Ήρθε η ώρα, κύριε Γαβρά. Από τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο

Ήρθε η ώρα, κύριε Γαβρά. Από τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο Facebook Twitter
O σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς
4

Όταν πέρυσι συνάντησα τον Κώστα Γαβρά στη Θεσσαλονίκη, μου είπε πως πολύ πρόσφατα ο Βασίλης Βασιλικός του είχε στείλει έτοιμη την ιστορία του Κοσκωτά για να γυριστεί ταινία. Οικονομικό Ζ, δηλαδή. Του άρεσε η ιδέα, αλλά πολύ γρήγορα τον έζωσαν τα φιλελληνικά φίδια: Μπλόκαρε την προετοιμασία γιατί δεν ήθελε να υπογράψει μια αρνητική εικόνα της Ελλάδας.

Αυθόρμητα συμφώνησα με την ευγενική αποπομπή του πειρασμού. Αντ' αυτού, ο Γαβράς γύρισε το Κεφάλαιο. Ακόμη το προωθεί, τώρα στην Αμερική, και κάπου εκεί τον πέτυχε το Greek Reporter.

Ήρθε η ώρα, κύριε Γαβρά. Από τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο Facebook Twitter
Το Κεφάλαιο (2012)

Ο Γαβράς, πάντα συμπαθής και μειλίχιος, χαρακτήρισε βάρβαρους τους Χρυσαυγίτες, και αν προσέξετε το βίντεο, δεν δεσμεύεται πως θα κάνει ταινία για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά ψάχνεται για να κάνει μια ταινία για τη σύγχρονη Ελλάδα.

Δεν μου κολλάει ο συσχετισμός. Το Ζ δηλαδή, ήταν μια ταινία εναντίον των αυταρχικών συνταγματαρχών, η της Ελλάδας που τους γέννησε και τους άφησε να αναπτυχθούν στον κόρφο της; Νομίζω το δεύτερο.

Ήρθε η ώρα, κύριε Γαβρά. Από τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο Facebook Twitter
Mad City (1997)

Το Mad City, πάντα του Γαβρά, με τον Τραβόλτα και τον Χόφμαν, ήταν εναντίον των ΗΠΑ, ή της ειδικής κατάστασης που έθιγε; Το ίδιο ισχύει και για την πλειοψηφία των ταινιών του. Η λογική που υποψιάζομαι πως διατρέχει τους δισταγμούς του, είναι πως δεν είναι και τόσο σωστό να χτυπάμε μια μικρή χώρα, ειδικά όταν είναι η πατρίδα μας, και πόσω μάλλον όταν είναι στα κάτω της, αλλά είναι οκ να βαράμε την αυτοκρατορία, γιατί αντέχει.

Σε μια παλιότερη συνάντηση μας, είχα ρωτήσει τον Γαβρά γιατί έκανε μια ταινία όπου κατακεράυνωνε το Βατικανό, και δεν είχε καταπιαστεί με αντίστοιχη περίπτωση με κάτι αντίστοιχο στη Ελλάδα κατά την κατοχή.

Ήρθε η ώρα, κύριε Γαβρά. Από τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο Facebook Twitter
Αμήν (2002)

Διαβασμένος επί του θέματος (ή τουλάχιστον καλά πληροφορημένος) αμέσως μου απάντησε πως οι Έλληνες παπάδες ίσα-ίσα είχαν βοηθήσει τους Εβραίους στην κατοχή και μερικοί το πλήρωσαν με τη ζωή τους από τους Ναζί. "Αν υπήρχε θέμα, πιστέψτε με θα το είχα κάνει ταινία".

Προσπαθώ να τον πιστέψω αλλά ταινία δεν βλέπω. Γιατί από ιστορίες, βρίθουμε. Αν δεν κάνει τώρα μια ταινία με θέμα τη Χρυσή Αυγή, πότε θα την κάνει; Την ψήφο εμπιστοσύνης την έχει. 

Διάφορα
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

4 σχόλια
Συγχωρεστε με, αλλα τη δουλεια εχει το Ζ με τους "συνταγματαρχες"; Το Ζ αναφερεται σε δημοκρατικο (με οσα εισαγωγικα θελετε) καθεστως. Τελικα η χουντα δεν ξεκινησε το '67;
Μεγαλη συζητηση πιστευω ειναι αυτη καθως το θεμα δεν ειναι η χρυση αυγη, αλλο το συνολικο πολιτικο προβλημα καθως κ η αμφιθυμια της κοινωνιας η οποια αντανακλαται .... πραγματι θα ειχε μεγαλο ενδιαφερον να αποτυπωθει κινηματογραφικα ολο αυτο αλλα να μην παραμεινει εκει, να κανει ενα βημα παρα περα ωστε να προβληθουν επιτελους νεες αποψεις για την κοινωνια, πολιτικη κ πνευματικη φαντασια γιατι η πληρης υποχωρηση στον κομφορμισμο υποδαυλιζει εκτος απο τα στοιχειωδη προς επιβιωση εναν ακομα μεγαλο τομεα για τον ανθρωπο την παιδεια.
Δεν είμαι σίγουρος ότι ο Γαβράς είναι ο ιδανικός πλέον, δεν ξέρω πόσο κοντά στα σύγχρονα ελληνικά δρώμενα είναι.Χρειάζεται κάποιον που ζει στην Ελλάδα, ίσως το Βούλγαρη; Ίσως κάποιον από τη νέα γενιά;