Αναδρομή στην πορεία της εγκληματικής οργάνωσης, όπως χαρακτηρίζεται η Χ.Α. κάνει μεταξύ άλλων, το εννεασέλιδο πόρισμα που παρέδωσε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, ο αντιεισαγγελέας του ΑΠ, Χαρ. Βουρλιώτης. Ως χρονική αφετηρία της δράσης της οργάνωσης αναφέρεται το 1987.

 

Επικεφαλής της οργάνωσης είναι, κατά το πόρισμα, ο Νίκος Μιχαλολιάκος, που μάλιστα περιγράφεται ως «Φύρερ Πριντς» [EDIT: όχι πριντς: εννοούν την αρχή του μόνου ηγέτη (Führerprinzip), καθώς του αποδίδεται η θεωρία του «ηγέτη»].

 

Ως υπαρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης αναφέρεται ο Χ. Παππάς.

 

Στο εισαγγελικό πόρισμα, βάσει του οποίου γίνονται οι συλλήψεις, περιγράφονται και άλλες αξιόποινες πράξεις, όπως αυτές του «ξεπλύματος βρώμικου χρήματος» και της δωροδοκίας.

 

Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα περιλαμβάνει και καταγεγραμμένες συνομιλίες μεταξύ βουλευτών της Χ.Α., στις οποίες αναφέρονται περιστατικά που «δένουν» την κατηγορία περί συστάσεως εγκληματικής οργάνωσης.

 

Εμπεριέχονται στοιχεία για 10 ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονιών, ενώ στην κορυφή της λίστας υπάρχουν 4 υποθέσεις ανθρωποκτονιών που ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη. Με πρώτη τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι. Στο φάκελο έχουν συσχετισθεί επίσης η δολοφονία ενός Πακιστανού στα Πετράλωνα, η απόπειρα ανθρωποκτονίας ενός Αιγύπτιου στην Ιχθυόσκαλα, άλλες υποθέσεις απόπειρας ανθρωποκτονιών, εκρήξεις, επίκινδυνες σωματικές βλάβες κατά αλλοδαπών, καθώς και εκβιασμοί.

 

Στο πόρισμα, «φωτογραφίζονται» και άλλα πρόσωπα, ο ρόλος των οποίων θα αποσαφηνιστεί στη συνέχεια.