Είτε ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που σας αρέσει να διαβάζετε στις διακοπές είτε είστε από αυτούς που ποτέ δεν ταξιδεύετε χωρίς ένα βιβλίο στη βαλίτσα σας, ένα είναι το μόνο σίγουρο- θεωρείτε κι εσείς πως τα βιβλία είναι η καλύτερη συντροφιά, ειδικά στα ταξίδια. Κάποια ξενοδοχεία αποφάσισαν να πάνε την λατρεία για την λογοτεχνία ένα βήμα παραπέρα και έφτιαξαν για τους βιβλιόφιλους πελάτες τους ολόκληρα θεματικά δωμάτια με τεράστιες βιβλιοθήκες φορτωμένες υλικό για κάθε γούστο, αντιστρέφοντας με τον καλύτερο τρόπο το γνωστό "σημασία δεν έχει ο προορισμός, αλλά το ταξίδι". 

 

Αυτά είναι τα 10 ξενοδοχεία που σίγουρα θα λατρέψει κάθε βιβλιόφιλος: 

 

Taj Falaknuma Palace, Hyderabad, Ινδία

 

 

Μέσα σε ένα παλάτι κατασκευής 1894, το συγκεκριμένο ξενοδοχείο διαθέτει περισσότερα από 5.000 σπάνια βιβλία και χειρόγραφα. Κι όπως διαφημίζει και το site τους: "Τα βιβλία είναι τόσα πολλά, που για να περάσει κανείς όλη τη συλλογή θα πρέπει να διαβάζει ένα την ημέρα για περισσότερα από 16 χρόνια". 

 

Wanderlust Hotel, Σιγκαπούρη 

 

 

Το Wanderlust ικανοποιεί, χωρίς υπερβολή, κάθε συγγραφική φαντασίωση αφού διαθέτει δεκάδες θεματικά δωμάτια που καλύπτουν κάθε γούστο, αφού περιέχουν από δεντρόσπιτα μέχρι διαστημόπλοια. Βέβαια, η μεγάλη ατραξιόν είναι η σουίτα που μοιάζει με το εσωτερικό μιας γιγάντιας γραφομηχανής. 

 

Sylvia Beach Hotel, Newport, Όρεγκον

 

 

Εδώ κάθε δωμάτιο είναι εμπνευσμένο κι αφιερωμένο σε κάποιον διάσημο συγγραφέα, ανάμεσά τους οι Agatha Christie, Mark Twain, J. K. Rowling, Dr. Seuss, John Steinbeck, Shakespeare, Jules Verne, J.R.R. Tolkien και Gertrude Stein. Σημειωτέον πως στο ξενοδοχείο δεν υπάρχουν καθόλου τηλεοράσεις, τηλέφωνα ή WiFi- μόνο μια τεράστια δανειστική βιβλιοθήκη. 

 

The Library Hotel, Koh Samui, Ταϊλάνδη 

 

 

Το "Lib" όπως το αποκαλούν, βρίσκεται δίπλα σε μια πολύ ειδυλλιακή παραλία, την Chaweng Beach κι ως εκ τούτου διαθέτει κάπως ανάλογη βιβλιογραφία, που κινείται κυρίως σε "αναγνώσματα παραλίας" και γυαλιστερούς φωτογραφικούς καταλόγους (οι περισσότεροι στα αγγλικά), ιδανικές επιλογές είτε για ανάγνωση δίπλα στην διάσημη "κόκκινη πισίνα" ή στους υπόλοιπους μίνιμαλ χώρους του. Εναλλακτική επιλογή η τεράστια συλλογή από ταινίες και μουσική, που επίσης μπορεί να δανειστεί κάποιος για να περάσει την ώρα του. 

 

The Commons Hotel, Minneapolis, ΗΠΑ

 

 

Σε περίπτωση που για κάποιον βιβλιόφιλο η έννοια ξενοδοχείο είναι συνυφασμένη με το "δεν σηκώνομαι ούτε από το κρεβάτι", το Commons Hotel είναι ό,τι πρέπει, αφού διαθέτει μεν μια πολύ μεγάλη γκάμα βιβλίων αλλά παρέχει και έναν τύπου μπάτλερ που παραδίδει στο δωμάτιο οποιοδήποτε βιβλίο ζητηθεί. 

