Αυτή η οπτική ψευδαίσθηση δείχνει τα εγκεφαλικά σας κύματα

Αυτή η οπτική ψευδαίσθηση δείχνει τα εγκεφαλικά σας κύματα Facebook Twitter
7


Αυτή η οπτική ψευδαίσθηση δείχνει τα εγκεφαλικά σας κύματα Facebook Twitter


Η εικόνα αυτή που μοιάζει με ανεμόμυλο  δεν είναι τίποτε άλλο από μαύρες και άσπρες γραμμές. Όταν την κοιτάξει κανείς με τον κατάλληλο τρόπο όμως, κάτι παράξενο και όμορφο συμβαίνει: αρχίζει να τρεμοπαίζει. Μπορεί αρχικά να σκεφτείτε ότι είναι απλά μια παραδοσιακή οπτική ψευδαίσθηση, αλλά στην πραγματικότητα, αυτό που βλέπετε είναι τα κύματα του εγκεφάλου σας.

Για να δείτε την οπτική ψευδαίσθηση χρειάζεται λίγη δουλειά. Κοιτάξτε πρώτα το  σχήμα και στη συνέχεια κοιτάξτε σε ένα σημείο που απέχει μόλις μερικά εκατοστά από αυτό. Όταν ο «ανεμόμυλος» βρεθεί στην περιφερειακή σας όραση, θα πρέπει να αρχίσετε να βλέπετε το κέντρο να τρεμοπαίζει, κάπως σαν ένα πραγματικά φωτεινό αστέρι.

Σε μια νέα έρευνα, οι νευρολόγοι Rodika Sokoliuk και Rufin VanRullen υποστηρίζουν ότι αυτό που βλέπετε είναι στην πραγματικότητα μια εκδήλωση των κυμάτων άλφα του εγκεφάλου σας. Τα κύματα άλφα ήταν οι πρώτες νευρικές ταλαντώσεις που ανιχνεύθηκαν από τον Hans Berger, εφευρέτη του ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG)-εξ ου και η ονομασία «άλφα» και αντιπροσωπεύουν τις ρυθμικές αλλαγές στη δραστηριότητα του εγκεφάλου. Τυπικά, αυτές οι συχνότητες κάνουν κύκλο σε ρυθμό περίπου 10 Hz, ή δέκα φορές το δευτερόλεπτο. Η συχνότητα είναι εν μέρει ο τρόπος που έκαναν τη σύνδεση μεταξύ της εικόνας που τρεμοπαίζει και των κυμάτων άλφα οι Sokoliuk και VanRullen.


[via]

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια