Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter
38

[Από την Αντζελίνα Καλογεροπούλου. Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος]

1.

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter
Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter
Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter
Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter
Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter

Μπαλής

Τριφυλίας 69, Αμπελόκηποι, 210 6911543

Μακαρόν παλαιού τύπου με γέμιση σοκολάτα σεράνο ή με σαντιγί. Ένας αφρός από δύο ξανθοψημένα μπισκότα που θυμίζουν το παλιό καλό αμυγδαλωτό εργολάβο, γεμάτα με την υπέροχη σοκολάτα σεράνο. Το οικογενειακό ζαχαροπλαστείο που άνοιξε το 1960 έχει επίσης καλό ρυζόγαλο, κρέμα και γιαούρτι πρόβειο.

_____________

2.

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter

Καμέλια

28ης Οκτωβρίου 1, Ψυχικό, 210 6717134

Κατέκτησε αρχικά το Ψυχικό και τις κοντινές περιοχές στα ’70s με τις «καρδούλες» της (μπισκότα αμυγδάλου σε σχήμα καρδιάς) και τις καλές πρώτες ύλες του κ. Ηλία από τη Κρήτη. Το επισκέπτομαι για το καλύτερο micro μπαμπα-ο-ρουμ, που λόγω ζήτησης βγαίνει φρέσκο καθημερινά. Το απολαμβάνεις παγωμένο από το ψυγείο σε μιάμιση ολόγλυκια μπουκιά χωρίς το ενοχλητικό γλασέ κερασάκι ή τριμμένο φιστικάκι που συνηθίζεται, χωρίς λόγο κατ’ εμέ! Εξίσου δυνατό το γαλακτομπούρεκο, με σωστή γεύση λεμόνι στην κρέμα του, και εξαιρετική η βασιλόπιτα τύπου κέικ με άρωμα πορτοκάλι.

_______________

3.

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter

Μητροπολιτικόν

Βουλής 39, Σύνταγμα, 210 3220226

Ασύγκριτοι μπεζέδες και αχλάδι γλασέ. Φίνες πάστες και φινέτσα γενικώς! Σταθερή αξία του κέντρου. Εξαιρετική συλλογή από ατομικά κεραστικά και σοκολατάκια. Η ομάδα της LifO έχει θεαθεί πολλές Tρίτες να ψωνίζει μεγάλες ποσότητες γλυκών από εδώ για το κλείσιμο τεύχους!

_______________

4.

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter

Ασημακόπουλος

Χ. Τρικούπη 82, 210 3610092

Άνοιξε το 1915 και μέχρι το 1950 ήταν γαλακτοπωλείο. Πηγαίνω σε αυτό το ζαχαροπλαστείο για όλα τα χριστουγεννιάτικα γλυκά, αλλά πιο συχνά για άφθαστο κοκ και τρουφάκια. Φεύγω με τσουρέκι και εξαιρετικό γαλακτομπούρεκο, εισπνέοντας βαθιά το άρωμα από το φρέσκο βούτυρο της κρέμας του. Διαχρονική, σταθερή, εγγυημένη ποιότητα.

_____________

5.

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter

Nouvelle

Αμφιθέας 168, Π Φάληρο, 210 9833096

Μία λέξη όλο γλύκα στα νότια προάστια και ένα δυνατό χαρτί: προ-φι-τε-ρόλ! Από τα τοπ του Λεκανοπεδίου και συχνά ανταγωνιστής του «Ανδριάς» σε γαστρο-συζητήσεις από φαν του προφιτερόλ. Ευτυχώς, βρίσκονται σε μακρινά μεταξύ τους προάστια.

______________

6.

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter

Πελίτ

Σπάρτης & Λευκορωσίας 1, πλατεία Αμερικής, 210 8659914

Αν είσαι Πατησιώτης, θα το θυμάσαι από το παγωτό νεσκαφέ τα καλοκαίρια. Πλέον αγοράζεις από εκεί πολύ καλό μιλφέιγ με δύο κρατσανιστά φύλλα και κρεμ πατισερί, χωρίς τα περιττά άλλων ζαχαροπλαστείων, που καμία σχέση δεν έχουν με το γλυκό στην αρχική του εκδοχή. Επίσης, μια και οι ιδιοκτήτες είναι από την Κωνσταντινούπολη, θα βρεις καλό καζάν ντιπί και εκμέκ. Και το παγωτό καφέ μόνο τα καλοκαίρια.