 

The Heathman Hotel, Portland,  Όρεγκον

 

 

Ίσως και το μοναδικό ξενοδοχείο στον κόσμο, που διαθέτει βιβλιοθηκάριο, ο οποίος επιμελείται κι επιβλέπει προσωπικά την συνεχώς αυξανόμενη συλλογή βιβλίων. Εδώ, η βιβλιοθήκη, δεν διαθέτει απλώς βιβλία, αλλά στην πλειοψηφία τους φέρουν και την αυθεντική υπογραφή του συγγραφέα. Υπάρχουν πάνω από 2.700 βιβλία με την υπογραφή από συγγραφείς που έχουν κερδίσει βραβείο Νόμπελ ή Pulitzer μέχρι πρώην Προέδρους των ΗΠΑ, που έχουν μείνει στο παρελθόν στο ξενοδοχείο. Κι αν δυσκολεύεστε να επιλέξετε, το εξειδικευμένο προσωπικό είναι στη διάθεσή σας να σας προτείνει αυτό που σας ταιριάζει. 

 

Il Salviatino, Florence, Ιταλία

 

 

Η βιβλιοθήκη του Il Salviatino με τους δερμάτινους καναπέδες λειτουργεί και σαν χώρος όπου μπορεί κανείς ενώ βυθίζεται στις σελίδες του ενός βιβλίου να απολαμβάνει ταυτόχρονα κι ένα απεριτίφ. Κι αυτό σε περίπτωση που έχει ήδη χορτάσει την βόλτα του στα 12 συνολικά στρέμματα των ειδικά διαμορφωμένων εξωτερικών χώρων του ξενοδοχείου, περπατώντας ανάμεσα σε τοιχογραφίες του 19ου αιώνα. 

 

The Gladstone, Flintshire, Β. Ουαλία

 

 

Το Gladstone ορίζεται περισσότερο ως βιβλιοθήκη με δυνατότητα διανυκτέρευσης παρά το αντίστροφο, αφού διαθέτει περισσότερα από 250.000 βιβλία. Είναι η αμέσως μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της Ουαλίας, μετά την Εθνική Βιβλιοθήκη της χώρας. Σύμφωνα δε με το site του ξενοδοχείου, πάνω από 300 βιβλία που διατίθενται προς ανάγνωση έχουν γραφτεί σε κάποιον από τα δωμάτια!

 

The Library Hotel New York, Nέα Υόρκη

 

 

Για πολλούς το συγκεκριμένο ξενοδοχείο είναι σχεδόν εφάμιλλο του Metropolitan Museum of Art, καθώς κάθε δωμάτιο στους 10 συνολικά ορόφους του είναι διακοσμημένο βάσει των διάφορων τμημάτων του Δεκαδικού Συστήματος Ταξινόμησης Dewey (σ.σ. τρόπος οργάνωσης της ανθρώπινης γνώσης που χρησιμοποιείται από πολλές βιβλιοθήκες σε όλο τον κόσμο). Φανταστείτε λοιπόν χώρους με στοιχεία από την Μυθολογία και την Τεχνολογία μέχρι την Ωκεανογραφία και την Αγάπη κι αντίστοιχα βιβλία μέσα σε κάθε ένα από τα δωμάτια. Το δωμάτιο ανάγνωσης του ξενοδοχείου είναι ανοιχτό 24 ώρες το 24ωρο με συνεχή δυνατότητα φαγητού και ποτού, αν ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που θέλετε κάτι τέτοιο στην ανάγνωση. 

 

La Mamounia, Marrakech, Μαρόκο 

 

 

Το La Mamounia μετρά ιστορία μεγαλύτερη του ενός αιώνα,οπότε κατά καιρούς έχουν περάσει από τα δωμάτιά του από συγγραφείς και στοχαστές μέχρι παγκόσμιοι ηγέτες- ο Winston Churchill ήταν τακτικός πελάτης. Στη συλλογή του διαθέτει βιβλία, επιστολές και διάφορα έργα τέχνης που διαφημίζουν την μαροκινή κουλτούρα και λογοτεχνία.