Σκιάθος: Στον απόηχο του Παπαδιαμάντη

Σκιάθος: Στον απόηχο του «Mamma Mia!» και του Παπαδιαμάντη Facebook Twitter
2

Σκιάθος, η λαμπερή βασίλισσα των Σποράδων. Εκεί όπου η φύση συναντά τον κοσμοπολίτικο αέρα, ο οργανωμένος τουρισμός διασταυρώνεται με τους κρυμμένους θησαυρούς και η «ζωντανή» νυχτερινή ζωή με τα αρχαία μυστικά. Η Σκιάθος είναι ένα νησί που σου προσφέρει τα πάντα. Αποτελεί έναν μοναδικό συνδυασμό Ιονίου και Αιγαίου, είναι πνιγμένη στο πράσινο και τυφλώνεσαι από τις σμαραγδένιες αμμουδιές της που συναρπάζουν ακόμη και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Γενέτειρα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, γι' αυτό και σε όλη την έκταση του νησιού είναι απλωμένο το λογοτεχνικό πνεύμα του. Σημεία και τοποθεσίες για κέφι ατελείωτο, καλοκαιρινές διασκεδάσεις ή βόλτες στα σοκάκια, μονοπάτια για πεζοπορία, περίφημες μονές, όπως η Ευαγγελίστρια και η Κουνίστρα, αλλά και διάθεση για ανακάλυψη σ' ένα νησί που κρύβει πολλές εκπλήξεις.


Φτάνοντας στο λιμάνι, οι πρώτες εικόνες σε προϊδεάζουν αμέσως για όσα θα ακολουθήσουν. Μια αναγνωριστική βόλτα στον πολυσύχναστο κεντρικό πεζόδρομο της Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και στα παρακείμενα στενάκια επιβάλλεται μόλις αγκυροβολήσετε στο νησί. Επόμενη στάση το μεσαιωνικό κάστρο Μπούρτζι, χτισμένο το 1207. Πρόκειται για μια μικρή, πυκνόφυτη χερσόνησο μπροστά ακριβώς στο λιμάνι της Σκιάθου, που το χωρίζει σε δύο τμήματα. Από τη μια πλευρά βρίσκεται το εμπορικό λιμάνι και από την άλλη το παλιό λιμάνι, όπου δένουν τα καΐκια, οι ψαρόβαρκες και τα ταξιδιωτικά σκάφη αναψυχής. Διασχίζοντας τον πλατύ διάδρομο, μπορείτε να επισκεφτείτε το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, προστάτη των Ενετών, μέσα στο φρούριο, το παλιό δημοτικό σχολείο που έχει μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο και, φυσικά, να καθίσετε στο δημοτικό παραδοσιακό αναψυκτήριο για να πιείτε έναν καφέ, ατενίζοντας τη θέα στο Αιγαίο, χαζεύοντας τα πλοία που καταφθάνουν και βλέποντας τα αεροπλάνα να περνούν μπροστά σας. Σε μικρή απόσταση, απέναντι από το λιμάνι, θα ακολουθήσετε τις επιγραφές προς το σπίτι του πεζογράφου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που έχει γίνει μουσείο. Στους χώρους του παλιού αρχοντικού εκτίθενται σκιαθίτικα κειμήλια, καθώς και πολλά προσωπικά αντικείμενά του, όπως το μελανοδοχείο, το σεντούκι, το τζάκι και το κρεβάτι όπου πέρασε τους τελευταίους μήνες της ζωής του.

Σκιάθος: Στον απόηχο του «Mamma Mia!» και του Παπαδιαμάντη Facebook Twitter
Το σπίτι του πεζογράφου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη


