Η εκπομπή του Star «Στη Φωλιά των ΚΟΥΚΟΥ» θεώρησε καλό να προβάλλει ένα απόσπασμα από τηλεοπτική εκπομπή του EXTRA3 όπου μια μελλοντολόγος/σύμβουλος ζωής νουθετεί τις μητέρες ώστε να αποφύγουν λάθη στη διαπαιδαγώγηση των τέκνων τους που θα μπορούσαν να τα μετατρέψουν σε ομοφυλόφιλους. Το βίντεο αυτό ενόχλησε βαθιά όσους ασπάζονται τις αξίες των κινημάτων υπέρ των queer δικαιωμάτων, του φεμινισμού ή απλά έχουν στοιχειώδη νου και ανθρωπιά. Ωστόσο αν το καλοσκεφτούμε οι μύδροι κακώς στράφηκαν σχεδόν αποκλειστικά εναντίον της Βαλεντίνης Βασιλειάδου.

 

Η συντακτική ομάδα mainstream εκπομπής επέλεξε να παρουσιάσει τις θέσεις μιας κυρίας με την αεριτζίδικη ιδιότητα του αστρολόγου επί ενός ιδιαίτερα δύσκολου θέματος ακόμα και για τους παιδοψυχολόγους, τους επιστήμονες στο πεδίο των οποίων εμπίπτει: την ανατροφή των παιδιών. Οι άσχετες επαγγελματικές περγαμηνές της συμβούλου θα έπρεπε να αρκούν ώστε να μην ασχοληθεί κανείς με τις αντιεπιστημονικές ανοησίες που εκφράζει αλλά προφανώς αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους διψασμένους για θεαματικότητα.

 

Έτσι μας ενημέρωσαν για την προτροπή της να αναθέτουν οι γονείς τις δουλειές του σπιτιού στα παιδιά ανάλογα με το φύλο τους: τα αγοράκια να κατεβάζουν τα σκουπίδια και τα κοριτσάκια να πλένουν τα πιάτα. Η αιτιολογία είναι γιατί «έτσι πάει... για να μην κάνουμε τα παιδιά gay και πάει λέγοντας... και μπερδέψουμε τους ρόλους». Όσο ενοχλημένος ή προσβεβλημένος κι αν νιώθει κάποιος από τις απόψεις της Βαλεντίνης Βασιλειάδου, δεν μπορεί ωστόσο να της προσάψει ότι δεν είναι ξεκάθαρη στις θέσεις της, οι οποίες προφανώς συνάδουν με τα πιστεύω του σχετικά περιορισμένου κοινού της.

 

Δηλώσεις του τύπου «κυρία Βαλεντίνη, σας αγαπώ αλλά έχετε λίγο μπερδευτεί» και «αν ήμουν gay, πιθανώς θα το έλεγα, θέλω να πω δεν έχω πρόβλημα με τους gay» είναι εξοργιστικές γιατί ακριβώς στοχεύουν στο να μην πληγεί το δήθεν προοδευτικό προφίλ των τηλεπαρουσιαστών χαϊδεύοντας ταυτόχρονα τα αυτιά των ομοφοβικών νοικοκυραίων.

 

Η Βασιλειάδου, παρουσιάστρια μιας εβδομαδιαίας μεταμεσονύχτιας εκπομπής σε περιθωριακό κανάλι, δεν περνάει αντιφατικά μηνύματα στους αγγελοκρουσμένους τηλεθεατές που θέλουν να μάθουν το μέλλον τους. Αντιθέτως, οι παρουσιαστές και το πάνελ της εκπομπής που επέλεξε να αναπαράξει τα λεγόμενα της θέλουν και τα νούμερα τους ανεβασμένα και να μην τους αποκαλέσει κανείς ομοφοβικούς. 

 

Αποτυγχάνουν όμως παταγωδώς, και οι υγιώς σκεπτόμενοι οφείλουν να τους επιρρίψουν ευθύνες για τη διασπορά μικρονοϊκών απόψεων που δυνητικά θα βλάψουν και μεμονωμένα άτομα και το σύνολο της κοινωνίας. Επιλέγουν να προβάλλουν ένα στρεβλό μήνυμα ώστε στη συνέχεια δήθεν να το καυτηριάσουν και να παρουσιάσουν εαυτούς ως μεγαλόψυχους και προχωρημένους. Η αλήθεια ωστόσο απέχει πολύ από αυτό.

 

Χρησιμοποιούν ένα δημόσιο αγαθό, τη ραδιοτηλεοπτική συχνότητα του εθνικής εμβέλειας καναλιού τους, για να ενισχύσουν και να πολλαπλασιάσουν την ισχύ μιας ακραίας και αντιεπιστημονικής άποψης που ξεπερνά τα στενά όρια ενός περιφερειακού καναλιού και εισέρχεται θριαμβευτικά σε όλα τα σπίτια της Ελλάδας για να φυτέψει τον σπόρο τού πώς να κάνεις διακρίσεις μεταξύ των παιδιών σου ελπίζοντας να επηρεάσεις τη σεξουαλική τους ταυτότητα. Οι επιδερμικές και αστείες ενστάσεις που εκφέρονται πριν και μετά από την προβολή αυτή είναι μόνο για το θεαθήναι.

