Βιβλία αμέτρητων σελίδων σε μία πρόταση

Βιβλία αμέτρητων σελίδων σε μία πρόταση Facebook Twitter
20

Θα το έχετε ακούσει – υπάρχουν και αυτοί που λένε ότι δεν μπορούν να διαβάσουν τα μεγάλα βιβλία.

Είναι κάτι ακατανόητο για το δικό μου μυαλό: τι σημασία έχει πόσο μεγάλο είναι ένα βιβλίο; Μήπως μας πληρώνουν με το κομμάτι; Μήπως βιαζόμαστε να τσεκάρουμε κάποιο κουτάκι με τα διαβασμένα; Μας έχει μείνει τραύμα από τότε που αποστηθίζαμε (ή που έπρεπε να αποστηθίσουμε, αλλά δεν το κάναμε) ατελείωτες σελίδες για τις εισαγωγικές εξετάσεις; Ή απλώς, δεν αγαπάμε το διάβασμα;

Για αυτούς που το αγαπάνε υπάρχει το ανάποδο πρόβλημα: θεωρούν ότι με τα σύντομα βιβλία δεν έχουν καλή σχέση ποσότητας-τιμής. «Γιατί να αγοράσω 100 σελίδες για 12 ευρώ, ενώ με 18 ευρώ παίρνω πάνω από 200;» Άλλος παραλογισμός – αν και πιο κατανοητός, γιατί το μικρό βιβλίο θα τελειώσει γρήγορα, και ο φανατικός αναγνώστης θα χρειαστεί σύντομα να πληρώσει για το επόμενο φιξάκι.

Στα σχολεία πολλών χωρών το διάβασμα λογοτεχνίας για το καλοκαίρι είναι υποχρεωτικό. Αλλού υπουργεία, αλλού συμβούλια δασκάλων, αλλού κάθε σχολείο ξεχωριστά, επιλέγει βιβλία που οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να διαβάσουν. Όταν το διάβασμα βέβαια γίνεται δουλειά, μένει για την τελευταία εβδομάδα, ίσως και για την τελευταία μέρα, με αποκαρδιωμένους μαθητές να παίρνουν αυτό το τρισκατάρατο τούβλο στο κρεβάτι, μήπως και πάρουν μια ιδέα από τις πρώτες σελίδες. Τώρα το ίντερνετ βοηθάει και τους πιο τεμπέληδες, με άφθονες περιλήψεις παντού, με τα κυρίως σημεία τονισμένα, με τις προκάτ ερωτήσεις του δασκάλου λυμένες. Είναι αυτό καλύτερο από το τίποτα;

Το φαινόμενο περιγράφεται με καταπληκτικό τρόπο στο παρακάτω βίντεο, όπου ένας ηθοποιός (όποιος βλέπει το σήριαλ Parks and Recreation τον ξέρει – και σίγουρα τον λατρεύει) συνοψίζει το περιεχόμενο γνωστών βιβλίων σε μια πρόταση:

Μόμπι Ντικ

Ένας λευκός άντρας που τον λένε Ισμαήλ είναι σε ένα πλοίο που ψάχνει μια μεγάλη φάλαινα. Τη βρίσκουν.

Η φάρμα των ζώων

Είναι σαν την ταινία Babe: pig in the city αλλά στο τέλος φαίνεται ότι ο κομμουνισμός είναι κακός.

Άνθρωποι και ποντίκια

Μην αφήσεις τον μεγαλόσωμο βλάκα να ακουμπήσει την γυναίκα σου ή να χαϊδέψει το κατοικίδιό σου.

Οι περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν

Ένα αγόρι και ένας σκλάβος δραπετεύουν και ο κόσμος λέει συχνά τη λέξη "negro", υπερβολικά πολύ συχνά, αν ρωτάτε εμένα.

Αν σας αρέσει η ιδέα να κάνετε τους άλλους να πιστεύουν ότι ξέρετε για τι μιλάτε, μπορείτε να χαθείτε στις περιλήψεις του book a minute, όπου οι περιλήψεις είναι πραγματικά σύντομες, και πολύ ξεκαρδιστικές. Παράδειγμα:

Περηφάνια και Προκατάληψη


Τζέιν Ώστεν
Περίληψη: Ann Lahtinen

 

Mr. Darcy

Tίποτα δεν είναι αρκετά καλό για μένα.

Ms. Elizabeth Bennet

Δε θα μπορούσα ποτέ να παντρευτώ αυτόν τον περήφανο άντρα.

(Αλλάζουν γνώμη)

 

________________________________________________________________

Ο μεγάλος Γκάτσμπι

Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ

Περίληψη: Annie Berke
Γκάτσμπι

Ντέζι, έβγαλα όλα αυτά τα λεφτά για σένα, επειδή σ' αγαπώ.

Ντέζι

Δε μπορώ να ανταποκριθώ, επειδή εκπροσωπώ το Αμερικάνικο Όνειρο.

Γκάτσμπι

Τώρα πρέπει να πεθάνω, επειδή κι εγώ εκπροσωπώ το Αμερικάνικο Όνειρο.


