ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΓΚΑΛΕΡΙ
28
από τα πιο σημαντικά έργα τέχνης του δρόμου από τα Εξάρχεια μέχρι τον Κεραμεικό, με οδηγό τον Cacao Rocks.
 
Για πληροφορίες για το κάθε έργο και για να περιηγηθείτε σε όλο το χάρτη, πατήστε πάνω σε κάθε αριθμό.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
 
Artist: WD
Σάμου & Κων/νου Παλαιολόγου, Μεταξουργείο
Η Κουκουβάγια του Wild Drawing που έγινε πολύ γρήγορα viral, εμπνευσμένη από ένα απόφθεγμα του Jimi Hendrix για τη σοφία. Πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Το Μικρό Παρίσι» και ξανάγινε viral όταν κάποιος με κακό χιούμορ έγραψε πάνω της τη λέξη viral με ροζ γράμματα. Η ομάδα συντηρητών staco ανέλαβε την αποκατάστασή του.
 
Αrtist: OBEY
Φαβιέρου 45, Μεταξουργείο
Ο γνωστός Seperd Pherey ή ΟBEY από τις ΗΠΑ, σε συνεργασία με μια παλιά εταιρεία ρούχων, έχει αφήσει το αποτύπωμά του στην Αθήνα.
 
Αrtist: 1UP
Πάρκινγκ οδού Μάνης, Εξάρχεια
Η ομάδα γκραφιτάδων 1UP από το Βερολίνο έκανε το πρώτο βάψιμο top to bottom σε παράνομο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, όταν επισκέφτηκαν την πόλη μας για την πρεμιέρα της ταινίας τους.
 
Αrtist: INO
Πάρκινγκ Κωλέττη & Μπενάκη, Εξάρχεια
Ο παγκοσμίου φήμης Έλληνας INO, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών και γνωστός για την δράση του ως γκραφιτά, σε μια μεγάλων διαστάσεων τοιχογραφία.
 
Αrtist: Martinez
Σουλτάνη & Σολωμού, Εξάρχεια
Ο Ελληνοαμερικάνος Alex Martinez κατάφερε να μετατρέψει το αστικό τοπίο σε ζούγκλα και είναι θαύμα που τόσα χρόνια δεν το έχει βανδαλίσει κανείς.
 
Αrtist: WD
Αραχώβης & Μπενάκη, Εξάρχεια
Άλλο ένα viral του Μπαλινέζου WD. Είμαστε πολύ τυχεροί που ζει στην Αθήνα αυτό το ταλέντο. Η τοιχογραφία είναι ένα σχόλιο στην αδιαφορία μας για τους άστεγους.
 
Αrtist: Βorondo
Αραχώβης 61, Εξάρχεια
Ο Ισπανός street artist Borondo, γνωστός από τη διακόσμηση στην πρόσοψη του Κ44, έχει κάνει και πολλά παράνομα κομμάτια, όπως αυτό στο σχολείο στα Εξάρχεια.
 
Αrtist: DREYK & LINTS
Μύλλερου 19, Κεραμεικός
Ο Dreyk με τους γνωστούς Αθηναίους ναύτες του, παρέα με τον φίλο του Lints από την Κοπεγχάγη, σε ένα από τα κοινά έργα τους στο κέντρο.
 
Αrtist: INO
Λεωνίδου 71, Κεραμεικός
Ο ΙΝΟ φιλοτέχνησε αυτή την τοιχογραφία στo πλαίσιo του ReMap και πίσω από τα σιδερένια κάγκελα μπορείτε να δείτε τοιχογραφίες άλλων σημαντικών καλλιτεχνών όπως oι Vasmoulakis, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Β., Τaxis κ.ά.
 
Αrtist: EXIT
Πλαταιών 46, Κεραμεικός
Ένας από τους πιο γνωστούς street artists της Αθήνας σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά του κομμάτια.
 
Αrtist: ΟS GEMEOS
Μυκάλης 54, Κεραμεικός
Ένα από τα πιο δυνατά ονόματα στον παγκόσμιο χάρτη του street art. Tα δίδυμα αδέρφια από τη Βραζιλία, εκτός απ’ τη μεγάλη τοιχογραφία της οδού Πειραιώς, έκαναν και μερικά παράνομα κομμάτια, όπως αυτό στον μικρό ακάλυπτο χώρο της οδού Μυκάλης.
 
Αrtist: Boris Hoper
Σαλαμίνος 72, Κεραμεικός
Ο πρωτοπόρος Ισπανός street artist, όταν επισκέφτηκε τη χώρα μας για την έκθεσή του στη γκαλερί ATOPOS, έκανε αυτή την τοιχογραφία με τις φιγούρες των γυμνών γυναικών να αιωρούνται στον ακάλυπτο χώρο της οδού Σαλαμίνος.
 
Αrtist: Blaq
Μυκηνών 1, Κεραμεικός
Ένα από τα παλιότερα κομμάτια του διεθνούς φήμης διδύμου των Blaq, δηλαδή του Simek και του Γρηγόρη Παπαγρηγορίου, πολύ κοντά στα γνωστά στέκια του Κεραμεικού.
 
