ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Η διαφορά μεταξύ του Σέξι και του Γκροτέσκου

Η διαφορά μεταξύ του Σέξι και του Γκροτέσκου Facebook Twitter
61

Είδα τα βραβεία του MTV χτες. 

Κάποτε τα βίντεοκλιπ που κέρδιζαν τα βραβεία ήταν η είδηση - μόνο τρομερής αισθητικής και καινοτομίας βίντεοκλίπ μπορούσαν να είναι υποψήφια. Εδώ και χρόνια (από τότε που το MTV σταμάτησε να πολυπαίζει μουσική), τα βραβεία κερδίζει οποιοσδήποτε είναι δημοφιλής ακόμα κι αν το βίντεοκλίπ του απλώς τον δείχνει να τραγουδάει στο στούντιο.

Κάθε χρόνο το βίντεο της χρονιάς ήταν ένα σκηνοθετικό επίτευγμα - απ' τα κλιπ-ταινιάκια του Μάικλ Τζάκσον ή τα πανάκριβα αριστουργήματα της Μαντόνα μέχρι εμβληματικά βίντεοκλιπ όπως ήταν τα Losing My Religion των REM ή το εξωφρενικά προχωρημένο για την εποχή του Sledgehammer του Peter Gabriel.  

(Και σήμερα υπάρχουν εξαιρετικά βίντεοκλίπ απλώς δεν πρόκειται να είναι υποψήφια.)

Στο θέμα μας. Το πιο λυπηρό θέαμα ήταν φυσικά η Miley Cyrus - σα να βλέπεις αυτοκινητιστικό δυστύχημα και να μη μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω του. 

Η διαφορά μεταξύ του Σέξι και του Γκροτέσκου Facebook Twitter

Δεν έχει σημασία που ήταν το γλυκό παιδάκι του Hanna Montana - δεν είναι αυτό το πρόβλημα, ότι ένα αθώο κοριτσάκι μετατράπηκε σε στερεοτυπική 'τσούλα'. Ούτε το ότι έπαιξε με το σεξ ή ότι προσπάθησε να είναι σέξι. 

όλο απεγνωσμένο, από το 3ο λεπτό ξεκινά και η έξτρα παράνοια

Η μανιασμένη προσπάθειά της, η γλώσσα έξω (σαν καρτούν στερεοτυπικού τρελού) το μάτι που γυάλιζε, οι συνεχείς άγαρμπες κινήσεις - η υπερβολή ήταν αυτή που σε έκανε να νιώθεις άβολα. Το ότι κουνούσε τον κώλο της θα μπορούσε να ήταν σέξι αν το έκανε μια δυο φορές (και όχι διακόσιες), το ότι έβγαζε τη γλώσσα της ίσως και να έμοιαζε σέξι-πανκ αν δεν την έβγαζε, σα να είχε πρόβλημα, κάθε πέντε δευτερόλεπτα. 

Εκεί που αναρωτήθηκα όμως αν ήταν τρελή ήταν όταν πήρε εκείνη την τεράστια παλάμη με το τεντωμένο δάχτυλο και έμοιαζε με κάθε τρόπο να κάνει ότι διακορεύει τον εαυτό της - πράγμα που μετά από ένα δευτερόλεπτο έπαυε να είναι σέξι ή απλά γελοίο και γινόταν γκροτέσκο. 

Η διαφορά μεταξύ του Σέξι και του Γκροτέσκου Facebook Twitter

Η αντίδραση της οικογένειας του Will Smith τα λέει όλα. 

Το πιο αστείο/λυπηρό ήταν όταν αφού τελείωσε το ντουέτο της με τον Robin Thicke και αυτός συνέχισε με άλλο τραγούδι, αυτή παρέμεινε στη σκηνή, σε δεύτερο πλάνο και συνέχιζε να κάνει τα ίδια, απεγνωσμένα αναζητώντας λίγη προσοχή ακόμη. Ακόμα κι όταν δεν την έπαιρνε κανονικά η κάμερα - την βλέπεις να παίζει ακόμα με την παλάμη και το δάχτυλο. 