_______________

7.

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter

Desire

Δημοκρίτου 6, Κολωνάκι

Ασύγκριτη τούρτα Saint Honoré από το 1962! Είναι μερικές οκαζιόν, mon cheri, που θες μόνο αυτό! Πας και για να θυμηθείς τις πρώτες κολωνακιώτικες κοπάνες από το σχολείο στα σεπαρέ του – εξαρτάται από το ποια δεκαετία διανύεις και εάν μετράς πολλές, φεύγεις με δυο-τρία μικρά, νόστιμα πιροσκί στο χέρι για να ξεχαστείς…

______________________

8.

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter


Κοσμικόν

Πατησίων, Αγία Παρασκευή & Π.Φάληρο

Το καλύτερο γαλακτομπούρεκο της Αθήνας από το 1961, με λεπτό και τραγανό φύλλο. Χαίρομαι που όχι μόνο συνεχίζει να υπάρχει αλλά και να εξαπλώνεται, γιατί όλα τα άλλα είναι απλώς αντιγραφές, εκτός από κάτι γαλακτομπούρεκα σοροπιασμένα και κρυμμένα σε βορειοελλαδίτικα σουπερ-γλυκάδικα. Εκεί, πάντως, βγάζω το καπέλο μου ως Αθηναία. Θα σε βγάλει άνετα ασπροπρόσωπο σε όλα τα καλέσματα το Πάσχα και τις λοιπές εθνικές εορτές, όταν το τραπέζι απαιτεί γαλακτομπούρεκο και μόνο.

__________________

9.

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter

Αριστοκρατικόν

Βουλής 7, 210 3220546 και Αργυροπούλου 8, Κηφισιά

Επί οκτώ δεκαετίες εκλεκτά σοκολατάκια παντός είδους, από αραπάκια και τρουφάκια μέχρι σοκολατάκια με πιπέρι, τζίντζερ ή μέντα. Όμως, τα πιο αγαπημένα μου παραμένουν τα μαρόν γλασέ –αριστούργημα–, τα σοκολατάκια με μαντολάτο και οι «γροθιές» με φιστίκι Αιγίνης, που τόσο τα αγαπούσε και η αείμνηστη γλυκατζού Μαρία Κάλλας, μία από τις πολλές επώνυμες διεθνείς πελάτισσες του Αριστοκρατικόν. Επίσης, να τα λέμε κι αυτά, εγγυημένα φρέσκοι και τραγανοί ξηροί καρποί. Ιστορία ογδόντα χρόνων που πλέον στέλνει τα σοκολατάκια σας με ηλεκτρονική παραγγελία (www.aristokratikon.com)!

__________________

10.

Χαρά
Πατησίων 339, 210 2755793
Από τα ζαχαροπλαστεία που δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Επί δεκαετίες το καλοκαιρινό must για παγωτό με σπεσιαλιτέ το καϊμάκι πάνω σε εκμέκ. Επίσης, τέλειο, απενοχοποιημένο παγωτό Σικάγο, που ξεχειλίζει σος σοκολάτα.

___________________

11.

Μασκωτίτσα
Συγγρού 18, 210 9232877
Πιο γνωστή για την υπερ-πλούσια σε κρέμα πουτίγκα της που θυμίζει στους παλιότερους τα οικογενειακά κυριακάτικα γεύματα, τότε που τα τσίζκεϊκ ήταν ακόμα μια άγνωστη λέξη και πίστευες ότι τα αγοράκια της κυρίας Μαίρης (φίλης της μαμάς σου) είναι τα πιο βαρετά ανθρωπάκια στον κόσμο.

____________________

12.

Ανδριάς
Καποδιστρίου 92, 210 2755793
Μακράν το πλέον διάσημο προφιτερόλ της Αθήνας. Μαύρη, εντυπωσιακά γυαλιστερή σοκολάτα με ολόκληρα σουδάκια. Οι λάτρεις του προφιτερόλ το υποστηρίζουν ως το καλύτερο.

