Βιβλία αμέτρητων σελίδων σε μία πρόταση

Βιβλία αμέτρητων σελίδων σε μία πρόταση Facebook Twitter
20

Θα το έχετε ακούσει – υπάρχουν και αυτοί που λένε ότι δεν μπορούν να διαβάσουν τα μεγάλα βιβλία.

Είναι κάτι ακατανόητο για το δικό μου μυαλό: τι σημασία έχει πόσο μεγάλο είναι ένα βιβλίο; Μήπως μας πληρώνουν με το κομμάτι; Μήπως βιαζόμαστε να τσεκάρουμε κάποιο κουτάκι με τα διαβασμένα; Μας έχει μείνει τραύμα από τότε που αποστηθίζαμε (ή που έπρεπε να αποστηθίσουμε, αλλά δεν το κάναμε) ατελείωτες σελίδες για τις εισαγωγικές εξετάσεις; Ή απλώς, δεν αγαπάμε το διάβασμα;

Για αυτούς που το αγαπάνε υπάρχει το ανάποδο πρόβλημα: θεωρούν ότι με τα σύντομα βιβλία δεν έχουν καλή σχέση ποσότητας-τιμής. «Γιατί να αγοράσω 100 σελίδες για 12 ευρώ, ενώ με 18 ευρώ παίρνω πάνω από 200;» Άλλος παραλογισμός – αν και πιο κατανοητός, γιατί το μικρό βιβλίο θα τελειώσει γρήγορα, και ο φανατικός αναγνώστης θα χρειαστεί σύντομα να πληρώσει για το επόμενο φιξάκι.

Στα σχολεία πολλών χωρών το διάβασμα λογοτεχνίας για το καλοκαίρι είναι υποχρεωτικό. Αλλού υπουργεία, αλλού συμβούλια δασκάλων, αλλού κάθε σχολείο ξεχωριστά, επιλέγει βιβλία που οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να διαβάσουν. Όταν το διάβασμα βέβαια γίνεται δουλειά, μένει για την τελευταία εβδομάδα, ίσως και για την τελευταία μέρα, με αποκαρδιωμένους μαθητές να παίρνουν αυτό το τρισκατάρατο τούβλο στο κρεβάτι, μήπως και πάρουν μια ιδέα από τις πρώτες σελίδες. Τώρα το ίντερνετ βοηθάει και τους πιο τεμπέληδες, με άφθονες περιλήψεις παντού, με τα κυρίως σημεία τονισμένα, με τις προκάτ ερωτήσεις του δασκάλου λυμένες. Είναι αυτό καλύτερο από το τίποτα;

Το φαινόμενο περιγράφεται με καταπληκτικό τρόπο στο παρακάτω βίντεο, όπου ένας ηθοποιός (όποιος βλέπει το σήριαλ Parks and Recreation τον ξέρει – και σίγουρα τον λατρεύει) συνοψίζει το περιεχόμενο γνωστών βιβλίων σε μια πρόταση:

Μόμπι Ντικ

Ένας λευκός άντρας που τον λένε Ισμαήλ είναι σε ένα πλοίο που ψάχνει μια μεγάλη φάλαινα. Τη βρίσκουν.

Η φάρμα των ζώων

Είναι σαν την ταινία Babe: pig in the city αλλά στο τέλος φαίνεται ότι ο κομμουνισμός είναι κακός.

Άνθρωποι και ποντίκια

Μην αφήσεις τον μεγαλόσωμο βλάκα να ακουμπήσει την γυναίκα σου ή να χαϊδέψει το κατοικίδιό σου.

Οι περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν

Ένα αγόρι και ένας σκλάβος δραπετεύουν και ο κόσμος λέει συχνά τη λέξη "negro", υπερβολικά πολύ συχνά, αν ρωτάτε εμένα.