Πολλά παιδιά θαύματα - που ήταν στη σόουμπιζ από τότε που θυμούνται τους εαυτούς τους μεγαλώνοντας αντιδρούν στην εικόνα του καλού παιδιού. Η Μπρίτνι με το σεξ, το ξυρισμένο κεφάλι, τα πειραγμένα νεύρα, ο Μακόλι Κάλκιν του Μόνος στο Σπίτι με τα άπειρα ναρκωτικά, η Miley Cyrus ίσως με όλα τα παραπάνω, ή ίσως με την ανάγκη να προκαλέσει, ακόμα κι αν ντροπιαστεί. 

Η διαφορά μεταξύ του Σέξι και του Γκροτέσκου Facebook Twitter

[+] Διάβασα, ως αντίδραση στο ποστ μου το εξής εξαιρετικό: 

πριν την πεις "τσόλι", σκέψου. (για το σόου της Μάιλι στα MTV)

*Μακάρι να είχα δει χτες στα βραβεία έστω ένα ωραίο βίντεοκλίπ για να το προτείνω ή για να κλείσω με αυτό, μακάρι να είχα μάθει έστω έναν καινούριο αξιόλογο καλλιτέχνη και να μην έμενα κι εγώ (όπως όλοι) στα παραλειπόμενα. 

Υπήρξε όμως κάτι. 

Η εμφάνιση του Kanye West, τόσο διαφορετική απ' όλων των άλλων - η καλύτερη της βραδιάς κατά τη γνώμη μου, που απέδειξε πόσο ανώτερος καλλιτέχνης ήταν απ' όλους τους υπόλοιπους εκεί πέρα. Και με μια εξαιρετικά σύντομη εμφάνιση ξέπλυνε όλη την trashίλα. 

(+ Για επιπλέον ξέπλυμα της κακογουστιάς: Τα 10 αγαπημένα μου τραγούδια των Smiths

