Μπροστά η Ν.Δ. σε νέα δημοσκόπηση

Μπροστά η Ν.Δ. σε νέα δημοσκόπηση Facebook Twitter
7

Με μία μονάδα διαφορά προηγείται η Ν.Δ. του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει το «Έθνος της Κυριακής».

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 20,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 19,2%. Η Χρυσή Αυγή παραμένει τρίτο κόμμα (5,1%), ενώ το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 4,7%, oι Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,2%, το ΚΚΕ 4%, και η Δημοκρατική 2,4%. Οι Οικολόγοι Πράσινοι κινούνται στο 2,2% και το ΛΑ.Ο.Σ στο 1,2%.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος αγγίζει πάντως το 33,4%, καθώς το 14,2% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει, το 11,4% απαντά «άκυρο – λευκό», το 5,8% δεν έχει αποφασίσει και το 2% δεν απαντά.

Με αναγωγή των ψήφων, η Ν.Δ. συγκεντρώνει 30,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 28,9%, η Χ.Α. 7,6%, το ΠΑΣΟΚ 7,1%, οι ΑΝΕΛ 6,4%, το ΚΚΕ 5,9% και η ΔΗΜΑΡ 3,6%.

Καταλληλότερος για Πρωθυπουργός είναι ο Αντώνης Σαμαράς με 35%, έναντι του 13% που συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Όσον αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Αντ. Σαμαράς συγκεντρώνει 44%, ο Φώτης Κουβέλης και ο Αλέξης Τσίπρας 40%, ο Πάνος Καμμένος 28%, ο Ευ. Βενιζέλος 26%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας 25% και ο Νίκος Μιχαλολιάκος 7%.

Η πορεία της Χ.Α.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πορεία της Χ.Α. μετά τη δολοφονία Φύσσα και την αποκάλυψη των «δράσεων» της. Η εκλογική επιρροή της έπεσε στο 7,6% σε σχέση με το 11,2% του Σεπτεμβρίου και το 13,1% του περασμένου Ιουλίου. Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται και η δημοτικότητα του αρχηγού της, αφού σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας περιορίστηκε από το 13% του περασμένου μήνα στο 7% τώρα.

Παρόλα αυτά, τα ευρήματα δεν δείχνουν ότι η Χρυσή Αυγή δεν έχει τεθεί στο περιθώριο. Διαθέτει έναν σκληρό «πυρήνα» που την κρατάει τρίτη δύναμη, ενώ δεν περνά απαρατήρητο και το γεγονός ότι το 36% των ερωτηθέντων, πάνω από ένας στους τρεις, θεωρεί ότι το κόμμα δεν θα πρέπει να τεθεί εκτός νόμου (57% υποστηρίζει ότι πρέπει να τεθεί εκτός νόμου, 7% «δεν ξέρει, δεν γνωρίζει»).

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τον Αυτιά και ο Κασσελάκης χρησιμοποιεί το σύνθημα «Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια»

Πολιτική / «Οι Αυτιάδες διαφημίζουν τον πατριωτισμό τους με χουντικά συνθήματα» λέει ο Κασσελάκης και αναθεωρεί το σύνθημα «Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια»

Η καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης και της οικογένειας από τη Δεξιά τελειώνει εδώ, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
NEWSROOM
Ανδρουλάκης τρολάρει Κασσελάκη: Όταν βγήκα από την κολυμπήθρα σχηματίστηκε ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ - Ήταν πράσινος γιατί χρησιμοποίησαν αγουρέλαιο

Πολιτική / Ανδρουλάκης τρολάρει Κασσελάκη: Όταν βγήκα από την κολυμπήθρα σχηματίστηκε ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ - Ήταν πράσινος γιατί χρησιμοποίησαν αγουρέλαιο

Με χιούμορ απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη
NEWSROOM
Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα

Πολιτική / Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ: Συμφωνία για ανταλλαγή επισκέψεων διοικητών μηχανοκίνητων μονάδων

