Καταδίκη της Ελλάδας για απόλυση οροθετικής εργαζόμενης

Καταδίκη της Ελλάδας για απόλυση οροθετικής εργαζόμενης Facebook Twitter
13

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για την απόλυση γυναίκας που ήταν φορέας του HIV, υποχρεώνοντας τη χώρα μας να καταβάλλει στη δικαιωθείσα συνολική αποζημίωση 14.340 ευρώ για ηθική και υλική βλάβη. Η ελληνική Δικαιοσύνη έκρινε ως νόμιμη την απόλυση της από τον εργοδότη, ο οποίος προχώρησε σε αυτή την ενέργεια, μετά από πιέσεις συναδέλφων της, προκειμένου να διασφαλίσει την αρμονική συνεργασία μεταξύ των υπαλλήλων του και την ομαλή λειτουργία τής επιχείρησής του.

Με αυτό το σκεπτικό έγινε δεκτή η απόλυση από το Εφετείο και επικυρώθηκε από τον Άρειο Πάγο, όμως το ΕΔΑΔ έκρινε ότι η εν λόγω πράξη ήταν αντίθετη προς τη Σύμβαση Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και καταδίκασε την Ελλάδα.

Η Ι. Β. εργάζονταν, από το 2001, σε επιχείρηση κατασκευής κοσμημάτων στην Αθήνα με συνολικά 70 εργαζόμενους και το 2005 γνωστοποίησε σε τρεις από τους συναδέλφους της ότι έχει προσβληθεί από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS. Μετά από αυτό, 33 από τους συναδέλφους της έστειλαν επιστολή στον ιδιοκτήτη-επιχειρηματία, ζητώντας την απόλυση της Ι. Β., για να προστατευθεί η υγεία τους. Ο εργοδότης κάλεσε ειδικούς για να εξηγήσουν στους συναδέλφους της γυναίκας ότι δεν κινδύνευαν, όμως αυτοί επέμειναν στην άποψη τους.

13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας: Πίσω στο παρελθόν για να δούμε το μέλλον

Διεθνής Ημέρα Μουσείων / Ένας δάσκαλος μάζεψε χιλιάδες αντικείμενα από τα ελληνικά σχολεία του 20ού αιώνα

Στο Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, ο Θεόδωρος Τσιλίκας έχει συγκεντρώσει μοναδικά ντοκουμέντα της εκπαίδευσης στα δημοτικά της Ελλάδας, από παλαιά ή ακόμη και εγκαταλελειμμένα σχολεία.
ΜΑΚΗΣ ΠΟΛΛΑΤΟΣ
Οι VIP του Conference League θα έχουν προτεραιότητα στον «Ευαγγελισμό»- Η απάντηση Γεωργιάδη

Ελλάδα / Οι VIP του Conference League θα έχουν προτεραιότητα στον «Ευαγγελισμό»- Η απάντηση Γεωργιάδη

«Όλες οι σχετικές αναρτήσεις και αντιδράσεις κυρίως από βουλευτές που στο παρελθόν έχουν συμμετάσχει σε Κυβέρνηση είναι λαϊκίστικες και υποκριτικές» αναφέρει ο υπουργός Υγείας
NEWSROOM

σχόλια

11 σχόλια
Κοιτάξτε πώς το καλύπει η τσούχτρα η e-kathimerini και μιλάμε για την Αγγλική έκδοση φυσικά. Σιγά να μην πληροφορηθεί γι' αυτά ο Έλληνας και δη εκείνος, που δε διαβάζει την αγγλική e-kathimerinihttp://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite1_1_03/10/2013_521541
Καλώς καταδικάστηκε (δυστυχώς μόνο πρόστιμα το ΕΔΑΔ μπορεί να βάλει και όχι να επιβάλει αλλαγές) η χώρα μας. Διότι ο ΑΠ δέχτηκε ως επαρκή τη δικαιολογία της "δυσφορίας" των άλλων συναδέλφων. Μα, αυτοί μπορεί να δυσφορούν και με το χρώμα, ή το σεξουαλικό προσανατολισμό. Να μη δυσφορούν καθόλου. Να πάρουν λίγο οξυγόνο και αν δεν υποχωρεί η δυσφορία, να παραιτηθούν.
Ντροπή για όσους με την άγνοια τους στέλνουν στην πυρά ανθρώπους, ειδικά όταν γίνεται αυτό συντονισμένα και όχι μεμονωμένα. Ντροπή για τους 33 "συναδέλφους" που κατήγγειλαν έναν οροθετικό άνθρωπο. Σίγουρα παρά την ενημέρωση που τους προσφέρθηκε δεν ήθελαν να ακούσουν κουβέντα ότι αυτός ο άνθρωπος δεν αποτελεί κίνδυνο για αυτούς. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα παρουσιάζει διπλό ποσοστό μολύνσεων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους 33 εργαζομένους δεν ξέρουν καν πώς να προστατευτούν από το HIV, παρότι δρουν με υστερικό τρόπο. Ίσως φτάσουμε να πιστεύουμε το να μην πιάνεις στο στόμα σου τη λέξη AIDS, σε προστατεύει από τη νόσο... Ότι δε θέλουμε να μάθουμε τελικά είμαστε αναγκασμένοι να το υποστούμε.
Τί να σχολιάσουμε εδώ !Το εμπιστεύτηκε σε 3 συναδέλφους της και ξαφνικά έστειλαν επιστολή στον εργοδότη με το αίτημα της απόλυσής της 33 !!! Η Ελληνική Δικαιοσύνη έκρινε νόμιμη την απόλυσή της !!!
Θυμάμαι και την αντίστοιχη περίπτωση άνδρα οροθετικού που επίσης απολύθηκε με τις ευλογίες του Αρείου Πάγου:http://grsamsa.blogspot.gr/2009/03/hiv.htmlΑντί όμως να τα βάζουμε με όσους πάσχουν από φοβίες και άγνοια, καλό είναι να πιέσουμε ώστε η νομοθεσία κατά των διακρίσεων στην εργασία να συμπεριλάβει τα οροθετικά άτομα. Και το κυριότερο, να αρχίσει να εφαρμόζεται.
Να τους υποχρεώσουν να πληρώσουν οι ίδιοι (μαζί με τον εργοδότη) τη λυπητερή... αν αδυνατούν, δήμευση περιουσίας -υπό την προϋπόθεση ότι ΟΝΤΩΣ έχουν έτσι τα πράγματα!