Το μηχανικό λιοντάρι του Λεονάρντο ντα Βίντσι

Το μηχανικό λιοντάρι του Λεονάρντο ντα Βίντσι Facebook Twitter
12

Σύμφωνα με τον G.P. Lomazzo, το μηχανικό λιοντάρι του Λεονάρντο ντα Βίντσι κατασκευάστηκε το 1515. Στις 12 Ιουλίου «ο Giuliano των Μεδίκων της Λυών το παρουσίασε στον νέο-ενθρονισμένο βασιλιά της Γαλλίας Francois τον πρώτο, σε μία γιορτή προς τιμήν της ενθρόνισής του».

Το λιοντάρι τέθηκε σε κίνηση από έναν «θαυμάσιο μηχανισμό», «κινήθηκε από το σημείο που βρισκόταν μέσα στο χωλ και, όταν σταμάτησε, το στήθος του άνοιξε και ήταν γεμάτο με κρίνα και άλλα λουλούδια». Η απίστευτη επίδειξη συμβόλιζε τη στενή σχέση των Μεδίκων με το νέο βασιλιά. Το λιοντάρι ήταν το σύμβολο της Φλωρεντίας και τα κρίνα είναι τα fleurs-de-lis της Γαλλίας. Εντάξει, δεν ήταν μόνο η επίδειξη που έκανε ισχυρό το δεσμό, η γυναίκα του Giuliano ήταν η θεία του νέου βασιλιά.

Το λιοντάρι δεν ήταν η πρώτη απόπειρα του Λεονάρντο για τέτοιου είδους αυτόματες κατασκευές. Ο βιογράφος του Charles Nicholl αναφέρει ότι είχε προηγουμένως φτιάξει σχέδια για πολλά άλλα αυτόματα μηχανοκίνητα, ένα απ’ αυτά ήταν κι ο «μηχανικός ιππότης», ο οποίος «μπορούσε να λυγίζει τα πόδια του, να κινεί τα χέρια και τα πόδια του και να στρίβει το κεφάλι του. Το στόμα του άνοιγε και ένα αυτόματος μηχανισμός με μικρό ταμπούρλο του επέτρεπε να βγάζει ήχο».  

Αυτά τα μηχανικά σχέδια εκτέθηκαν στο Μιλάνο το 1495. Ο Mark Rosheim που είναι επιστήμονας της NASA κατασκεύασε ένα μοντέλο του μηχανικού ιππότη, «του πρώτου γνωστού δείγματος προγραμματιζόμενου υπολογιστή στην ιστορία του πολιτισμού» [μάλλον απ’ την πολλή δουλειά ξέχασε τον μηχανισμό των Αντικυθήρων].

Το μηχανικό λιοντάρι του ντα Βίντσι χάθηκε, αλλά το 2009 ξανακατασκευάστηκε στο Château du Clos Lucé and Parc της Γαλλίας. Στο Château ο Λεονάρντο πέρασε τα τρία τελευταία χρόνια της ζωής του. Πέθανε εκεί το 1519.  

[απ’ το Dangerous Minds]

Το μηχανικό λιοντάρι του Λεονάρντο ντα Βίντσι Facebook Twitter
Το μηχανικό λιοντάρι του Λεονάρντο ντα Βίντσι Facebook Twitter
Το μηχανικό λιοντάρι του Λεονάρντο ντα Βίντσι Facebook Twitter
Το μηχανικό λιοντάρι του Λεονάρντο ντα Βίντσι Facebook Twitter
Το μηχανικό λιοντάρι του Λεονάρντο ντα Βίντσι Facebook Twitter
Το μηχανικό λιοντάρι του Λεονάρντο ντα Βίντσι Facebook Twitter
12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

