Κι όμως, έρχονται…Από τον Νίκο Δήμου

Κι όμως, έρχονται…Από τον Νίκο Δήμου Facebook Twitter
7
  • Έβλεπα μια εκπομπή στο γαλλικό TV5. Ρεπορτάζ από την Τυνησία. Εκεί, μερικοί χαροκαμένοι γονείς έχουν κάνει έναν σύλλογο και προσπαθούν να πείσουν τους νέους να μην αποτολμήσουν τον θαλάσσιο δρόμο για την προσφυγιά. Όλοι τους έχουν χάσει ένα ή δύο παιδιά σε τραγικό ναυάγιο, όπως το τελευταίο στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα.
  • Οι συζητήσεις στο ρεπορτάζ είχαν μεγάλο ενδιαφέρον. Από τη μία μεριά η φωνή της λογικής: επικίνδυνο το πέρασμα, μεγάλη η πιθανότητα να σε φάνε τα ψάρια. Κι αν επιζήσεις, θα σε κλείσουν σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης που το λένε σταθμό υποδοχής. Κι αν μία στα χίλια καταφέρεις να βγεις, σε περιμένει παράνομη ζωή, πείνα, ανεργία και εκμετάλλευση. (800.000 σκλάβοι ζουν στην Ευρώπη, γράφει το «Σπίγκελ».)
  • Από την άλλη πλευρά, η εμμονική μανία της φυγής. Δεν είναι ζωή αυτή εδώ! Δεν υπάρχει μεροκάματο, ούτε ένα τον μήνα. Πεινάμε, ζητιανεύουμε, ξεφτιλιζόμαστε. Καλύτερα να μας φάνε τα ψάρια, παρά να συνεχίσουμε έτσι. – Μα, εδώ έχεις τους γονιούς σου, θα σου δίνουν ένα κομμάτι ψωμί. – Ποιους; Πεινάνε κι αυτοί – δεν τους βλέπεις;
  • Παρακολουθώντας την εκπομπή, καταλάβαινες το απόλυτο αδιέξοδο. Ένας στους χίλιους μετανάστες πετυχαίνει κάτι – αλλά αυτός γίνεται πρότυπο για όλους όσοι ονειρεύονται να ζήσουν όπως οι «Ευρωπαίοι» που βλέπουν στην τηλεόραση. Μετά την «Αραβική Άνοιξη» οι περισσότερες αραβικές χώρες (και ιδιαίτερα η Τυνησία) περνάνε τέτοια οικονομική κρίση, που μπροστά τους ακόμα και οι άνεργοι της Ευρώπης μοιάζουν Κροίσοι. Άλλες χώρες όπως η Σομαλία, η Ερυθραία, το Σουδάν και, φυσικά, η Συρία, βρίσκονται σε συνεχή εμφύλιο. Εκεί δεν είναι μόνο η πείνα αλλά και η επιβίωση το κίνητρο. Φεύγουν για να σωθούν.
  • Πώς θα μπορέσει η Ευρώπη να αντέξει σε αυτά τα αλλεπάλληλα κύματα κατατρεγμένων εισβολέων; Η κατάσταση σήμερα είναι χειρότερη από ποτέ: η απελπισία των φτωχών, πεινασμένων και κυνηγημένων έχει φτάσει στο απροχώρητο. Μέσα σε κάθε σκεπτόμενο και ευαίσθητο Ευρωπαίο συγκρούονται δύο επιχειρήματα: το ανθρωπιστικό και το οικονομικό. Ναι, είναι άνθρωποι σαν κι εμάς κι αξίζουν μια καλύτερη τύχη. Αλλά αν σκαρφαλώσουν όλοι μαζί στο καράβι που λέγεται Ευρώπη, θα βουλιάξει – όπως τα σαπιοκάραβα των δουλεμπόρων. Θα πάμε στον βυθό όλοι μαζί, φιλάνθρωποι και φασίστες.
  • Η σωστή μέθοδος, που είναι να τους βοηθήσεις να αναπτύξουν τη χώρα τους, να παράγουν πλούτο ώστε να μην πεινάνε, χρειάζεται δεκαετίες. Αυτοί πεινάνε τώρα! Και η πείνα δεν αναβάλλεται. Ούτε οι σφαίρες του εμφυλίου. Έτσι, συνεχίζουν να έρχονται. Αδιέξοδο!
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

6 σχόλια
Χμ... μήπως να αρχίσουμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας για την αραβική "άνοιξη"; Τι κέρδισε η Δύση πιέζοντας για αλλαγή των υπαρχόντων καθεστώτων; Απολύτως τίποτα. Αντίθετα δημιούργησε μια τεράστια ροή εξαθλιωμένων μεταναστών.Δε μπορούσαμε να τους αφήσουμε να ζουν όπως είχαν μάθει χρόνια τώρα; Έπρεπε να μπλεχτούμε στα πόδια τους και να τα καταστρέψουμε όλα;
Εχω συγκλονιστεί από το δράμα που ζεί η κακομοίρα η Ευρώπη. Η πατρίδα μας, καλέ! Η οποία στο κάτω κάτω δεν έχει βάλει καθόλου το χεράκι της στην εξαθλίωση αυτών των ανθρώπων!Αντε και σε λίγες μέρες θα πάρουν φωτιά τα αποστακτήρια, καιρός για ολίγον τσίπουρον με γαλικό τυρί από δίπλα, σκέτη απόλαυση τα ευρωπαϊκά ΠΟΠ.http://www.youtube.com/watch?v=ULDXkZiNceo
"Η σωστή μέθοδος, που είναι να τους βοηθήσεις να αναπτύξουν τη χώρα τους, να παράγουν πλούτο ώστε να μην πεινάνε,..." Πολυ σωστα! Αντι αυτου ομως εδω και παρα πολλες δεκαετιες αντι να τους βοηθησουν τους εκμεταλευονται με τον πιο φρικτο τροπο. Παρακαλω δειτε το καταπληκτικο ντοκιμαντερ "King Leopold's Ghost" (φιλμ το οποιο επρεπε να παιχτει σε καθε σχολειο) για να δειτε τι εκανε ο Λεοπολδος ο Β του Βελγιου, και τι συνεχιζεται να γινεται μεχρι και σημερα στο Κονγκο! (Για οσους δεν το γνωριζουν, τα κινητα τηλεφωνα που χρησιμοποιουμε ολοι μας σημερα λειτουργουν με την βοηθεια πανακριβων και σπανιων μεταλευματων που προερχονται απο το Κονγκο. ) Ενα απο τα καλυτερα και πιο συγκλονιστικα Αμερικανικα ντοκιμαντερ, που δυστυχως ΔΕΝ παιχτηκε στους Αμερικανικους κινηματογραφους, παρα μονο σε φεστιβαλ και επιλεγμενες προβολες, για ευνοητους λογους. εδω μια μικρη γευση... http://www.youtube.com/watch?v=dpx5hy5TejE
> Από τη μία μεριά η φωνή της λογικήςΔεν ακούγεται εξαιτίας της σαγήνης που ασκεί ο τζόγος στα λαϊκά στρώματα. Μεταναστεύουν με την ίδια ελπίδα που αγοράζουν λαχείο ή λότο· οι πιθανότητες είναι εναντίον τους, αλλά το επιχείρημα «Αν όμως σου τύχει;» κερδίζει.