Λίγα χρόνια πριν στην Αμερική είχε πιάσει μια μανία τους εκεί χάκερ να κατασκευάσουν το μεγαλύτερο ασύρματο και δωρεάν δίκτυο. Έτσι, στη Νέα Υόρκη, όπου και να κυκλοφορούσες, είχες τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις free internet. Στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας παρατηρήθηκε ένα αντίστοιχο φαινόμενο πολύ αργότερα. Αρκετοί -cyber freak και μη- τύποι έστησαν δικά τους πρόχειρα ασύρματα δίκτυα -κεραίες σε ταράτσες και άλλες πατέντες- που επικοινωνούν μεταξύ τους και με το www με τρομερά υψηλές ταχύτητες. Για τους μυημένους στα υψηλά ηλεκτρονικά κόλπα υπάρχει το wind.awmn.net. Οι πατροπαράδοτοι μπορούν να μείνουν με το www.psifiakiellada.gr και την «Κοινωνία της Πληροφορίας». Ένα πρόγραμμα με περγαμηνές Ευρωπαϊκής Κοινότητας μέσω του οποίου αναπτύχθηκαν ασύρματα δίκτυα ίντερνετ σε τέσσερα σημεία της πόλης από τα οποία μπορείς να σερφάρεις ελεύθερα. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα τερματικό που να διαθέτει τον κατάλληλο wifi εξοπλισμό. Το καλοκαίρι του 2006 πρώτη μπήκε στο χορό η πλατεία Συντάγματος. Το σήμα μπορεί να «πιάνει» σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της. Είναι αρκετές εξάλλου οι φορές που παρατηρούνται νέοι και νέες να γκουγκλάρουν οκλαδόν στα παγκάκια. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 20.000 διαφορετικές συνδέσεις με συχνότητα πάνω από 15 άτομα μ.ο/λεπτό τις ώρες αιχμής καθημερινά και έχει διακινηθεί ένας όγκος 4 Τ.b.

Μετά από ένα χρόνο, το φθινόπωρο του 2007 ακολουθούν και οι άλλες τρεις τοποθεσίες που ενσωματώθηκαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. 2.500 περίπου άτομα το έχουν αξιοποιήσει στο Θησείο και το σήμα καλύπτει όλο το χώρο μπροστά από το σταθμό και φτάνει μέχρι το τέλος της Αποστόλου Παύλου. Τώρα που ο καιρός είναι ιδανικός, πάρτε το laptop σας και κάντε τις δουλειές σας με ένα καφεδάκι κάτω από την Ακρόπολη. Στη Βασιλέως Κωνσταντίνου, στο κτίριο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, λειτουργεί από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ το BcityHotspot που προσφέρει δωρεάν σύνδεση σε όλους τους επισκέπτες του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου του Ε.Ι.Ε. Wifi υπάρχει και στην Πλατεία Κοτζιά. Μπορείς να το εντοπίσεις σε όλη την έκτασή της από την Αθηνάς μέχρι την Αιόλου και μέχρι στιγμής το έχουν αξιοποιήσει 649 υπολογιστές. Ακόμα, πριν φύγει το πλοίο ή αν αυτό έχει καθυστέρηση, καλό είναι να γνωρίζετε πως σε όλο το χώρο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς λειτουργεί δωρεάν ασύρματο ίντερνετ το οποίο είναι κατασκευή του ίδιου του ΟΛΠ.

Τα σημεία φαίνονται λίγα. Με γνώμονα το κέρδος αναπτύχθηκαν πολλά σε αλυσίδες καφετεριών και σε μικρότερα καφέ. Το booze, στην Κολοκοτρώνη, και το bios, στην Πειραιώς, είναι από τα στέκια που κάνουν τη διαφορά, αφού είναι από τα μοναδικά μαγαζιά που προσφέρουν δωρεάν πρόσβαση. Τα επί πληρωμή, από την άλλη, είναι αρκετά, έχουν πάντα ένα σχετικό σηματάκι που σας πληροφορεί για την ύπαρξη ενός τέτοιου δικτύου και οι τιμές είναι αλήθεια πως είναι κάπως τσιμπημένες. Πάλι καλά να λέμε, όμως, αφού με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο η πόλη μας προσπαθεί να ξεφύγει από μια σύγχρονη πάθηση που ονομάζεται τεχνολογικός αναλφαβητισμός.