ.Γι αυτο αν θελετε να βοηθησετε να αποφυγουμε τα χειροτερα και να δικαιωσετε τον τιτλο σας ως ανθρωπο του πνευματος πρεπει να ενημερωσετε τον κοσμο αντι ολων των αλλων να ζητησειΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΕΙΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΗ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ (υπο την ενοια του ανθρωπισμου) ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΝΠΙ και ΔΔ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ.οχι να βγουν σε προωρη συνταξη ουτε να μετακινηθουν σε παλι αχρηστες θεσεις. Οσοι περισευουν να απολυθουν και να βγουν στην αγορα σαν και μας τους υπολοιπους. Αυτο και ενα σωρο αλλα που εχουν να κανουν με το κρατος και την ιδιοτυπη κοινωνια των δυο ταχυτητων που εχει δημιουργησει. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΑΛΛΑ για να ταιζουμε τους πελατες του πολιτικου συστηματοςΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ
Για να αναπτυχθεί ένα έθνος χρειάζεται έξυπνους, δημιουργικούς πολίτες. Δεν φτάνει μόνο η άλλη απαραίτητη προυπόθεση των σοβαρών κυβερνήσεων, πουθενά δεν ήρθε ανάπτυξη μόνο με δημόσιες επιχειρήσεις.Βλέπουμε όμως με μεγάλη έκπληξη να επικρατεί παντού παραλογισμός. Με γουρλωμένα μάτια και αφρούς στο στόμα οι Ελληναράδες στρέφονται κατά του μνημονίου, θεωρώντας οτι φταίει για όλα και με την κατάργησή του θα τρώμε με χρυσά κουτάλια. Τόσο απλά.Δεν μπορείς όμως να περιμένεις ανάπτυξη από έναν λαό που δεν βλέπει τα αυτονόητα, που δεν κατάλαβε τι έγινε στην Ελλάδα και τι πρέπει να αλλάξει. Πως να αναπτυχθεί ένας λαός όταν περιμένει μαγικές λύσεις και λεφτά από το "κράτος";Ολα τέλειωσαν. Φτιάξτε καναν κήπο να έχετε να τρώτε και παρακολουθήστε live το επόμενο διάστημα την κατάρευση και την χρεωκοπία της Ελλαδάρας, μέσα σε αλλαλαγμούς και άναρθρες κραυγές .
Ειναι εξαιρετικα λυπηρο το γεγονος οτι ο μεσος ελληνας δεν εχει αντιληφθει οτι στην ουσια μας κυβερνα μια κυβερνηση Αντιμνημονιακη(παρα τις περι του αντιθετου διαβεβαιωσεις)και την αντιπολιτευεται ενα κομμα επισης αντιμνημονιακο, που απλως θα εκανε τα πραγματα πολυ χειροτερα αν αναλαμβανε την ευθυνη. Και ολα αυτα την ιδια στιγμη οπου Μονο ενα πραγματικο μνημονιο θα μπορουσε να μας βγαλει απο την καταντια μας!

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