Αργό ξεφλούδισμα, αλλά πάντως ξεφλούδισμα. Από τον Ευτύχη Βαρδουλάκη

Αργό ξεφλούδισμα, αλλά πάντως ξεφλούδισμα. Από τον Ευτύχη Βαρδουλάκη Facebook Twitter
13

Αναρωτιούνται πολλοί: "μα δεν είναι ακόμα ψηλά τα ποσοστά της ΧΑ μετά τα όσα συνέβησαν;". Απάντηση: Ναι αλλά ήταν και αναμενόμενο. Και η αρχική μεγάλη πτώση και η σταθεροποίησή τους από ένα σημείο και μετά.

Ας πάμε 11 χρόνια πίσω. Λίγο μετά την εξάρθρωση της 17Ν είχε δημοσιευτεί δημοσκόπηση που έλεγε ότι το 24% της κοινής γνώμης συμφωνούσε με τις θέσεις της οργάνωσης, αλλά όχι με τις πρακτικές της. Αρνητική άποψη για τη 17Ν είχε το 84%, το 13% ήταν ουδέτερο (!) και το 3% είχε θετική άποψη! Το ποσοστό αυτό μάλιστα υπερδιπλασιάζονταν και έφτανε το 7,5% στα χαμηλά οικονομικά στρώματα και το 8,5 στους νέους.

Σε άλλη έρευνα την περίοδο της δίκης της οργάνωσης, το 20% περίπου πίστευε ότι η δίκη έχει πολιτικές σκοπιμότητες! Συνειδητοποιούμε για τι νούμερα μιλάμε και μάλιστα σε μια εποχή «παχέων αγελάδων» και προ-Ολυμπιακής ευφορίας; Το επί χρόνια μπόλιασμα της κοινωνίας με δόσεις αριστερίστικου εξτρεμισμού είχε δημιουργήσει βαθιές ρίζες.


Επιστρέφουμε στα σημερινά: Ότι τα ποσοστά της ΧΑ θα μειώνονταν άμεσα αλλά δεν θα εξανεμίζονταν με τη μία, ήταν δεδομένο. Για πολλούς λόγους: Πρώτον, διότι το πολιτικό και ιδεολογικό υπόστρωμα στο οποίο πατάει η ΧΑ, αυτό του εξτρεμιστικού εθνολαϊκισμού, είναι πολύ ισχυρό στην κοινωνία μας, καλλιεργείται δε συστηματικά επί 10ετίες, από πολλές δυνάμεις διάχυτες στο πολιτικό σύστημα. Δεύτερον, διότι η ίδια η κοινωνία μας σήμερα, λόγω της οικονομικής κρίσης είναι πολύ πιο ριζοσπαστικοποιημένη.

Τα τμήματα της κοινωνίας που λόγω απόγνωσης είναι "στα κάγκελα" είναι πολύ μεγαλύτερα από ό,τι στα τέλη των '90ς, πρόθυμα να καταναλώσουν ακραία αντισυστημική ρητορεία και εξτρεμιστικές πρακτικές. Τρίτον, η απαξίωση του πολιτικού συστήματος (αλλά και των ΜΜΕ) είναι σήμερα ακόμα μεγαλύτερη, άρα οι φωνές που επικρίνουν τη δράση της ΧΑ έχουν μειωμένη δύναμη πυρός, ούσες αναξιόπιστες και οι ίδιες. Τέταρτον, διότι κανείς δεν παραδέχεται από τη μία μέρα στην άλλη ότι μέχρι χθες έλεγε βλακείες και υποστήριζε νεοναζιστικέςεγκληματικές συμμορίες. Το "στάδιο της άρνησης" προηγείται εκείνου της "αποδοχής".


Για όλους αυτούς τους λόγους (και κάποιους άλλους μικρότερης σημασίας), το ξήλωμα του πουλόβερ θα υπάρξει, αλλά δεν θα είναι τόσο ραγδαίο όσο φάνηκε τις πρώτες μέρες.