Αν σας αρέσει η ιδέα να κάνετε τους άλλους να πιστεύουν ότι ξέρετε για τι μιλάτε, μπορείτε να χαθείτε στις περιλήψεις του book a minute, όπου οι περιλήψεις είναι πραγματικά σύντομες, και πολύ ξεκαρδιστικές. Παράδειγμα:

Περηφάνια και Προκατάληψη


Τζέιν Ώστεν
Περίληψη: Ann Lahtinen

 

Mr. Darcy

Tίποτα δεν είναι αρκετά καλό για μένα.

Ms. Elizabeth Bennet

Δε θα μπορούσα ποτέ να παντρευτώ αυτόν τον περήφανο άντρα.

(Αλλάζουν γνώμη)

 

________________________________________________________________

Ο μεγάλος Γκάτσμπι

Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ

Περίληψη: Annie Berke
Γκάτσμπι

Ντέζι, έβγαλα όλα αυτά τα λεφτά για σένα, επειδή σ' αγαπώ.

Ντέζι

Δε μπορώ να ανταποκριθώ, επειδή εκπροσωπώ το Αμερικάνικο Όνειρο.

Γκάτσμπι

Τώρα πρέπει να πεθάνω, επειδή κι εγώ εκπροσωπώ το Αμερικάνικο Όνειρο.


(Ο Γκάτσμπι πεθαίνει).

Νικ

Σιχαίνομαι τους Νεοϋρκέζους.


TΕΛΟΣ

___________________________________________________________________

H αλήθεια είναι βέβαια ότι αν θέλεις να προκαλέσεις γέλιο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να συνοψίσεις ένα βιβλίο σε τρεις προτάσεις. Για να το κάνεις πρέπει πρώτα να έχεις καταλάβει για τι μιλάει, κι αυτό δεν είναι αυτονόητο ούτε μεταξύ των πιο φανατικών αναγνωστών. Αν πιστεύετε ότι μπορείτε να το κάνετε, περιμένουμε τις περιλήψεις σας στα σχόλια.

Βιβλίο
20

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργία Παπαγεωργίου, επιμελήτρια κειμένων

Οι Αθηναίοι / Γεωργία Παπαγεωργίου: «Δεν υπάρχει βιβλίο χωρίς λάθος»

Από τα παιδικά χρόνια στο Παγκράτι και τη Φιλοσοφική μέχρι τη γνωριμία με τον Φίλιππο Βλάχο και τη δημιουργία του εκδοτικού «Κείμενα», η ακαταπόνητη επιμελήτρια βιβλίων μιλά για την τέχνη της διόρθωσης, την ενασχόληση με την τυπογραφία, τις προσωπικότητες που συνάντησε και την ελπίδα που βλέπει σήμερα.
M. HULOT
Τι θα κάνατε αν βρίσκατε 350.000 ευρώ;

Το πίσω ράφι / Ο Κωνσταντίνος Τζαμιώτης ρωτά: Τι κάνεις αν βρεις 350.000 ευρώ;

Στο μυθιστόρημά του «Η πόλη και η σιωπή», ο διακεκριμένος συγγραφέας αφηγείται την ιστορία ενός σκληρά δοκιμαζόμενου ανθρώπου που παλεύει να διαφυλάξει την ακεραιότητά του, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, στα τέλη της δεκαετίας του 2000.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Ίαν ΜακΓιούαν: «Ξέρεις πόσο ανόητοι μπορούν να γίνουν οι έξυπνοι;» 

Βιβλίο / Ίαν ΜακΓιούαν: «Ξέρεις πόσο ανόητοι μπορούν να γίνουν οι έξυπνοι;» 

Λίγο προτού έρθει στην Ελλάδα, ο σπουδαίος Βρετανός συγγραφέας μιλά αποκλειστικά στη LiFO για το νέο του μυθιστόρημα «Τι μπορούμε να γνωρίζουμε», την τεχνητή νοημοσύνη, την κλιματική αλλαγή, τη μνήμη και τους νέους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μάκης Μαλαφέκας, συγγραφέας