61

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
Κάποτε οι Pearl Jam κέρδιζαν τα MTV awards με το Jeremy, με ένα τελείως thought provoking video. φυσικά και αυτοι, σε μια προηγούμενη Live εμφάνισή τους, από τις λίγες σε MTV, έκαναν υπερβολές (για την εποχή ήταν αρκετό το να έσπαγες τα σκηνικά του show, ακόμα και αν ήσουν 28-29,όχι δηλ. πιτσιρίκι και να φωναζεις fuck mtv)και μάλιστα σε live broadcasting. Η υπερβολή είναι γνώρισμα της δίψας για δόξα. Το θέμα είναι τι κάνεις με τη δόξα. Αυτοί ξέρουμε τι έκαναν με τη δόξα: δεν ξανάκαναν video με εξαίρεση 2-3 στην εικοσάχρονη και πλέον καριέρα τους, το ένα από τα οποία ήταν animation. Ας περιμένουμε και τη Miley, λοιπόν!
Για μένα ήταν ανέκαθεν ξεκάθαρο ότι sex και mainstream pop πάνε χεράκι-χεράκι. Ξαφνικά παρατηρώ τον κόσμο τόσο στην Αμερική (που είναι και αρκετά συντηρητικοί) να αντιδρά εντόνως (είναι πρώτο θέμα παντού - AKOMA ΚΑΙ ΣΤΟ CNN) επειδή μια ποπ σταρλετίτσα κουνάει τον κώλο της. Λες και δεν έχει ξαναγίνει αυτό στα χρονικά. Σταρλετίτσα να κουνάει τον κώλο της σε performance εμπορικής ποπ μουσικής στα VMA τα πιο εμπορικά τραγελαφικά γραφεία. Ανέκαθεν ήταν αυτός ο χαρακτήρας των VMA. Δηλαδή μπορεί να είναι προκλητικός ο Baron-Cohen και να είναι αξιαγάπητος, αλλά η Miley απαγορεύεται. Γιατί ακριβώς είπαμε; Και γιατί η εμφάνισή της είναι χειρότερη από της Gaga ή οποιουδήποτε άλλου;Οι ποπ καλλιτέχνες κυρίως πουλάνε sex και μετά μουσική.Sex πουλάει ο Justin Timberlake.Sex πουλάει η Britney.Sex πουλάει η AguileraSex πουλάει η RihannaO Bieber και όλο το κακό Disney συναπάντημαΓιατί ξαφνικά αυτός ο χαμός με τη Miley; Τι διαφορετικό έκανε από την Gaga που είναι συνέχεια με thongs on stage;Έχετε δει γυμνές φωτογραφίσεις Aguilera;Νομίζω πως μιλάμε για πουριτανισμό.Το κοινό δεν μπορεί να δεχθεί πως η Miley δεν είναι η Hanah Montana. Το κοινό επί της πολύ ουσίας απλά δεν μπορεί να δεχθεί ότι η Miley μπορεί και καυλώνει και γουστάρει που καυλώνει. Αυτή είναι η απλή αλήθεια. Όχι δεν ενοχλεί η "αισθητική". Αυτά είναι μπούρδες. Η αισθητική αυτή είναι των VMAs. Δεν είναι τα Νόμπελ ούτε καν τα Όσκαρ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΤΑ GRAMMY.Είναι τα VMA. Όποιος ξέρει τι παρακολουθεί, ξέρει τι να περιμένει. Όχι η Miley δεν τα "ακούει" για την αισθητική της. Τα ακούει (και κάτω από τα video στο youtube της)επειδή απέκτησε σεξουαλικότητα.Ο κόσμος (ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ) θέλει τις γυναίκες asexual. Σεμνές και ταπεινές. Όχι προκλητικές και sexy. Όχι το θέαμα δεν ήταν της αισθητικής μου, δεν ισχυρίζομαι πως είναι μια καλή performance. Ήταν απαίσια, ειδικά αυτά τα κοτσίδια. Αλλά δεν περίμενα κάτι άλλο. Η σημερινή ποπ έχει δώσει δείγματα για το που κατευθύνεται. Αλλά από εκεί και πέρα σιχαίνομαι τον συντηρητισμό.ΥΓ. Ε ΡΕ ΦΡΟΫΝΤ ΠΟΥ ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ
Μας χρειαζεται Φρουντ , αλλα σου χρειαζεται και σενα , γιατι αν ηξερες κατι απο ψυχαναλυση θα ηξερες πως ολη αυτη η μανια για σεξουαλικοτητα που ουσιαστικα απλα καταπιεζει το ατομο να ειναι υπερβολικα σεξουαλικο και να μην εχει καμια αλλη διασταση ειναι το ιδιο με το να καταπιεζεις ενα ατομο να ειναι ασεξουαλ.Αλλο ασεξουαλ , αλλο ξεφτιλιζομαι .Το υγειες ειναι στη μεση , χωρις υπερβολες ο καθενας νιωθει ανετα με τη σεξουαλικοτητα του και δεν χρειαζεται να διατυμπανιζουμε τιποτα , ολοι ειμαστε σεξουαλικοι , ολοι κανουμε σεξ , ειδες εσυ κανεναν στο δρομο να τριβεται στις κολονες; Το κοριτσι δεν απεκτησε σεξουαλικοτητα απλα αρχισε να την καιει.Γιατι η γυναικα απο κει που της επεβαλλαν να ειναι σεμνη τωρα της επιβαλλουν να ειναι δευτερατζα , το κοριτσι κραζει για λιγη προσοχη.Επισης το να ειναι ενας ανθρωπος προκλητικος και σεξυ δεν ειναι απαραιτητα υγειες , ο καθενας ειναι οτι θελει να ειναι συνειδητα.
