Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter
38

[Από την Αντζελίνα Καλογεροπούλου. Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος]

1.

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter
Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter
Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter
Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter
Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter

Μπαλής

Τριφυλίας 69, Αμπελόκηποι, 210 6911543

Μακαρόν παλαιού τύπου με γέμιση σοκολάτα σεράνο ή με σαντιγί. Ένας αφρός από δύο ξανθοψημένα μπισκότα που θυμίζουν το παλιό καλό αμυγδαλωτό εργολάβο, γεμάτα με την υπέροχη σοκολάτα σεράνο. Το οικογενειακό ζαχαροπλαστείο που άνοιξε το 1960 έχει επίσης καλό ρυζόγαλο, κρέμα και γιαούρτι πρόβειο.

_____________

2.

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter

Καμέλια

28ης Οκτωβρίου 1, Ψυχικό, 210 6717134

Κατέκτησε αρχικά το Ψυχικό και τις κοντινές περιοχές στα ’70s με τις «καρδούλες» της (μπισκότα αμυγδάλου σε σχήμα καρδιάς) και τις καλές πρώτες ύλες του κ. Ηλία από τη Κρήτη. Το επισκέπτομαι για το καλύτερο micro μπαμπα-ο-ρουμ, που λόγω ζήτησης βγαίνει φρέσκο καθημερινά. Το απολαμβάνεις παγωμένο από το ψυγείο σε μιάμιση ολόγλυκια μπουκιά χωρίς το ενοχλητικό γλασέ κερασάκι ή τριμμένο φιστικάκι που συνηθίζεται, χωρίς λόγο κατ’ εμέ! Εξίσου δυνατό το γαλακτομπούρεκο, με σωστή γεύση λεμόνι στην κρέμα του, και εξαιρετική η βασιλόπιτα τύπου κέικ με άρωμα πορτοκάλι.

_______________

3.

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter

Μητροπολιτικόν

Βουλής 39, Σύνταγμα, 210 3220226

Ασύγκριτοι μπεζέδες και αχλάδι γλασέ. Φίνες πάστες και φινέτσα γενικώς! Σταθερή αξία του κέντρου. Εξαιρετική συλλογή από ατομικά κεραστικά και σοκολατάκια. Η ομάδα της LifO έχει θεαθεί πολλές Tρίτες να ψωνίζει μεγάλες ποσότητες γλυκών από εδώ για το κλείσιμο τεύχους!

_______________

4.

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter

Ασημακόπουλος

Χ. Τρικούπη 82, 210 3610092

Άνοιξε το 1915 και μέχρι το 1950 ήταν γαλακτοπωλείο. Πηγαίνω σε αυτό το ζαχαροπλαστείο για όλα τα χριστουγεννιάτικα γλυκά, αλλά πιο συχνά για άφθαστο κοκ και τρουφάκια. Φεύγω με τσουρέκι και εξαιρετικό γαλακτομπούρεκο, εισπνέοντας βαθιά το άρωμα από το φρέσκο βούτυρο της κρέμας του. Διαχρονική, σταθερή, εγγυημένη ποιότητα.

_____________

5.

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter

Nouvelle

Αμφιθέας 168, Π Φάληρο, 210 9833096

Μία λέξη όλο γλύκα στα νότια προάστια και ένα δυνατό χαρτί: προ-φι-τε-ρόλ! Από τα τοπ του Λεκανοπεδίου και συχνά ανταγωνιστής του «Ανδριάς» σε γαστρο-συζητήσεις από φαν του προφιτερόλ. Ευτυχώς, βρίσκονται σε μακρινά μεταξύ τους προάστια.

______________

6.

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter

Πελίτ

Σπάρτης & Λευκορωσίας 1, πλατεία Αμερικής, 210 8659914

Αν είσαι Πατησιώτης, θα το θυμάσαι από το παγωτό νεσκαφέ τα καλοκαίρια. Πλέον αγοράζεις από εκεί πολύ καλό μιλφέιγ με δύο κρατσανιστά φύλλα και κρεμ πατισερί, χωρίς τα περιττά άλλων ζαχαροπλαστείων, που καμία σχέση δεν έχουν με το γλυκό στην αρχική του εκδοχή. Επίσης, μια και οι ιδιοκτήτες είναι από την Κωνσταντινούπολη, θα βρεις καλό καζάν ντιπί και εκμέκ. Και το παγωτό καφέ μόνο τα καλοκαίρια.

_______________

7.

