Μεγάλες διακηρύξεις, ελάχιστοι ψηφοφόροι: Η (βραχύβια) ιστορία 13 αποτυχημένων κομμάτων

Μεγάλες διακηρύξεις, ελάχιστοι ψηφοφόροι: Η (βραχύβια) ιστορία 13 αποτυχημένων κομμάτων Facebook Twitter
0

ΚΟΔΗΣΟ

Το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού ιδρύθηκε το 1979 από τον Γιάγκο Πεσμαζόγλου, υπουργό Εθνικής Οικονομίας στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1974, ο οποίος, μαζί με άλλα στελέχη της ΕΔΗΚ, δημιούργησε το μετριοπαθές κεντρώο κόμμα. Ύστερα από δέκα χρόνια η λειτουργία του ανεστάλη.

Δημοκρατική Ανανέωση - ΔΗΑΝΑ

Μεγάλες διακηρύξεις, ελάχιστοι ψηφοφόροι: Η (βραχύβια) ιστορία 13 αποτυχημένων κομμάτων Facebook Twitter
Το 1985 ο Κωστής Στεφανόπουλος ιδρύει τη ΔΗΑΝΑ.

Το 1985 ο Κωστής Στεφανόπουλος χάνει την προεδρία της ΝΔ από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και προχωρά στην ίδρυση της ΔΗΑΝΑ. Το 1994 ήταν το έτος που έλαβε το υψηλότερο ποσοστό της, 2,79%, αλλά και η χρονιά που διαλύθηκε, δηλώνοντας τότε ο Κωστής Στεφανόπουλος ότι αποσύρεται από την πολιτική. Βέβαια, έναν χρόνο αργότερα μεταπήδησε στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα

Το Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα ιδρύθηκε το 1987 και ήταν το πολιτικό κόμμα που δημιούργησε ο Γεράσιμος Αρσένης όταν αποχώρησε από το τότε κυβερνών κόμμα, το ΠΑΣΟΚ. Αποτέλεσε την έκφραση της αριστερής πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ, αλλά δύο χρόνια αργότερα διαλύθηκε, όταν ο Γεράσιμος Αρσένης επέστρεψε σε αυτό στις 5 Οκτωβρίου του 1989.

Ελληνικό Ριζοσπαστικό Κίνημα

Ένα από τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο Αντώνης Τρίτσης, το 1989, αποχωρώντας από το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, ιδρύει δικό του κόμμα με τον τίτλο Ελληνικό Ριζοσπαστικό Κίνημα, το οποίο όμως δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή. Ο ίδιος κατάφερε να εκλεγεί δήμαρχος έναν χρόνο αργότερα με τη Νέα Δημοκρατία.

Πολιτική Άνοιξη

Μεγάλες διακηρύξεις, ελάχιστοι ψηφοφόροι: Η (βραχύβια) ιστορία 13 αποτυχημένων κομμάτων Facebook Twitter
Ομιλία του Α. Σαμαρά σε ημερίδα που οργάνωσε η Πολιτική Άνοιξη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο ξενοδοχείο ''Κάραβελ''.

Τον Ιούνιο του 1993 ο Αντώνης Σαμαράς αποχωρεί από τη Νέα Δημοκρατία και ιδρύει την Πολιτική Άνοιξη. Ήταν μια πολιτική κίνηση με ανοδική πορεία, που σημείωσε αρκετά καλά εκλογικά ποσοστά. Η τελευταία εκλογική αναμέτρηση στην οποία συμμετείχε ήταν εκείνη των ευρωεκλογών του 1999, λαμβάνοντας ποσοστό 2,3%.

ΔΗΚΚΙ

Μεγάλες διακηρύξεις, ελάχιστοι ψηφοφόροι: Η (βραχύβια) ιστορία 13 αποτυχημένων κομμάτων Facebook Twitter
Από την Α` Πανελλήνια Συνδιάσκεψη του ΔΗΚΚΙ, στο κλειστό γήπεδο του Περιστερίου.

