Η Σουηδία καλωσορίζει τους Σύρους πρόσφυγες

Η Σουηδία καλωσορίζει τους Σύρους πρόσφυγες Facebook Twitter
4

Άδεια μόνιμης παραμονής σε πρόσφυγες από τη Συρία, αποφάσισε να χορηγεί η Σουηδία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της DW, η απόφαση αφορά όλους τους αιτούντες άσυλο από τη Συρία στους οποίους έχει ήδη χορηγηθεί προσωρινή άδεια παραμονής στη Σουηδία για λόγους ανθρωπιστικής προστασίας.

Η Σουηδία γίνεται έτσι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προσφέρει άδεια μόνιμης παραμονής σε Σύρους πρόσφυγες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι σουηδικές αρχές μετανάστευσης αποφάσισαν να προχωρήσουν στην χορήγηση αδειών παραμονής, μετά την επιδείνωση της κατάστασης στη Συρία.

Μέχρι τώρα, μόνιμη άδεια παραμονής είχε χορηγηθεί σε περίπου τους μισούς από εκείνους που ζητούσαν άσυλο και προέρχονταν από τη Συρία, ενώ οι άλλοι μισοί  λάμβαναν τριετή άδεια παραμονής . Μετά την ανακοίνωση της 3ης Σεπτεμβρίου, που έκανε το Σουηδικό Συμβούλιο Μετανάστευσης (Migrationsverket), όλοι οι αιτούντες, θα λαμβάνουν πλέον μόνιμες άδειες παραμονής.

Πρακτικά η απόφαση σημαίνει πως οι περίπου 8.000 Σύροι με προσωρινή άδεια παραμονής στη Σουηδία θα είναι πλέον σε θέση να παραμείνουν στη χώρα μόνιμα. Επίσης θα έχουν το δικαίωμα να φέρουν τις οικογένειές τους στη Σουηδία.

Ο Malek Laesker, αντιπρόεδρος του Συρο-Αραβικού Πολιτιστικού Συλλόγου της Σουηδίας (Syrisk arabiska kulturföreningen i Sverige), χαιρέτισε την απόφαση αλλά παράλληλα προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα.

"Το γεγονός ότι η Σουηδία είναι η πρώτη χώρα που ανοίγει τα χέρια της για βοήθεια είναι τόσο θετικό όσο και αρνητικό", είπε, εξηγώντας ότι μπορεί να δώσει ώθηση στην αναπτυσσόμενη αγορά της λαθραίας διακίνησης ανθρώπων.

Το 2012 και το 2013, συνολικά 14.700 Σύροι αιτούντες άσυλο κατέφυγαν στη Σουηδία. Μαζί με τη Γερμανία, η Σουηδία είναι η δεύτερη χώρα της ΕΕ που δέχθηκε το μεγαλύτερο αριθμό αιτούντων άσυλο.

Στη δήλωσή του, το Συμβούλιο Μετανάστευσης της Σουηδίας προειδοποίησε ότι αιτούντες άσυλο, οι οποίοι μπορεί να είναι ένοχοι για εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για τις ενέργειές τους στη Συρία θα χάσουν το δικαίωμά χαρακτηρισμού ως πρόσφυγες ή άτομα χρήζοντα προστασίας.

                                                                                                                                            (Πηγή: dw.de)

 

 

 

 

 

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται κοντά στη μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της προεδρίας του: συμφωνία ειρήνης Ισραήλ–Χαμάς - Όμηροι, εκεχειρία και πολιτικές ισορροπίες καθορίζουν το αποτέλεσμα
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Διεθνή / Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης όρων όπως «μπιφτέκι», «μπριζόλα» και «λουκάνικο» για φυτικά προϊόντα - Αγρότες υπέρ, καταναλωτές και βιομηχανία τροφίμων κατά — Τι σημαίνει η απόφαση για την αγορά vegan τροφίμων στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε και παρενοχλούσε τους γονείς του αγνοούμενου κοριτσιού

Διεθνή / Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε το αγνοούμενο κορίτσι

Τον Απρίλιο του 2024, η Τζούλια Βάντελτ τηλεφώνησε περισσότερες από 60 φορές σε μία ημέρα στους γονείς της Μαντλίν - «Δώστε μου μία ευκαιρία, δεν είμαι ψεύτρα», εκλιπαρούσε σε ένα μήνυμα που είχε αφήσει στον τηλεφωνητή της οικογένειας
LIFO NEWSROOM
Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Μετά από δύο χρόνια αιματηρού πολέμου, Ισραήλ και Χαμάς καταλήγουν σε συμφωνία εκεχειρίας με μεσολάβηση του Ντόναλντ Τραμπ - Όλοι οι όμηροι απελευθερώνονται, αρχίζει η απόσυρση του ισραηλινού στρατού και ανοίγει ο δρόμος για ειρήνη στη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM
Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο του Προέδρου του Ισημερινού, Ντάνιελ Νόμποα, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων. Πέντε άτομα συνελήφθησαν και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεχίζεται.
LIFO NEWSROOM
Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Διεθνή / Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2025, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με οριακή πλειοψηφία υπέρ της διατήρησης της ασυλίας της, απορρίπτοντας το αίτημα των ουγγρικών αρχών για άρση της
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Διεθνή / Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων  ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πετυχαίνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη λήξη του πολέμου. 
LIFO NEWSROOM
«Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Διεθνή / «Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Πρώην στρατιώτες που στρατολογήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας περιγράφουν πώς εκπαίδευαν ανήλικους μαχητές υπό την αιγίδα παραστρατιωτικών δυνάμεων
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια