ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Η διαφορά μεταξύ του Σέξι και του Γκροτέσκου

Η διαφορά μεταξύ του Σέξι και του Γκροτέσκου Facebook Twitter
61

Είδα τα βραβεία του MTV χτες. 

Κάποτε τα βίντεοκλιπ που κέρδιζαν τα βραβεία ήταν η είδηση - μόνο τρομερής αισθητικής και καινοτομίας βίντεοκλίπ μπορούσαν να είναι υποψήφια. Εδώ και χρόνια (από τότε που το MTV σταμάτησε να πολυπαίζει μουσική), τα βραβεία κερδίζει οποιοσδήποτε είναι δημοφιλής ακόμα κι αν το βίντεοκλίπ του απλώς τον δείχνει να τραγουδάει στο στούντιο.

Κάθε χρόνο το βίντεο της χρονιάς ήταν ένα σκηνοθετικό επίτευγμα - απ' τα κλιπ-ταινιάκια του Μάικλ Τζάκσον ή τα πανάκριβα αριστουργήματα της Μαντόνα μέχρι εμβληματικά βίντεοκλιπ όπως ήταν τα Losing My Religion των REM ή το εξωφρενικά προχωρημένο για την εποχή του Sledgehammer του Peter Gabriel.  

(Και σήμερα υπάρχουν εξαιρετικά βίντεοκλίπ απλώς δεν πρόκειται να είναι υποψήφια.)

Στο θέμα μας. Το πιο λυπηρό θέαμα ήταν φυσικά η Miley Cyrus - σα να βλέπεις αυτοκινητιστικό δυστύχημα και να μη μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω του. 

Η διαφορά μεταξύ του Σέξι και του Γκροτέσκου Facebook Twitter

Δεν έχει σημασία που ήταν το γλυκό παιδάκι του Hanna Montana - δεν είναι αυτό το πρόβλημα, ότι ένα αθώο κοριτσάκι μετατράπηκε σε στερεοτυπική 'τσούλα'. Ούτε το ότι έπαιξε με το σεξ ή ότι προσπάθησε να είναι σέξι. 

όλο απεγνωσμένο, από το 3ο λεπτό ξεκινά και η έξτρα παράνοια

Η μανιασμένη προσπάθειά της, η γλώσσα έξω (σαν καρτούν στερεοτυπικού τρελού) το μάτι που γυάλιζε, οι συνεχείς άγαρμπες κινήσεις - η υπερβολή ήταν αυτή που σε έκανε να νιώθεις άβολα. Το ότι κουνούσε τον κώλο της θα μπορούσε να ήταν σέξι αν το έκανε μια δυο φορές (και όχι διακόσιες), το ότι έβγαζε τη γλώσσα της ίσως και να έμοιαζε σέξι-πανκ αν δεν την έβγαζε, σα να είχε πρόβλημα, κάθε πέντε δευτερόλεπτα. 

Εκεί που αναρωτήθηκα όμως αν ήταν τρελή ήταν όταν πήρε εκείνη την τεράστια παλάμη με το τεντωμένο δάχτυλο και έμοιαζε με κάθε τρόπο να κάνει ότι διακορεύει τον εαυτό της - πράγμα που μετά από ένα δευτερόλεπτο έπαυε να είναι σέξι ή απλά γελοίο και γινόταν γκροτέσκο. 

Η διαφορά μεταξύ του Σέξι και του Γκροτέσκου Facebook Twitter

Η αντίδραση της οικογένειας του Will Smith τα λέει όλα. 

Το πιο αστείο/λυπηρό ήταν όταν αφού τελείωσε το ντουέτο της με τον Robin Thicke και αυτός συνέχισε με άλλο τραγούδι, αυτή παρέμεινε στη σκηνή, σε δεύτερο πλάνο και συνέχιζε να κάνει τα ίδια, απεγνωσμένα αναζητώντας λίγη προσοχή ακόμη. Ακόμα κι όταν δεν την έπαιρνε κανονικά η κάμερα - την βλέπεις να παίζει ακόμα με την παλάμη και το δάχτυλο. 

Πολλά παιδιά θαύματα - που ήταν στη σόουμπιζ από τότε που θυμούνται τους εαυτούς τους μεγαλώνοντας αντιδρούν στην εικόνα του καλού παιδιού. Η Μπρίτνι με το σεξ, το ξυρισμένο κεφάλι, τα πειραγμένα νεύρα, ο Μακόλι Κάλκιν του Μόνος στο Σπίτι με τα άπειρα ναρκωτικά, η Miley Cyrus ίσως με όλα τα παραπάνω, ή ίσως με την ανάγκη να προκαλέσει, ακόμα κι αν ντροπιαστεί. 

Η διαφορά μεταξύ του Σέξι και του Γκροτέσκου Facebook Twitter

[+] Διάβασα, ως αντίδραση στο ποστ μου το εξής εξαιρετικό: 

πριν την πεις "τσόλι", σκέψου. (για το σόου της Μάιλι στα MTV)

*Μακάρι να είχα δει χτες στα βραβεία έστω ένα ωραίο βίντεοκλίπ για να το προτείνω ή για να κλείσω με αυτό, μακάρι να είχα μάθει έστω έναν καινούριο αξιόλογο καλλιτέχνη και να μην έμενα κι εγώ (όπως όλοι) στα παραλειπόμενα. 

Υπήρξε όμως κάτι. 

Η εμφάνιση του Kanye West, τόσο διαφορετική απ' όλων των άλλων - η καλύτερη της βραδιάς κατά τη γνώμη μου, που απέδειξε πόσο ανώτερος καλλιτέχνης ήταν απ' όλους τους υπόλοιπους εκεί πέρα. Και με μια εξαιρετικά σύντομη εμφάνιση ξέπλυνε όλη την trashίλα. 

(+ Για επιπλέον ξέπλυμα της κακογουστιάς: Τα 10 αγαπημένα μου τραγούδια των Smiths

61

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

20 σχόλια
Γκροτέσκο ή όχι αυτό που ήθελε η Miley το πέτυχε. Όλο το internet μιλάει για το συμβάν. Σκεφτείτε μόνο αυτό πόσο θα ανεβάσει τα sales στο iTunes και πόσο θα ανεβεί στα charts. Δεν αναφέρομαι καν στα views στο YouTube. Θεωρώ πως το comeback που κάνει θα μείνει στην ιστορία σαν το πιο εξωφρενικά προκλητικό που έχει γίνει ποτέ. Χ Ω Ρ Ι Σ να το λέω θετικά. Την ακούω αλλά σε καμία περίπτωση δεν ασπάζομαι το lifestyle της και την υπερβολική της προσπάθεια να γίνει urban, γενικότερα το όλο στυλάκι. Κυριολεκτικά η εμφάνισή της στα VMA με άφησε άφωνο, ξέρει όμως τι δύναμη ασκεί στα media. Η επιρροή των 140 χαρακτήρων που γράφει με το iPhone της στο twitter είναι μεγαλύτερη από αυτή που έχει μια καμπάνια για την οποία έχουν ξοδευτεί εκατομμύρια.ΥΓ. Κυριολεκτικά τα VMA φέτος ήταν ένα hot mess!
Και 'γω περίμενα από τη Miley τη Cyrus μια μυσταγωγική εμφάνιση γεμάτη καλλιτεχνική δεξιοτεχνία που θα με ανύψωνε υπαρξιακά και θα πετύχαινα την ένωση με το Θείο και έπεσα από τα σύννεφα με την εμφάνιση της.Σοβαρά τώρα, γιατί το κράζουμε το κοριτσάκι; Αυτή είναι η δουλεία της και μάλλον την έκανε πολύ καλά αφού σήμερα όλοι μιλάνε για αυτήν. Τον σκοπό της τον πέτυχε.Ή το άλλο που παρουσιάζεται στον αντίποδα η Madonna ως κάτι πρωτοποριακό (για την εποχή της) και αυθεντικό.Το ίδιο άχαρη (για να μη πω και περισσότερο) και ατάλαντη και άφωνη ήταν.Και φυσικά δεν προήλθε από παρθενογένεση.Το στυλ της Monroe αντέγραφε (ειδικά την εποχή του Express yourself).Αλλά ξέχασα.Με το πέρασμα του χρόνου όλοι δικαιώνονται, ακόμα και τα χειρότερα σκουπίδια εξαγνίζονταιΣε ένα σχόλιο στο youtube που πέτυχα πρόσφατα, μια κοπελίτσα έκραζε ένα σημερινό χαζοτράγουδο και κατέληγε: "λυπάμαι για τα σημερινά παιδιά που ακούνε τέτοια μουσική.Εγώ μεγάλωσα με Avril Lavigne και Pink"!!!
Καθώς διάβαζα την προτελευταία γραμμή της τελευταίας σου πρότασης, πήρε φευγαλέα το μάτι μου τη λέξη Pink και προετοιμάστηκα ψυχολογικά να διαβάσω Pink Floyd. Ξεροκατάπια κι ένα νοερό δάκρυ κύλησε..