Τα vmas τα τελευταία χρόνια έχουν μετατραπεί σε τσίρκο οπότε δε μου κάνει εντύπωση η εμφάνιση της Miley, μόνο secondhand embarrassment μου προκαλεί. Πέραν τούτου όμως, γιατί τα media κράζουν την Cyrus ως τσόλι κτλ και δεν λένε τίποτα για αυτόν τον λίγδα τον Thickle που είναι και παντρεμένος μ'ένα γιο και κωλοτρίβεται με εικοσάχρονα παντού?(βλ. βίντεο blurred lines)
Διαβάζοντας και την εξομολόγηση που παρέθεσε ο Άρης, πιστεύω πως αυτό το κείμενο:http://www.cracked.com/blog/7-reasons-child-stars-go-crazy-an-insiders-perspective/ είναι πολύ επίκαιρο σήμερα και αξίζει μια ανάγνωση. Για όσους δεν γνωρίζουν, η Mara Wilson είναι το κοριτσάκι που πρωταγωνίστησε σε παιδικές και μη ταινίες στις αρχές των 90s, όπως τα Matilda και Mrs Doubtfire
Αν και συμφωνώ με τα περισσότερα που είπες, διαφωνώ με την παράγραφο που είπες για τον Macaulay Culkin και την Britney, αφού περίγραψες προσοπικές στιγμές των τραγουδιστών, δεν έκαναν κακές εμφανίσεις στα MTV Awards όμως.Επίσης, αν ο Kanye West έκανε την καλήτερη παρουσίαση αυτό πρέπει να σημάινει ότι η βράδια ολόκληρη ήταν όσο κακή όσο η παρουσίαση της Miley, αφού ο Kanye West, προσοπικά, πιστεύω είναι στην ομάδα των χειρότερων τραγουδιστών που υπήρξαν.
Παντως δεν είναι και η πρώτη που ξέφυγε. Βλ. Macaley Culkin, Britney Spears, Amanda Bynes παιδάκια του Hollywood που μεγάλωσαν και προκοψαν. Too much pressure, no childhood, too many paparazzi, too many drugs, no brains..typical.
Κι εκεί που ένιωθα έναν καποιο σεμνοτυφισμό, κάτιτις έχοντας μείνει άλαλη με το όλο σκηνικό ευτυχώς βγήκαν πολλοί και απορησαν σαν κι εμενα!Γιατί υπάρχει μια πολύ λεπτή γραμμη ανάμεσα στο sexy & το trashy, εδώ όχι απλά το ξεπέρασε, βγήκε και τελείως αντιαισθητικό. και πες οτι δεν μας νοιάζει που ήταν ex-kid-disney-star, είναι και άφωνη αυτό που το πας. Κι εκεί να εχει τελειώσει η δική της συμμετοχή στο τραγούδι και να προσπαθεί να μείνει με οποιαδήποτε hardcore εικονα στη σκηνή.Α και btw η ροκ μουσική σκηνή είναι γεμάτη απο sexy εμφανίσεις/videos, δεν θυμάμαι να ήταν κανένα trashy. Ούτε είχαν βέβαια κανένα βλαχαδερό να παριστάνει την καραφλή τραγουδίστρια :P
Κρίμα... Η ιστορία επαναλαμάνεται γι' ακόμη μια φορά... 'Ολα τα παιδιά που μεγαλώνουν κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας, έχουν να περάσουν μεγάλη δοκιμασία μέχρι να βρουν τον εαυτό τους... Εύχομαι η Miley να είναι από τους δυνατούς - και τους τυχερούς - και να τον βρει σύντομα...
Έκανα έναν κόπο να δω τα VMA και νομίζω πως μία είναι η πιο κατάλληλη λέξη για να περιγράψει το όλο σκηνικό: Φτήνια. Αδιάφορα τραγούδια, βιντεοκλίπ χωρίς έμπνευση στην πλειοψηφία τους και μία εκδήλωση που άνετα την λες κιτσαριό...κρίμα.Όσο για τη Miley, αυτή νομίζει πως είναι προκλητική,edgy,sexy,"σας γράφω όλους-κάνω ότι γουστάρω..."Όχι, Miley αγάπη μου. Αντιπαθητική είσαι. Κι ενοχλητική. Και επιδεινώνεις τη μόλυνση που ταλαιπωρεί τα μάτια μου το τελευταίο 10ήμερο (για την ακοή δεν μιλάω καν...).