Οι Αθηναίοι / Μάκης Μαλαφέκας: «Τα social media παράγουν ακατάσχετα μέσους όρους»

Από τα παιδικά χρόνια στη Νεάπολη Εξαρχείων και τα πρώτα διαβάσματα μέχρι τις σπουδές στο Παρίσι και τη συγγραφή αστυνομικών, ο γνωστός συγγραφέας μιλάει στη LiFO για τη χαρά της δημιουργίας, την επιτυχία του «Deepfake» και για το πόσο μοιάζει στον ήρωά του Μιχάλη Κρόκο.
M. HULOT
Όλα τα βιβλία που θα διαβάσουμε αυτό το φθινόπωρο

Βιβλίο / Όλα τα βιβλία που θα διαβάσουμε αυτό το φθινόπωρο

Από τον Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας, τον Σαλμάν Ρούσντι και τον Τζο Νέσμπο, έως τον Κώστα Ταχτσή, την Τζένη Μαστοράκη, τον Μανόλη Αναγνωστάκη και την αλληλογραφία Θεοτοκά–Σεφέρη, πολυαναμενόμενοι τίτλοι, αλλά και βιβλία-σταθμοί, διαμορφώνουν το εκδοτικό τοπίο τους τρεις επόμενους μήνες.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Βιβλίο και ανάγνωση: Πώς θα αντισταθούμε στις ψηφιακές και AI Σειρήνες; / Βιβλίο στον καιρό της AI: Λιγότερη γκρίνια, περισσότερη δράση

Οπτική Γωνία / Θα λέμε στο ΑΙ να διαβάσει για εμάς τον «Ηλίθιο» του Ντοστογιέφσκι;

Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως, αδαείς μαθητές, ψηφιακές σειρήνες, το Book Club της Ντούα Λίπα, η Αδιάβα-σ-τη Αθήνα και ώρα για δράση. Πώς θα γίνει πιο ελκυστική η ανάγνωση;
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Όταν ο Λέοναρντ Κοέν ζούσε ως ερωτοχτυπημένος μοναχός

Το πίσω ράφι / Όταν ο Λέοναρντ Κοέν ζούσε ως ερωτοχτυπημένος μοναχός

Δέκα χρόνια μετά τον θάνατό του, θυμόμαστε τον Καναδό δημιουργό μέσα από τις μπαλάντες, τις προσωπικές εξομολογήσεις και τα αυτοσαρκαστικά σκίτσα της ποιητικής συλλογής «Το βιβλίο του πόθου».
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Γκλόρια Στάινεμ, 1934–2026: Η όμορφη δυσκολία του φεμινισμού

Απώλειες / Γκλόρια Στάινεμ (1934–2026): Μια φωτογενής κυρία μέσα στο χυμαδιό της Ιστορίας

Η Γκλόρια Στάινεμ έγινε το κομψό πρόσωπο ενός κινήματος που ήταν πολύ πιο άγριο, πολυφωνικό και δύσκολο από την εικόνα της. Ακριβώς γι’ αυτό η ζωή της παραμένει συναρπαστική: μέσα της χωρούν η απελευθέρωση και ο συμβιβασμός, οι γυναίκες που βρήκαν φωνή και εκείνες που χάθηκαν πίσω από τη διάσημη λεζάντα.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ

