ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Τριανταπέντε χρόνια φυλακή στον Μάνινγκ

Τριανταπέντε χρόνια φυλακή στον Μάνινγκ Facebook Twitter
3

Σε 35 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ, που κρίθηκε ένοχος για τη διαρροή χιλιάδων απόρρητων διπλωματικών εγγράφων στο WikiLeaks.

Η δίκη διήρκησε δύο μήνες, και κατά τη διάρκειά της η στρατοδίκης Ντενίζ Λιντ, που τον περασμένο μήνα είχε κρίνει ένοχο τον Μάνινγκ για 20 αδικήματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών της κατασκοπείας και της κλοπής, αποφάσισε και την ατιμωτική αποστράτευση του 25χρονου και του επέβαλε στέρηση μέρους του μισθού που λάμβανε.

Κινδύνευε να καταδικαστεί σε 90 χρόνια φυλακή

Με βάση τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε, ο 25χρονος κινδύνευε να καταδικαστεί  σε κάθειρξη 90 ετών, παρότι οι εισαγγελικές αρχές είχαν ζητήσει να επιβληθεί ποινή 60 ετών. Οι συνήγοροί του δεν είχαν κάνει αντιπρόταση, αλλά ζήτησαν από την στρατοδίκη «να μην του στερήσει τα νιάτα του» γιατί οι προθέσεις του ήταν αγαθές.

Η δίκη έγινε στο στρατοδικείου του Φορτ Μιντ, στρατιωτική βάση κοντά στο Μέριλαντ. Η στρατοδίκης, ανέφερε ότι στην ποινή των 35 ετών θα συμπεριληφθούν τα περίπου 3,5 χρόνια που ο Μάνινγκ βρίσκεται προφυλακισμένος. Ο 25χρονος θα έχει δικαίωμα να αποφυλακιστεί υπό όρους αφού εκτίσει το ένα τρίτο της ποινής του.

Περισσότεροι από 700.000 απόρρητοι φάκελοι στο WikiLeaks

Να θυμίσουμε πως το 2010 ο Μάνινγκ παρέδωσε περισσότερους από 700.000 απόρρητους φακέλους, βίντεο από μάχες και διπλωματικά τηλεγραφήματα στον ιστότοπο του Τζούλιαν Ασάνζ, τα οποία αμέσως μόλις δημοσιεύτηκαν προκάλεσαν διεθνή σάλο.

Μεταξύ αυτών ήταν και το βίντεο από ένα ελικόπτερο Απάτσι του αμερικανικού στρατού που άνοιξε πυρ εναντίον "ύποπτων" στη Βαγδάτη, το 2007, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους, ανάμεσά τους και δύο εργαζόμενους στο πρακτορείο Reuters.

Η ονομασία του βίντεο στον ιστότοπο ήταν «Παράπλευρος Φόνος».

3

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
Άνθρωποι σαν αυτόν είναι οι πραγματικοί ακτιβιστές. Παίρνουν πολύ σοβαρά ρίσκα ξέροντας ότι θα πληρώσουν τις συνέπειες! Τραγική η σύγκριση με την Ελλάδα όπου οι εδώ "ακτιβιστές" ( συνήθως συνδικαλιστές/πολιτικάντηδες/στελέχη κομματων κτλ) κάνουν ότι γουστάρουν βαπτίζοντας το "ακτιβισμό" ή "κοινωνικό αγώνα" θεωρώντας αναφαίρετο δικαίωμα την ολική ατιμωρησία τους!