Θέλει υπερβολικά καλή διάθεση για να δει κάποιος τον τρόπο που προλογίζεται το θέμα από μια κοπέλα του πάνελ ως χιουμοριστικό: «Πώς μπορεί να βγει ο γιος σου άντρακλας... να μην έχεις κανένα άγχος ότι το παιδί δεν είναι αρκετά άντρας... το κορίτσι σου πώς θα έχει τον σωστό ρόλο που πρέπει...». Η εκφορά των προτάσεων αυτών είναι στην καλύτερη περίπτωση αμφιλεγόμενη, ενώ αν έχεις ανατραφεί με την αγωνία «μη σου βγει το παιδί αδερφή» σίγουρα παίρνεις τα λόγια αυτά τοις μετρητοίς.

 

Μετά το σύντομο βίντεο οι παρουσιαστές σπεύδουν μεν να διαφωνήσουν με την Βαλεντίνη, αλλά όχι πολύ ένθερμα. Δηλώσεις του τύπου «κυρία Βαλεντίνη, σας αγαπώ αλλά έχετε λίγο μπερδευτεί» και «αν ήμουν gay, πιθανώς θα το έλεγα, θέλω να πω δεν έχω πρόβλημα με τους gay» είναι εξοργιστικές γιατί ακριβώς στοχεύουν στο να μην πληγεί το δήθεν προοδευτικό προφίλ των τηλεπαρουσιαστών χαϊδεύοντας ταυτόχρονα τα αυτιά των ομοφοβικών νοικοκυραίων.

 

Τα αστειάκια που ακολουθούν εδραιώνουν ακόμα περισσότερο τη διαπίστωση αυτή αναπαράγοντας όλα τα γνωστά στερεότυπα για τον ομοφυλόφιλο-καρικατούρα. Στο «... και πιάτα έχω πλύνει...» του κεντρικού παρουσιαστή έρχεται ως ερώτηση-σχόλιο η ατάκα «αναλόγως, έχει μπορντούρα το πιάτο;». Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα κυμαίνεται και ο διάλογος: «Γάντια βάζεις; Πάντα, θέλω να προσέχω το μανικιούρ μου».

 

Όσο οι συντελεστές του πρωινάδικου προσπαθούν να μας πείσουν πως δεν ενστερνίζονται τα κακά πράγματα που λέει η «γραφική» μελλοντολόγος-life coach, άλλο τόσο αποτυγχάνουν. Η υπεράσπιση της ετεροκανονικότητας διατρανώνεται με τη δήλωση του κυρίου Κατσούλη «στον καταμερισμό συμφωνώ, αυτό καλό είναι να υπάρχει» ενώ ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι πως η συμπαρουσιάστριά του θεωρεί ότι «αυτά καλό είναι να μη λέγονται» και πιστεύει πως η Βασιλειάδου «είναι λίγο μπερδεμένη, εντάξει, δεν πειράζει».

 

Πειράζει όμως, και πειράζει πάρα πολύ. Γιατί για να προσελκύσουν τηλεθεατές οι τηλεοπτικές εκπομπές δίνουν συστηματικά βήμα και φωνή σε ανθρώπους που αρθρώνουν δημοσίως δηλητηριώδη λόγο, αδιαφορώντας παντελώς για τις συνέπειες και για το δικό τους μερίδιο ευθύνης στην εξάπλωση του μίσους και της χλεύης που έχει ως στόχο τους ΛΟΑΤΚΙ.

 

Φιλοξενώντας τέτοια θέματα οι τηλεαστέρες των πρωινάδικων βοηθούν στο ξέπλυμα και την κανονικοποίηση των ομοφοβικών απόψεων, όταν τα χειρίζονται με προφανή επιπολαιότητα, ενώ γνωρίζουν ότι απευθύνονται σε ένα κοινό που στην πλειοψηφία του θεωρεί φλέγον θέμα την ανατροφή των παιδιών και την διάπλαση του χαρακτήρα τους. 

 

Όσο λοιπόν τα ευειδή πρόσωπα των «νορμάλ» εκπομπών τροφοδοτούν τους τηλεθεατές τους με ακραίες απόψεις -ακόμα κι αν τις καταδικάζουν επιδερμικά με σαχλά αστειάκια και συγκαταβατικούς χαρακτηρισμούς εκείνων που τις εκφέρουν- καλό θα είναι να πάψουν να δηλώνουν σοκαρισμένοι με το bullying και να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τραγικά περιστατικά όπως του Βαγγέλη Γιακουμάκη.