σχόλια

6 σχόλια
'Αναζητωντας το χαμενο χρονο' του Μαρσελ Προυστ..Τεσσερις τομοι των πεντακοσιων σελιδων εκαστος.. για ν'αποδειξει το ευκολως εννοουμενο οτι αμα κληρονομησεις πολλα φραγκα απ το σοι σου εχεις οσο χρονο θελεις για ν'ασχοληθεις με το γραψιμο το πηδημα και την τεχνη.
και ακριβως επειδή δεν φημίζεσαι για την εξυπνάδα σου, είπες να κάνεις ένα άκυρο και άχρηστο σχόλιο για ένα απλό "τυπογραφικό" (ούτε καν ορθογραφιας? τσ τσ τσ)Δεν πειράζει μωρέ, ό,τι μπορεί ο καθένας :)
Proust, Joyce, Shakespeare δεν διαβάζεις "για να" μάθεις ή να πετύχεις κάτι. Επιλύσιμους γρίφους και συναρπαστικό τέλος έχουν τα αστυνομικά μυθιστορήματα και τα ρομάντζα
Τέλειο εύρημα Λένα! Μερικά σύγχρονα ελληνικά κλασικά. Άρης Αλεξάνδρου, Το κιβώτιο: Μπα, άδειο ήταν τελικά; καλύτερα, έτσι θα χωρέσει και όλα τα πτώματα που προέκυψαν κατά τη μεταφορά του. (Εμφύλιος) Αλέξανδρος Κοτζιάς, Αντιποίησις αρχής: Είμαι ένα ταλαίπωρο χαφιεδάκι που την έχει βγάλει λάδι από την Κατοχή και δώθε πηγαίνοντας πάντα με τον νικητή αλλά τελικά την πάτησα με το Πολυτεχνείο. (Βρίζει, πεθαίνει) Δημήτρης Χατζής, Το τέλος της μικρής μας πόλης: Είμαστε διάφοροι ήρωες στα Γιάννενα που αν δεν πάρουμε χαμπάρι ότι οι νέοι καιροί απαιτούν προοδευτικότητα και αγωνιστικότητα (για να μην πω και ταξική συνείδηση), μας έφαγε το μαύρο φίδι. (Και μετά θα φάει κι εσένα φίλε αναγνώστη). Θανάσης Βαλτινός, Στοιχεία για τη δεκαετία του '60:Τουλάχιστον 150 ήρωες. Οι άντρες θέλουν να μεταναστεύσουν και οι γυναίκες να παντρευτούν. Γράφουν γράμματα. Στο μεταξύ η Ελλάδα κουρεύεται, όπως φαίνεται από τα αποκόμματα των εφημερίδων.
κουιζ.α. ένα κοριτσάκι κρύβεται σε μια σοφίτα.β. ένα τέρας-κλόουν κρύβεται στον υπόνομο και σπέρνει τον τρόμο.γ. ο θεός δημιούργησε τον άνθρωπο και μετά του απαγόρευσε τα πάντα (απαιτούνται τουλάχιστον 3 απαντήσεις)δ. ένας προφέσσορας λιγουρεύεται μια πιτσιρίκα.ε. ααα δεν θέλω να γερνάω, ας γερνάει το πορτραίτο μου.στ. Τι; Έκλεψαν το Λενάκι; Θα γίνει χαμός!ζ. οι πρόγονοι σου ήταν μαιμουδάνθρωποι και μπορώ να το αποδείξω!
γ. Η βιβλοςστ. Ιλιαδαζ. Η καταγωγη των ειδωνΟλα του Νταν Μπραουν: Υπάρχει ενα παναρχαιο μυστικο που αν αποκαλυφθει θα γινει χαμος. Το ονομα του ρόδου: Φονος στo μοναστηριΑρχοντας των δαχτυλιδιων: Ο Φροντο πρεπει να καταστρεψει ενα σατανικο δαχτυλίδι.Γυρίζοντας το γαλαξία με ωτοστοπ: Καποιος γυρίζει το γαλαξία με ωτοστόπ :p
α. το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ - Άννα Φρανκβ. το αυτό (It) - Στέφεν Κινγκγ. γ1. το κοράνι, γ2, η βίβλος, γ3, torah, κλπδ. Λολίτα - Ναμπόκοφε. Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέι - Όσκαρ Ουάιλντστ. Ιλιάδα - Όμηροςζ. Η καταγωγή των ειδών - ΔαρβίνοςΒασικά τα βρήκατε παρά το divercity.@Mat είναι βιβλίο με πάνω απο χίλιες σελίδες απόλαυσης