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter

Desire

Δημοκρίτου 6, Κολωνάκι

Ασύγκριτη τούρτα Saint Honoré από το 1962! Είναι μερικές οκαζιόν, mon cheri, που θες μόνο αυτό! Πας και για να θυμηθείς τις πρώτες κολωνακιώτικες κοπάνες από το σχολείο στα σεπαρέ του – εξαρτάται από το ποια δεκαετία διανύεις και εάν μετράς πολλές, φεύγεις με δυο-τρία μικρά, νόστιμα πιροσκί στο χέρι για να ξεχαστείς…

______________________

8.

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter


Κοσμικόν

Πατησίων, Αγία Παρασκευή & Π.Φάληρο

Το καλύτερο γαλακτομπούρεκο της Αθήνας από το 1961, με λεπτό και τραγανό φύλλο. Χαίρομαι που όχι μόνο συνεχίζει να υπάρχει αλλά και να εξαπλώνεται, γιατί όλα τα άλλα είναι απλώς αντιγραφές, εκτός από κάτι γαλακτομπούρεκα σοροπιασμένα και κρυμμένα σε βορειοελλαδίτικα σουπερ-γλυκάδικα. Εκεί, πάντως, βγάζω το καπέλο μου ως Αθηναία. Θα σε βγάλει άνετα ασπροπρόσωπο σε όλα τα καλέσματα το Πάσχα και τις λοιπές εθνικές εορτές, όταν το τραπέζι απαιτεί γαλακτομπούρεκο και μόνο.

__________________

9.

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter

Σε 12 παλιά, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία Facebook Twitter

Αριστοκρατικόν

Βουλής 7, 210 3220546 και Αργυροπούλου 8, Κηφισιά

Επί οκτώ δεκαετίες εκλεκτά σοκολατάκια παντός είδους, από αραπάκια και τρουφάκια μέχρι σοκολατάκια με πιπέρι, τζίντζερ ή μέντα. Όμως, τα πιο αγαπημένα μου παραμένουν τα μαρόν γλασέ –αριστούργημα–, τα σοκολατάκια με μαντολάτο και οι «γροθιές» με φιστίκι Αιγίνης, που τόσο τα αγαπούσε και η αείμνηστη γλυκατζού Μαρία Κάλλας, μία από τις πολλές επώνυμες διεθνείς πελάτισσες του Αριστοκρατικόν. Επίσης, να τα λέμε κι αυτά, εγγυημένα φρέσκοι και τραγανοί ξηροί καρποί. Ιστορία ογδόντα χρόνων που πλέον στέλνει τα σοκολατάκια σας με ηλεκτρονική παραγγελία (www.aristokratikon.com)!

__________________

10.

Χαρά
Πατησίων 339, 210 2755793
Από τα ζαχαροπλαστεία που δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Επί δεκαετίες το καλοκαιρινό must για παγωτό με σπεσιαλιτέ το καϊμάκι πάνω σε εκμέκ. Επίσης, τέλειο, απενοχοποιημένο παγωτό Σικάγο, που ξεχειλίζει σος σοκολάτα.

___________________

11.

Μασκωτίτσα
Συγγρού 18, 210 9232877
Πιο γνωστή για την υπερ-πλούσια σε κρέμα πουτίγκα της που θυμίζει στους παλιότερους τα οικογενειακά κυριακάτικα γεύματα, τότε που τα τσίζκεϊκ ήταν ακόμα μια άγνωστη λέξη και πίστευες ότι τα αγοράκια της κυρίας Μαίρης (φίλης της μαμάς σου) είναι τα πιο βαρετά ανθρωπάκια στον κόσμο.

____________________

12.

Ανδριάς
Καποδιστρίου 92, 210 2755793
Μακράν το πλέον διάσημο προφιτερόλ της Αθήνας. Μαύρη, εντυπωσιακά γυαλιστερή σοκολάτα με ολόκληρα σουδάκια. Οι λάτρεις του προφιτερόλ το υποστηρίζουν ως το καλύτερο.

Γεύση
38

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με το λούπινο από τις μοβ ισλανδικές πεδιάδες μέχρι τα χωράφια της Μεσσηνίας

Nothing Days / Το λούπινο που άλλαξε το τοπίο της Ισλανδίας και σχεδόν εξαφανίστηκε από τα χωράφια της Μεσσηνίας

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό, είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ
Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

9 σχόλια
ΒΑΡΣΟΣ έλα παιδιά όχι τέτοια... Που είναι ο Βάρσος; Γιαουρτι-ρυζογαλο-μουσταλευριά-κρέμες. Mont Blanc και το βουνο με τους -σκέτη αμαρτία- κουραμπιέδες που εμφανιζεται αυτες τις μερες στη βιτρίνα. ΒΑΡΣΟΣ