Παιδιά, εγώ δεν ασχολούμαι πολύ με όλους αυτούς, κάπου είχε πάρει το μάτι μου την κοπελίτσα και μου φαινόταν γνωστή φάτσα και τώρα κατάλαβα ότι είναι η Χανα Μοντάνα και πλέον έμαθα και το όνομά της Miley Cyrus. Δεν είναι η πρώτη φορά που με κακόγουστες ή ακραίες εμφανίσεις οι managers, δισκογραφική και το επιτελείο γύρω από έναν performer δίνει τέτοια γραμμή, με σκοπό να προκαλέσει και να γίνει το θέμα/επίκεντρο των βραβείων και όλα τα μέσα να συζητούν γι' αυτήν. Την πλακώσανε λίγο και στις κόκες, ε δεν θέλει και πολύ. Μια χαρά πάντως την μάθανε και όσοι δεν την ήξεραν και από αύριο το album της θα ανέβει σε πωλήσεις. Δοκιμασμένη συνταγή, πολύς λόγος για το τίποτα.
Να ας πούμε απ'ότι το θυμάμαι και το έψαξα, το 2009 η Taylor Swift κέρδισε βραβείο καλύτερου video clip και ο Kanye West διέκοψε τον λόγο της για να πει ότι δεν το άξιζε και ότι η Beyonce έπρεπε να κερδίσει το βραβείο. Χαμός είχε γίνει, μάθαμε την Taylor Swift. Αν το ψάξουμε, μάλλον σε κάθε vma γίνεται ένα παρατράγουδο για να ανεβάσουν την δημοτικότητα ενός ανερχόμενου καλλιτέχνη ή να αυξήσουν τις πωλήσεις ενός παλαιότερου.Μπορεί στην προκειμένη περίπτωση κάποιος να σκεφτεί ότι είναι δυσφήμιση όλο αυτό της Cyrus, όμως αυτοί σκέφτονται μακροπρόθεσμα. Αύριο όταν θα κάνει μία επιτυχία, όλοι θα το έχουν ξεχάσει (γιατί ο κόσμος ξεχνάει ή τον κάνουν να ξεχνάει) και το προϊόν τους (Miley Cyrus) θα είναι ήδη δημοφιλές.
ΧΥΔΑΙΟ ΚΑΡΑΚΙΤΣΑΡΙΟ Η MILEY ΑΛΛΑ ΕΓΩ ΘΑ ΕΓΕΙΡΩ ΑΛΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΤΟ ΦΙΛΟΘΕΑΜΩΝ ΚΟΙΝΟ : ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ Η ΤΟ VIDEOCLIP ΤΗΣ ΡΙΑΝΑ "WE FOUND LOVE" ? ΟΠΟΥ ΕΚΕΙ Η "ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ" ΚΑΝΕΙ ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ ΧΡΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΕΙ OTI ΤΟ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΔΕΟΝΤΩΣ ???? ΤΟ ΣΕΞ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΛΛΑ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙΣ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΘΙΣΜΟ ΣΤΑ ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΚΟΥΝΕ ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΝ ΩΣ "Ο.Κ" ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ??????? ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΝΑ ΤΟ ΚΡΑΖΕΙ Η LIFO ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ POST .....
Κατρουνίστικο κ υπερβολικό, με αρκούδες και μαίμουδες on stage, την τραγουδίστρια να φορά κάποιου είδους παντούφλες k τον Thicke navy κουβερλί..... Δε νομίζω όμως πως το sexy ήταν η λογικη του στησίματος εξ αρχής, αλλά η πρόκληση κ η υπερβολή. ps: -ένα αθώο κοριτσάκι μετατράπηκε σε στερεοτυπική 'τσούλα'.Πιο σωστά κατα τη γνώμη μου, στερεοτυπική 'τσούλα' απο το Evil dead.....σα να χει βγει μόλις απο το κελάρι........