Αrtist: B.
Κεραμεικού 105
Άλλο ένα μεγάλο κεφάλαιο του ελληνικού street art. Ο κοσμογυρισμένος καλλιτέχνης Β., γνωστός για τα κίτρινα characters.
 
Αrtist: TAXIS
Κεραμεικού 5
Εδώ έχει χρησιμοποιήσει την τεχνική του paste up και αυτό είναι από τα χαρακτηριστικά έργα του με πολιτικό θέμα.
 
Αrtist: SENOR
Σαλαμίνος 28, Κεραμεικός
Αυτή είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση συνδυασμού του γκράφιτι με τη γλυπτική απ’ τον ταλαντούχο Ελληνογάλλο καλλιτέχνη Senor.
 
Αrtist: ATH 1281
Αγησιλάου 26, Κεραμεικός
Ίσως ένας από τους πιο ενεργούς μπόμπερ της Αθήνας που με τα ιδιαίτερα του characters έχει γεμίσει την Αθήνα και τα rooftops.
 
Αrtist: Stelios Faitakis
Κορίνης 6, Ψυρρή
Ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους, που πριν ασχοληθεί με την αγιογραφία, έκανε γκράφιτι με το ψευδώνυμο Bizzar. Αυτό είναι ένα από τα τελευταία παράνομα κομμάτια στο κέντρο της Αθήνας.
 
Αrtist: Malarky & David Shilling Law
Επικούρου & Ευμορφοπούλου, Ψυρρή
Όταν ο David Shillinglaw και ο Malarky απ’ το Λονδίνο επισκέφτηκαν την πόλη μας για την έκθεσή τους στην γκαλερί Σαρρή 12, έκαναν αυτή την τοιχογραφία σε όλη την επιφάνεια του κτιρίου της οδού Επικούρου με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική.
 
Αrtist: B. & Zoe Zillion
Ευμορφοπούλου, Ψυρρή
Πίσω από τις μπανανιές, ένα πολύ χαρακτηριστικό δείγμα της δουλειάς του street artist B. μαζί με τη Zoe Zillion.
 
Αrtist: Rimon
Ευρυπίδου 82, Ψυρρή
Ο Βραζιλιάνος Rimon Guimaraes, μέλος των Cosmic Boys, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα φιλοτέχνησε αυτό το κομμάτι στην οδό Ευριπίδου, απέναντι απ’ το ξενοδοχείο «Ευριπίδης».
 
Αrtist: Cacao Rocks
Ρήγα Παλαμήδου 9, Ψυρρή
Ένα χαρακτηριστικό δείγμα της «μπλε περιόδου» του καλλιτέχνη Cacao Rocks.
 
Αrtist: Vasmoulakis
Πλατεία Ηρώων, Ψυρρή
Μια μεγάλη τοιχογραφία του διεθνούς φήμης street artist Alexandros Vasmoulakis. Η ιδιαιτερότητά της είναι ότι στον ίδιο τοίχο είχε φιλοτεχνήσει ένα έργο της πρώτης του περιόδου, το οποίο πάτησε ο ίδιος, κάνοντας αυτό το πρωτοποριακό έργο.
 
Αrtist: Woozy
Μιαούλη 2-4, Μοναστηράκι
Ένας από τους πρώτους graffiti artists o Woozy σε μία από τις φανταχτερές top to bottom τοιχογραφίες του ακριβώς δίπλα από την έξοδο του μετρό.
 
Αrtist: Yiakou
Μιαούλη 5, Μοναστηράκι
Ένα ιδιαίτερο έργο του ρομαντικού της street art Yiakou.
 
Αrtist: Barns
Επικούρου 14, Ψυρρή
Σεβασμός στον θρύλο του γκράφιτι Barns, που έφυγε επί το έργον το 2008, λίγο καιρό πριν από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Πολύ σημαντικός ήρωας της ελληνικής γκράφιτι και όχι μόνο σκηνής.
 
Αrtist: RTM & Nadia Stasinou
Οδός Πειραιώς, απέναντι από την είσοδο του 9,84
Ο RTM των θρυλικών Υakouza από τον Βορά μαζί με τη Νάντια Στασινού έχουν δημιουργήσει την Imaginary Rooms, στην οποία, εκτός από διακοσμήσεις τοίχων, κάνουν και μαθήματα ζωγραφικής και τεχνικής του γκράφιτι. Στα παράνομα κομμάτια τους χρησιμοποιούν κυρίως άσπρο και μαύρο χρώμα. Το συγκεκριμένο βρίσκεται δίπλα στη μεγάλη τοιχογραφία των Gemeos, που δυστυχώς σαπίζει.
 
Αrtist: STMTS
Τζαβέλλα & Εμμανουήλ Μπενάκη, Εξάρχεια
Ο Σταμάτης, φοιτητής στη Σχολή Καλών Τεχνών, είναι από τους νεότερους στον χώρο του street art και ασχολείται κυρίως με το paste up, Κολλάει, δηλαδή, τα σχέδιά του που είναι σε χαρτί μεγάλων διαστάσεων στους τοίχους. Πρόσφατα έκανε και την πρώτη του ατομική έκθεση.
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