Η J. K. Rowling ως άντρας έγραψε ένα αστυνομικό

Και οι κριτικοί την έκριναν χωρίς προκαταλήψεις

ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ/ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ-SHOWTIME 14.7.2013 | 17:05


Οταν έχεις πουλήσει 375 εκατομμύρια βιβλία και αυτά είναι οι ιστορίες του Χάρι Πότερ, η λογοτεχνική κοινότητα είναι καχύποπτη απέναντί σου, ακόμα και αν γράψεις μια ευχετήρια κάρτα.


Η JK Rowling είναι μια έξυπνη γυναίκα. Και για να αποφύγει την προκατάληψη σε συνδυασμό με το ασήκωτο βάρος της δημοσιότητας, έγραψε ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που εκδόθηκε τον Απρίλιο με το ψευδώνυμο Robert Galbraith.

 


Το βιβλίο της The Cuckoo's Calling, κέρδισε το σεβασμό και τους επαίνους από τους συγγραφείς αστυνομικών βιβλίων και τους κριτικούς οι οποίοι χαιρέτησαν τον συγγραφέα ως μια νέα δύναμη στο είδος.


Οι Sunday Times, ψάχνοντας να βρούν το συγγραφέα, ερεύνησαν και αποκάλυψαν ότι η πραγματική του ταυτότητα ανήκει στην καλύτερη σε πωλήσεις συγγραφέα της Βρετανίας όλων των εποχών.

 


Η ίδια η Rowling δήλωσε ότι απογοητεύτηκε κάπως, που η ταυτότητά της αποκαλύφθηκε τόσο γρήγορα.
"Ηταν μια απελευθερωτική εμπειρία" δήλωσε. "Δεν υπήρξε διαφημιστική εκστρατεία και μεγάλες προσδοκίες".
Το The Casual Vacancy, το πρώτο της βιβλίο μετά τους Χαρι Πότερ της, πήρε βιτριολικές κριτικές, παρά τις τυμπανοκρουσίες πριν την έκδοσή του (αδίκως κατά τη γνώμη μου, προκατάληψη).


Το The Cuckoo's Calling πούλησε 1.500 αντίτυπα από τον Απρίλιο που εκδόθηκε. (Από σήμερα σκίζει σε πωλήσεις, φυσικά). Αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία.


Σημασία έχει η αποδοχή. Η Rowling ετοιμάζει το επόμενό της βιβλίο, το οποίο θα εκδοθεί το 2014. Με περισσότερο θόρυβο από αυτόν που επιθυμεί. Αλλά δεν πειράζει. Το alter-ego της, ο Robert Galbraith είναι ήδη ένας αποδεκτός και ελπιδοφόρος συγγραφέας.