Το 1995 ο Δημήτρης Τσοβόλας, μαζί με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ιδρύει το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα. Οι ευρωεκλογές του 1999, στις οποίες εξέλεξε δύο ευρωβουλευτές, ήταν η τελευταία εκλογική του επιτυχία, αφού στη συνέχεια έμεινε εκτός Βουλής, ενώ ο πρόεδρός του αποχώρησε και σήμερα είναι ενταγμένος στη ΛΑΕ.

Φιλελεύθεροι - Δράση

Τον Απρίλη του 1999 ο πρώην υπουργός Οικονομικών της ΝΔ Στέφανος Μάνος ιδρύει τους Φιλελεύθερους με το πολυσυζητημένο έμβλημα που απεικόνιζε έναν ορμώμενο ταύρο. Η πορεία τους δεν ήταν ικανοποιητική και δέκα χρόνια αργότερα ο ίδιος πολιτικός ίδρυσε τη Δράση.

Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών - ΚΕΠ

Το 2001 ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δημιούργησε ένα από τα πιο βραχύβια πολιτικά κόμματα, το Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις έκαναν λόγο για διψήφια ποσοστά που άγγιζαν το 24%, αλλά δεκαπέντε μήνες αργότερα, συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2002, το κόμμα πέρασε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, ενώ ο ιδρυτής του προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία.

Δημοκρατική Αναγέννηση - Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Παπαθεμελής, ο οποίος κατάφερε να γίνει και τραγούδι, ιδρύει το 2003 τη Δημοκρατική Αναγέννηση, που ιδεολογικά κινούνταν στον χώρο της χριστιανικής δεξιάς. Έναν χρόνο αργότερα το κόμμα αναστέλλει τη λειτουργία του και ο Στέλιος Παπαθεμελής κατεβαίνει στις εκλογές με τη Νέα Δημοκρατία. Λίγα χρόνια μετά, το 2009, ιδρύει έναν άλλο πολιτικό φορέα, το Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο.

Δημοκρατική Συμμαχία

Τον Νοέμβρη του 2010 η Ντόρα Μπακογιάννη, έχοντας χάσει στις εσωκομματικές εκλογές από τον Αντώνη Σαμαρά και έχοντας διαγραφεί από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, ιδρύει τη Δημοκρατική Συμμαχία. Πέντε χιλιάδες άτομα παρίστανται στο θέατρο Badminton και συνυπογράφουν την ιδρυτική διακήρυξη της νέας πολιτικής κίνησης. Δεν διήρκεσε παρά δύο μόνο χρόνια.

Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα

Μεγάλες διακηρύξεις, ελάχιστοι ψηφοφόροι: Η (βραχύβια) ιστορία 13 αποτυχημένων κομμάτων Facebook Twitter
O Ανδρέας Λοβέρδος ανακοινώνει τη δημιουργία του ΡΙΚΣΣΥ

Τον Απρίλιο του 2013, εν μέσω θερμών πολιτικών αναταραχών, ο Ανδρέας Λοβέρδος ιδρύει ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, προερχόμενο από την πολιτική πρωτοβουλία του ΡΙΚΣΣΥ (Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας). Τον Αύγουστο του 2014 όμως εντάχθηκε εκ νέου στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Σχέδιο Β'

Τον Μάιο του 2013 ο Αλέκος Αλαβάνος ιδρύει το πολιτικό κόμμα Σχέδιο Β', έχοντας ως κυρίαρχη θέση την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 αποφάσισε να στηρίξει τη Λαϊκή Ενότητα.

Κίνημα Αλλαγής

Τον Νοέμβριο του 2017 ανακοινώθηκε το όνομα του νέου προοδευτικού φορέα υπό τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη: Κίνημα Αλλαγής. Θα συγκροτείται από τα κοινοβουλευτικά κόμματα Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι.

«Αποφασισμένοι να προχωρήσουν ενωτικά και να ανταποκριθούν στο αίτημα των 210.000 πολιτών που συμμετείχαν στις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας, με στόχο η προοδευτική παράταξη να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό» δήλωσαν Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης, επιδιώκοντας, με τη σειρά τους, «να μιλήσουν στην πλειοψηφία του λαού».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 30.11.2017

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