«Πρόσφυγες αρνούνται τη βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού εξ΄αιτίας του... χριστιανικού σταυρού!»

«Πρόσφυγες αρνούνται τη βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού εξ΄αιτίας του... χριστιανικού σταυρού!» Facebook Twitter
11

Μπορεί να μη συμπαθεί κάποιος τους πρόσφυγες ή τους μετανάστες για χίλιους, πολιτισμικούς, λόγους, όμως είναι ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιεί εν γνώσει του ψέματα για να τους παρουσιάσει ως αγνώμονες. 

Να τι κυκλοφορεί αυτές τις μέρες σε εκατοντάδες ελληνόφωνες ιστοσελίδες:

Το βίντεο που θα δείτε έχει προκαλέσει μεγάλη αίσθηση στα Σκόπια. Μουσουλμάνοι πρόσφυγες, στα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων, αρνήθηκαν να παραλάβουν δέματα με βοήθεια από τον Ερυθρό Σταυρό επειδή δεν ήταν «χαλάλ».

Στα αραβικά «χαλάλ» σημαίνει το επιτρεπόμενο, το σύννομο, το κατάλληλο. Η διατροφή των μουσουλμάνων πρέπει να περιλαμβάνει μόνον είδη «χαλάλ».
Οτιδήποτε δεν είναι «χαλάλ» για τους πιστούς μουσουλμάνους θεωρείται «ακάθαρτο». Θα απορήσετε; Μα όλοι οι μουσουλμάνοι τρώνε μόνο «χαλάλ»; Όχι φυσικά. Αλλά από ό,τι φαίνεται, οι πρόσφυγες που έρχονται από τη Συρία (όσοι τουλάχιστον είναι Σουνίτες στο θρήσκευμα), έχουν αυστηρές θρησκευτικές παραδόσεις και προτιμούν να πεινάσουν παρά να δεχθούν «ακάθαρτη» βοήθεια από τον Ερυθρό Σταυρό.


Κι εάν απορήσετε ξανά πώς ήξεραν ότι η βοήθεια από τον Ερυθρό Σταυρό δεν ήταν «χαλάλ», η απάντηση είναι απλή. Είδαν τον... σταυρό στα δέματα και αυτό αρκούσε. Η αμηχανία των Σκοπιανών αστυνομικών στο βίντεο είναι κάτι περισσότερο από εμφανής, που έχουν μείνει με τα δέματα στα χέρια και δεν ξέρουν τι να τα κάνουν...
Αυτά οφείλουν όλους να μας προβληματίσουν... 

Αυτή την επινοημένη είδηση που μεταδίδουν τώρα πολλά μέσα, την είχε μεταδώσει πριν καιρό και το ΧΩΝΙ, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, πριν προσληφθεί ο εκδότης του ως σύμβουλος της Όλγας Γεροβασίλη

«Πρόσφυγες αρνούνται τη βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού εξ΄αιτίας του... χριστιανικού σταυρού!» Facebook Twitter

Έγραφε τότε η "αντι-μνημονιακή" εφημερίδα: «Ένα βίντεο που παγώνει το αίμα κάνει το γύρο του διαδικτύου, το οποίο δείχνει Σκοπιανούς, να προσεγγίζουν μουσουλμάνους μετανάστες, με σκοπό να τους παράσχουν βοήθεια από τον Ερυθρό Σταυρό.

Εκείνοι όμως αρνούνται με κάθε τρόπο τη βοήθεια, γιατί, όπως θα δείτε, τα κουτιά της βοήθειας φέρουν τον... χριστιανικό σταυρό!

Προτιμούν να πεθάνουν, παρά να λάβουν βοήθεια από τον... ορθόδοξο, χριστιανικό σταυρό!»

Η αλήθεια, από τα Ellinika Hoaxes

Στο βίντεο όντως βλέπουμε να αρνούνται βοήθεια που τους προσφέρουν οι αστυνομικοί, τα πακέτα είναι από τον Ερυθρό Σταυρό αλλά οι μετανάστες δεν τα αρνούνται εξαιτίας θρησκευτικών πεποιθήσεων, όπως τεχνηέντως αναφέρεται και αφήνεται να εννοηθεί στο άρθρο.

Στις 22 Αυγούστου 2015 στην ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού πρακτορείου a1onmk εμφανίζεται για πρώτη φορά το επίμαχο βίντεο στο οποίο υπάρχει και το λογότυπο, μια μικρή παρένθεση, το λογότυπο απουσιάζει από τα βίντεο που μας δείχνουν τα ελληνικά ιστολόγια, κλείνω τη παρένθεση. Στο άρθρο της ιστοσελίδας του a1onmk γίνεται απλά λόγος για άρνηση των μεταναστών να δεχτούν την βοήθεια που τους πρόσφεραν οι αστυνομικές δυνάμεις δίχως να αναφέρονται τα όσα μας μεταφέρουν τα εγχώρια ιστολόγια. 

Ο αρχισυντάκτης του ειδησεογραφικού πρακτορείου  Predrag Petrovic και η Corinne Ambler, συντονίστρια επικοινωνίας του Ερυθρού Σταυρού ξεκαθάρισαν ότι, η άρνηση της βοήθειας δεν έχει να κάνει με θρησκευτικούς λόγους, το βίντεο γυρίστηκε στα σύνορα κοντά στη πόλη Γευγελή, οι αστυνομικές δυνάμεις δεν επέτρεπαν την είσοδο, το γεγονός αυτό στάθηκε αφορμή για επεισόδια που ξέσπασαν μεταξύ των αστυνομικών και των μεταναστών, οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Οι πρόσφυγες αρνήθηκαν τη βοήθεια ως αντίδραση στο ότι δεν τους επετράπη η διέλευση των συνόρων και στη χρήση βίας από την αστυνομία.

Για τα συγκεκριμένα επεισόδια υπήρχαν ρεπορτάζ και στον ελληνικό τύπο από τις 21 Αυγούστου 2015 επισημαίνοντας ότι μετά τα επεισόδια τα σύνορα άνοιξαν επιτρέποντας την διέλευση 300 ατόμων ανά δύο ώρες, τυχαίο παράδειγμα δείτε ΕΔΩ.

*Ο Ερυθρός Σταυρός, σημειώνει η Corinne Ambler, διανέμει 3000-4000 κουτιά την εβδομάδα στους πρόσφυγες και πάντα γίνονται δεκτά με ευγνωμοσύνη δίχως να σημειώνονται επεισόδια.

Το ίδιο, φυσικά, και στην Ελλάδα. 

GREECE Lavrio Distribution of Hygienekits to refugees in Lavrio from René Schulthoff on Vimeo.

11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