Γεύση
38

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούν να μας ταΐσουν οι σεφ

Γεύση / «Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούμε να μας ταΐσουν οι σεφ

Πήραμε τηλέφωνο τις αγαπημένες μας μαγείρισσες και τους μάγειρες της Αθήνας (και όχι μόνο), τους πετύχαμε στη λαϊκή, τους ρωτήσαμε τι βρήκαν ωραίο, τι ήταν μάπα και τι καλό θα μας μαγειρέψουν τους επόμενους μήνες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET «ταξιδεύει» τον Παναγιώτη Ορφανίδη σε μια από τις πιο αγαπημένες της οινοπαραγωγικές περιοχές, μοιράζεται ιστορίες από το τελευταίο της ταξίδι εκεί και εξηγεί με απλά λόγια τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Με το λούπινο από τις μοβ ισλανδικές πεδιάδες μέχρι τα χωράφια της Μεσσηνίας

Nothing Days / Το λούπινο που άλλαξε το τοπίο της Ισλανδίας και σχεδόν εξαφανίστηκε από τα χωράφια της Μεσσηνίας

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό, είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ
Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

20 σχόλια
Τελικά πήγα στη μασκωτίτσα και είναι ακόμα κλειστη με τα ράφια βγαλμενα κλπ. Τζάμπα η χαρά. Εν τω μεταξύ είναι κλειστή πάνω από χρόνο, πότε γράφτηκε αυτό το άρθρο;;;
τσουρέκι απο το lido χρεμωνίδου παγκράτι, ουρές περιμένουν απ' έξω το Πάσχα και πλημμυρίζει η γειτωνιά απο την ευωδία, σκέτο ή γεμιστό με κάστανο ή σοκολάτα, δεν έχω πάρει ποτέ και να το γυρίσω σπίτι, τσίμπα τσίμπα το τρώω όλο στο δρόμο!Επίσης τούρτα σαμπάνια μέλι απο το fresh και τούρτα παγωτό ή μη απο το la cigaleΤαπεινή μου άποψη...
Mπαλης και τα μυαλα στα καγκελα.Οποιος δεν εχει φαει τα μπακλαβαδακια του δεν ξερει τιποτα!!!Με φρεσκο βουτυρα απλα ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ δοκιμαστε και θαμε θυμηθειτε!!!!!
Εγώ λιώνω για τον Χατζή στο Σύνταγμα, αν και λίγο ακριβός.Παρεπιπτόντως για το πελιτ μάλλον εννοείτε ¨Λευκωσίας¨ και όχι ¨Λευκορωσιας ¨.Πολύ ωραίο το άρθρο αν και έπαθα υπογλυκαιμία!
ΜΙΚΕ στην πλατεία Μαβίλη!!!!!!!!!!Ξεχάσατε το πιο παλιό και το καλύτερο ζαχαροπλαστείο της Αθήνας!!!Πάντα φρέσκα γλυκά με τα αγνότερα υλικά !!!Έχουν μεγαλώσει τόσες γενιές με τα γλυκά του-όσοι το γνωρίζουν πρέπει να συμφωνούν μαζί μου- και συνεχίζουν με την ίδια ποιότητα!!!Πολύ ευγενικοί οι ιδιοκτήτες!!!Όσοι δεν έχετε δοκιμάσει σπεύσατε!Θα με θυμηθείτε!!!http://mike.com.gr/
Εγκλημα η μη συμμετοχη της Στανης επι της οδου Κοτοπουλη.......Ενα mille-feuille βγαλμενο απο τα ονειρα, μια σοκολατινα που κάνει τα αθωα παιδικα βλεμματα να γυαλιζουν, ενα γιαουρτι ονειρο......και η μουσταλευρια......αχ η μουσταλευρια ! Ευκολο παρκινγκ εξω απο το Α.Τ. της περιοχης και ο φρουρος να λεει "φερω,ξερω Κυριε.....πατε για 2 λεπτα στη Στανη!"
Mακράν καλύτερο απ'όλα αυτά,είναι τα ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδης!Τέλειο Μιλφειγ και άψογα γεμιστά τσουρέκια...Όσο για γαλακτομπούρεκο,κορυφή!Το λεει και στο moto του:Γλυκά με ιστορία απο το 1920...
Προφανώς φίλε από φούρνους τρώς γλυκά...'Οταν εκεί εδραιώθηκαν τα ανοιχτά εργαστήρια και σου φτιάχνουν τα γλυκά μπροστά σου,οι άλλοι ανακυκλώνουν τις πάστες και στις φτιάχνουν τούρτες...'Ασε..
Λυπάμαι Billy81 αλλά ο Κωνσταντινίδης φτιάχνει σάντουιτς με σαντιγύ και οχι μιλφειγ. Είναι πολύ χορταστικό, αναμφίβολα, αλλά δεν είναι μιλφείγ.