Ο Guy Fawkes και η 'Συνωμοσία της Πυρίτιδας'.

Facebook Twitter
6

Οι οκτώ από τους δεκατρείς συνωμότες (σχέδιο του Crispijn van de Passe, 17ος αιώνας). Σχεδίαζαν να αντατινάξουν τη Βουλή των Λόρδων στο Παλάτι του Westminster στη διάρκεια της εναρκτήριας συνεδριασής της παρουσία του βασιλιά  James Ι και της οικογενειάς του. 'Ηθελαν με αυτόν τον τρόπο να καταργήσουν την τυραννική βασιλεία του προτεστάντη βασιλιά και τις διώξεις ενάντια στους καθολικούς.

 

Ο Guy Fawkes.

 

 

Τα υπόγεια του Παλατιού του Westminster, όπου τοποθετήθηκαν κρυφά  36 βαρέλια γεμάτα μπαρούτι.

 

Τα εκρηκτικά κάτω από την αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής των Λόρδων. Ο Guy Fawkes συνελήφθη τη στιγμή που ετοιμαζόταν να τα πυροδοτήσει.

 

Ο Βασιλιάς James Ι. Πίνακας του John de Critz, 1606 (αριστ.).

 

Αριστ. : η Πριγκίπισσα Elizabeth (η μετέπειτα Ελισάβετ της Βοημίας) την οποία οι συνωμότες είχαν επιλέξει ως την επόμενη καθολική βασίλισσα. Δεξ. : η βασίλισσα Elizabeth I (προσωπογραφία του George Gower).

 

Η μοιραία επιστολή. Την τελευταία στιγμή, αναλογιζόμενος τον θανατηφόρο κίνδυνο που θα διέτρεχαν στην αίθουσα και οι καθολικοί εκπρόσωποι, ένας από τους συνωμότες ειδοποίησε τον βαρόνο William Parker Monteagle. Εκείνος ανέφερε την επιστολή στον Βασιλιά, αποκαλύπτοντας έτσι τη συνωμοσία.

Μηχανή βασανιστηρίων που βρέθηκε στον Πύργο του Λονδίνου. Φωτ. David Bjorgen. Δεξιά ο Edward Coke, ο δικαστής που ανέλαβε τις ανακρίσεις.

 

Η "ομολογία" του Guy Fawkes μετά από βασανιστήρια.

 

Ο απαγχονισμός του Guy Fawkes. Σχέδιο του Claes (Nicolaes) Jansz Vissche (1606).

 

Εικονική αναπαράσταση της έκρηξης.

"Gunpowder Plot - Exploding the Legend". Το κανάλι ITV δημιουργεί το 2005 ένα ομοίωμα της Βουλής των Λόρδων το οποίο και ανατινάζεται με την υποτιθετική ισχύ των 36 βαρελιών. 

Guy Fawkes Night. Γιορτάζεται κάθε 5 Νοεμβρίου.

 

Wanstead, Essex, 1947 (αριστ.). Vauxhall, London, 1954 (δεξ.). Φωτ. Getty Images, Hulton-Deutsch Collection/Corbis.

 

V for Vendetta, τα κόμικς των Alan Moore και David Lloyd (δεκαετία του '80) που ενέπνευσαν την ομώνυμη ταινία.

 

V for Vendetta (2005), η ταινία του James McTeigue.

 


V for Vendetta.

  

Κάιρο.

Τόκυο.

Χόνγκ Κόνγκ.

Ινδία.

Βαρσοβία. Βουλευτές του κόμματος Ruch Palikota διαμαρτύρονται στην Πολωνική Βουλή ενάντια στην ACTA (Εμπορική Συμφωνία Κατά της Παραποίησης).

 

Μαδρίτη.

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK ΔΕΥΤΕΡΑ «Love Actually»: η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Οθόνες / «Love Actually»: Η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Σαν σήμερα πριν από είκοσι χρόνια έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη η λονδρέζικη χριστουγεννιάτικη κομεντί που εξελίχθηκε σε απαραίτητη χριστουγεννιάτικη προβολή για εκατομμύρια σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μουσική / Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας στον δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό Μιχάλη Γελασάκη το 2009, όπου μιλάει για τον τελευταίο της δίσκο, τα «αδικημένα» τραγούδια της, τους νέους, τους φραγκοφονιάδες της γενιάς της και αφηγείται την ιστορία του τραγουδιού το «Μπαρ το ναυάγιο», που δεν ήταν μπαρ! Δημοσιεύεται στo Lifo.gr για πρώτη φορά, έξι χρόνια μετά τον θάνατό της.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ

σχόλια

5 σχόλια
Μια μικρή διόρθωση: Η Βασίλισσα Ελισσάβετ Ι δεν παντρεύτηκε ποτέ και δεν απέκτησε παιδιά!Ήταν η τελευταία των Τυδώρ. Την διαδέχτηκε ο James I μετά τον θάνατο της το 1603.