Ωστόσο, η εκτίμησή μου σε σχέση με τις προοπτικές της νεοναζιστικής συμμορίας είναι ξεκάθαρη. Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τις διώξεις εναντίον της και τις αποκαλύψεις για τη δράση της, τίποτα για τη ΧΑ δεν είναι όπως πριν. Η αντίστροφη μέτρηση γι αυτούς έχει αρχίσει. Το έδαφος μπορεί να παραμένει πρόσφορο, αλλά ο "ακτιβισμός" και η "επιθετική δράση" μέσα από τα οποία αναδείχθηκαν στο κόμμα εκείνο που καρπώνονταν την φθορά του συστήματος, έχουν σε μεγάλο βαθμό ακυρωθεί.

Η ανοδική δυναμική τους (που είχε φτάσει μέχρι 15% σε κάποιες έρευνες) αποκόπηκε. Η στρατολόγηση στα σχολεία, η διείσδυση σε οπαδικούς συνδέσμους, τα σόου στα κανάλια ή σε υποβαθμισμένες γειτονιές, τα λάιφ-στάιλ φτιασιδώματα και τα μηντιακά«πλυντήρια», τελειώνουν. Ακόμα και αν στην παρούσα φάση αυτό δεν φαίνεται έντονα, στην πορεία θα φανεί ξεκάθαρα. Όταν μάλιστα φύγουμε και από τα μονοθεματικά δελτία που κατά κάποιο τρόπο «αντισυσπειρώνουν» τους συμπαθούντες, το ξεφούσκωμα θα συνεχιστεί.

Ο εθνολαϊκισμός ως αντίληψη θα παραμείνει ισχυρός διότι η κοινωνία μας έχει μπολιαστεί σε βάθος χρόνου από αυτόν. Όμω ςεφεξής δεν θα είναι η νεοναζιστική συμμορία ο κύριος εκφραστής του. Το ποιος θα γίνει θα το δούμε στην πορεία.

ΥΓ: Εκτός από τους βαθύτερους πολιτικοκοινωνικούς λόγους του αργού ξεφλουδίσματος της ΧΑ, υπάρχει και ένας ακόμα, λιγότερο σημαντικός, που σχετίζεται με μικροκομματικούς τακτικισμούς. Όσο κάποιοι της ΝΔ προσπαθούν να πείσουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το ισοδύναμο πολιτικό άκρο της ΧΑ, όσο κάποιοι του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να πείσουν ότι «ηθικοί αυτουργοί»της ανόδου της ΧΑ είναι ο Σαμαράς και Βενιζέλος, όσο διάφοροι «ενδιάμεσοι» ισχυρίζονται ότι «τα παλιά κόμματα είναι οι μεγαλύτεροι εγκληματίες», τόσο οι συμπαθούντες τη ΧΑ απλώς αποκτούν ένα ακόμα άλλοθι στη φάση της «άρνησης». Λίγη σοβαρότητα δεν έβλαψε ποτέ...