Για να εντρυφήσετε στην ασύγκριτη ομορφιά της Σκιάθου, πάρτε ένα καραβάκι από το παλιό λιμάνι, προκειμένου να κάνετε τον γύρο του νησιού. Είναι μια δυνατή εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη. Σ' αυτήν τη μονοήμερη κρουαζιέρα θα κολυμπήσετε σε μερικές από τις χρυσές παραλίες του νησιού και θα βρεθείτε σε τοποθεσίες όπου η φαντασία ξεπερνά την πραγματικότητα. Ξεκινάτε από τα Λαλάρια, την καλύτερη παραλία της Σκιάθου, με τα τιρκουάζ νερά, τη γνωστή τρύπια πέτρα στην άκρη της ακτής και τα ολόλευκα βότσαλα – απαγορεύεται ρητά να πάρετε κάποιο από αυτά μαζί σας. Στη διάρκεια της διαδρομής, αν ο καπετάνιος είναι καλός, θα πλησιάσετε στη γνωστή Σπηλιά της Φόνισσας από το ομώνυμο βιβλίο του Παπαδιαμάντη και στη συνέχεια θα φτάσετε στο Κάστρο. Πρόκειται για την παλαιότερη, μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού, που εγκαταλείφθηκε οριστικά από τους κατοίκους το 1829. Μην αντισταθείτε στο ανηφορικό καλντερίμι, διότι όταν αγγίξετε την κορυφή του, η πανοραμική θέα θα σας αποζημιώσει: θα νομίζετε ότι αιωρείστε πάνω από τη θάλασσα, αφού θα βρίσκεστε σ' ένα από τα ψηλότερα μέρη του νησιού. Επίσης, θα δείτε απομεινάρια σπιτιών, κανόνια και πολεμίστρες, τρεις εκκλησίες, ένα τμήμα του τείχους με την πύλη, το μισοχαλασμένο τζαμί, κάποια ερείπια του Τουρκικού Διοικητηρίου, δύο δεξαμενές, το κανόνι της Αναγκιάς, καθώς και κάποιες επιγραφές με αποσπάσματα διηγημάτων του Παπαδιαμάντη. Επόμενοι σταθμοί η παραλία της Μεγάλης Ασελήνου, όπου θα φάτε στο μοναδικό εστιατόριο που διατηρείται στην αμμουδιά. Το τέλος της μίνι εκδρομής σάς επιφυλάσσει την πιο ωραία έκπληξη, το γειτονικό νησάκι της Τσουγκριάς: πεύκα, ευκάλυπτοι, κρυστάλλινα νερά, λιμνούλες-υγρότοποι, το γραφικό ταβερνάκι με τα τραπέζια-βαρέλια και το παραθαλάσσιο εκκλησάκι του Αγίου Φλώρου συνθέτουν το σκηνικό του επίγειου ακατοίκητου παραδείσου. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για το νησάκι που ήθελαν οι Beatles να αγοράσουν τη δεκαετία του '60.

Σκιάθος: Στον απόηχο του «Mamma Mia!» και του Παπαδιαμάντη Facebook Twitter
Τα Λαλάρια, είναι η καλύτερη παραλία της Σκιάθου, με τα τιρκουάζ νερά, τη γνωστή τρύπια πέτρα στην άκρη της ακτής και τα ολόλευκα βότσαλα – απαγορεύεται ρητά να πάρετε κάποιο από αυτά μαζί σας.

Παράλληλα, αξίζει να περιπλανηθείτε στα «ρόδινα ακρογιάλια», όπως τα χαρακτήριζε ο Παπαδιαμάντης, στις χρυσαφένιες ακτές του νησιού. Οι Κουκουναριές είναι η πιο φωτογραφημένη, και προσβάσιμη, διάσημη παραλία του νησιού, με το πυκνό και πανέμορφο δάσος που βρίσκεται πίσω της, καθώς και τη λίμνη της Στροφυλιάς, μια βόλτα η οποία θα σας ταξιδέψει σε άλλη εποχή – ένα καταφύγιο σπάνιων ειδών πτηνών, με πολλές επιλογές σε φαγητό και διασκέδαση. Η Μεγάλη και Μικρή Μπανάνα αποτελούν τις πιο νεανικές αμμουδιές, με beach bars, θαλάσσια σπορ και ατελείωτη μουσική. Εδώ οι ξέφρενοι ρυθμοί ταιριάζουν απόλυτα με το ηλιοβασίλεμα και τα χρώματα του τοπίου. Η Μικρή Μπανάνα είναι κατεξοχήν παραλία γυμνιστών. Στη Σκιάθο οι παραλίες είναι τόσο όμορφες, που χρόνο να έχεις να τις εξερευνάς. Βρωμόλιμνος, Αγία Παρασκευή, Καναπίτσα, Κεχριά, Αγία Ελένη και Ξάνεμος είναι μερικές από τις πανέμορφες ακτές, αλλά και κάποιες άλλες, όπως το Μανδράκι και η Μικρή Ασέληνος, που απευθύνονται σε ταξιδιώτες με υψηλά γούστα. Για να φτάσετε στο Μανδράκι θα περάσετε ένα μαγικό πευκόφυτο δάσος με αμμώδες έδαφος, θα δείτε εκτάσεις που φιλοξενούν άλογα και την ώρα του δειλινού θα ξεφύγετε απ' ό,τι σας απασχολεί. Στη Μικρή Ασέληνο θα βρεθείτε μόνο παίρνοντας το μονοπάτι που οδηγεί στη θάλασσα και είναι σίγουρο – εκεί θα χαλαρώσετε, μακριά από όλους και από όλα.

