12 εξαιρετικά ζαχαροπλαστεία για να εξοπλιστείτε για τα γιορτινά τραπέζια

12 εξαιρετικά ζαχαροπλαστεία για να εξοπλιστείτε για τα γιορτινά τραπέζια Facebook Twitter
Οι λαχταριστές δίπλες στον Ασημακόπουλο. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
1

12 εξαιρετικά ζαχαροπλαστεία για να εξοπλιστείτε για τα γιορτινά τραπέζια Facebook Twitter
Κορμός με πραλίνα και κάστανο στον Paul Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

 

Μέλισσα

Για όσους αγαπούν τη σοκολάτα τα σκήπτρα της απόλασης κρατάει το ζαχαροπλαστείο Μέλισσα. Γλυκά με γαλλική φινέτσα. Ο Χρήστος Μπιτσακτσής, ο ιδιοκτήτης με την πολίτικη καταγωγή έχει εμμονή με την ποιότητα τις αγνές πρώτες ύλες και προσφέρει γεύσεις μοναδικές. Η βιτρίνα με την ποικιλία από απίθανες πραλίνες σαν μπιζού θυμίζει φίνο κοσμηματοπωλείο.

Μέλισσα, Εθν. Μακαρίου 43, Περιστέρι, τηλ. 210-5711055

 

Pastry Family

Από τις σταθερές αξίες στα ποιοτικά γλυκά παραμένει εδώ και πάνω από 35 χρόνια το Pastry Family . Τα μαρόν γλασέ , οι τούρτες με πρωταγωνιστή το κάστανο και τα λαχταριστά ευωδιαστά μελομακάρονα σε μπουκιές είναι μερικά από τα γλυκά του που ξεχωρίζω.

Pastry Family, Ριζάρη 10, Παγκράτι, τηλ. 2107235090

 

Αφοί Ασημακόπουλοι

Θυμάμαι πάντα την μυρωδιά και την γεύση από τους κουραμπιέδες που μας έφερνε στο σπίτι τα Χριστούγεννα ο θείος μου από το ζαχαροπλαστείο Ασημακόπουλος που ήταν ορκισμένος λάτρης των γλυκών του. Οι παιδικές μνήμες ξυπνούν και σήμερα δοκιμάζοντας τους μοσχοβολιστούς  χιονάτους κουραμπιέδες με άφθονο καβουρντισμένο αμύγδαλο. Τίποτα δεν έχει αλλάξει στο κλασσικό ζαχαροπλαστείο με παράδοση από το 1915 που τιμούν οι μερακλήδες. Ξετρελαίνουν και τα τραγανά μπισκότα του, μια μπουκιά, σε μεγάλη ποικιλία γεύσεων που τα βρίσκω υπέροχα για να συνοδεύσουν το τσάι ή τον καφέ.

Αφοί Ασημακόπουλοι Χαρ. Τρικούπη 82, Εξάρχεια τηλ. 210-3610092

12 εξαιρετικά ζαχαροπλαστεία για να εξοπλιστείτε για τα γιορτινά τραπέζια Facebook Twitter
Τα μελομακάρονα στον Παπαπαρασκευά. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Pelit

Η μοσχοβολιστή πολίτικη βασιλόπιτα του ζαχαροπλαστείου Pelit  αποκαλύπτει σε κάθε μπουκιά την αυθεντική παραδοσιακή  γεύση. Μια βασιλόπιτα με ζύμη που δεν φουσκώνει πολύ, με έντονη όμως «κόρδα» όταν την κόβεις που ξεχειλίζει πλούσια αρώματα από μαχλέπι και μπαχαρικά. Την απολαμβάνουν οι καλεσμένοι μου την πρωτοχρονιά που δεν αφήνουν ούτε ψίχουλο στο πιάτο.  

Pelit, Ρόδου5 , Μαρούσι τηλ. 210-8068696

Sweet Alchemy by Stelios Parliaros

Για τους περισσότερους Έλληνες το όνομα του Στέλιου Παρλιάρου είναι απόλυτα συνδυασμένο με τα γλυκά . Τριάντα πέντε χρόνια μετά την εποχή που έβαλε την φρεσκάδα στην ελληνική ζαχαροπλαστική συνεχίζει με το ίδιο δημιουργικό πάθος να χαράζει τις τάσεις, να μας ξαφνιάζει με τα αναπάντεχα γλυκά του και να δίνει τη δική του άποψη για κλασικές προσεγγίσεις. Απτό παράδειγμα τα μικρά κουραμπιεδάκια που έφτιαξε για τα φετεινά Χριστούγεννα με γέμιση από καραμελωμένα και αλατισμένα αμύγδαλα. Ένα πραγματικό ποίημα.

Sweet Alchemy by Stelios Parliaros Ηροδότου 24 Κολωνάκι.

Paul

Ο πολύ καλός φούρνος από τη Γαλλία ετοιμάζει κάθε χρόνο μια εξαιρετική συλλογή από Χριστουγεννιάτικους κορμούς. Πέρα από το κλασικό Buche de Noel, στον Paul θα βρείτε και εναλλακτικές επιλογές συνδυασμών, καθώς επίσης και μια μεγάλη επιλογή από μακαρόν και άλλα γλυκά ιδανικά για το τραπέζι των γιορτών. 