Δεν ξέρω αν γνωρίζουν οι υπόλοιποι σχολιαστές, αλλά οι κινήσεις που έκανε η Cyrus με το κώλο της είναι ένα νέο είδος υποτίθεται χορού, που λέγεται twerking. Είναι πολύ της μόδας σε club των ΗΠΑ και σε μουσικά video από ένα μέρος του ...πληθυσμού. Κατά τα άλλα, το κοριτσάκι προσπάθησε να προκαλέσει, να δείξει πόσο διαφορετική είναι, αλλά μάλλον το μακαρίτη το Jackson προσπάθησε να μιμηθεί. Τι να γίνει, όταν ο ένας αντιγράφει τον άλλο.
Πιο αντιαισθητικό δεν γίνεται! Απο μια άποψη ομως μπορώ να την καταλάβω γιατί αν δεν έχεις ταλέντο... κάπως πρέπει να την προσέξουν αλλιώς θα αυτοκτονήσει! Το παιδί έχει μεγαλώσει μέσα σ'αυτό και έμαθε ολη η προσοχή να είναι πάνω της! Δυστυχώς μ'αυτό το θέαμα θα μεγαλώσουν κάποια άλλα παιδιά! Εγκληματικό!
Πραγματικά ένιωσα άσχημα βλέποντας την εμφάνιση της Miley. Ασχημα όπως όταν βλέπεις κάτι που σε κάνει να νιώθεις ντροπή για τον άλλον... Τεσπα όλο αυτό μάλλον γίνεται στα πλαίσια της κυκλοφορίας του νέου δίσκου της, χωρίς να καταλαβαίνω το γιατί. Εμένα πάντως μου άρεσε πολύ και η εμφάνιση της gaga που για μια ακόμη φορά απέδειξε πόσο καλή performer είναι. Πραγματικά συγκλονιστική.
αγαπητέ Άρη ευτυχώς υπάρχουν οι Passion Pit - ο lead vocalist είναι ελληνικής καταγωγής, ο Woodkid με μία εκπληκτική τριλογία (Iron - Run Boy Run - I Love You), Marina and the Diamonds - Teen Idle, οι Thirty Seconds To Mars με το Up In The Air (νομίζω βραβεύτηκε), οι Fun, ο Phillip Phillips και πολλοί άλλοι. Τα βραβεία του MTV δεν έχουν πλέον τη βαρύτητα που είχαν κάποτε.Αρκετοί καλλιτέχνες τους γυρίζουν την πλάτη(!) και προτιμούν μέσω internet να προωθούν τη μουσική τους. Νομίζω πως εμφανίστηκε και ο Bruno Mars (super ταλέντο) ενώ το Blurred Lines χωρίς την Miley είναι άκρως εθιστικό track.Σου αφιερώνω το Wake Me Up απο Avicii.
Όπως δεν βαριέμαι ποτέ να λέω, ο Kanye West είναι από τους πιο ταλαντούχους καλλιτέχνες του σήμερα. Έχω βαρεθεί να ακούω τυπάκια να κράζουν οτιδήποτε δεν είναι της αρεσκείας τους, επειδή είναι πολύ εναλλακτικοί και ψαγμένοι για να ακούσουν κάτι άλλο-Θεός φυλάξοι, ειδικά κάτι μέινστριμ.Άνοιξε τα αυτιά και τα μυαλά σου, και στην συγκεκριμένη περίπτωση και τα μάτια σου, και δες γιατί αυτός ο άνθρωπος έχει φτάσει εκεί που έχει φτάσει. Κάψε τα μπλουζάκια των Σμιθς και τους δίσκους των Σεξ Πιστολς, μόνο κακό σου κάκουν απ' ότι φαινεται, η μουσική είναι πολλά παραπάνω από τις, αν μη τι άλλο, εξαιρετικές Brit Punk και Brit Pop.Και εμείς με Beatles μεγαλώσαμε φίλε, χαλάρωσε λίγο.
Χμμμ, ναι, από αυτά που έγραψες, δεν το έχεις το κληρονομικό χάρισμα, καθώς είσαι λάθος σε όλα. Προφανώς η απάντηση είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα ατόμων που έχεις ξανακάνει αυτήν την συζήτηση, και απλά το υπεργενικεύεις. Γίνεται να μην είμαι "εναλλακτικός, ψαγμένος και χιπστερόπαπαροφιλόλογος" και παρόλα αυτά να μην μου αρέσει ο Kanye? Το ότι υποθέτεις πως τα αυτιά μου, τα μυαλά μου, και τα μάτια μου είναι κλειστά, μόνο και μόνο επειδή δεν έχουμε τα ίδια μουσικά γούστα, μάλλον υποδεικνύει το αυτό για εσένα.Και για να σου τη σπάσω, ούτε Σμίθς ακούω, ούτε Σεξ Πίστολς, ούτε μπλουζάκια τους έχω για να κάψω. Επίσης, δεν μεγάλωσα με Beatles και απ' ό,τι φαίνεται, μάλλον εσύ πρέπει να χαλαρώσεις, όχι λίγο, αλλά πολύ.Το τι παραπάνω υπάρχει στην μουσική, άσε τον καθένα να το ανακαλύψει βάση προσωπικού γούστου.