(Ο Γκάτσμπι πεθαίνει).

Νικ

Σιχαίνομαι τους Νεοϋρκέζους.


TΕΛΟΣ

___________________________________________________________________

H αλήθεια είναι βέβαια ότι αν θέλεις να προκαλέσεις γέλιο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να συνοψίσεις ένα βιβλίο σε τρεις προτάσεις. Για να το κάνεις πρέπει πρώτα να έχεις καταλάβει για τι μιλάει, κι αυτό δεν είναι αυτονόητο ούτε μεταξύ των πιο φανατικών αναγνωστών. Αν πιστεύετε ότι μπορείτε να το κάνετε, περιμένουμε τις περιλήψεις σας στα σχόλια.

Βιβλίο
20

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Υπάρχει η βουλιμική, υπάρχει και η ανάγνωση dégustation. Προτιμώ τη δεύτερη»

The Book Lovers / «Υπάρχει η βουλιμική, υπάρχει και η ανάγνωση dégustation. Προτιμώ τη δεύτερη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον Νίκο Τσούχλο, πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ωδείου Αθηνών και αναπληρωτή καθηγητή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, για το αναγνωστικό του εκκρεμές.
THE LIFO TEAM
σταινμπεκ

Σαν Σήμερα / Σαν σήμερα το 1940 «Τα σταφύλια της οργής», το magnum opus του Τζον Στάινμπεκ, τιμάται με το βραβείο Πούλιτζερ

Στο δημοφιλέστερο βιβλίο του, που τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ σαν σήμερα το 1940, ο Στάινμπεκ αποτυπώνει την ψευδαίσθηση του αμερικανικού ονείρου κατά την περίοδο της μεγάλης οικονομικής ύφεσης.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Με το καινούργιο κοστούμι Ραλφ Λόρεν

Βιβλίο / Ο Σαλμάν Ρούσντι έζησε για να ξαναβάλει κοστούμι Ραλφ Λόρεν

Τα πιο κρίσιμα 27 δευτερόλεπτα της ζωής του, η δολοφονική επίθεση που δέχτηκε το 2022 σε ένα κέντρο για συγγραφείς στη Νέα Υόρκη αποτελεί τον πυρήνα του αυτοβιογραφικού βιβλίου του «Μαχαίρι».
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Απώλειες / Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Η ζωή και το έργο του σπουδαίου Αμερικανού συγγραφέα που στις σελίδες του κατάφερε να συνδυάσει τη μαγεία των Γνωστικών με την περιπέτεια της περιπλάνησης και τη νουάρ ατμόσφαιρα με τα πιο ανήκουστα αυτοβιογραφικά περιστατικά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πέτρος Μάρκαρης: «Η Αθήνα της μιας διαδρομής»

Το πίσω ράφι / «Η Αθήνα της μιας διαδρομής»: Η περιήγηση του Πέτρου Μάρκαρη στις γειτονιές από τις οποίες περνά ο Ηλεκτρικός

Η διαδρομή Πειραιάς - Κηφισιά δεν είναι απλώς ο συντομότερος δρόμος για ν’ ανακαλύψει κανείς την Αθήνα, αλλά κι ο προσφορότερος για να διεισδύσει στην κοινωνική της διαστρωμάτωση.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μαρία Κομνηνού: «Ο Κάφκα και ο Μελβίλ με συνδέουν με τη μητέρα μου»

The Book Lovers / Μαρία Κομνηνού: «Ο Κάφκα και ο Μελβίλ με συνδέουν με τη μητέρα μου»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητά με την πρόεδρο του ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδας και ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για τις «διαδρομές» που κάνει από τα βιβλία στο σινεμά και από το σινεμά στα βιβλία.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ο Καβάφης στην Αθήνα

Σαν Σήμερα / Η ιδιαίτερη, «περίπλοκη και κάπως αμφιλεγόμενη» σχέση του Καβάφη με την Αθήνα

Σαν σήμερα το 1933 πεθαίνει ο Καβάφης στην Αλεξάνδρεια: Η έντονη και πολυκύμαντη σχέση του με την Αθήνα αναδεικνύεται στην έκθεση του νεοαφιχθέντος Αρχείου Καβάφη στη Φρυνίχου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Παπαδιαμάντης και η αυτοκτονία στη λογοτεχνία

Βιβλίο / Ο Παπαδιαμάντης και η αυτοκτονία στη λογοτεχνία

Το ημιτελές διήγημα «Ο Αυτοκτόνος», στο οποίο ο συγγραφέας του βάζει τον υπότιτλο «μικρή μελέτη», μας οδηγεί στο τοπίο του Ψυρρή στο τέλος του 19ου αιώνα, κυρίως όμως στο ψυχικό τοπίο ενός απελπισμένου και μελαγχολικού ήρωα.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ο ιερός και βλάσφημος συγγραφέας Πέδρο Αλμοδόβαρ