13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

6 σχόλια
Ο κύριος είναι πρώην γραμματέας της ΔΑΠ και συγγραφέας του βιβλίου ¨Κανόνες πολέμου, πως να προετοιμάζεστε σωστά για μια εκλογική αναμέτρηση¨. Έτσι εξηγείται η επινόηση ενός χώρου (εθνολαϊκισμος) που φορτώνονται οι ευθύνες (και θα φορτωθούν βολικά και οι διαμαρτυρίες του κόσμου) και ο πολιτικός του χώρος βγαίνει καθαρός με μια αναφορά στο τέλος μαζί με όλους τους άλλους σαν ξεκάρφωμα. Πηγή: www.lifo.grΚόψτε το πάλι ή αποσύρετε το μετά από λίγα λεπτά όπως έχετε κάνει 3 φορές ως τώρα ενώ δεν περιέχει κάτι που να μην ισχύει. Δείχνει και αυτό κάποια πράγματα
Συμφωνώ σε κάποια σημεία με το άρθρο αν και το βρίσκω κάπως υπεραισιόδοξο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η ΧΑ έχει ριζώσει για τα καλά στα μυαλά κάποιων ανθρώπων-κυρίως νεαρής ηλικίας. Με την ιδεολογική κατήχηση από τρυφερή ηλικία, τη συμμετοχή σε βιαοπραγίες κλπ. Πολύς κόσμος που ψήφιζε ΧΑ δυστυχώς ήξερε ακριβώς τι ψήφιζε. Κι αυτό γιατί η ΧΑ τα τελευταία 5 χρόνια κατάφερε να εισχωρήσει σε πολλούς χώρους, σχολέια, γειτονιές. Η ΧΑ δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της κρίσης αλλά και της αδυναμίας της Αριστέρας να αφουγκραστεί πολλά από τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Δεν είναι τυχαίο ότι αριστερές γειονιές άρχιζαν να ψηφίζουν ξαφνικά ΧΑ. Όσο λαικίστικα κ αν μας φαίνονται τα συσσίτια της, παρ'όλαυτα έδωσαν σε κάποιους φαγητό. Η Αριστερά γιατί δεν έκανε ποτέ κάτι παρόμοιο; αφού τώρα υπάρχει ανάγκη. Η αρρώστια της ΧΑ δεν θα φύγει έτσι έυκολα, ακόμα κι αν αποδυναμωθεί, ακόμα κι αν αλλάξει όνομα. Τουλάχιστον, ας προσπαθήσουμε η νέα γενιά να καταλάβει. Φτάνει πια με την αρχαια ελληνική και βυζαντινή ιστορία. Εϊναι καιρός τα παιδιά να μάθουν στα σχολεία για το τί ειναι ναζισμός. Να είναι μπολιασμένα, να ξέρουν, ώστε να μπορούν να αντισταθούν. Και όχι να παρασύρονται από το κάθε ζούδι που αρνείται το Ολοκαύτωμα.
Παιδιά με παρεξηγήσατε... καμία σχέση. Δεν είπα να μην κάνουν ελληνική ιστορία στο σχολείο. Αλλά το να κάνουν δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο αρχαία, βυζαντινά και ξαναμανά, και να μην ξέρουν την τύφλα τους για το τί έγινε απο 1821 και μετά δεν με βρίσκει σύμφωνη. Δεν ξέρω αν τα πράγματα τώρα έχουν αλλάξει, πάντως μέχρι πριν 5 χρόνια που εγώ τελείωσα ήταν ακριβώς έτσι.
παντως το ενδιαφερον με αυτη τη συλλογιστική είναι ότι εντοπίζει την λάθος αντίδραση στα υπαρκτά προβλήματα μας, αλλα αποφευγει σαν δράκουλας το σκόρδο να μιλήσει για το ΠΟΙΑ είναι τελος πάντων η πολιτική προσέγγιση που από την ολυμπιαδα και τα ευρά, μας οδηγησε εδώ.
Τρείς παρατηρήσεις:1) Μιλάμε για ξεφλούδισμα , όχι για ξερίζωμα ...και πως να είναι ξεριζωμα2) Οι λόγοι που ανέβηκε η ΧΑ είναι κύρια δύο ... η οικονομική κρίση και η εύλογη καχυποψία λόγω της ατιμωρησίας των σκανδάλων του πολιτικού προσωπικού. Το πολιτικό προσωπικό ειδικά των κυβερνώντων κομμάτων συμπεριφέρεται ως "αλάθητος Πάπας" ακόμη και σήμερα.3) Σε ότι αφορά το υστερόγραφο ... ΟΧΙ ΔΕΝ ΤΑ "ΦΑΓΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ" ... Δεν εξομοιώνονται οι ευθύνες ... Πως να το κάνουμε ... ο καθένας έχει τη δική του ευθύνη ... ούτε περισσότερη ούτε λιγότερη .. Στην πραγματικότητα κάπου εκεί και κάπως έτσι "πάτησε" και επιχειρηματολόγησε η ΧΑ !
Ο κυριότερος λόγος που η Χρυσή Αυγή έχει 7% του Ελληνικού πληθυσμού είναι ότι 7% του Ελληνικού πληθυσμού είναι κάφροι Ελληνάρες. Τα υπόλοιπα περί κρίσης, τιμωρίας των άλλων κομμάτων κλπ είναι λίγο δικαιολογίες. Υπάρχουν και οι υπόλοιποι 93% αξιοπρεπείς Έλληνες που επίσης είναι φτωχοί, επίσης απογοητευμένοι, αλλά ΔΕΝ είναι κάφροι. Πολύ απλό. Δε σε κάνει η κρίση κάφρο. Ήσουν από πριν.Οι Ελληνάρες είναι από παράδοση συνομωσιολόγοι (βλέπε και Ανεξ.Ελ), αντισημίτες (βλέπε και Μίκη Θ.), εθνικιστές, εξαγοράσιμοι (βλέπε διορισμένα κομματόσκυλα ΠΑΣΟΚ/ΝΔ και μετά βλέπε καρβέλια μόνο για Έλληνες), βίαιοι, μικροτσούτσουνοι και κομπλεξικοί. Βρέθηκε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ένα κόμμα που συνδυάζει ΟΛΑ τα παραπάνω. Πως να μην πάρει 7%; Και λίγο πήρε.
Oι "κάφροι" υπάρχουν σε όλα τα κόμματα και σε όλες τις κοινωνικές ομάδες ... Καφρίλα φυγείν αδύνατο ... Εξ ου και στη δεύτερη δική σου παράγραφο ... Τώρα, αν εννοείς ότι οι κάφροι του ΠΑΣΟΚ , της ΝΔ και άλλοι έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ , τη ΝΔ και άλλα και πήγαν στη ΧΑ τότε μάλλον πρόκειται για έναν ακόμη αστικό μύθο ... Όπως λέμε "αστική δημοκρατία" χωρίς να καταλαβαίνουμε τι (και αν) σημαίνει !
Ο Μίκης ελληνάρας και .. αντισημίτης;;; Ξεχασες ενα κυριο - το κυριοτερο - χαρακτηριστικο του Ελληναρά:"τα ξέρει όλα και απορρίπτει τα πάντα - απο αυτά που δεν υποστηρίζει με φανατισμό"
@atman,Δεν υπονόησα ότι ο Μίκης είναι Ελληνάρας. 'Εγραψα "βλέπε ΚΑΙ Μίκη", που σημαίνει όταν ακόμα και ο Μίκης είναι συνομωσιολόγος φαντάσου τι είναι άλλοι Έλληνες που δεν έχουν τη μόρφωση και τη λογική του Μίκη. “Ναι, είμαι αντισημίτης και αντισιωνιστής. Αγαπώ τον εβραϊκό λαό και έχω ζήσει μαζί του, αλλά οι Αμερικανοεβραίοι κρύβονται πίσω από τα πάντα, τις επιθέσεις στο Ιράκ, τις οικονομικές επιθέσεις στην Ευρώπη, στην Αμερική, στην Ασία, οι Εβραιοαμερικάνοι βρίσκονται πίσω από τον Μπους, τον Κλίντον και πίσω από τις τράπεζες.” Μίκης Θ.
Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο. Η δημοκρατία-έστω και αυτή η εκφυλισμένη- δεν έχει περιθώρια για αυτομαστίγωση μπροστά στο φαινόμενο του νεοναζισμού. Σίγουρα πρέπει να εκλείψουν τα αίτια για να παταχθεί το φαινόμενο σε βάθος χρόνου αλλά η καταστολή σε πρώτη φάση κρίνεται αναγκαία από τις ιστορικές συνθήκες.