10 σχόλια
Ο μηχανικός ιππότης και το λιοντάρι του Ντα Βιντσι ήταν robots μόνο αν δεχτούμε τον υπεραπλουστευμένο ορισμό ότι robot = κινούμενη μηχανική κατασκευή. Με βάση τους σημερινούς κοινά αποδεκτούς ορισμούς, ΔΕΝ ήταν robots. Φυσικά δεν ήταν ούτε προγραμματιζόμενοι ούτε υπολογιστές. Το χίλια πεντακόσια - φεύγα μ.Χ. δεν υπήρχε ηλεκτρισμός και οι συσκευές κινούνταν με την βοήθεια τροχαλιών και ενός ανθρώπινου χειριστή απ' έξω.Τουλάχιστον ο μηχανισμός των Αντικυθήρων ήταν υπολογιστής (μη προγραμματιζόμενος).
Ολα ωραία και ενδιαφέροντα. Αν δεν είχαμε και την ελληνολατρεία να μας πιλατεύει, θα ήταν ακόμα πιό ωραία - και εμείς πιό πειστικοί.Δεν είναι ανάγκη σε κάθε άρθρο να βάζουμε και ένα "εμείς οι έλληνες το φτιάξαμε πρώτοι". Πόσο μάλλον όταν δεν ισχύει. Ακόμα και αν είχαμε φτιάξει κάτι πρώτοι (όχι εμείς, αλλά κάποιοι που θέλουμε να πιστεύουμε ότι ήταν πρόγονοι μας) δεν μας προσδίδει ιδιαίτερη αξία, ωστε να χρειάζεται να το βάζουμε μαϊντανό σε κάθε μας φράση.Ούτε ο μηχανικός ιππότης του Ντα Βίντσι αλλά ούτε ο μηχανισμός των Αντικυθήρων ήταν "δείγματα προγραμματιζόμενου υπολογιστή" όπως γράφει το άρθρο.Και τα 2 ήταν μηχανικές κατασκευές. Αξιοθαύμαστες μεν, αλλά σίγουρα όχι προγραμματιζόμενοι υπολογιστές.Το ότι ο μηχανισμός των Αντικυθήρων μπορούσε να υπολογίσει το έτος της επόμενης Ολυμπιάδας τον κατατάσσει στους υπολογιστές. Αλλά όχι στους προγραμματιζόμενους!Ο πρώτος (γνωστός) προγραμματιζόμενος υπολογιστής περιγράφτηκε θεωρητικά από τον Charles Babbage περίπου το 1821. Όταν εμείς πολεμούσαμε τους τούρκους, 17 αιώνες μετά τον μηχανισμό των Αντικυθήρων και 4 αιώνες μετά τον Ντα Βίντσι.Την θεωρία του Charles Babbage την τελειοποίησε ο Alan Turing στις αρχές του 20ου αιώνα. Τον πρώτο προγραμματιζόμενο υπολογιστή τον κατασκεύασε ο γερμανός Konrad Zuse το 1937 - 1941, υλοποιώντας τα θεωρητικά επιτεύγματα των άγγλων Babbage και Turing.Οι σημερινοί υπολογιστές - όλοι ανεξαιρέτως - δεν είναι παρά μετεξελίξεις του πρώτου υπολογιστή που έφτιαξε ο Zuse. Κανένας έλληνας δεν συμμετείχε σε αυτά τα επιτεύγματα.
> «του πρώτου γνωστού δείγματος προγραμματιζόμενου υπολογιστή στην ιστορία του πολιτισμού» [μάλλον απ’ την πολλή δουλειά ξέχασε τον μηχανισμό των Αντικυθήρων].Ήταν ο μηχανισμός των Αντικυθήρων π̲ρ̲ο̲γ̲ρ̲α̲μ̲μ̲α̲τ̲ι̲ζ̲ό̲μ̲ε̲ν̲ο̲ς̲;
Είναι ένας μηχανικός ιππότης υ π ο λ ο γ ι σ τ ή ς; Τι ακριβός υπολογίζει; Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων δεν ήταν προγραμματιζόμενος είχε ωστόσο ενσωματωμένο ένα πολύπλοκο πρόγραμμα που προσδιόριζε τις θέσεις ήλιου, σελήνης, πέντε πλανητών τις φάσεις της σελήνης και το ασύλληπτο τις εκλειψεις της και την μορφή τους, καθώς και άλλες διάφορες πληροφορίες. Ήταν ο πρώτος υπολογιστής στον κόσμο (ο άβακας δεν πιστεύω ότι μπορεί να θεωρηθεί υπολογιστής) ανάλογες κατασκευές εμφανίστηκαν περίπου δυο χιλιετίες μετά.