Βιβλίο / Ο ιερός και βλάσφημος συγγραφέας Πέδρο Αλμοδόβαρ

Για πρώτη φορά κυκλοφορούν ιστορίες από το αρχείο του Πέδρο Αλμοδόβαρ με τον τίτλο «Το τελευταίο όνειρο», από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 μέχρι σήμερα, συνδέοντας το ιερό με το βέβηλο, το φανταστικό με το πραγματικό και τον κόσμο της καταγωγής του με τη λάμψη της κινηματογραφίας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ

σχόλια

6 σχόλια
'Αναζητωντας το χαμενο χρονο' του Μαρσελ Προυστ..Τεσσερις τομοι των πεντακοσιων σελιδων εκαστος.. για ν'αποδειξει το ευκολως εννοουμενο οτι αμα κληρονομησεις πολλα φραγκα απ το σοι σου εχεις οσο χρονο θελεις για ν'ασχοληθεις με το γραψιμο το πηδημα και την τεχνη.
και ακριβως επειδή δεν φημίζεσαι για την εξυπνάδα σου, είπες να κάνεις ένα άκυρο και άχρηστο σχόλιο για ένα απλό "τυπογραφικό" (ούτε καν ορθογραφιας? τσ τσ τσ)Δεν πειράζει μωρέ, ό,τι μπορεί ο καθένας :)
Proust, Joyce, Shakespeare δεν διαβάζεις "για να" μάθεις ή να πετύχεις κάτι. Επιλύσιμους γρίφους και συναρπαστικό τέλος έχουν τα αστυνομικά μυθιστορήματα και τα ρομάντζα
Τέλειο εύρημα Λένα! Μερικά σύγχρονα ελληνικά κλασικά. Άρης Αλεξάνδρου, Το κιβώτιο: Μπα, άδειο ήταν τελικά; καλύτερα, έτσι θα χωρέσει και όλα τα πτώματα που προέκυψαν κατά τη μεταφορά του. (Εμφύλιος) Αλέξανδρος Κοτζιάς, Αντιποίησις αρχής: Είμαι ένα ταλαίπωρο χαφιεδάκι που την έχει βγάλει λάδι από την Κατοχή και δώθε πηγαίνοντας πάντα με τον νικητή αλλά τελικά την πάτησα με το Πολυτεχνείο. (Βρίζει, πεθαίνει) Δημήτρης Χατζής, Το τέλος της μικρής μας πόλης: Είμαστε διάφοροι ήρωες στα Γιάννενα που αν δεν πάρουμε χαμπάρι ότι οι νέοι καιροί απαιτούν προοδευτικότητα και αγωνιστικότητα (για να μην πω και ταξική συνείδηση), μας έφαγε το μαύρο φίδι. (Και μετά θα φάει κι εσένα φίλε αναγνώστη). Θανάσης Βαλτινός, Στοιχεία για τη δεκαετία του '60:Τουλάχιστον 150 ήρωες. Οι άντρες θέλουν να μεταναστεύσουν και οι γυναίκες να παντρευτούν. Γράφουν γράμματα. Στο μεταξύ η Ελλάδα κουρεύεται, όπως φαίνεται από τα αποκόμματα των εφημερίδων.
κουιζ.α. ένα κοριτσάκι κρύβεται σε μια σοφίτα.β. ένα τέρας-κλόουν κρύβεται στον υπόνομο και σπέρνει τον τρόμο.γ. ο θεός δημιούργησε τον άνθρωπο και μετά του απαγόρευσε τα πάντα (απαιτούνται τουλάχιστον 3 απαντήσεις)δ. ένας προφέσσορας λιγουρεύεται μια πιτσιρίκα.ε. ααα δεν θέλω να γερνάω, ας γερνάει το πορτραίτο μου.στ. Τι; Έκλεψαν το Λενάκι; Θα γίνει χαμός!ζ. οι πρόγονοι σου ήταν μαιμουδάνθρωποι και μπορώ να το αποδείξω!
γ. Η βιβλοςστ. Ιλιαδαζ. Η καταγωγη των ειδωνΟλα του Νταν Μπραουν: Υπάρχει ενα παναρχαιο μυστικο που αν αποκαλυφθει θα γινει χαμος. Το ονομα του ρόδου: Φονος στo μοναστηριΑρχοντας των δαχτυλιδιων: Ο Φροντο πρεπει να καταστρεψει ενα σατανικο δαχτυλίδι.Γυρίζοντας το γαλαξία με ωτοστοπ: Καποιος γυρίζει το γαλαξία με ωτοστόπ :p
α. το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ - Άννα Φρανκβ. το αυτό (It) - Στέφεν Κινγκγ. γ1. το κοράνι, γ2, η βίβλος, γ3, torah, κλπδ. Λολίτα - Ναμπόκοφε. Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέι - Όσκαρ Ουάιλντστ. Ιλιάδα - Όμηροςζ. Η καταγωγή των ειδών - ΔαρβίνοςΒασικά τα βρήκατε παρά το divercity.@Mat είναι βιβλίο με πάνω απο χίλιες σελίδες απόλαυσης