Η απάντηση σου ήταν καθρεφτάκι; Για να καταλάβω. Μετά θα με μπουγελώσεις κιόλας ή θα μου πετάξεις την χλαπάτσα σου;Θα μιλήσω απλά για να καταλάβεις. Αυτό που λέω πολύ απλά είναι ότι, ούτε εμένα μ' αρέσει η Bjork, δεν μπορώ να πω όμως ότι δεν είναι καλή καλλιτέχνης, την αναγνωρίζω αντικειμενικά, βλέπω την αξία της. Το ίδιο ισχύει και με τον Kanye, το ότι δεν αρέσει σε εσένα, δεν σημαίνει ότι δεν είναι και γαμώ τα μουσικά μυαλά, και δεν αξίζει όλη την προβολή του MTV.Δεν μπορούμε να κρίνουμε έναν καλλιτέχνη από την προσωπική του ζωή, όσο χαμηλού επιπέδου κι αν είναι αυτή, ή απ' το πόσο μαλάκας είναι, καθώς αυτά δεν είναι μουσικά κριτήρια.Γκέγκε;
Βασικά , σόρρυ κι όλας, αλλά νομίζω πως ο παραπάνω φίλος ούτε έκρινε τον καλλιτέχνη, ούτε υπονόησε τίποτα για την προσωπική του ζωή και γενικά δεν είπε κάτι το οποίο να δικαιολογεί το άρπαγμα σου. Εμένα μου αρέσει γενικά ο Kanye West, τον θεωρώ ταλαντούχο, δεν με χαλάει καθόλου ο γάμος του, αντιθέτως μάλιστα, αλλά η συγκεκριμένη του εμφάνιση δεν με άφησε με το στόμα ανοιχτό. Απλά είπα ΟΚ. Και χωρίς να έχω δει τα βραβεία, αν η παρουσία του Kanye θεωρήθηκε από τον συγγραφέα η καλύτερη (υποθέτω και οπτικά εκτος από ακουστικά) ε τότε δε θέλω καν να ξέρω για τις υπόλοιπες.
Επειδή είτε το σχόλιο που έπρεπε να μπει στη θέση αυτού λογοκρίθηκε, ή απλά αργούν να ανέβουν σήμερα, γράφω ένα πιο politcally correct. Τα περί μπουγελώματος και χλαπάτσας τα θεωρώ ακατανόητα, καθώς εσύ ξεκίνησες τη φραστική επίθεση.Μιας και αναφέρεις την λέξη "αντικειμενικά", θα ήθελα να με διαφωτίσεις ως προς το τι είναι αντικειμενικότητα. Ποια είναι αυτά τα αντικειμενικά κριτήρια με τα οποία κρίνεται ένας καλλιτέχνης ως ταλαντούχος και να μου πεις πως έκανες αντικειμενική μέτρηση του ταλέντου του Kanye, και πόσο το βρήκες.Εσύ, γκάγκα;
Απλα τραγικό, πολυ βλαχαδερο αυτη η Miley, σαν σπαστικό κάνει. Ειδα και καπου αλλού την Rhianna να έχει αυτο το εκπληκτο βλεμμα παρακολουθώντας την Miley, λες και αυτη ειναι καλύτερη. Μαλλον ζηλεψε που δεν έκανε πρώτη το ιδιο, αλλο βλαχαδερο και αυτη. Γενικά όμως έχουμε δει και βλεπουμε παρόμοια θεάματα συνεχώς, δεν ξέρω γιατι κάνει τόση εντυπωση η συγκεκριμένη εμφάνιση. Μη αναφερθώ στην (ανυπαρκτη) μουσική, απλά θόρυβος.
συμφωνώ με το κομμάτι για τη miley, αλλά ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα - για τη σύγκριση με τη rihanna μιλάω η οποία πόρρω απέχει από τη miley. σίγουρα και αυτή αρέσκεται στο να προκαλεί και να υιοθετεί ό,τι θεωρεί sexy, όμως σε καμία περίπτωση δεν προσβάλλει την κοινή αισθητική, ούτε φωνητικά, ούτε οπτικά (εμφανισιακά - κινησιολογικά).
Συμφωνώ ως προς το οτι η Rhianna ειναι πιο καλή κινησιολογικά και πιο ομορφη, δεν το συζητω, αλλα έχει παρουσιάσει παρόμοια θεάματα. Δεν το συζητώ ότι η Miley ειναι χειροτερη