Paul. Πανεπιστημίου 10

 

Divan

Για αυθεντικό εκμέκ καϊμάκι πάω κατευθείαν στο Divan. Ένα οικογενειακό ζαχαροπλαστείο με πολίτικη καταγωγή πιστό εδώ και τριάντα χρόνια στις αυθεντικές παραδοσιακές συνταγές  της Πόλης. Η μυρωδιά από το φρέσκο βούτυρο θα σε τραβήξει από την μύτη και θα διαβείς το κατώφλι του γητεμένος. Συναρπαστικό το εκμέκ με αφράτη ωραία σιροπιασμένη βάση και επάνω βουτυρένια λευκή κρέμα φτιαγμένη από βουβαλίσιο γάλα.  Μην λησμονήσεις να τιμήσεις και την ωραία βασιλόπιτα.

Divan, Ναϊάδων 51-53, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 9821 927

Choc O Rock

Όταν δοκίμασα την τάρτα λεμόνι από τα χέρια της Ρένα Οροκλού ενθουσιάστηκα.  Η ίδια ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια να φτιάχνει γλυκά με φρέσκα αληθινά υλικά.  Δεν κάνει υπερβολές στην ζάχαρη και δουλεύει με αγάπη τις συνταγές της μακριά από χρωστικές και έτοιμα μίγματα. Αγαπά την επαφή της με τους ανθρώπους και φτιάχνει γλυκά ακολουθώντας τις γευστικές επιθυμίες τους.

Choc O Rock, Βουτσινά 105, Χολαργός, τηλ.: 211 0122512

Emmanuel Patisserie

Όταν ξεκινήσεις να δοκιμάζεις τα γλυκά που φτιάχνει ο pastry Chef Μάνος Παπαχρήστος είναι δύσκολο να βάλεις φρένο. Στο χώρο του Emmanuel Patisserie εκτός από τα γλυκά με σοκολάτα που υποκλίνονται οι λάτρεις της θα ερωτευθείς τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονά του. Ευωδιάζουν. Σπιτικό άγγιγμα. Emmanuel Patisserie: Περικλέους 11, Μαρούσι , τηλ.: 213-03.35.533

Φύσις

Το ζαχαροπλαστείο Φύσις εδώ και χρόνια επιμένει να προσφέρει γλυκά φτιαγμένα από βιολογικές πρώτες ύλες χωρίς συντηρητικά και χρωστικές. Η πορτοκαλόπιτα Καππαδοκίας ενθουσιάζει με την γεύση και τα αρώματα της. Το μυστικό της επιτυχίας της είναι ο φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού, σε συνδυασμό με το βιολογικό γιαούρτι και το χειροποίητο φύλλο. Το πολίτικο τσουρέκι μοσχοβολάει μαστίχα Χίου, μαχλέπι και φυσικό χυμό πορτοκαλιού. Οι χειροποίητες τρούφες με μαύρη σοκολάτα με κακάο,  σοκολάτα γάλακτος με καραμέλα και τρούφα espresso-μαύρη σοκολάτα είναι κολασμένες μπουκιές.

Φύσις ,Λεωφ. Μεσογείων 450, Αγ. Παρασκευή, τηλ. 2106090740 και Λεωφ. Κηφισίας 98, Μαρούσι, τηλ. 2114069267

Fresh

Η γλυκιά και δημιουργική πορεία του Fresh , με συνέπεια στην γαλλική ζαχαροπλαστική, κρατά μια σταθερή αξία στις επιλογές μας. Οι σοκολατένιες πάστες είναι μια εθιστική απόλαυση. Ξεχωρίζω την σοκολάτα πραλίνα με τριμμένο καραμελωμένο φουντούκι και γέμιση σοκολάτας γάλακτος με πραλίνα φουντουκιού valrhona  αλλά και αυτήν την κολασμένη πάστα bitter με επικάλυψη γλάσου bitter.

Fresh,  Κριεζώτου 12 , Κολωνάκι τηλ. 210 3642 948,  Πατριάρχου Ιωακείμ 9 , Κολωνάκι τηλ. 210 7293 453

Παπαπαρασκευάς

Ερεθιστικό βουτυρένιο άρωμα και πλούσια γεύση. Κάθε μπουκιά από τους χιονισμένους με άχνη κουραμπιέδες του Παπαπαρασκευά με τα ψιλοκομμένα καβουρντισμένα αμύγδαλα είναι μοναδική. Η κληρονομιά της ποιότητας των φρέσκων υλικών και η νοστιμιά των γλυκών του κρατάει από το 1926 στην Ξάνθη. Τα αγνά υλικά, τα φρέσκα αυγά, το βούτυρο και το γάλα από την  Ξάνθη, οι ποιοτικοί ξηροί καρποί από την Ορεινή Θράκη αλλά και η σοκολάτα της οικογένειας Παπαπαρασκευά, δίνουν στα γλυκά του βουτυρένια αρώματα και αληθινή γεύση. Αίσθηση σπιτικού και χειροποίητου. Θα το γευθείς στην θρυλική σοκολατένια καριόκα ή στο προκλητικό βραχάκι με τα καραμελωμένα αμύγδαλα. Ξάνθη – Αθήνα, το πιο γλυκό ταξίδι.

Παπαπαρασκευάς, Α. Παπανδρέου 13 & Λαζαρίδη, Γλυφάδα, τηλ: 210 8980220

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