Μια βραδιά αφιερώστε την στον θερινό κινηματογράφο Attikon, όπου σίγουρα, εκτός από τις προγραμματισμένες προβολές, θα παρακολουθήσετε και το μιούζικαλ «Mamma Mia!», γυρισμένο στα νησιά των Σποράδων. Στη Σκιάθο, φυσικά, θα διασκεδάσετε χωρίς όριο και θα γευτείτε υπέροχες γαστρονομικές προτάσεις. Αργά το απόγευμα θα πιείτε τα δροσιστικά κοκτέιλ σας στις ξακουστές «μαξιλάρες», όπως το Rock 'n' Roll, βραβευμένο ως το καλύτερο μπαρ της Ευρώπης. Στο τέλος του εμπορικού λιμανιού θα αναζητήσετε τα κλαμπ του νησιού, αποτραβηγμένα από το κέντρο, για να μην ενοχλεί κανέναν η ένταση της μουσικής. Δεν είναι τυχαίο το ότι η Σκιάθος έχει εξελιχθεί σε ένα από τα νησιά που προτιμώνται για τη νυχτερινή ζωή τους. Όσον αφορά το φαγητό, αξίζει να δοκιμάσετε τα γευστικά κρεατικά στον Κοζιάκα, από τα παλαιότερα και πιο φημισμένα ψητοπωλεία του νησιού, καθώς και την παραδοσιακή ταβέρνα Μπάτης στη θέση Σκαλάκια. Επίσης, πηγαίνετε στο εστιατόριο Αμφιλύκη, στον ιστορικό οικισμό Πλάκες, για να φάτε φρέσκα ψάρια σε μια βεράντα που αιωρείται πάνω από τη θάλασσα. Τέλος, στο Αγνάντιο, στην περιοχή Βίγλες, θα απολαύσετε την ντόπια κουζίνα, συνδυασμένη με την καλύτερη θέα προς το Αιγαίο.


Η Σκιάθος δεν αποτελεί τυχαία το πράσινο διαμάντι του Αιγαίου. Ένας ανεξάντλητος τόπος, προικισμένος από τη φύση, στέκι της νεολαίας, με παραλίες απαράμιλλης ομορφιάς. Το νησί των Σποράδων με τους φιλόξενους κατοίκους και τις παραδεισένιες τοποθεσίες σάς υπόσχεται ένα καλοκαίρι με όλα τα μυστικά της επιτυχίας: ήλιο, θάλασσα, γαστρονομία, νυχτερινή διασκέδαση και αυθεντικές εμπειρίες.

Σκιάθος: Στον απόηχο του «Mamma Mia!» και του Παπαδιαμάντη Facebook Twitter
Tο παραθαλάσσιο εκκλησάκι του Αγίου Φλώρου στην Τσουγκριά
Ταξίδια
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, οι Λειψοί

Γειτονιές της Ελλάδας / Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Βίνιανη

Γειτονιές της Ελλάδας / Βίνιανη: Πώς ένας καθηγητής προσπαθεί να ξαναδώσει ζωή σ' ένα χωριό στα Άγραφα

Μια συζήτηση με τον Νίκο Μπελαβίλα, καθηγητή Πολεοδομίας και Ιστορίας της Πόλης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που προσπαθεί να κάνει ακριβώς αυτό για το ιστορικό χωριό Βίνιανη των Αγράφων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αναζητώντας τα ορεινά καταφύγια της Ηπείρου

Radio Lifo / Το οδοιπορικό μου στα ορεινά καταφύγια της Ηπείρου

Ο Χρήστος Τζούτης, εκδότης του ταξιδιωτικού περιοδικού «Lamda 3», περιγράφει στη Μερόπη Κοκκίνη το οδοιπορικό που έκανε στα ορεινά καταφύγια της Ηπείρου και δίνει χρήσιμες συμβουλές σε όσους θελήσουν να τα επισκεφθούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