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και της τουρκικής ο Υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Μπουράκ Ακτσαπάρ
NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Ελα μου ντε, χάθηκε να είναι αλέγκροι και μπουρδολόγοι επαναστάτες με την αργομισθία του δημοσίου και/ή το χαρτζιλίκι των γονιών εξασφαλισμένα και έτοιμοι να δοκιμάσουν στην Ελλάδα αυτα που κατέρρευσαν στον υπόλοιπο πλανήτη από το 1989 ή από το 1945?Τς, τς, τς.Ούτε τις άγαμες θυγατέρες δεν σκέφτονται?"Τροπολογία – προσθήκη για την αποκατάσταση των συντάξεων άγαμων θυγατέρων κατέθεσαν σε ν/σ του υπουργείου Οικονομικών βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ."http://www.naftemporiki.gr/story/717565Άπονοι, τι να πεις?
Όταν ακόμα και σε δημοσκόπηση της Εφημερίδας των συντακτών που είναι πιο δική του και από την Αύγη ο Τσίπρας δεν, μπορεί να πάρει κεφάλι τότε έχει πρόβλημα το παιδί και το κόμμα του...Και δεν έχει μείνει και καμιά άλλη κοινωνική ομάδα και συντεχνία να της τάξει τον ουρανό με τα άστρα...
Αυτή η δημοσκόπηση έχει αξία (ως προς το πόσο έγκυρη θα αποδειχθεί στο μέλλον), κυρίως στο θέμα της Χ.Α.Για την συνολική εικόνα είναι χάος...Το ότι κάποιοι απαντάνε να μην τεθεί εκτός νόμου η χ.α., δεν σημαίνει ότι την υποστηρίζουν ή ότι την ανέχονται. Είναι άποψη (και) ανθρώπων που δεν θα ψήφιζαν Χ.Α. που να καιγόταν ο κόσμος όλος.Τα ποσοστά της πάντως, αργά αλλά σταθερά πέφτουν.Από κει και πέρα τα ποσοστά έχουν ως εξής:ΝΔ 20,2ΣΥΡΙΖΑ 19,2Αποχή 14,2Άκυρο/Λευκό 11,4Αναποφάσιστοι 5,8Χ.Α. 5,1ΠΑΣΟΚ 4,7ΑΝΕΛ 4,2ΚΚΕ 4ΔΗΜΑΡ 2,4ΟΙΚ.ΠΡΑΣ 2,2Αναποφάσιστοι 2ΛΑΟΣ 1,2-------------------------------------------------------Αυτό σημαίνει ότι ένα 25,6% (άκυρο/λευκό και αποχή) έχει αποφασίσει να μην επιλέξει κανένα κόμμα. Μεγαλύτερο ποσοστό από ότι παίρνει η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ και από ότι έχει η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ μαζί.Ενδιαφέρον θα είχε κάποιος να μέτραγε τι ηλικίες έχουν αυτοί οι άνθρωποι και αν προέρχονται από συγκεκριμένους χώρους (αναρχικοί; ή απογοητευμένοι Χ.Ατες; ή αδιάφοροι απλά; ή απλά άνθρωποι που τους απασχολεί αλλά όντως κατέληξαν ότι δεν αξίζει να ψηφίσουν;), πόσοι από αυτούς κτλ. Πόσοι από αυτούς, μεταξύ τους, έχουν κοινό λόγο που δεν ψηφίζουν;Γιατί -επιστρέφω στο ότι η γενικότερη εικόνα είναι χαοτική- εκτός του 25,6, υπάρχει και ένα 5,8% αναποφάσιστων, ενώ παράλληλα και η "δεξιά" και η "αριστερά" -κυρίως- είναι "σπασμένη" και σε ανακατάταξη. Η "δεξιά" (κέντρο και άκρα) εκφράζεται μέσα από αυτά τα ποσοστά σε 30,7% μέσα από 4 κόμματα (ΝΔ, Χ.Α., ΑΝΕΛ και ΛΑΟΣ). Η "αριστερά" από την άλλη εκφράζεται στο 30,7% επίσης (!) από επίσης 4 κόμματα (!) [ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ ("επίσημα" στην αριστερά ανήκει τι να κάνουμε...), ΔΗΜΑΡ]Και αναμένεται ο απόηχος της κίνησης των 58 και τι θα σημάνει αυτό για τον περαιτέρω διαχωρισμό "της αριστεράς" (μιας και ήδη η ίδια η κίνηση δείχνει να σπάει σε 2 μέτωπα). Επίσης, ενδιαφέρον έχει να δούμε πόσοι ψηφίζουν "άλλα κόμματα" και ποια είναι αυτά. Οι παραδοσιακά φιλελεύθεροι που είναι; ψηφίζουν ΝΔ; Μάνο και Τζήμερο; Τι ποσοστό παίρνουν; Δεν ήταν τόσο λίγοι.. Ή περιμένουν και αυτοί να ενωθούν σε κάποιο νέο σχηματισμό;Με βάση τα δεδομένα αυτά (+ ότι σε κανέναν χώρο δεν δείχνει να υπάρχει "ηγέτης που πείθει" για να ενώσει λίγο τον χώρο ή/και να φέρει πάλι τους χώρους πιο κοντά), προβλέπεται ακυβερνησία.ή κακκόγουστη ακραία πόλωση για οριακή -πάλι- κυβέρνηση.Το πολιτικό σκηνικό, δείχνει να είναι ανίκανο αυτή τη στιγμή να βρει απαντήσεις. Ελπίζω τους επόμενους μήνες, κάποιοι να βάλουν μυαλό και νερό στο κρασί τους. Άλλωστε, νομίζω πως τα κόμματα θα είναι πολύ διαφορετικά διαμορφωμένα, όταν πια θα φτάσουμε στις κάλπες. Μακάρι από τις ζυμώσεις να βγει κάτι καλό.